« Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ».

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑ 7. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ — ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ.
Advertisements

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ. ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ Από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες αδιαθεσίες στον ανθρώπινο πληθυσμό Παρατηρείται στο 70-75% των γυναικών, 55-60% των ανδρών Μπορεί.
302 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 3)
1 Διερεύνηση μιας υδατογεγούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης Τάνια Αρβανιτίδου-Βαγιωνά Καθηγήτρια, ΑΠΘ.
Χολινεργικοί Αγωνιστές. Φάρμακα που επιδρούν στο Αυτόνομο ΝΣ Δρουν διεγείροντας ή αποκλείοντας νευρώνες του αυτόνομου ΝΣ Χολινεργικά (επιδρούν σε υποδοχείς.
ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. Η καρδιά Η καρδιά είναι μια μυϊκή αντλία στο θώρακα που εργάζεται διαρκώς, ωθώντας μέρα-νύχτα αίμα σε όλο το σώμα. Συσπάται και χαλαρώνει.
Οικονομική κρίση και κατάθλιψη: Τι να κάνουμε; Αλέξανδρος Βγόντζας Καθηγητής Ψυχιατρικής Παν. Κρήτης.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Κομοτηνή 07/12/2011 Θεοφάνης Βορβολάκος Ψυχιάτρος Λέκτορας ΔΠΘ.
26η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Ρέθυμνο, 20 & 21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ.
ΑΝΑΠΝΟΗ. ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ & ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ- ΚΑΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΜΦΟΥ -ΤΑ.
Η σημασία της Γεωργίας (Επισιτισμός, Οικονομία, Πολιτική, Εθνική και Παγκόσμια σημασία)
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ.
Τμήμα Α 3 1 ο Γυμνάσιο Άργους. Το κάπνισμα δεν είναι παιχνίδι.Το κάπνισμα σκοτώνει.
ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΜΗΜΑ: ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΑΣΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΓΕΝΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015.
ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Τι είναι ο προστάτης και ποια η χρησιμότητα του; Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους ενός καρυδιού και ανευρίσκεται μόνο στους.
LION’S MANE. Lion’s Mane Είναι είδος μανιταριού Επιστημονική ονομασία: Hericium Erinaceus Άλλες ονομασίες: Bearded Tooth Hedgehog mushroom Monkey’s Head.
Οδοντικά προβλήματα των κουνελιών Σεραφείμ Αθ. Παπαδημητρίου αν. καθηγητής Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ- ΨΥΧΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Α. ΣΩΜΑΤΟΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ-ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΥ ΧΡΥΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων οστρακοειδών και ανάλυση βασικών παραμέτρων/κινδύνων Υπεύθυνος καθηγητής:
ΜΑΘΗΜΑ 6ο. ΑΝΟΙΕΣ  Η άνοια είναι μια γενική κατηγορία γνωστικής δυσλειτουργίας με πολλές αιτίες.  Είναι μια ομάδα δυσλειτουργιών με πολλαπλά γνωστικά.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ( αντίδραση στο stress που διαρκεί 2-5 μέρες και συνδέεται.
Γιάννης Μελέτης 15/1/2007.
Αύξηση κεντρικής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος εξαιτίας της επαναρύθμισης του θερμορυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου σε υψηλότερο επίπεδο, μέσω.
TM KEΦΑΛΑΙΟ 3 ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ STRESS ΣΤΟ MANAGEMENT.
«Διατροφή – Τρόφιμα» Ερευνητική Εργασία Α’ τάξης Επιβλέποντες καθηγητές: Μπόσμος Ιωάννης (ΠΕ06) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) 1.
ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
1o Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Π. ΙΑΚΩΒΑΚΗ¹, Α. ΚΑΤΑΤΣΗ², Α. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ³, ΑΘ. ΤΖΙΜΑΡΑ4, Α. ΑΝΤΩΝΙΟΥ5
Απόφαση Απόφαση θεωρείται η διαδικασία επιλογής μεταξύ εναλλακτικών λύσεων για την επίτευξη κάποιου στόχου.
ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού,
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο 21/03/2016
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Project Ομάδας (4 άτομα)
«ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ»
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ… Η ΖΩΗ ΜΑΣ «Είμαστε ό,τι τρώμε»
Βιολογία γενικής παιδείας Γ΄ Λυκείου Παυλίνα Κουτσοκώστα - Βιολόγος
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Το θέμα «έφηβοι και διατροφή» τέθηκε από τους μαθητές του προγράμματος προκειμένου να διαπιστωθεί η σημασία και ο ρόλος της διατροφής στη ζωή και την καθημερινότητα.
ΟΥΡΑΙΜΙΚΟ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Γνωρίζετε ότι: Το πρωινό γεύμα πριν από το σχολείο βοηθά την καλή φυσική και πνευματική κατάσταση; Ένα σωστό πρόγευμα μπορεί να είναι: γάλα και δημητριακά.
LION’S MANE.
Νερό Πηγή ζωής.
Νερό Πηγή ζωής.
Διατροφικεσ συνηθειεσ
Κακή θρέψη - Υποθρεψία Η κακή θρέψη (υποθρεψία) αναπτύσσεται σε περιπτώσεις όπου οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες δεν καλύπτονται εξ αιτίας: Μειωμένης.
Μικροβιολογική διάγνωση λοιμώξεων κατώτερου αναπνευστικού συστήματος
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 Δραστηριότητα και κινητικότητα Ύπνος.
Συμβουλές για ένα υγιές βάρος
Οι μαθήτριες του Β2: Παρουσιάζουν το πρότζεκτ με θέμα: Μακρή Θεοδώρα
Oργανικό ψυχοσύνδρομο
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤO Food and beverage department
Ιστορίες για παιδιά και γονείς
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενούς που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση
ΨΥΧΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥΣ
Τράπεζα Τροφίμων Food Bank   Οι Εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά Τράπεζα Τροφίμων   Η συλλογή τροφίμων έχει.
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Μεσογειακή διατροφή και μακροζωία
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΓΥΝΑΙΚΑ- ΠΑΙΔΙ.
Προγράμματα Προαγωγής Υγείας στην Ελλάδα και διεθνώς
ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ: Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για
ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ
Πολιτική για τη δημιουργία Φιλικών Πόλεων για τα άτομα με Άνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θέλετε διαφορετική εικόνα σε αυτή τη διαφάνεια; Επιλέξτε.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

« Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ». Β΄Λυκείου Γυμνασίου και Λ.Τ Δεσφίνας Σχολικό έτος 2014-2015

« Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ». Ερευνητική Εργασία Β΄Λυκείου Σχολικό Έτος 2014-2015

1η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τα τρόφιμα διακρίνονται σε: Φυτικής προέλευσης (καρποί, φύλλα κόνδυλοι κλπ.) Ζωϊκής προέλευσης(ψάρια, πουλερικά, αυγά, γάλα κλπ.)

Νωπά τρόφιμα Συντηρημένα τρόφιμα

1η Ομάδα: Δημητριακά Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες. είναι τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα μέταλλα.

2η Ομάδα: Φρούτα Εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων, άλλα φρούτα καθώς και ξηρά φρούτα. Περιέχουν Βιταμίνες Α και E, φυλλικό οξύ, υδατάνθρακες, άπεπτες φυτικές ίνες, μέταλλα, νερό.Προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό.

3η Ομάδα: Λαχανικά Περιέχουν Βιταμίνες Α και E, φυλλικό οξύ, υδατάνθρακες, άπεπτες φυτικές ίνες, μέταλλα, νερό. Προτιμάμε τα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά

Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί 4η Ομάδα: Ζωϊκά τρόφιμα Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί Παρέχουν πρωτεΐνη (υλικά κατασκευής, δημιουργούν και αναπλάθουν τους ιστούς). Περιέχουν επίσης βιταμίνες, λίπη, σίδηρο και άλλα μέταλλα.

5η Ομάδα: Γαλακτοκομικά προϊόντα Γάλα, γιαούρτι, τυρί. Παρέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη, σίδηρο και άλλα μέταλλα κτλ. Κάποιες τροφές, όπως το τυρί, έχουν περισσότερο λίπος κι άλλες λιγότερο

6η Ομάδα:Περιέχει τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά Ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες, γλυκά, ανάλατοι ξηροί καρποί).

Νερό Χρησιμεύει στη μεταφορά άλλων συστατικών, απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Αλάτι Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι απαραίτητο συστατικό στην καθημερινή μας διατροφή. Χρειαζόμαστε μόνο μισό κουταλάκι αλάτι την ημέρα!

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ υδατάνθρακες κατά 50-60% της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων λίπη (λιπίδια) κατά 20-30% πρωτεΐνες (λευκώματα) κατά 10-15% βιταμίνες φυτικές ίνες ιχνοστοιχεία και άλλα στοιχεία νερό ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

τρώμε απ' όλα τα είδη των τροφών στις σωστές ποσότητες. τρώμε απ' όλα τα είδη των τροφών στις σωστές ποσότητες.

Πυραμίδα της Διατροφής

2η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΕΣ ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΑ 2η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΕΣ ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΑ Ενίσχυση Ανοσοποιητικού: γιαούρτι, καρύδια, φασόλια, αυγά, φύκια (ως πηγές πρωτεϊνών, μαγνησίου, μαγγανίου) Αύξηση Ενέργειας : νερό, αυγά, μπρόκολο, σπανάκι, γκότζι μπέρι, (πηγές βιταμίνης Β, σιδήρου που τα χαμηλά τους ευθύνονται για το αίσθημα της κόπωσης)

Πρόληψη καρκίνου: σκόρδο,μπρόκολο,ντομάτες,φράουλες,καρότα,σπανάκι,δημητριακά, ελαιόλαδο , ντομάτα γκρέιπ-φρουτ τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ενίσχυση μνήμης: καρύδια, σολομός, παντζάρια, καφές, μούρα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά και μαγνήσιο

Μείωση Χοληστερίνης: βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή, φασόλια πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες Υγεία Καρδιάς: ελαιόλαδο, κανέλα, βρώμη, ξηροί καρποί , μέντα, σολομός

Μείωση βάρους: αχλάδια, γκρέϊπ φρούτ, πράσινο τσάι , αμύγδαλα, παπάγια Άμυνα στη γρίπη: πιπεριές, χαμομήλι, κρεμμύδια, ελαιόλαδο, σαρδέλες πορτοκάλια, καρύδια, σκόρδο, προβιοτικά (γιαούρτι ).

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει σε τροφές όπως: Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει σε τροφές όπως: ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ Ο βασιλικός πολτός που είναι κρεμώδηςουσία που παράγεται από το σώμα των μελισσών ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα.

Ο βασιλικός πολτός έχει διαπιστωθεί ότι βοήθα: Παιδιά  με αναιμία  που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη στο λύκειο, για την προετοιμασία των εξετάσεων κατά την ανάρρωση

Ενήλικες για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες κατά της δυσκοιλιότητας κατά της ανικανότητας και της στειρότητας κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης) κατά της κόπωσης

κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας κατά της μυϊκής δυστροφίας κατά της ασθένειας του Parkinson κατά της ασθένειας του Alzheimer κατά της υπέρτασης κατά του σακχαρώδη διαβήτη στα γηρατειά προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ πιθανόν αντικαρκινική δράση

ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli) τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής κατά του πονοκεφάλου κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών

μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά των καταγμάτων των οστών επουλώνει τις ιστικές καταστροφές κατά των φλεγμονών μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης

βελτιώνει το άσθμα προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη) κατά της πνευματικής κατάρρευσης κατά των ελκών, εκζεμάτων μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών διατήρηση ομορφιάς

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, Ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του Το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.

Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, ακόμα δε και στην ζωγραφική.

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ -SUPREFOODS ΙΠΠΟΦΑΕΣ Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ Η σπιρουλίνα δεν ειναι βιταμίνη ούτε θρεπτικό βότανο. Ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία αρχέγονων προκαρυωτικών φωτοσυνθετικών οργανισμών, τα κυανοβακτηρίδια ή αλλιώς κυανοφύκη

Θεωρείται ότι παρουσιάζει: αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθά στην εγκεφαλική λειτουργία, την μνήμη άλλα και την ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, κατεβάζουν την χοληστερόλη του αίματος και την πίεση της καρδίας., στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, στην τόνωση και την απόδοση των αθλητών, των εγκύων και των ηλικιωμένων., μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και

συμβάλει στην καλή υγεία των οστών., ενισχύει το νευρικό κύτταρο και κατ’ επέκταση την εγκεφαλική λειτουργία, την μνήμη και την νευρομυϊκή σύναψη.

Να είστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στην αγορά και κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, να δίνετε ιδιαίτερη βάση στην σύσταση, την προέλευση και την σήμανση τους και το κυριότερο, να τα καταναλώνετε αν και εφόσον υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να ξεπεράσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένους μηχανισμούς άμυνας και επιδιόρθωσης

3η ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και κωχενίλλη.

Οι λόγοι που αποφασίζει κάποιος να γίνει χορτοφάγος : Θρησκευτικοί Σωματική υγεία Αγάπη για τα ζώα και τα δικαιώματα τους Διατήρηση Οικολογικής ισορροπίας Ευθύνη του κρέατος για την εμφάνιση ασθενειών χοληστερίνη, υπέρταση καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πλεονεκτήματα χορτοφαγικής διατροφής Μείωση επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα Μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου

Μειονεκτήματα χορτοφαγικής διατροφής Προσοχή στους χορτοφάγους συνήθως παρουσιάζονται ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως : Ασβέστιο: απαραίτητο συστατικό των δοντιών, των οστών και των μυών. Ω3 λιπαρά οξέα: ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βιταμίνη D: η έλλειψη της προκαλεί την εμφάνιση ραχίτιδας, χρόνιας κόπωσης κατάθληψης. Βιταμίνη Β12: η έλλειψή της προκαλεί αναιμία, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, αδυναμία. Ψευδάργυρο: για την λειτουργία της πέψης, της άμυνας του οργανισμού, της υγείας του δέρματος και της ρύθμισης των ορμονών.

4η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

5η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Κατά ποιόν τρόπο η διατροφή επηρεάζει μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος μας, το μυαλό,  και κατά συνέπεια την συμπεριφορά μας

11τροφές που βλάπτουν την εγκεφαλική λειτουργία Προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη Aλκοόλ

Γρήγορο φαγητό Τηγανητά Επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα τρόφιμα

Πολύ αλμυρά τρόφιμα Σιτηρά, εκτός από σιτηρά 100% ολικής άλεσης Επεξεργασμένες πρωτεΐνες(λουκάνικα, σαλάμι)

Νικοτίνη

Παράγοντες που προκαλούν παχυσαρκία Κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά (πχ junk food)  Πολλές και μεγάλες μερίδες Ελλιπής κατανάλωση λαχανικών, φρούτων

Αυξημένη κατανάλωση snacks Έλλειψη καθημερινής άσκησης Έντονοι ρυθμοί και Stress Οικογενειακοί / κληρονομικοί παράγοντες Παθολογικές καταστάσεις όπως υπογλυκαιμία, υπερθυρεοειδισμός,ορμονολογικές διαταραχές

Τι επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των εφήβων Τι επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των εφήβων Το διατροφικό περιβάλλον που παρέχουν οι γονείς στα παιδιά τους, ξεκινώντας από την ηλικία των 3-4 χρόνων. Η τηλεόραση με τη μεγάλη ποικιλία διαφημίσεων. Τρόφιμα που τα βρίσκουν εύκολα και είναι έτοιμα να φαγωθούν

6η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ Η σωστή διατροφή βοηθάει: στην πρόληψη προβλημάτων του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στη διατήρηση υγιών ιστών του σώματος

Τα οφέλη της άθλησης: Ενισχύει την αυτοπειθαρχία. Ενισχύει την ικανότητα αντοχής. Είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης. Προάγει την αυτοεκτίμηση.

Παιδί και έφηβος... Τί πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση Βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο

Τα οφέλη του κολατσιού: Καλύτερη συγκέντρωση Βελτιωμένη διάθεση Περισσότερη ενέργεια Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)

7η ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τι είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα; Είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.

Μεταλλαγμένα τρόφιμα Η σόγια Το καλαμπόκι

Μεταλλαγμένα τρόφιμα Το βαμβάκι Η ελαιοκράμβη

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα.

ο συνδυασμός σωστής διατροφής με άσκηση!! ο συνδυασμός σωστής διατροφής  με άσκηση!!

ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑΞΗ: Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ: Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2014-2015 Επιμέλεια: Μαθητές Αλτάνη Μαρία Καρέλα Ιωάννα Ληξουργιώτης Αθανάσιος Οικονόμου Βασιλική Παπαναγιώτου Μαρία Παρασκευοπούλου Πανωραία- Αντωνία Σαμουήλ Σωτηρία Σεϊμένης Χρήστος Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Παπαθανασίου Μαρία ΠΕ 03