Υπεύθυνες καθηγήτριες: ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ 03 ΜΥΛΩΝΑ ΛΕΒΑΝΤΑ ΠΕ 11

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Advertisements

Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα : «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική.
Soft skills = προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες Δέκα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες που αναπτύσσονται κατά την εφαρμογή ενός προγράμματος.
Teachers4Europe Χρύσα Παπαλαζάρου 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ : Η αυλή μας χώρος μόρφωσης, παιχνιδιού, δημιουργίας.
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Άτυπη ομάδα νέων Καισαριανής
«Περισσότερες Εμπειρίες, Περισσότερες Γνώσεις, Περισσότερη Χαρά»
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
Προαγωγή δημιουργικότητας και καινοτομίας στην Επιστήμη στο Δημοτικό Σχολείο Η Επιστήμη προσφέρεται ιδιαίτερα για προαγωγή του πιο πάνω στόχου γιατί τα.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
“Let’s give breath to earth!” (Ας δώσουμε μια αναπνοή στη Γη)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
Τίτλος Προγράμματος: Eκπαίδευση με στόχο την ειρήνη
Τίτλος Δραστηριότητας
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Γερά Δόντια… Καλύτερη Υγεία»
Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
«Προστασία περιβάλλοντος & βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της κατασκευής
ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν,
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ και ΥΓΕΙΑΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «……Τίτλος…»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του χωριού μου…
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Υπεύθυνες καθηγήτριες: ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ 03 ΜΥΛΩΝΑ ΛΕΒΑΝΤΑ ΠΕ 11 Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικό Έτος: 2014-15 Θέμα:«Βιοποικιλότητα και είδη προς εξαφάνιση γύρω από την περιοχή των κάστρων της Λέρου. Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της φύσης και η χρήση τους σήμερα» Υπεύθυνες καθηγήτριες: ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ 03 ΜΥΛΩΝΑ ΛΕΒΑΝΤΑ ΠΕ 11

H εκπαίδευση σήμερα οφείλει να είναι ο χώρος μέσα από τον οποίο οι μαθητές/-τριες μαθαίνουν να συνυπάρχουν μέσα σε ένα πνεύμα αλληλοσεβασμού, συνεργασίας, αποδοχής της διαφορετικότητας και αλληλοβοήθειας και ταυτόχρονα θα ανακαλύπτουν τις δεξιότητες και τις κλίσεις τους και θα ενισχύουν τη δημιουργικότητα τους

Στο σχολείο που είναι ανοιχτό στην κοινωνία: Οι μαθητές/τριες χαρακτηρίζονται ως ενεργοί πολίτες όταν διαθέτουν την επιθυμία και την ικανότητα συμμετοχής σε δραστηριότητες, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά. Αποκτούνε γνώσεις, ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, κριτικής σκέψης, αναγνώρισης και επίλυσης προβλήματος οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για μια αποτελεσματική συμμετοχή και δράση στην Κοινωνία των πολιτών.

Μεθοδολογία Διερεύνηση του θέματος - Εύρεση της ιδέας Μεθοδολογία Διερεύνηση του θέματος - Εύρεση της ιδέας Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της ιδεοθύελλας όπου τα παιδιά εκφράστηκαν ελεύθερα ώστε να αποφασίσουν το επιλεγέν θέμα. ενθαρρύνθηκαν να εκφραστούν χωρίς το φόβο της αποτυχίας και της αποδοκιμασίας.

Η ομάδα δημοκρατικά αποφάσισε: Η ομάδα δημοκρατικά αποφάσισε: με τι θα ασχοληθεί, τι θα δημιουργήσει, ποιες υποχρεώσεις θα αναλάβει, πώς θα μοιραστούν τις δραστηριότητες, σε ποιες πηγές θα ανατρέξει, από ποιον θα ζητήσει κάποιες πληροφορίες ή βοήθεια, ποιες επισκέψεις θα οργανώσει και ποιους ειδικούς θα καλέσει στο σχολείο.

Μαζί με τα παιδιά της Β’ Γυμνασίου Δημιουργήσαμε χάρτες στο google map Περπατήσαμε Γνωρίσαμε Θαυμάσαμε Παρατηρήσαμε Μελετήσαμε Αναλύσαμε Αξιολογήσαμε Βγάλαμε τα συμπεράσματά μας

Μέσα από τη Βιωματική Δράση «Περίπατος στη Φύση»

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού προγράμματος είχε ένα διπλό σκοπό: από τη μια να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν ξανά τον τόπο τους και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με αυτόν από την άλλη να εμφυσήσει στους μαθητές την αναγκαιότητα για συνεργασία, επικοινωνία και δράσης κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες

Εφαρμόστηκε η βιωματική μάθηση η οποία, προάγει την ενεργητική συμμετοχή μέσα από δραστηριότητες: έρευνας, συνεντεύξεων, περιπατητικών μονοπατιών, μελέτης πεδίου, δημιουργικών συνθέσεων κλπ.

Ως αφετηρία χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος project: καθώς προάγει την ανακαλυπτική μάθηση, τη δημιουργική σκέψη, καθώς και, την εφαρμογή και την έκφραση έρευνας μικρής κλίμακας.

Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών έδωσε την ευκαιρία : να γίνουν ενεργητικοί κατασκευαστές της γνώσης τους, να μεταφέρουν στην εκπαιδευτική πράξη τις δικές τους εμπειρίες, τις ανάγκες και πρότερες γνώσεις τους να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην εδραίωση της γνώσης τους

μελετήσανε το περιβάλλοντα χώρο γύρω από τα κάστρα, Οι μαθητές/-τριες μας μέσα από την κοινή τους προσπάθεια και τη συνεργασία τους: μελετήσανε το περιβάλλοντα χώρο γύρω από τα κάστρα,

μαζέψανε φυτά και δημιούργησαν το δικό τους φυτολόγιο

Επισκεφθήκανε τη βιβλιοθήκη και το ΓΑΚ Λέρου όπου συνέλεξαν στοιχεία για τα φυτά και κατέγραψαν τις τοπικές ονομασίες,

Επισκέφθηκαν τον κυνηγετικό σύλλογο Λέρου πήραν συνέντευξη από τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου πήραν πληροφορίες για την πανίδα της περιοχής και προβληματίστηκαν όταν είδαν βαλσαμωμένη την πέρδικα του κάστρου, ενθουσιάστηκαν όταν είδαν την αναπαραγωγή και απελευθέρωση των περδίκων και τη συνέχιση του είδους

Ανακαλύψανε τα βοτάνια και αρωματικά φυτά του τόπου τους και τη χρήση τους στη: Μαγειρική Φαρμακευτική Αισθητική

Φυτέψανε τα παρτέρια του σχολείου με αρωματικά φυτά:

Δοκιμάσανε διάφορα είδη τσαγιού

Διατυπώσανε τις προτάσεις τους στους φορείς της τοπικής κοινότητας Κινητοποιήθηκαν και κινητοποίησαν σε δεντροφύτευση γύρω από την περιοχή των κάστρων. «ΑΠΙΤΙΚΙ»

Η έρευνα των μαθητών/-τριων επεκτάθηκε: στη λογοτεχνία και λαογραφία, γιατί τα αρωματικά φυτά ήταν γνωστά στην Ελλάδα από παλιότερες εποχές και η χρήση τους σχετίζεται με την ελληνική λαϊκή παράδοση Για το λόγο αυτό κατέγραψαν ποιήματα της λαϊκής μας κληρονομιάς.

Αξιολόγηση Αρχική αξιολόγηση: η μέθοδος της ιδεοθύελλας μας προσδιόρισε το επίπεδο γνώσεων, εμπειριών, ενδιαφερόντων και δυσκολιών των μαθητών/τριών μας. Ενδιάμεση: Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα διαλλείματα ενημέρωσης και ανατροφοδότησης των παιδιών. Συγκεκριμένα μετά από κάθε περιπατητική διαδρομή και τη μελέτη πεδίου, ακολουθούσε ερωτηματολόγιο με αναφορά στις εντυπώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές/-τριες, τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που παρατήρησαν στη διαδρομή, αλλά και τις προτάσεις που είχαν να κάνουν για αειφορική βελτίωση και αξιοποίηση της περιοχής.

Τελική αξιολόγηση. Εφαρμόστηκε στο τέλος του προγράμματος για να αξιολογηθεί η συνολική διαδικασία αυτού. Αποτέλεσε μια ανακεφαλαιωτική και ανατροφοδοτική διαδικασία για την εκτίμηση του βαθμού κατάκτησης των στόχων που είχαν τεθεί στην αρχή. Η περιβαλλοντική μας ομάδα οργάνωσε την παρουσίαση του περιβαλλοντικού της προγράμματος μπροστά σε όλο το σχολείο, με τη δημιουργία αντιπροσωπευτικού Power Point και παρουσίασε το φυτολόγιο που συνέθεσαι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ευαισθητοποιήθηκαν οι μαθητές και άλλαξε η στάση τους απέναντι στη βιοποικιλότητα του τόπου τους, έμαθαν να χρησιμοποιούν τα βότανα στην καθημερινή τους διατροφή, να τα καλλιεργούν και να τα φροντίζουν ανέλαβαν δράσεις, όπως ο σχεδιασμός και η περιποίηση ενός μικρού κήπου με αρωματικά φυτά και βότανα, ή η δεντροφύτευση η περιβαλλοντική αυτή ομάδα που δημιουργήθηκε εμπλούτισε τις γνώσεις στο υπό μελέτη θέμα, ενώ το πρόγραμμα αποτιμήθηκε θετικά από τους μαθητές/-τριες. δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά σε μια δραστηριότητα που δεν είχε άμεση σχέση με το καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα τους, αλλά τους βοήθησε να συνδεθούν με τον τόπο τους και την παράδοση τους με έναν καινούριο, δημιουργικό τρόπο.

Συμπεράσματα Από όλη αυτή τη διαδικασία προέκυψαν τα εξής οφέλη: Η προώθηση της συνεργατικής μάθησης. Η άρση της σχολικής απομόνωσης. Η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και φορέων με σκοπό την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Η ανταλλαγή επισκέψεων (μεταξύ φορέων και σχολείου). Το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία με τη συμμετοχή όλων όσων συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!