ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ καργακησ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Τζίμας Σπύρος Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός ΕΜΠ.
Advertisements

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 10.
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση. Παράγοντες που την επηρεάζουν Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων.
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ιδρύθηκε το 1923, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με αιρετή Διοίκηση. Κατά τους κανόνες.
1 Η Σημερινή Κατάσταση της Κυπριακής Οικογένειας Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης, Intercollege.
Η δυναμική της ελληνικής οικογένειας από το παραδοσιακό στο νεωτερικό πρότυπο και νομοθετικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώω σωστά,μεγαλώνω σωστά» Σχολικό έτος ο Νηπιαγωγείο Πατρών.
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αντιλήψεις και στερεότυπα των χρηστών των νέων τεχνολογιών απέναντι στην καινοτομία Κοντού Β. Χαρίκλεια ΠΒ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος Πληροφορική.
Μεταρρύθμιση Φορολογίας Εισοδήματος. Νέες Κλίμακες Φορολογίας Εισοδήματος Το εισόδημα από μισθούς ( συντάξεις ) και επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #8: Μοντέλα γένεσης των μετακινήσεων. Generation models. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α΄ Λυκείου. Α΄φάση: Πριν από την ανάγνωση (ενδεικτικός χρόνος: τρεις διδακτικές ώρες) 1 η ώρα : τα παιδιά συζήτησαν για τα.
ΜΑΘΗΜΑ 2.  Εργασία (άνθρωπος)  Φύση/Έδαφος (γη)  Κεφάλαιο (χρήμα)  Επιχειρηματικότητα (ιδέα, διοίκηση)
Κάθετες και πλάγιες. Κάθετα και πλάγια τμήματα Έστω ευθεία ε και σημείο Α εκτός αυτής. ε Κ Β Α Από το Α διέρχεται μοναδική κάθετη. Έστω ζ μια άλλη ευθεία.
Επιλογή τοποθεσίας και προγραμματισμός των εγκαταστάσεων
ΤΟ ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΔ 126/2016.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
Το ερώτημα "τι είναι επιστήμη;" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό Όταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 κατέρρεε το αποκαλούμενο ανατολικό.
Μεθοδολογια Εκπαιδευτικης ερευνας
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ- ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΡΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΜΑΤΙΝΑ.
Καλλυντήριο Νομός Ροδόπης
Κάνε διπλό κλικ πάνω στην εικόνα και ανοίγει το power point
Ενημέρωση για αλλαγές στο Γυμνάσιο
Οικολογική Κρίση Μαρουλιώ Πασχάλη, ΠΕ 15.
Δομημένος Προγραμματισμός
~ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Π.Α~ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κανοντας μαθημα με… Σχεδια εργαςιας (projects) ςε τμημα ενταξης ΠΑΡΟΥΣΙΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ Τ.Ε. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παρουσίαση των δεδομένων με γραφικό τρόπο
Η έννοια του «φύλου» Βιολογικό φύλο Κοινωνικό φύλο
Ανάληψη Υποχρέωσης (Π. Δ
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό ξένη κυριαρχία
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό ξένη κυριαρχία ( )
Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) & Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ) Τρύφων Μαυροπαλιάς.
Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος
Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΟΙΗΣΗ VS ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (II) Παράδειγμα (ΟΠΑΑΧ).
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Α. Κουτσούρης
Οι αλλαγεΣ Στο ΓυμναΣιο
Συμβουλές για ένα υγιές βάρος
Απάτες στα Τρόφιμα και Ασφάλεια Τροφίμων Γιώργος Σάββα, Υγειονομικός Λειτουργός Υγειονομικές Υπηρεσίες, Ιατρικές Υπηρεσίες και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας,
Kαθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Παν/μίου Κρήτης
ΝΈΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΙΑΝ14) VS. ΕΓΚΡΙΘΕΝ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΥΓ13)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράδειγμα χρήσης λογισμικού παρουσίασης
اعداد الأستاذ/ عبدالرؤوف أحمد يوسف
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Α΄ΒΟΗΘΕΙΩΝ
Αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας
מעבר אור מתווך שקוף לתווך שקוף
الشـــغل والطـــاقة الشغل
Ιστορία 8η Σέρλοκ Χολμς.
ΜΥΙΚΗ ΣΥΣΠΑΣΗ.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/17 (167 Α/ ) Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλ­λοντος και άλλες διατάξεις και αλλαγές με το ν.4513/18 (101 Α/2018)
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Π.Φ.Σ. 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018.
11ο γυμνάσιο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Α΄ΤΑΞΗΣ …στη μεγαλύτερη βαθμίδα! … μεγαλύτερες απαιτήσεις! …νάτην και η εφηβεία!!
ΟΜΑΔΑ Ομαδική εργασία Τζιάτζιος Δημήτριος Ψουρούκα Ευαγγελία
ΚΕΣΠΕΜ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ Εκπαιδευτική Ομάδα: Ταξίδου Δήμητρα & Σίμογλου Αθανασία Επιστημονική Υπεύθυνη : Μαρία Ζωγραφάκη Επόπτρια: Λένα Παπαδοπούλου.
Мероприятие, посвященное восстанию студентов
Ζορμπάς – Καζαντζάκης Συναίσθημα – Λογική
“ХХІ ғасыр өскіндері” интеллектуальдық сайыс 5-6 сынып
Екі векторды векторлық көбейту
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
Σύντομος οδηγός υποψηφίου συμβούλου/προέδρου κοινότητας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
7η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠ - ΥΜΕΠΕΡΑΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ καργακησ Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγική Σχολή Τμήμα Νηπιαγωγών ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ καργακησ

ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ

Εισαγωγικες εννοιες I Παγκοσμιοποίηση Globalization – μετά τον Β΄ΠΠ Αυτονόμηση αγορά και επικοινωνίας Δεν υπάρχουν σύνορα Διάχυση: εμπόριο, κοινωνική δομή τεχνολογία, κουλτούρα, πολιτικό σύστημα, γνώση

Εισαγωγικες εννοιες II Νεωτερικότητα (Modernity) VS Μετανεωτερικότητα ή ύστερη νεωτερικότητα (Postmodernity) Η Νεωτερικότητα και η Μετανεωτερικότητα διευκρίνιση όρων Χρονικός προσδιορισμός: Νεωτερικότητα από τον 15ο αιώνα έως και το 1945 κύρια στοιχεία τον Διαφωτισμός, της πολιτικές επαναστάσεις, την βιομηχανική επανάσταση, την επιστημονική επανάσταση και το καπιταλιστικό σύστημα. Μετανεωτερικότητα από το 1945 και μετά… κύρια στοιχεία την κοινωνία της αφθονίας, την παγκοσμιοποίηση, την ανάπτυξη των μέσων μαζικής επικοινωνίας, την αλλαγή των χωρικών και χρονικών συντεταγμένων, τις συναλλαγές, την κινητικότητα του κεφαλαίου. Για τον Bauman η μετανεωτερικότητα χαρακτηρίζεται από μία «διαρκή κινητικότητα και επομένως από την αποφυγή της δέσμευσης και του αυτοπεριορισμού» μην προσφέροντας αυτό που προσέφερε η νεωτερικότητα δηλ. την εμπειρία της συσσώρευσης και της γνώσης. Η βασική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο αυτών περιόδων είναι ότι η νεωτερικότητα αντιπροσωπεύει την κοινωνία της παραγωγής και η μετανεωτερικότητα την κοινωνία της κατανάλωσης.

Κινητικετητα / Μobility Μετανεωτερικότητα - Bauman - κινητικότητα Με βάση την δυνατότητα της μετακίνησης ο Bauman παρουσιάζει την περίπτωση του τουρίστα και του πλάνητα. Στην νεωτερική εποχή οι άνθρωποι δένονταν με τον τόπο τους και αυτοί που μετακινούνταν ήταν είτε οι προσκυνητές, είτε οι ταξιδευτές. Στην ύστερη νεωτερική εποχή η μετακίνηση «αποτελεί το κεντρικό κριτήριο διαφοροποίησης των ανθρώπων» με τον τουρίστα που μετακινείται ελευθέρα και οικειοθελώς και τον πλάνητα που εξαναγκάζεται σε μετακίνηση για να επιβιώσει. Ένα από τα ζητήματα τα οποία θέτει στην περίοδο της μετανεωτερικότητας ο Bauman είναι το θέματα της κινητικότητας. Με βάση την δυνατότητα της μετακίνησης ο Bauman παρουσιάζει την περίπτωση του τουρίστα και του πλάνητα. Στην νεωτερική εποχή οι άνθρωποι δένονταν με τον τόπο τους και αυτοί που μετακινούνταν ήταν είτε οι προσκυνητές, είτε οι ταξιδευτές. Στην ύστερη νεωτερική εποχή η μετακίνηση «αποτελεί το κεντρικό κριτήριο διαφοροποίησης των ανθρώπων6» με τον τουρίστα που μετακινείται ελευθέρα και οικειοθελώς και τον πλάνητα που εξαναγκάζεται σε μετακίνηση για να επιβιώσει.

liquid Modernity Είναι το χαρακτηριστικό των σημερινών ιδιαίτερα αναπτυγμένων παγκόσμιων κοινωνιών ως συνέχεια της νεωτερικότητας και όχι ως στοιχείο της επιτυχίας της μετανωτερικότητας Bauman: χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, με την αύξηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και από την επανάσταση της πληροφορίας. Τα χαρακτηριστικά της αφορούν το ίδιο το άτομο (individuals), δηλαδή λόγω των αλλαγών αυξάνονται τα συναισθήματα της αβεβαιότητας και της ιδιωτικής αμφιθυμίας. Είναι ένα είδος χαοτικής ρευστής συνέχισης της νεωτερικότητας, όπου ένα άτομο μπορεί να αλλάξει από τη μια κοινωνική θέση στην άλλη με τρόπο ρευστό. Δεν υπάρχει σταθερότητα. Ο πλάνητας γίνεται ένας ρευστός σύγχρονος άνθρωπος όπου ο ίδιος «ρέει» τη δική του ζωή σαν τουρίστας, αλλάζοντας κοινωνικές θέσεις, κοινωνίες, θέσεις εργασίας, συζύγους, αξίες κλπ (πολιτικό ή γενετήσιο προσανατολισμού, εξαιρώντας τον εαυτό του από τα παραδοσιακά δίκτυα υποστήριξης (οικογένεια κλπ). προσωρινό vs μόνιμο

Εαυτός (self) Φύλο (gender, sex) Διαντίδραση (interaction) Πρότυπα (models) Αναπαραστάσεις (representations) Σχέσεις εξουσίας (power relations) Βία (violence) Έμφυλη βία (gender based violence)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ασημάκη, Α. & Κουστουράκης, Γ. & Καμαριανός, Ι. «Οι έννοιες της νεωτερικότητας και της μετανεωτερικότητας και η σχέση τους με την γνώση: Μια κοινωνιολογική προσέγγιση», στο: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, Τόμος ΙΕ, Τεύχος 60 Καλοκαίρι, 2011 Giddens, A.(2001) Οι συνέπειες της Νεωτερικότητας, Αθήνα : Κριτική Bauman , Z.(2000) Liquid Modernity. Cambridge: Polity Press Bauman , Z. (2004) Identity. Cambridge: Paperback