Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

Η διαφοροποίηση της διδασκαλίας για τυφλούς μαθητές
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ- ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ένταξη Νέων Τεχνολογιών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και Άτομα με Αναπηρία
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους
ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Η ειδική αγωγή στο σχολείο της γενικής εκπαίδευσης
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Ποια είναι τα παιδιά με προβλήματα όρασης;
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
Η Εκπαίδευση του Ασθενή. Στόχοι της Εκπαίδευσης του Ασθενή Πρόληψη της ασθένειας Προαγωγή της υγείας Προαγωγή γνώσεων που αφορούν την ασθένεια, τη διατροφή,
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για τα Αγγλικά σε Μαθητές με.
Γενικές Μαθησιακές Δυσκολίες και Γνωστικές Δυσχέρειες Διάκριση δυσκολιών Γενικές (όλη τη μαθησιακή διαδικασία) Ειδικές (ανάγνωση, γραφή,μαθηματικά) Είδος.
Συχνότητα και κατηγορίες των μαθησιακών δυσκολιών.
Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Ενότητα 3: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Βασίλης Αργυρόπουλος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες και ο ρόλος της τεχνολογίας στη βελτίωση της καθημερινής τους ζωής.
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη μάθηση έχουν-πέραν των κοινών-και ορισμένες ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.
ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Η επίδραση της κουλτούρας των συνομηλίκων στα πλαίσια του σχολείου.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Τα παιδιά με σωματικές αναπηρίες και χρόνια προβλήματα υγείας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Η ένταξη των μαθητών με αναπηρία στη φυσική αγωγή
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης
«Διαχείριση απώλειας και πένθους στο σχολείο» Συμβουλευτική ψυχολόγος
ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Tα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά
Mαθησιακό Περιβάλλον και Στρατηγικές Διδασκαλίας στην Εκπαίδευση Τυφλών Παιδιών   Β. Αργυρόπουλος
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ραχήλ Μαρτίδου Σχ. Σύμβουλος 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Στην καρδιά της Ευρώπης
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Πως διδάσκουμε τους μαθητές με νοητική υστέρηση
B. Αργυρόπουλος Αξιολόγηση και εξέλιξη της λειτουργικής όρασης σε άτομα με Πολλαπλές Αναπηρίες και Σοβαρά Προβλήματα Όρασης (ΠΑΣΠΟ - MDVI)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Δ/θμιας Εκπ/σης Πέλλας
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Οργάνωση της Εκπαίδευσης σε Προγράμματα δραστηριοτήτων
Γνωριμία με τα άτομα με ειδικές ανάγκες
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Φυσιολογικό και παθολογικό
Αποσυνδετικές διαταραχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς

Ορισμοί Ως νομική τύφλωση ορίζεται η οπτική οξύτητα 20/200 ή λιγότερο στο καλό μάτι μετά από διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής, ή περιορισμένο οπτικό πεδίο της τάξεως των 20 μοιρών ή λιγότερο. Ο εκπαιδευτικός ορισμός ταξινομεί τους μαθητές με διαταραχές όρασης βάσει του βαθμού στον οποίο χρησιμοποιούν την όραση και/ή ακουστικά/απτικά μέσα για τη μάθηση. Ένας μαθητής με ολική τύφλωση δεν προσλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες μέσω της αίσθησης της όρασης και πρέπει να χρησιμοποιεί την αφή, την ακοή και άλλες μη οπτικές αισθήσεις για να μάθει.

Ορισμοί Ένα παιδί που είναι λειτουργικά τυφλό έχει τόσο περιορισμένη όραση που μαθαίνει πρωταρχικά μέσω των αισθήσεων της ακοής και της αφής· ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιεί την υπολειπόμενη όραση του για να συμπληρώνει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις άλλες αισθήσεις. Ένα παιδί με μερική όραση χρησιμοποιεί την όραση ως πρωταρχικό μέσο μάθησης. Η ηλικία εμφάνισης της διαταραχής όρασης επηρεάζει τις εκπαιδευτικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού.

Χαρακτηριστικά Τα παιδιά με σοβαρές διαταραχές όρασης δεν ωφελούνται από τη συμπτωματική μάθηση που επιτυγχάνουν τα βλέποντα στις καθημερινές τους εμπειρίες και αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον. Οι διαταραχές όρασης συχνά οδηγούν σε καθυστέρηση ή ελλείμματα στην κινητική ανάπτυξη. Ορισμένοι μαθητές με διαταραχές όρασης βιώνουν κοινωνική απομόνωση και δυσκολίες στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, λόγω περιορισμένων κοινών εμπειριών με τους βλέποντες συνομηλίκους τους, καθώς και αδυναμίας να αντιληφθούν και να χρησιμοποιήσουν τη βλεμματική επαφή, τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες κατά τη διάρκεια συζητήσεων και/ή στερεοτυπικών συμπεριφορών. Η συμπεριφορά και οι στάσεις των βλεπόντων θέτουν επιπλέον εμπόδια στην κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με διαταραχές όρασης.

Συχνότητα εμφάνισης Οι διαταραχές όρασης αποτελούν μία αναπηρία με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης που επηρεάζει λιγότερα από 2 στα 1.000 παιδιά του πληθυσμού σχολικής ηλικίας. Περίπου οι μισοί μαθητές με διαταραχές όρασης έχουν επιπρόσθετες αναπηρίες.

Τύποι και αίτια των διαταραχών όρασης Ο οφθαλμός συλλέγει το φως που αντανακλάται από τα αντικείμενα και εστιάζει την εικόνα τους στον αμφιβληστροειδή. Το οπτικό νεύρο μεταδίδει την εικόνα στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Δυσκολία σε οποιοδήποτε μέρος αυτής της διαδικασίας μπορεί να προκαλεί διαταραχές όρασης. Διαθλαστική ανωμαλία σημαίνει ότι το μέγεθος και το σχήμα του οφθαλμού εμποδίζουν την ευκρινή εστίαση των ακτίνων του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Οι δομικές βλάβες είναι διαταραχές της όρασης που προκαλούνται από ανεπαρκή ανάπτυξη, βλάβη ή δυσλειτουργία ενός ή περισσότερων δομών του οφθαλμού. Η φλοιώδης οπτική διαταραχή αναφέρεται σε μειωμένη όραση ή τύφλωση λόγω βλάβης ή δυσλειτουργίας του οπτικού φλοιού και/ή του οπτικού νεύρου.

Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις Η Braille - ένα απτικό σύστημα ανάγνωσης και γραφής στο οποίο τα γράμματα, οι λέξεις, οι αριθμοί και άλλα συστήματα αναπαρίστανται μέσω διευθετήσεων με έξι ανάγλυφες κουκκίδες - είναι το πρωταρχικό μέσο γραμματισμού των τυφλών μαθητών. Οι τυφλοί μαθητές μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό για να έχουν πρόσβαση στο συνηθισμένο έντυπο κείμενο, μέσω της αφής, των συσκευών ανάγνωσης και των προηχογραφημένων υλικών. Τα παιδιά με χαμηλή όραση πρέπει να διδάσκονται τη χρήση της οπτικής ικανότητας ή λειτουργίας. Οι μαθητές με χαμηλή όραση χρησιμοποιούν τρεις βασικές μεθόδους ανάγνωσης του έντυπου κειμένου: μεγέθυνση, οπτικά βοηθήματα και μεγάλη γραμματοσειρά.

Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις Οι τυφλοί μαθητές ή οι μαθητές με σοβαρές διαταραχές όρασης χρειάζονται εκπαίδευση στον προσανατολισμό (να ξέρουν πού βρίσκονται, πού θέλουν να πάνε και πώς θα φθάσουν εκεί) και την κινητικότητα (ασφαλής και αποτελεσματική μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο). Η συστηματική ανάπτυξη των δεξιοτήτων ακρόασης είναι ένα σημαντικό συστατικό του εκ-παιδευτικού προγράμματος για κάθε παιδί με διαταραχές όρασης. Το αναλυτικό πρόγραμμα για μαθητές με διαταραχές όρασης πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνει συστηματική διδασκαλία δεξιοτήτων λειτουργικής διαβίωσης, όπως μαγειρική, προσωπική υγιεινή και φροντίδα, αγορές, οικονομική διαχείριση, μετακινήσεις και δραστηριότητες αναψυχής.

Εναλλακτικά εκπαιδευτικά πλαίσια Δύο στα τρία παιδιά με διαταραχές όρασης περνούν τουλάχιστον μέρος της σχολικής τους ημέρας στις τάξεις γενικής εκπαίδευσης με τους βλέποντες συνομηλίκους τους. Σε πολλές περιφέρειες, ένας ειδικά καταρτισμένος περιοδεύων ειδικός όρασης παρέχει υποστήριξη σε μαθητές με διαταραχές όρασης και στους εκπαιδευτικούς των τάξεων γενικής εκπαίδευσης. Μερικές μεγάλες σχολικές περιφέρειες διαθέτουν προγράμματα ένταξης για μαθητές με διαταραχές όρασης. Περίπου το 6% των παιδιών με διαταραχές όρασης, ειδικά όσα έχουν και άλλες αναπηρίες, φοιτούν σε σχολεία- οικοτροφεία. Οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι πιθανόν να διευρυνθούν καθώς τα άτομα με διαταραχές όρασης καλλιεργούν τον αυτοκαθορισμό τους.