Κρεολές και πίτζιν γλώσσες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Adverbs of place (Words of position) Τοπικά επιρρήματα
Advertisements

Εκκεντρικότητα τρόπος ζωής. Περιγραφή ενός εκκεντρικού νέου Ο Alex Evans είναι ένας νέος, αντιπροσωπευτικός τύπος των emo που μέσα από το ντύσιμο του.
ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ Κ.Δ. και Μ.Μ. !!!.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Ασκήσεις φακών. FF Μικρή λάμπα η ακτίνα από τη λάμπα δεν περνά από την κυρία εστία, όμως περνά η προέκταση της Είδωλο λάμπας (φανταστικό)
2/28/00epl-1311 Παραδειγματα Aλγοριθμων Αριθμος λεξεων που διαβαστηκαν απο εισοδο Εκτυπωση περιφερειας τετραγωνων με * Υπολογισμος exp(x,n) = 1 + x/1!
Παρουσίαση της Κρήτης από τους μαθητές : Κωνσταντίνο Αναστασία Δημήτρη Ελένη Κλεάντρα.
Τυπολογία και Λεξιλόγιο Τι λεξικοποιούν οι γλώσσες ;
CLIL. H ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΛΙΛ Ο όρος Ενσωματωμένη Εκμάθηση Περιεχομένου και Γλώσσας (CLIL) πρωτοχρησιμοποιήθηκε τo 1994, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ευρωπαϊκοί Πολιτισμοί και Λογοτεχνίες Υ.Π. 1461/Β 7/ /ΦΕΚ 298/ /τ. Β Ευρωπαϊκοί Πολιτισμοί και Λογοτεχνίες Υ.Π. 1461/Β 7/ /ΦΕΚ 298/ /τ.
 ΦΑΣΗ 1 η : ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ με Αξιολόγηση εναλλακτικών προμηθευτών για το ίδιο προϊόν ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ : πρέπει να είναι γνωστό πόσο δημοφιλές είναι.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883 – 1957) ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ
Τυπολογία Εισαγωγή. Τι είναι η Τυπολογία ; Σημαντικός – ίσως ο πιο σημαντικός (;) – κλάδος της Γλωσσολογίας Προσπαθεί έμμεσα να απαντήσει στο βασικό ερώτημα.
Τεκμηριωμένη Λήψη Κλινικής Απόφασης Ενότητα 10: Συγγραφή επιστημονικής εργασίας – Μέρος 3 ο Κλαίρη Γουρουντή, PhD Τμήμα Μαιευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
ΑΡΣΑΚΕΙΑ – ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ.
Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος Αποτελεί μια συνοπτική και δομημένη παρουσίαση του προφίλ του υποψηφίου. Απευθύνεται συνήθως στο Διευθυντή προσωπικού και.
Μαίρη Κουτσελίνη Ημερίδα ΑΚΙΔΑ Νοέμβριος  Κατανόηση του τι είναι, πριν την εφαρμογή  Αποδοχή της επιστημολογικής βάσης των Δεικτών  Σύνδεσή τους.
Γλωσσικές Οικογένειες Γλωσσικές « συγγένειες » σε πλανητικό επίπεδο.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ) Ζουμπουρτικούδη Ελένη Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ.
1 Θερμοδυναμική. 2 Τι είναι ένα θερμοδυναμικό σύστημα; Ως σύστημα θεωρούμε ένα τμήμα του φυσικού κόσμου, που διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο κόσμο με πραγματικά.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΣΜΟΙ
Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 5: Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής
Συγγραφή εργασιών Το επιστημονικό άρθρο.
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΈΡΓΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γλωσσολογία επιστήμη της γλώσσας
ΔΙΑΛΕΞΗ 6 Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η σχέση της με την Χρηματοοικονομική Αποδοτικότητα των Επιχειρήσεων και των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών.
Ο αποικισμός.
Δυαδικό Σύστημα Δεκαδικό Σύστημα Δεκαεξαδικό Σύστημα
Οι γλώσσες του Κόσμου Ι: Ευρασία και Αφρική.
Ποιοτικη ερευνητικη μεθοδολογια
JSIS E 111: Elementary Modern Greek
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Δύναμη και Επιτάχυνση Επιταχυνσιόμετρο
Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 10: Μέθοδος συμπληρώματος Ιωάννης Σταματίου
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Εισαγωγή στον Προγ/μό Η/Υ
Αξιοποίηση Σύγχρονης και Ασύγχρονης Τηλεεκπαίδευσης στις Κυκλάδες
Ερευνητική εργασία: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Extinct animals in greece
We are the world Τραγούδι με μήνυμα για την ισότητα των παιδιών και όλων των ανθρώπων 13/12/2016 Παναγιώτης Γαλατσίδας.
Μερικά καθολικά σήματα, όπως το ρολόι, κατανέμονται σε όλο το ολοκληρωμένο κύκλωμα. Το μήκος των καλωδίων αυτών μπορεί να είναι σημαντικό. Για μεγέθη ψηφίδων.
Γιώργος Αγγελόπουλος Α.Μ. : 5902
HR AGILITY IN TIMES OF AUSTERITY
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός Κεφάλαιο 2ο Η Ευρώπη του Μεσαίωνα
Περιεχομενο σημερινου μαθηματοσ
Χρονοπρογραμματισμός έργων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ/ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ
Χειμερινό εξάμηνο 2017 Έκτη – έβδομη διάλεξη
Γλώσσα και Κοινωνία.
Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων Μαθητών Α΄ Λυκείου Θέατρο Χωρέμη
1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων
Αντιμετώπιση προβλημάτων σε μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες
10 2/Θ Νηπιαγωγείο Ανδραβίδας
ΗΜΥ-210: Λογικός Σχεδιασμός Εαρινό Εξάμηνο 2005
aka Mathematical Models and Applications
الانكسار ( Refraction )
مدرس: جواد اسماعیل زاده موسسه آموزش عالی خاوران
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ της 49ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, του Σχολικού Συμβούλου Ανδρέα Ν. Ζεργιώτη «Η γλωσσική καλλιέργεια.
Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού σε ένα Διεθνές Πλαίσιο
Εργασία 1 i) Προσομοιώστε τη λειτουργία του κυκλώματος (a). Χρησιμοποιείστε στη θέση του Εn ρολόι συχνότητας 1kHz και στη θέση του D παλμούς της μορφής:
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
Συγγραφική ομάδα πχ. Κωνσταντίνος Παπακώστας1, Ειρήνη Παπαδοπούλου2
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Архимед күші”.
1ος νΟμος του ΝεΥτωνα Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα είναι ίση με μηδέν (ΣF=0N) τότε το σώμα ή θα ηρεμεί (υ=0) ΣF= 0 F υ=0 B.
Η Ελλάδα κατά την πρώιμη ψυχροπολεμική περίοδο,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κρεολές και πίτζιν γλώσσες Μια ιδιαιτερότητα (;)

Αποτελέσματα γλωσσικής επαφής Επίδραση σε όλα τα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης Αλλαγή γλώσσας / Γλωσσικός θάνατος Μεικτές γλώσσες Μία υποκατηγορία: πίτζιν και κρεολές

Ορισμοί Η έρευνα για αυτές τις δύο κατηγορίες γλωσσών (πίτζιν και κρεολές) ξεκίνησε ουσιαστικά τα τελευταία 50 χρόνια, μολονότι ήταν γνωστές και παλαιότερα Σύγκλιση απόψεων ως προς τον ορισμό: Πίτζιν μία γλώσσα που δημιουργείται καθαρά για λόγους επικοινωνίας σε πολύγλωσσες κοινότητες και έχει πολύ απλουστευμένη γραμματική δομή. Κρεολή είναι η γλώσσα πίτζιν που γίνεται μητρική και αναπτύσσει γραμματικά στοιχεία.

Ιδιαιτερότητα Οι γλώσσες πίτζιν και κρεολές που υπάρχουν σήμερα εμφανίστηκαν τα τελευταία 500 χρόνια. Αποτελούν ένα μοναδικό παράθυρο για την δημιουργία της γλώσσας, και γενικά για την λειτουργία του ανθρώπινου νου Τυπολογικά, ουσιαστικά αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία γλωσσών με κοινά χαρακτηριστικά, που τις ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες γλώσσες Βασικό: η μείξη γλωσσών που εμφανίζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο

Πού και πώς δημιουργήθηκαν οι γλώσσες πίτζιν; Οι γλώσσες πίτζιν δημιουργήθηκαν σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα, κυρίως σε περιοχές όπου δύο ή περισσότερες γλωσσικές κοινότητες –ενηλίκων- έρχονταν σε επαφή περιστασιακά για οικονομικούς λόγους (π.χ. Rusnorsk στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας) Το πιο γνωστό περιβάλλον δημιουργίας: οι φυτείες στις αποικιοκρατικές κτήσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων όπου δούλευαν πολλοί σκλάβοι, κυρίως Αφρικανικής καταγωγής

Γλωσσικό αποτέλεσμα; Δημιουργία μίας γλώσσας (πίτζιν), της οποίας το λεξιλόγιο προέρχεται στη μεγάλη του πλειοψηφία από μία κυρίαρχη ευρωπαϊκή γλώσσα, ενώ η γραμματική δομή έχει ισχυρές επιδράσεις από άλλες (υπόστρωμα) «Η pidgin δεν είναι παρά μια γλώσσα απογυμνωμένη από τα πάντα εκτός από τα απολύτως απαραίτητα για να επιτευχθεί η επικοινωνία» (Romaine, 1988)

Λεξικοποιητής και γλωσσική κατανομή Αγγλικές, Γαλλικές, Ολλανδικές, Πορτογαλικές, Ισπανικές [αλλά και Κινεζικές κλπ.] πίτζιν (από τις οποίες προέρχονται και οι αντίστοιχες κρεολές) http://apics-online.info/contributions#2/30.3/10.0 (μία βάση δεδομένων με 76 πίτζιν και κρεολές)

Κρεολές Όταν μία γλώσσα πίτζιν γίνεται μητρική γλώσσα κάποιοων ομιλητών, τότε αλλάζει σημαντικά η γραμματική της δομή (εμπλουτίζεται), και γι’αυτό θεωρούμε ότι μετατρέπεται σε κρεολή Παλαιότερα τις θεωρούσαν βάρβαρες και κατώτερες γλώσσες «Η αγγλική pidgin όπως μιλιέται στις μέρες μας είναι σχεδόν η πιο βάρβαρη μορφή γλώσσας που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί στην οικουμένη. Δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αποτελούμενη από ένα μείγμα σαμοανικής και κινεζικής εδώ κι εκεί, με διάσπαρτες λέξεις από τη μαλαισιανή γλώσσα, είναι ένα συνονθύλευμα πραγματικά αντάξιο του Πύργου της Βαβέλ» (Rabaul Times, 1925)

Σήμερα; Μερικές από τις κρεολές είναι σήμερα επίσημες γλώσσες σε κράτη (π.χ. Tok Pisin στην Παπούα Νέα Γουινέα ή Jamaican στη Τζαμάικα), μια και χρησιμοποιούνται ως lingua franca Αποσπάσματα

Προβλήματα Σε ποια γλωσσική οικογένεια ανήκουν οι κρεολές; Λ.χ. η Jamaican ανήκει στην Ινδο-ευρωπαϊκή οικογένεια, επειδή το λεξιλόγιο προέρχεται κυρίως από την Αγγλική ή στην Μπαντού (Αφρική); Είναι συχνή η κρεολοποίηση στην ιστορία των γλωσσών; Μπορούμε να πούμε λ.χ. ότι τα Μεσαιωνικά Αγγλικά ήταν μια κρεολή γλώσσα; (έχει υποστηριχτεί στο παρελθόν)

Ιστορίες από την Τυπολογία N. Evans, Dying Words, 71 ff. N. Evans, Dying Words, 97 ff.