Σχολείο, αγωγή και κοινωνία Παλιά: με βάση τις κοινωνικές συνθήκες παραδοσιακές μορφές αγωγής: κάλυψη αναγκών Οικογένεια: σταθεροί ρόλοι. Διαιώνιση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
ΤΠΕ και γραμματισμός Επιμέλεια παρουσίασης: Νότα Σεφερλή.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
Βασικοί παιδαγωγικοί όροι
Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης (β)
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Ανάδειξη της σχέσης Κοινωνίας, Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών.
Η συμβουλή της ημέρας.
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Dr
επιπτώσεις της στους νέους
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑ!!.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
Εισαγωγη στην κοινωνιολογια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Η παιδαγωγική σχέση.
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Project : χορεύοντας στον κόσμο
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
Διδάσκουσα: Λέκτορας Μαρία Δασκολιά
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΑΧΟΥ-ΗΛΙΑΔΟΥ Καραντάκη Μαργαρίτα Α.Ε.Μ.: 3141.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
ΤΟΜΕΑΣ Μαριλένα Ωραιοπούλου Β 5 β Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ.
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης Αγωγή: συστηματική και σκόπιμη ενέργεια. Επιδιώκεται από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Ύπαρξη σκοπών,
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Αγροτική Κοινωνιολογία
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Μαρξισμός και ιστοριογραφία
Το αναλυτικό πρόγραμμα του μέλλοντος
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Κεφάλαιο 1ο Θεωρητική Θεμελίωση
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Εργασία Α’ τετραμήνου Τόσκα Ραβέσα Κοκκίνου Έλενα Σφακιανάκη Βασιλική Τζαβάρα Κωνσταντίνα.
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΔΙΑΛΕΞΗ 2η Η ιστορική εξέλιξη των σχέσεων Εκπαίδευσης και ΜΜΕ
Εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ1 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΣΤΡΑΤΗΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σχολείο, αγωγή και κοινωνία Παλιά: με βάση τις κοινωνικές συνθήκες παραδοσιακές μορφές αγωγής: κάλυψη αναγκών Οικογένεια: σταθεροί ρόλοι. Διαιώνιση μέσα από την καθημερινή συμβίωση με τις παραδοσιακές μορφές αγωγής. Σχολεία: Ελάχιστα. Φοιτούσαν όσοι προορίζονταν για ανάληψη ηγετικού ρόλου: στελέχη πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Σταδιακά: Δομή και σύνθεση οικογένειας: αλλαγή Παιδιά: δεν μετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Δεν μαθητεύουν κοντά σε μεγάλους. Μετατρέπονται από μονάδα παραγωγής σε μονάδα κατανάλωσης. Μητέρα: επαγγελματική ζωή. Πρόβλημα φύλαξης. Παιδί: δε γεννιέται πλέον για να παραμείνει μέσα στην οικογένεια. Παρέμβαση κράτους με νέους θεσμούς. Προορισμός: η ευρύτερη κοινωνική του ένταξη. Αυξημένη σημασία επιστήμης και τεχνολογίας. Στενή σχέση σχολείου, κράτους, κοινωνίας.

Μεταβολές: μορφή βιομηχανικών κοινωνιών, σύστημα εργασίας, διάθεση αγαθών Παραγωγή: έπαψε να γίνεται στην οικογένεια σε μικρές ποσότητες Μαζική παραγωγή: αγαθά, εργοστάσια Σωματική δύναμη σε τεχνογνωσία, μηχανές Τριτογενής τομέας: νέες ανάγκες, αξίες, νέο κοινωνικό σύστημα. Γνώση: ανάδειξη σημασίας της

Σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα: - επηρεάστηκε πολύ από τη βιομηχανική επανάσταση - προέκυψε ως δημιούργημα του Διαφωτισμού και της νεωτερικής σκέψης, που θέλει να διαδώσει την ανθρώπινη γνώση και εμπειρία σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Σύγχρονες κοινωνίες: επιβίωση μέσα από οργανωμένη αγωγή και μάθηση. Μεγαλύτερη επίδραση σε παιδί και έφηβο. Τρόποι: Τυπική μάθηση Μη τυπική μάθηση Άτυπη μάθηση

Σχολείο και αναγκαιότητα φοίτησης σε αυτό - Γνώσεις - Μόρφωση - Ανάπτυξη προσωπικότητας Διασύνδεση σχολείου – κοινωνίας: Σχολείο: - βαθύτερες κοινωνικές λειτουργίες. - υποσύστημα ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Durkheim Εκπαιδευτικά συστήματα: θεσμοί, που εξασφαλίζουν τις βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη των πολύπλοκων κοινωνικών συστημάτων. Σύγχρονες κοινωνίες: πολύπλοκος καταμερισμός εργασίας, εξειδικευμένες γνώσεις, ικανότητες. Οικογένεια: μη δυνατότητα ανταπόκρισης σε αυξημένες και εξειδικευμένες απαιτήσεις της κοινωνίας. Ανάγκη για νέες ικανότητες: σύνθετες.

Λειτουργίες σχολείου: - ανάπτυξη και εξέλιξη προσωπικότητας - φύλαξη και προστασία των παιδιών - παροχή προσόντων και εξειδίκευσης - ιδεολογική ή νομιμοποιητική λειτουργία - επιλεκτική λειτουργία

Θεσμός παιδαγωγού: - προκλασική εποχή: είδος οικογενειακού δασκάλου και οικογενειακού συμβούλου - κλασική εποχή: ο ρόλος του υποβαθμίζεται, ένας δούλος, που συνοδεύει το παιδί από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα - ρωμαϊκοί χρόνοι: αναβαθμίζεται. Άτομο με μεγάλη μόρφωση, ικανό να καθοδηγεί και να διδάσκει το παιδί. Αργότερα: λαοί Δύσης Φοιτητής στον οποίο ανατίθενται χρέη οικοδιδάσκαλου κυρίως για τα παιδιά των ευγενών.

Παιδαγωγική επιστήμη: Ως ανεξάρτητη και αυτοτελής: επιζητεί τη συνεργασία άλλων συναφών επιστημών για την πληρέστερη μελέτη του αντικειμένου της. Επιζητεί τη βοήθεια της: α. Φιλοσοφίας. - Πώς πρέπει να διαπαιδαγωγείται ο άνθρωπος; - Ποιος είναι ο σκοπός της αγωγής; Με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί; - Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι διδασκαλίας; - Ποια διδακτικά εγχειρίδια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται; Β. Ψυχολογίας Μελετά ψυχικές εκδηλώσεις για να αποκτήσει σωστή γνώση και αντίληψη για το παιδί και τον έφηβο. Πορίσματα ψυχολογικής έρευνας: πριν επιλεγούν οι μέθοδοι και τα μέσα αγωγής, χρειάζεται επιστημονική γνώση του υποκειμένου, για το οποίο προορίζονται, γνώση του παιδιού και του εφήβου. Γ. Κοινωνιολογίας Σχολείο: οφείλει να τροφοδοτείται από το κοινωνικό σύνολο και να μην μένει απομονωμένο από αυτό, αφού αποτελεί μέρος του όλου κοινωνικού οικοδομήματος.