Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Dr

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Dr"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Dr

2 Η Σημασία του ελεύθερου χρόνου στην εποχή μας

3 Το πρόβλημα της διευθέτησης ελευθέρου χρόνου σήμερα δεν αφορά βέβαια μόνον τους ενήλικες, αλλά και τη νέα γενιά, η οποία συχνά διακατέχεται από αισθήματα απομόνωσης και ανίας και γενικότερα από αρνητικά συναισθήματα που σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπονται σε επιθετικότητα, χρήση βίας, αδιαφορία, φυγή προς εξαρτησιογόνες ουσίες και συμπεριφορικές διαταραχές γενικότερου τύπου.

4 Οι σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες φαίνεται να εγκαταλείπουν τα παιδιά της ευημερίας σε ένα ανοικτό μέλλον, με πολύ ελεύθερο χρόνο, λιγότερο χρόνο εργασίας και ακόμη λιγότερη διάθεση κοινωνικής προσφοράς και συλλογικής δράσης.

5 Από κοινωνιολογικές έρευνες προκύπτει ότι το 90% των δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου διαμορφώνεται και σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 19 ετών.

6 Το προσωπικό στιλ ελεύθερου χρόνου επηρεάζεται και διαμορφώνεται βέβαια από την οικογένεια, τους φίλους και γνωστούς, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, από το ίδιο το άτομο και τις κοινωνικοοικονομικές, μορφωτικές ή γενετικές «προδιαγραφές» του, αλλά ως ένα βαθμό και από το σχολείο, που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της δευτερογενούς κοινωνικοποίησης του παιδιού.

7 Μπορούν να αναπτυχθούν ικανότητες και δεξιότητες που βοηθούν:
Στην ευέλικτη κατανομή και διαμόρφωση του ελεύθερου χρόνου με βάση τις προσωπικές ανάγκες και τις υφισταμένες συνθήκες. Στη συνειδητή επιλογή ανάμεσα σε πολλαπλές προσφορές και δυνατότητες. Στη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών, Στην αυτοδιάθεση του ατόμου. Στην ελεύθερη συμπεριφορά χωρίς εξωτερικούς εξαναγκασμούς και πίεση για επιδόσεις.

8 Ο ελεύθερος χρόνος στο παραδοσιακό σχολείο

9 Ο ελεύθερος χρόνος στο σχολείο διαφοροποιείται σε σχέση με τον εξωσχολικό χρόνο και εμφανίζει τα έξης χαρακτηρίστηκα γνωρίσματα:   1. Ο ελεύθερος σχολικός χρόνος ως χρόνος αντιστάθμισης

10 ο ελεύθερος χρόνος στο σημερινό σχολείο
Ανήκει στο άτυπο αναλυτικό πρόγραμμα Γίνεται κατανοητός ως χρόνος ανάπαυσης και χρόνος συμψηφισμού Αντισταθμίζει την ένταση και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διδασκαλία. Εξισορροπεί καταπιεσμένες ανάγκες και κινητικούς περιορισμούς. Ξεκουράζει από το φόρτο της διδασκαλίας συνδέεται με τη σχολική εργασία

11 Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελεύθερου χρόνου
Η αγωγή για τον ελεύθερο χρόνο στο σχολείο  Σχολειοποίηση του εξωσχολικού χρόνου του μαθητή Η ανισότητα στον ελεύθερο χρόνο Οι ανάγκες των ίδιων των παιδιών Η ανάγκη ένταξης του ελεύθερου χρόνου στο Ολοήμερο Σχολείο

12 Λόγοι που επιβάλλουν την ένταξη του ελεύθερου χρόνου στο ολοήμερο σχολείο
Ανάγκη αγωγής για τον ελεύθερο χρόνο Η συνειδητή, δημιουργική και αυτόνομη διαμόρφωση του ελεύθερου χρόνου στο παρόν και στο μέλλον. Η ανάγκη απεγκλωβισμού από την μονομέρεια των ακαδημαϊκών επιδόσεων . Αποφυγή του κινδύνου της σχολειοποίησης και ιδρυματοποίησης του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Η ανάγκη σύνδεσης της σχολικής εργασίας και μάθησης με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες των μαθητών.

13 Η παιδαγωγική του ελεύθερου χρόνου στο Ολοήμερο Σχολείο

14 Μορφές του ελεύθερου χρόνου στο Ολοήμερο Σχολείο
Α) ελαστικό ωράριο έναρξης της σχολικής ημέρας Β) Μάθηση με τη μέθοδο Project Γ) Ομάδες ενδιαφερόντων (χόμπι και κλίσεις) Δ) Ομάδες εργασίας Ε) Άνοιγμα του σχολείου στον κοινωνικό περίγυρο ΣΤ) Λήψη αποφάσεων Ζ) Αυτοοργάνωση των μαθητών.

15 Ολοήμερο σχολείο λοιπόν σημαίνει ελκυστικό περιβάλλον αγωγής και μάθησης με έμφαση στον παιδαγωγικό του ρόλο και απεγκλωβισμό από τη μονομέρεια των λεγόμενων ακαδημαϊκών μαθημάτων. Δύναται να αποτελέσει ένα σύγχρονο ποιοτικό σχολείο, το οποίο θα εγγυάται ένα ποιοτικό χώρο και χρόνο ζωής, μάθησης και παιχνιδιού πέρα από διακρίσεις, όπως; μάθημα- διάλειμμα, διδασκαλία – ελεύθερος χρόνος.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Dr"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google