ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Κλάσματα.
Κανονικά πολύγωνα Τουρναβίτης Στέργιος.
Διδακτική της Πληροφορικής
Ο αγαπημένος αριθμός του σύμπαντος
Έρευνα «Η θέση και ο ρόλος των ασκήσεων στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» Σάλτας Βασίλειος Διδάκτωρ Μαθηματικών.
Προγραμματισμός Ι Πίνακες •Ο πίνακας είναι μία συλλογή μεταβλητών ίδιου τύπου, οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε διαδοχικές θέσεις μνήμης. Χρησιμοποιείται.
Παράδειγμα 2: Κινηματογράφοι Να γραφεί πρόγραμμα το οποίο:
Ο Άλμπρεχτ Ντίρερ (Albrecht Dürer)
Πώς είναι ένα τάνγκραμ;
GEORG CANTOR ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΜ:3318 Μάθημα: Ιστορία της Λογικής
Τάξη Ε Ενότητα 1 Μαγικά τετράγωνα
Τάξη Β Ενότητα 4 Κινέζικο τετράγωνο
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα υπολογίζει το άθροισμα των στοιχείων της κύριας διαγωνίου ενός τετραγωνικού πίνακα Α(ΝxN).
Κεφάλαιο 2ο Πεπερασμένα αυτόματα.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
ΒΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Συμπλήρωσε τις σχέσεις ώστε να ισχύει η ισότητα: x ….. + ….. =
Ο Άλμπρεχτ Ντίρερ (Albrecht Dürer)
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ - ΤΥΠΟΙ ΜΑΘΗΜΑ 3.
Άσκηση 5 Το τρίγωνο με πλευρές 3,4,5 είναι ορθογώνιο. Αν πολλαπλασιάσουμε τα μήκη των πλευρών του με έναν οποιοδήποτε φυσικό αριθμό λ ( ), το τρίγωνο που.
Ολυμπιάδα Πληροφορικής
Σχετικά με κλασματικές παραστάσεις
Δουλεύει για όλους τους αριθμούς! Η δεύτερη ΓΡΑΨΕ δεν θα εκτελεστεί ποτέ!
ΣΥΝΟΛΑ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Εργασία για το τρίγωνο του Πασκάλ
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ Καπνόπουλος Κωνσταντίνος Καπνοπούλου Ελένη Καραΐσκος Κωνσταντίνος Κευσενίδου Παρασκευή.
Προγραμματισμός ΗΥ Ενότητα 6: Δισδιάστατοι πίνακες.
Tα μαγικά τετράγωνα έχουν μια πλούσια ιστορία που ανάγεται περίπου στο 2200 π.Χ.Ένας κινέζικος μύθος ισχυρίζεται πως καθώς ο αυτοκράτορας Γιου περπατούσε.
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 1: Περιγραφική Στατιστική Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και.
{ Ψηφιακή Σχεδίαση εργαστήριο Γιάννης Νικολουδάκης.
1 ο ΓΕΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Παρουσίαση Γ Τάξης Νέου Γενικού Λυκείου ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4327, ΦΕΚ 50/ΤΕΥΧΟΣ Α ́/ Σεπτέμβριος 2015.
Πίνακες στην JAVA ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ AΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (Διαφάνειες: ΧΟΧΟΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Προσαρμογή 2014: Κώστας Στάμος)
Προγραμματισμός Η/Υ Δουλεύοντας με πίνακες – Βασικές εντολές και ειδικός χειρισμός Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Το τρίγωνο του Πασκάλ Παρατηρήστε πως αναπτύσσετε το μοτίβο. Συμπληρώστε τις κενές γραμμές.
Πολυδιάστατοι Πίνακες στην JAVA ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ AΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΟΧΟΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ.
ΝΣΜΧΔ ΤΜΦΓ ΦΣΨ Κ Ο Ι Τ Α Π Ι Σ Ω Σ Ο Υ Ο Κάισαρας χρησιμοποιούσε πολύ συχνα μυστικη γραφή. Χάρη στους «Βίους 12 καισάρων» του Σουνητώνιου εχουμε λεπτομερή.
Γράφημα είναι μία διμελής σχέση επί ενός συνόλου την οποία παριστάνουμε με γραφικό τρόπο.
Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης Μαθηματικά Α΄ - Στ ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ για επεξεργασία δεδομένων έρευνας Εμμανουήλ Κακάρογλου Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12.
Έβδομο μάθημα Ψηφιακά Ηλεκτρονικά.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης MIS
Ο μαγικός αριθμός π.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι Μάθημα 2
Βάσεις Δεδομένων και web-based Εφαρμογές
Εργασία του μαθητή της στ’ τάξης
Μορφές κατανομών Αθανάσιος Βέρδης.
Ομαδοποιημένη Κατανομή Συχνοτήτων
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι Μάθημα 3
ΓΕΜΙΣΜΑ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ (Άσκηση 1)
Ερευνητική εργασία (Project)
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ « ΤΟ ‘’ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ PASCAL‘’ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ»
2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
Μαθηματικά: Θεωρία Αριθμών
Πρόγραμμα Καινοτόμων Σχολείων και Εκπαιδευτικών Πυρήνων για την Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη Σχολική Μονάδα Δημοτικό Σχολείο Καρμιώτισσας Εκπαιδευτικοί πυρήνες.
Εντολές και δομές αλγορίθμου
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών
Χειμερινό εξάμηνο 2017 Πέμπτη διάλεξη
Ομάδα: Οι μάγοι των αριθμών
Β.ΕΠΑΛ-Γενικής Παιδείας  ΜΑΘΗΜΑ: Εισαγωγή στης αρχές Επιστήμης των Η/Υ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Γλώσσες Αναπαράστασης Αλγορίθμων  ΕΝΟΤΗΤΑ 4.2: Δομή Ακολουθίας 
ΑΣΥΜΠΤΩΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΠΡΟΣΘΕΣΗ
Παίζω και μαθαίνω τους Κινέζικους αριθμούς 9ος διαγωνισμός πρωτοπόρων εκπαιδευτικών microsoft Νίκος Πανουσόπουλος 3ο Γυμνάσιο Κορίνθου
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η: Ανάλυση Ποσοτικών Δεδομένων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ Χ. ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΕΣ: ΜΑΥΡΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 4054 ΛΙΟΥΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 4047 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΟΡΙΣΜΟΣ Μαγικό τετράγωνο είναι μια τετραγωνική ορθογώνια διάταξη θετικών ακέραιων αριθμών, έτσι ώστε το άθροισμα των αριθμών σε κάθε γραμμή, στήλη και διαγώνιο να είναι το ίδιο. Αν το μαγικό τετράγωνο περιέχει καθέναν από τους θετικούς διαδοχικούς ακεραίους αριθμούς από το 1 μέχρι το ν 2 ακριβώς μια φορά, τότε αυτό καλείται κανονικό (κλασικό) μαγικό τετράγωνο βαθμού ν. Μαγικά τετράγωνα μπορούν να κατασκευαστούν για κάθε ακέραιο αριθμό ν > 2 και δεν υπάρχει κανένα μαγικό τετράγωνο για ν = 2 . Αν ένα μαγικό τετράγωνο έχει ν γραμμές και ν στήλες, τότε λέμε ότι έχει τάξη ν. Το πλήθος των αριθμών του τετραγώνου τάξης ν είναι ν 2. Για κάθε φυσικό αριθμό ν με ν ≥ 3 υπάρχει μόνο ένα μαγικό άθροισμα S , το οποίο δίνεται από τον τύπο: S= ½ ∙ ν ∙ (ν 2+ 1)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΓΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ Τα μαγικά τετράγωνα έχουν μια πλούσια ιστορία που ξεκινάει γύρω στο 2200 π.Χ. Ένας κινέζικος μύθος ισχυρίζεται πως καθώς ο κινέζος αυτοκράτορας Yu περπατούσε κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού, παρατήρησε μια χελώνα με ένα ξεχωριστό διάγραμμα στο καβούκι της. Ο αυτοκράτορας αποφάσισε να ονομάσει το ασυνήθιστο αυτό αριθμητικό μοτίβο lo shu. Ωστόσο, το πρώτο μαγικό τετράγωνο που έχει καταγραφεί εμφανίστηκε στο βιβλίο του πρώτου αιώνα Da-Dai Liji.

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ Ο ALBRECHT DURER δημιουργεί αυτό το τετράγωνο το 1514. Το Α του ονόματός του είναι το 1ο γράμμα του αλφαβήτου. Επίσης υλοποίησε το έργο σε ηλικία 43 ετών δηλαδή στον αριθμό που προκύπτει αν αντιστρέψουμε τα ψηφία του αριθμού 34.

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΓΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (3Χ3)=ΓΑΙΑΣ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΓΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (3Χ3)=ΓΑΙΑΣ Το τετράγωνο της ΓΑΙΑΣ (3Χ3) έχει άθροισμα κάθε στήλης, γραμμής αλλά και διαγωνίου τον αριθμό 15....δηλαδή: (9Χ10):2=45....και 45:3=15.

ΜΑΓΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (4Χ4)=ΔΙΟΣ Το τετράγωνο του ΔΙΟΣ (4Χ4) έχει άθροισμα κάθε στήλης, γραμμής αλλά και διαγωνίου τον αριθμό 34....δηλαδή: (16Χ17):2=136....και 136:4=34.

ΜΑΓΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ (7Χ7)=ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ Το τετράγωνο της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ (7Χ7) έχει άθροισμα κάθε στήλης, γραμμής αλλά και διαγωνίου τον αριθμό 175...δηλαδή: (49Χ50):2=1225....και 1225 :7=175.

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Στην Α΄ τάξη υπάρχει μία άσκηση στην οποία οι μαθητές καλούνται να παρατηρήσουν τι συμβαίνει με τα αθροίσματα των αριθμών του ‘μαγικού τετραγώνου’ κάθε σειράς, κάθε στήλης και κάθε διαγωνίου. Στη Β΄ τάξη δεν συναντάται ο όρος ‘μαγικά τετράγωνα’. Υπάρχουν ωστόσο πίνακες 3 Χ 3 με 4 ή 5 αριθμούς, τους οποίους οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν έτσι ώστε το άθροισμα των αριθμών οριζόντια ή κάθετα, όχι όμως και διαγώνια, να είναι το ίδιο (σε κάθε στήλη και κάθε σειρά). Στη Γ΄ τάξη παρουσιάζεται στους μαθητές το μαγικό τετράγωνο 3 Χ 3 με μαγικό άθροισμα 1.000.000 στο οποίο δίνονται 4 αριθμοί, όμως τα αθροίσματά τους διαγώνια δεν είναι το ένα εκατομμύριο.

Στην Ε΄ τάξη οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν δύο μαγικά τετράγωνα 3 Χ 3, καθένα από τα οποία έχει τρεις αριθμούς. Στο πρώτο μαγικό τετράγωνο οι αριθμοί είναι δεκαδικοί, και το άθροισμα οριζόντια, κάθετα και διαγώνια είναι 1,5. Στο δεύτερο μαγικό τετράγωνο οι αριθμοί είναι κλασματικοί, και το άθροισμά τους οριζόντια, κάθετα και διαγώνια είναι 0,15. Στη Στ΄ τάξη στους μαθητές αναφέρεται ότι το μαγικό τετράγωνο είναι αυτό στο οποίο το άθροισμα κάθε γραμμής, κάθε στήλης και κάθε διαγωνίου είναι το ίδιο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://diogeneis.blogspot.gr/2013/03/1.html http://www.mathlab.upatras.gr/wp-content/uploads/2013/09/%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%A4%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B1.pdf http://slideplayer.gr/slide/2965783/ http://www.elliepek.gr/documents/6o_synedrio_eisigiseis/Mparalhs_magika-tetragwna.pdf Wikipedia - Google