Ώθηση δύναμης – Μεταβολή Ορμής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισαγωγή στο περιβάλλον εργασίας του
Advertisements

Εκμάθηση διεπαφής MS Kodu. Δημιουργώ τον Κόσμο Το πρώτο πράγμα που θα φτιάξουμε είναι ο κόσμος. Λογικό, αφού χωρίς κόσμο, πού θα τοποθετούσαμε μετά τα.
Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER
ΓΑΙΑ ΙΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΟΙ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ Περίληψη Το εγχειρίδιο χρήσης παρέχει στον τελικό χρήστη όλες τις απαραίτητες.
Sketchpad Χρήση του λογισμικού ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Εισαγωγή στο Excel Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
Το πειραμα του Ερατοςθενη- Το δικο μας πειραμα
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – MS Windows – Περιβάλλον εργασίας
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Εργασία με παράθυρα.
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Βασικές πληροφορίες για τους υπολογιστές:
1. 1. Εισαγωγή Φωτογραφίας Τοποθετούμε με το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο το σημείο που θέλουμε να εισάγουμε την εικόνα Στην καρτέλα Insert πατούμε το κουμπί.
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ PERIOD04 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΠΑΛΣΗΣ ΠΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ Αλέξιος Λιάκος, M.Sc.
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΑΣΚΗΣΗ 8 Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής ΑΣΚΗΣΗ 8 Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής Σκοπός είναι.
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: WINDOWS XP ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ν. ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΣ.
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 2 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Μενού,Εντολές και Παράθυρα Διαλόγου Καθηγητής: Γρηγόριος Νικ. Καρατάσιος.
«Συστήματα συγχρονικής λήψης και απεικόνισης (MBL‐Microcomputer Based Laboratories) στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών» Επιμέλεια: Βασίλης Τζιώτης, Φυσικός.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
Τριβή ολίσθησης με τη χρήση του Multilog
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΑΣΚΗΣΗ 11: Υπολογισμός των συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής .
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Μετονομασία Φακέλων και Αρχείων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Παίζω – Μαθαίνω – Αποφασίζω
ΟΡΜΗ –ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΜΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ POWERPOINT
Μελέτη Στροφικής Κίνησης Στερεού Σώματος
Θέμα: Επιστήμη στο πιάτο
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
ΟΡΜΗ –ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΜΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Γραφικές παραστάσεις με το Excel 2007
Γραφικές παραστάσεις με το Excel 2007
Πως φτιάχνουμε γραφική παράσταση
Νόμος του Hooke ελαστικότητα
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
DataStudio ένα πρόγραμμα
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ψ=αχ+β 2ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Συντελεστής διεύθυνσης
ΟΡΜΗ –ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΜΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Γραφικό Περιβάλλον Εργασίας H/Y
Ώθηση δύναμης – Μεταβολή Ορμής
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής
ΑΣΚΗΣΗ 11: Υπολογισμός των συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής .
Γραφικές παραστάσεις με το Excel 2007
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ώθηση δύναμης – Μεταβολή Ορμής ΑΣΚΗΣΗ 6 Ώθηση δύναμης – Μεταβολή Ορμής Σκοπός είναι: Ο υπολογισμός της ώθησης Ω δύναμης  και η σχέση της με τη μεταβολή της ορμής Δp υλικού σημείου στο οποίο ασκείται η δύναμη αυτή. Να δούμε επίσης την εξάρτηση της μέγιστης ασκούμενης δύναμης στην επιφάνεια κρούσης  σε σχέση με το χρονικό διάστημα στο οποίο ασκείται. Ο υπολογισμός της ώθησης θα γίνει με τη βοήθεια της γραφικής παράστασης  της δύναμης σε σχέση με το χρόνο Η μεταβολή της ορμής θα υπολογιστεί μετρώντας τις ταχύτητες πριν και μετά. Την εξάρτηση της δύναμης θα τη δούμε χρησιμοποιώντας σκληρό και μαλακό ελατήριο.   

Φωτογραφία της Διάταξης Η/Υ- Data Studio Αισθητήρας κίνησης Αισθητήρας δύναμης Αμαξίδιο Τράπεζα κίνησης Ελατήριο

Το πείραμα Ανοίγω το αρχείο του Data Studio που αντιστοιχεί στην άσκηση 6. Το magos_6

Το πείραμα Στην οθόνη βλέπω, κάτω τους άξονες της γραφικής παράστασης της δύναμης σε σχέση με το χρόνο και πάνω τους άξονες της γραφικής παράστασης της ταχύτητας σε σχέση με το χρόνο.

Το πείραμα Βιδώνουμε το ελατήριο στον αισθητήρα δύναμης.

Το πείραμα Πατάμε το κουμπί zero για να μηδενίσουμε τον αισθητήρα δύναμης.

Το πείραμα Τοποθετούμε το αμαξίδιο 20 cm περίπου από τον αισθητήρα κίνησης.

Το πείραμα Αφήνουμε το αμαξίδιο και αμέσως πατάμε το Start στην οθόνη. Μετά που θα κτυπήσει στο ελατήριο και αφού φτάνει περίπου στο μέσο της τράπεζας επιστρέφοντας, πατώ Stop.

Το πείραμα Στην οθόνη βλέπω, κάτω,  τη γραφική παράσταση της δύναμης σε σχέση με το χρόνο και πάνω τη γραφική παράσταση της ταχύτητας σε σχέση με το χρόνο.

Μέτρηση της αρχικής ταχύτητας Vαρχ και της τελικής Vτελ Με το Zoom Select φτιάχνω τις γραφικές παραστάσεις να φαίνονται καλύτερα.

Μέτρηση της αρχικής ταχύτητας Vαρχ και της τελικής Vτελ Smart Tool Επιλέγω τη γραφική παράσταση της ταχύτητας και στη συνέχεια το Smart Tool.

Μέτρηση της αρχικής ταχύτητας Vαρχ και της τελικής Vτελ Μετακινώ το εργαλείο του Smart Tool στο σημείο που αρχίζει η κρούση και διαβάζω την ταχύτητα 0,72 . Άρα Vαρχ =0,72 m/s. Όμοια βρίσκω και τη Vτελ = -0,71 m/s

Μέτρηση της ώθησης Ω Εμφανίζεται έτσι στο πλαίσιο το εμβαδόν (Area) που αντιστοιχεί στην ώθηση της δύναμης. Άρα Ω=0,397 N*s και από το Σ επιλέγω Area (εμβαδόν). Στη γραφική παράσταση της δύναμης μαρκάρω το κομμάτι της καμπύλης που αντιστοιχεί στην κρούση και από το Σ επιλέγω Area (εμβαδόν). Εμφανίζεται έτσι στο πλαίσιο το εμβαδόν που αντιστοιχεί στην ώθηση της δύναμης Ω. Άρα Ω=0,397 Ns

Μέτρηση της διάρκειας κρούσης και της μέγιστης δύναμης Επιλέγω το Smart Tool και το μετακινώ στο σημείο που αρχίζει η κρούση. Φέρνω το κέρσορα στη γωνία του οπότε εμφανίζεται ένα τρίγωνο

Μέτρηση της διάρκειας κρούσης και της μέγιστης δύναμης Σέρνω τότε τον κέρσορα κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο μέχρι το τέλος της κρούσης και μέχρι τη μέγιστη δύναμη. Διαβάζω τότε τη διάρκεια κρούσης 0,10 s και τη μέγιστη δύναμη 7,0 N

Μέτρηση της μάζας m του αμαξιδίου  Ζυγίζουμε το αμαξίδιο: m = 256,99 g = 256,9910-3 kg

Μετρήσεις - αποτελέσματα Βρήκαμε τη μάζα του αμαξιδίου: m = 256,99 g = 256,9910-3 kg Την ταχύτητα πριν την κρούση Vαρχ =0,72 m/s Άρα η αρχική ορμή είναι Pαρχ =mVαρχ=256,9910-3kg0,72 m/s = 0,185 kgm/s Βρήκαμε επίσης την ταχύτητα μετά την κρούση Vτελ =- 0,71 m/s Άρα η τελική ορμή είναι Pτελ =mVτελ =256,9910-3kg(-0,71) m/s =-0,182 kgm/s Συνεπώς το μέτρο της μεταβολής της ορμής ΔP είναι ΔP=| Pτελ - Pαρχ| = |-0,182kgm/s-0,185kgm/s|=0,367kgm/s Από τη γραφική παράσταση της δύναμης βρήκα την ώθηση Ω = 0,397 Ns Την διαρκεια κρούσης 0,10 s και τη μέγιστη δύναμη 7,0 N Επαναλαμβάνω το πείραμα με άλλο ελατήριο αλλά με όλες τις υπόλοιπες συνθήκες ίδιες. Παρατηρώ τότε παρόμοια αποτελέσματα για Vαρχ , Vτελ , Pαρχ , Pτελ, ΔP, και Ω. Αλλάζουν η διάρκεια κρούσης  και η μέγιστη δύναμη.