Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Οι βασικές διεργασίες: Κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάσυρση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Advertisements

Η ερώτηση στην διδασκαλία
Γενικού τύπου χαρακτηριστικά
Eπιμέλεια Τίκβα Χριστίνα
Η φωνολογική επίγνωση.
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
 Αυδίκου Χριστίνα  Γιουμούκης Παναγιώτης  Κιντσάκης Θάνος  Πάπιστας Γιάννης.
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ I Φαίδων Θεοφανίδης
. Εννοιολογικοί χάρτες.
Η ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Η προσέγγιση του Piaget στη γνωστική ανάπτυξη ΔΡΑΣΗ = ΓΝΩΣΗ Δηλαδή, η γνώση αποτελεί προιόν της άμεσης κινητικής.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΟΙ «ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Jump to first page Μοντέλο της πορείας της Σκέψης.
Γνωστικά Μαθησιακά Προβλήματα
Δομές Δεδομένων.
ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ Καλλιέργεια του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης Καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Συμβολική αναπαράσταση της γνώσης
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Βοηθώ Πρώτος » Σχολικό έτος ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Συνείδηση Τι είναι συνείδηση;
Γνωστική προσέγγιση: Μελέτη στην αφετηρία της νόησης
6/12/2012 Παρουσίαση: Μιμηγιάννης Δημήτρης
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Αυτόματα εστιασμένη προσοχή (covert attention)
Γλώσσα και σκέψη Με τον όρο σκέψη εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα νοητικών διεργασιών: Επεξεργασία εννοιών, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, προγραμματισμό.
Μνήμη Η ικανότητα αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών στη διάρκεια του χρόνου Μια πολύπλοκη και δυναμική διαδικασία, ποικιλόμορφη και συναισθηματικά.
ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΆ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΊΑ -MNHMH Δήμητρα Παπαστεργίου MSc- Λάρισα 2015.
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
Μνήμη Στέλλα Βοσνιάδου Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ερεθίσματα από το περιβάλλον Αισθητηριακές καταγραφές Μνήμη εργασίας Μακρόχρονη μνήμη Οπτικές Ακουστικές Απτικές.
Κατάκτηση της γλώσσας από το παιδί Ο γενικευτικός και αφαιρετικός χαρακτήρας της γλώσσας Το νόημα = σημαινόμενο του γλωσσικού σημείου συγκροτείται στη.
PSY 301 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Γλωσσική ανάπτυξη. Θεωρίες Γλωσσικής Ανάπτυξης  Οι υπέρμαχοι της θεωρίας της μάθησης- με πρωταγωνιστή τον Skinner- πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της.
Ορθολογισμός και Παράγοντες Περιορισμού του. Ορθολογισμός και Υποκειμενικότητα Σύγχρονες μελέτες (1995), υποδεικνύουν την διαφορά μεταξύ Ορθολογιστικής.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Παραδείγματα Διδάσκουσα: Ζαχαρούλα Σμυρναίου,
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
Διαβάζοντας με το παιδί μου: οφέλη και στρατηγικές
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Εισαγωγή στην Ψυχολογία
Ενότητα 8: Ανάπτυξη Μνήμης
ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΔ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Φ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Ο λογοθεραπευτής και η λογοθεραπεία
Δομικά χαρακτηριστικά του γνωστικού συστήματος
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Η θεωρία της επεξεργασίας των πληροφοριών
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Θέματα Γλωσσολογίας (α)
Γενικά χαρακτηριστικά
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Συναισθηματίκη Ανάπτυξη και Εδραίωση Στενών Σχέσεων
Η ερώτηση στην διδασκαλία Η ερώτηση έχει σημαντική θέση στη διδακτική διαδικασία Δημιουργία ενδιαφέροντος Εστίαση της μαθητική προσοχής σε συγκεκριμένο.
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Σχέση διγλωσσίας και γνωστικής / γλωσσικής ανάπτυξης
Εργασία στην Αναπτυξιακή Ψυολογία
Η ανάπτυξη της μνήμης γεγονότων και της αυτοβιογραφικής μνήμης.
Αμνησίες.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΞΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Μεταμνήμη και Επιδόσεις Μνήμης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Οι βασικές διεργασίες: Κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάσυρση

Κωδικοποίηση Η διαδικασία μέσω της οποίας οι πληροφορίες αρχικά καταγράφονται σε μορφή που η μνήμη μπορεί να χρησιμοποιήσει. Ο άνθρωπος κωδικοποιεί επιλεκτικά, επιλέγει δηλαδή τις πληροφορίες στις οποίες θα εστιάσει την προσοχή του.

Αποθήκευση Η εναπόθεση του υλικού στη μνήμη

Ανάσυρση Η επιτυχής χρήση του υλικού εξαρτάται από τις διαδικασίες ανάσυρσης. Ανάσυρση είναι η διαδικασία με την οποία το άτομο εντοπίζει το αποθηκευμένο στη μνήμη υλικό, το φέρει στη συνείδηση και το χρησιμοποιεί.

Αυτοματοποίηση Αυτοματοποίηση είναι ο βαθμός στον οποίο μια δραστηριότητα απαιτεί τη σκόπιμη προσοχή του ατόμου. Οι διεργασίες που απαιτούν σχετικώς λίγη προσοχή θεωρούνται αυτόματες, ενώ οι διεργασίες που προϋποθέτουν έντονη προσοχή εκ μέρους του ατόμου, είναι υπό τον έλεγχο του ατόμου.

Αυτοματοποίηση Υπολογισμός από τα βρέφη και τα παιδιά, του πόσο συχνά διαφορετικά ερεθίσματα εμφανίζονται ταυτόχρονα. Αυτό τους επιτρέπει να κατανοήσουν τις «έννοιες».

Έννοιες Κατηγορίες αντικειμένων, γεγονότων ή ατόμων που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, σπάνια συνειδητοποιούν τη διαδικασία μέσω ρης οποίας μαθαίνουν τέτοιες έννοιες. Η μάθηση τείνει να είναι αυτόματη.

Αποτελέσματα σχετικών ερευνών υποδηλώνουν ότι τα βρέφη έχουν μια εγγενή αντίληψη ορισμένων βασικών μαθηματικών και στατιστικών σχέσεων. Αυτή η εγγενής δεξιότητα είναι πιθανό να αποτελεί το θεμέλιο για την κατανόηση ακόμη πιο πολύπλοκων μαθηματικών και στατιστικών σχέσεων στο μέλλον.

Μνήμη Η διαδικασία με την οποία οι πληροφορίες αρχικά καταγράφονται και μετά αποθηκεύονται και ανασύρονται

Η μνήμη στη βρεφική ηλικία Το βρέφος μπορεί να διακρίνει τα νέα από τα παλαιά ερεθίσματα. Βελτιώνονται οι μνημονικές ικανότητες του βρέφους καθώς αυτό μεγαλώνει;

Βρέφη 2 μηνών ξεχνούν σε 2 μέρες Βρέφη 6 μηνών διατηρούν στη μνήμη τους έως και 3 εβδομάδες

Η διάρκεια της μνήμης Αν και οι διαδικασίες που διέπουν τη μνημονική διατήρηση και ανάκληση φαίνεται να είναι παρόμοιες καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής, η ποσότητα των πληροφοριών που αποθηκεύονται και ανασύρονται διαφέρει σημαντικά καθώς το βρέφος μεγαλώνει.

Βρεφική αμνησία Υπάρχουν ενδείξεις ότι το φυσικό ίχνος μιας ανάμνησης στον εγκέφαλο είναι μόνιμο. Ωστόσο, η ανάσυρση των αναμνήσεων μπορεί να μην είναι εύκολη ή ακριβής. Π.χ., οι αναμνήσεις είναι ευάλωτες στην παρεμβολή άλλων, νεότερων πληροφοριών, οι οποίες παίρνουν τη θέση των παλαιότερων και αποτρέπουν έτσι την ανάσυρσή τους.

Βρεφική αμνησία Φαίνεται ότι η γλώσσα παίζει έναν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο ανακτώνται οι αναμνήσεις από τη βρεφική ηλικία. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να περιγράψουν αναμνήσεις, χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που είχαν την περίοδο της αρχικής αποθήκευσης.

Οι αναμνήσεις προσωπικών εμπειριών φαίνεται να μην είναι ακριβείς πριν από τους 18 με 25 μήνες.

Έκδηλη και άδηλη μνήμη Έκδηλη: Η συνειδητή μνήμη, πληροφορίες που μπορούν να ανακληθούν σκόπιμα. Άδηλη: Υλικό του οποίου δεν έχουμε συνειδητή επίγνωση, αλλά είναι ικανό να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας

Οι απαρχές της γλώσσας Γλώσσα: Η συστηματική και οργανωμένη διάταξη των συμβόλων, η οποία προσφέρει τη βάση για επικοινωνία Τα θεμελιώδη στοιχεία της γλώσσας: η φωνολογία (βασικοί ήχοι της γλώσσας), τα μορφήματα (η μικρότερη γλωσσική μονάδα με τη δική της εννοιολογική υπόσταση) και η σημασιολογία (οι κανόνες που διέπουν την έννοια των λέξεων και των προτάσεων).

Γλωσσική κατανόηση / γλωσσική παραγωγή

Προγλωσσική επικοινωνία (π.χ. βάβισμα) Πρώτες λέξεις (10ος -14ος μήνας) Έκρηξη λεξιλογίου (16ος – 24ος μήνας) Συγκρητικός λόγος – μονολεκτικές προτάσεις Τηλεγραφικός λόγος (8 - 12 μήνες μετά την προφοράς της πρώτης λέξης)

Κυριολεξία / υπεργενίκευση Περιγραφικός / εκφραστικός λόγος

Ερμηνείες Μάθηση Γενετικές προσεγγίσεις Αλληλεπίδραση