Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ
Advertisements

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Minerals and Trace Elements. Ανόργανες ουσίες που χρειάζονται σε μικρές ποσότητες, γενικά ως τμήμα τις δομής άλλων μορίων ή ως βασικά συνένζυμα για τη.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.1 (Β): ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (α) Η χημική συμπεριφορά των στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού. (Περιοδικός.
ΤΟΓΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ – ΑΘΑΝΑΣΙΑ Α.Μ : Ζ15886 ΤΜΗΜΑ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ : ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ.
ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΙI : Κρυσταλλοχημεία και Συστηματική των Ορυκτών
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #5: Το νερό ως συστατικό των τροφίμων Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας.
Στις αντιδράσεις απλής αντικατάστασης ένα στοιχείο που βρίσκεται σε ελεύθερη κατάσταση αντικαθιστά ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται σε μία ένωσή του. Έτσι,
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
5. Φυσικοχημικές διεργασίες στα εδάφη
Περιβάλλον ΙΙ 7ο Μάθημα Στερεά Απόβλητα
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ταξινόμηση ορυκτών.
Η αρχή του σκληρού ή μαλακού οξέος (ή βάσης)
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
Ρύπανση του νερού με τοξικές ουσίες
Οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
ΑΝΤΙΔΟΤΑ.
Τι είναι οξείδωση και αναγωγή;
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ Χλωριωμένοι Υδρογονάνθρακες
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Περιοδικός Πίνακας Λιόντος Ιωάννης Lio.
Περιοδικός Πίνακας Λιόντος Ιωάννης Lio.
Υδρογεωχημεία – Αναλυτική Γεωχημεία
Ενεργειακός Σχεδιασμός για Παραγωγή Ενέργειας Καβάλα 2017
Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Τηλεπισκόπηση στο Θαλάσσιο Περιβάλλον
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Διατροφή-Διαιτολογία
«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον»
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Kλινική διατροφή.
Οι φυσικές καταστάσεις.
Οξυγόνο.
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
Μακροσκοπική και μικροσκοπική αντιμετώπιση.
Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Σταυρακάκης Κων/νος Εφραίμ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Εδαφολογική Ανάλυση ως μέσο διάγνωσης γονιμότητας των εδαφών
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
ΤΙΤΛΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ – ΑΝΑΓΩΓΗΣ RED-OX TITRATIONS
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 7_Ποτενσιομετρία_1 ΜΑΜΑΝΤΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
Τι είναι οι ΑΠΕ; 11/11/2018 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 7s_______ 7p_________ 7d____________ 7f_______________
الكيــمــيــــــــــــاء
МЕТАЛНА ВЕЗА..
מבוא לכימיה שיעור מס' 8 קרן לייבסון ורפאל פלג, פרוייקט "אורט אקדמיה",
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
М.Әуезов атындағы орта мектебі
המצגת נעשתה ע"י מלכה יאיון
מבוא לכימיה שיעור מס' 8 h.m..
Ρύπανση του νερού με τοξικές ουσίες
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ
№207 “Жаңатұрмыс” орта мектебі
Μεταμορφωμένα πετρώματα
Онтологи ба сайэнс “Сайэнсийн тэори” Проф. С. Молор-Эрдэнэ Лэкц 4
Χημικός Εμπλουτισμός Χημικός εμπλουτισμός είναι η χημική επεξεργασία που στοχεύει στην εκλεκτική δράση χημικών αντιδραστηρίων στα στείρα που συνοδεύουν.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)

Η κατανάλωση νερού και γενικά υγρών είναι απαραίτητη για τη ζωή.

ΝΕΡΟ H2O Διαλύτης Ρύθμιση Θερμοκρασίας Ισοζύγιο Νερού Minimum: 1,5 L / 24 h Διπολική Μορφή Δεσμοί Υδρογόνου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΔΟΜΗ ΝΕΡΟΥ & ΠΑΓΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Τετραεδρική σύζευξη μορίων νερού ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Φυσικές σταθερές μερικών υδριδίων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

H2O Αριθμός Συναρμογής / Σύζευξης Πυκνότητα = Μάζα / Όγκος d=m/V Μικροκύματα (MW) Ταπείνωση Σημείου Πήξης / Ανύψωση Σημείου Ζέσης (Βρασμού) Freeze Drying (Λυοφιλίωση) Ενεργότητα Νερού (Water Activity, aw) – Συντήρηση Τροφίμων Ελεύθερο & Δεσμευμένο Νερό Διαταραχές Ισορροπίας Ηλεκτρολυτών (Αφυδάτωση – Υδροτοξίνωση) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Περιεκτικότητα σε νερό (υγρασία) μερικών τροφίμων και ποτών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΦΑΣΕΩΝ ΝΕΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Ιον(τ)ικά Αλκοολούχα Ποτά Μοριακά Ελεύθερα Αλκοόλης Ποτά Κολλοειδή Χυμοί (Φυσικοί) Αιωρήματα Τεχνητά – Αεριούχα Ροφήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ – ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Εμφιαλωμένο Φυσικό Μεταλλικό Επιτραπέζιο Νερό Πηγής ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ – ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ Χλωρίωση (βρωμικά ιόντα) Οζονισμός UV Φθορίωση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Τα κυριότερα στοιχεία που βρίσκονται στα τρόφιμα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ιχνοστοιχεία ή Μικροστοιχεία ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ / ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Νερό C, H, O, N (Βασικά, λόγω οργανικής προέλευσης μορίων) ΤΡΟΦΕΣ Μακροσυστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) Μακροστοιχεία ή Κύρια Στοιχεία (Ca, P, Mg, K, Na, S) Ανόργανα Στοιχεία Βασικά Ιχνοστοιχεία (Fe, Zn, Mn, Cu, I, F, Co, Cr, Mo, Ni, Se, Si) Ιχνοστοιχεία ή Μικροστοιχεία Υπεριχνοστοιχεία (V, Sn, Al, B) Ανεπιθύμητα (τοξικά) (Hg, Pb, As, Cd, Sb) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΧΗΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ & ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΞΕΩΝ-ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Περιβαλλοντική Ρύπανση Αποκλίσεις από τις «Κανονικές» ποσότητες στα Τρόφιμα Προγραμματισμένος Εμπλουτισμός Xηλικές Ενώσεις: συμπλέγματα (σύμπλοκα) των μετάλλων, τα οποία σχηματίζονται με τη συναρμογή (σύζευξη), μέσω ομοιοπολικών δεσμών, επιμέρους ατόμων ενός μορίου (δότης ή υποκαταστάτης) και ενός κατιόντος μετάλλου Σταθερότητα των Χηλικών Ενώσεων: χαρακτήρας δότη, ηλεκτραρνητικότητα μετάλλου, pH Άτομα-Δότες: Ν, Ο, P, S, Cl Χηλικές Ενώσεις Τροφίμων: χλωροφύλλη, αιμοσφαιρίνη, βιταμίνη Β12 Οξεοβασική Ισορροπία Υποκαταστάτες: -NH2, -COOH και =NH ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Ενδεικτικεσ Ερωτησεις Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται το ισοζύγιο του νερού στον οργανισμό μας; Περιγράψτε τη διπολική μορφή και τους δεσμούς υδρογόνου στο νερό και στον πάγο. Εξηγείστε την αύξηση θερμοκρασίας στο εσωτερικό των τροφίμων, που δημιουργείται με ακτινοβολία MW στους αντίστοιχους φούρνους. Αναφέρατε και εξηγείστε τις εφαρμογές που έχει η ταπείνωση του σημείου πήξης του νερού στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς γεωργικών προϊόντων. Τι είναι η ενεργότητα ύδατος και ποια η σημασία της για την τεχνολογία και τη συντήρηση των τροφίμων;