Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑ : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Advertisements

Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας της πληροφορίας στη δημόσια διοίκηση1 Τεχνολογίες για ΑΜΕΑ Καθολική πρόσβαση Αθανάσιος Πρωτόπαπας Ινστιτούτο Επεξεργασίας.
1ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων, τμ.Α2. Υπεύθυνη εκπ/κός Ανδριάνα Καρρά
Η φωνολογική επίγνωση.
Communication in Mother tongue Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαδραστικοί πίνακες Δέγγλερη Σοφία.
Ορισμός εννοιολογικού χάρτη
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Η Γραφή.
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
Η διάγνωση της δυσλεξίας
Οι γνώσεις των μικρών παιδιών για την ανάγνωση
Γράμματα…Λέξεις…Ιστορίες
This project has been funded with support from the European Commission. Communication in Mother tongue πληροφορίες Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Παιδικοσ αλφαβητισμοσ: προσεγγισεισ και προοπτικεσ
Κριτικός γραμματισμός και διδασκαλία της Α΄ γραφής & ανάγνωσης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ Καλλιέργεια του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης Καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
 Αντί για τον όρο Πληροφορική χρησιμοποιείται πλέον ο όρος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών: ΤΠΕ (ICT: Information and Communications.
Επεξεργαστής κειμένου και γραμματισμός. Πιθανές θετικές επιδράσεις   Η διαδικασία της παραγωγής λόγου πλησιάζει στον τρόπο σκέψης του ανθρώπου που δεν.
Η δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά στο Τμήμα Ένταξης ΜΑΡΙΝΑ ΛΟΥΑΡΗ Υ π. Διδάκτωρ ΠΤΔΕ Πανε π ιστήμιο Θεσσαλίας ΜΑΡΙΤΑ.
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Εισαγωγή στη Γλωσσική Τεχνολογία
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Επεξεργαστής κειμένου και γλωσσική διδασκαλία. Πιθανές θετικές επιπτώσεις  Αντιμετώπιση του γραψίματος ως μιας δυναμικής – μη στατικής διδασκαλίας (αλληλοεγκιβωτισμός.
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
Πρόγραμμα Σπουδών ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνίας Δ’ τάξης.
Φραστικά Δεκανίκια.
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Μαθησιακό Περιβάλλον και Στρατηγικές Διδασκαλίας στην Εκπαίδευση Τυφλών Παιδιών Β. Αργυρόπουλος
Διδασκαλια και Μαθηση με Χρηση ΤΠΕ
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Σειρά «Μαργαρίτα» Το αλφαβητάρι.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
1. Τι προέχει στην ανάγνωση; Η αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου ή η κατανόηση; 2. Με ποιον τρόπο η χρήση ιστοριών διευκολύνουν την ανάγνωση; 3. Γιατί.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γιώργος Σούλτης.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διδασκαλία (Roblyer) Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ενσωμάτωση εργαλείων.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Διαβάζοντας με το παιδί μου: οφέλη και στρατηγικές
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Mαθησιακό Περιβάλλον και Στρατηγικές Διδασκαλίας στην Εκπαίδευση Τυφλών Παιδιών   Β. Αργυρόπουλος
Σχολική διαμεσολάβηση: Πρόληψη και επίλυση της ενδοσχολικής βίας
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
Αυδίκος Αθανάσιος – Πήχας Στέφανος
Eργαστήριο ομαδικής παρέμβασης στην προσωπική ανάπτυξη ΙΙ
Η Τριάδα Διαταραχών στον Αυτισμό
Βασικές δεξιότητες στις ΤΠΕ
Διδακτικό μοντέλο για τη διδασκαλία της ανάγνωσης και της γραφής στην Α΄ τάξη Συνδυαστικό μοντέλο (συνθέτει στοιχεία της αναλυτικοσυνθετικής μεθόδου με.
Δυσκολίες των Μαθηματικών
ΠΑΙ 150 Προφορικός και γραπτός λόγος παιδιών προσχολικής ηλικίας
Διδασκαλία με την μέθοδο project
στοWord 5 νέοι τρόποι εργασίας Συνεργασία με οποιονδήποτε, οπουδήποτε
Σχέση Φωνολογικής Επίγνωσης και Ανάγνωσης (1)
Επανάληψη μαθημάτων 1-3.
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης     Βασίλης Αργυρόπουλος vassargi@uth.gr 

ΑΚΡΟΑΣΗ δεν ταυτίζεται με την ΑΚΟΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΟΗ και ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΚΟΗ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ (τα παιδιά με ΣΠΟ ίσως να παρουσιάζουν κάποια προβλήματα) ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΟΜΙΛΙΑ & ΑΚΡΟΑΣΗ (Να μάθουν να ακούν προσεκτικά και να δείχνουν ότι κατανοούν κάνοντας σχόλια) ΑΚΡΟΑΣΗ δεν ταυτίζεται με την ΑΚΟΗ 1. Με ποιους τρόπους το παιδί με σοβαρά προβλήματα εξελίσσει την ακουστική δεξιότητα 2. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ – ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 3. Ποιες είναι οι ανώτερες δεξιότητες ακρόασης ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΟΗ και ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΚΟΗ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Πολλές έρευνες  Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ Ο Scott (1982a) χρησιμοποίησε τον όρο «μαύρες τρύπες» για να περιγράψει τα κενά στην κατανόηση των εννοιών από παιδιά με ΣΠΟ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Συμβατικοί τρόποι ομιλίας και συνομιλίας, πχ να μιλά ο καθένας με τη σειρά του (εδώ δεν υπάρχει γλώσσα σώματος, εκφράσεις προσώπου, κλπ). Δάσκαλος ενεργεί με κατάλληλες λεκτικές παρεμβάσεις. Έκφραση με αυτοπεποίθηση και σαφήνεια (Ομαδοσυνεργατικά μοντέλα – διδασκαλία συνομηλίκων) Σωστός τονισμός, νεύματα (μαθήματα θεάτρου)

ΑΝΑΓΝΩΣΗ Για τα παιδιά με ΣΠΟ: Είναι μια αργή και κοπιαστική διαδικασία ΓΙΑΤΙ; ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΥΦΛΟΥΣ & ΤΙ ΜΕ ΑΜΒΛΥΩΠΕΣ Ο τυφλός αναγνώστης διαβάζει με πολύ μικρότερη ταχύτητα από το βλέποντα (2-3 φορές πιο αργά , 179 λέξεις ο βλέπων με 86 λέξεις το λεπτό ο τυφλός) ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ (φωνημική + συλλαβική) ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πολλών ταυτόχρονα βιβλίων ΠΡΟΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ποιες είναι; Σε τι αποσκοπούν;)

ΓΡΑΦΗ 1. Δυσκολία παρακολούθησης στοιχείων μετα-πληροφορίας σε κείμενα των σχολικών 2. Για τους αμβλύωπες η δεξιότητα της γραφής με το χέρι πολλές φορές αποκτάται και βελτιώνεται δύσκολα 3. Τριπλάσιος χρόνος από εκείνον των βλεπόντων για επεξεργασία πληροφοριών 3. Τυφλός ή αμβλύωπας πρέπει να μάθει να υπογράφει έγγραφα με νομικές κυρώσεις ΤΠΕ (χαρτί  οθόνη) ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ