Οι νέες πολιτικές έννοιες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.
Advertisements

Τα πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα
Ελέυθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου
ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η αμερικανικη επαναςταςη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΣΤ’2 ΤΑΞΗ. ΔΙΚΑΣΤ ΙΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕ ΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕ ΣΤΚΗ.
Αναλύοντας τη Δημοκρατία
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
O ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ (17ος & 18ος αιώνας)
Με ποιoύς τρόπους ασκείται η εξουσία; 3.1. Εξουσία και πολιτική εξουσία Εξουσία είναι συνυφασμένη με τις Ανθρώπινες σχέσεις Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί.
Πού βρισκόμαστε;.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
6.1. Δικαιώματα και υποχρεώσεις
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Τα Πολιτεύματα Στην Αρχαία Ελλάδα
Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ποιος από τους παρακάτω είναι Φυσικό Πρόσωπο; (Φ.Π)
Φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
1.4 Ο πολιτικός - Οι ιδιότητες του πολιτικού
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις.
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
Μορφές διακυβέρνησης Αριστοτέλης – αριθμητικό κριτήριο : Μοναρχία, Αριστοκρατία, Πολιτεία (τυραννία, ολιγαρχία, δημοκρατία). Μοντεσκιέ –κριτήριο είναι.
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
Bertrand Russel Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική: Μαθαίνει να κατακρίνει. Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα: Μαθαίνει να καυγαδίζει. Αν ένα παιδί ζει.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΜΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ 1)Σημαντική αύξηση του πληθυσμού 2)Αγροτική επανάσταση Δημιουργία μεγάλων αγροκτημάτων Νέες μέθοδοι καλλιέργειας Χρήση.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Οι χώρες της Ε.Ε..
Κόμματα Στελεχών Χρονική περίοδος: απαρχές δημοκρατίας, 19ος αιώνας. Περιορισμένο δικαίωμα ψήφου, ή καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας Πολιτική έκφραση:
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
15ος – 18ος αι. εξελίξεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές
Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1.
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Η αθηνα απο τον σολωνα στον κλεισθενη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ο λαϊκισμός ως παθογένεια της δημοκρατίας
Αρχαϊκη ρωμη (8-6ος αι. π.Χ.)
Σε όλα τα όργανα της Ε.Ε. αντιπροσωπεύονται τα κράτη-μέλη.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ
Α. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
8.6. Πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε.
ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΠΜΣ
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μάθημα: Οικιακή Οικονομία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ενότητα 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ιστορία Γ ’ Γυμνασίου Συγκέντρωση στο σαλόνι της Μαντάμ Ζεοφρέν,Gabriel Lemonnier.
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι νέες πολιτικές έννοιες Οι νέες πολιτικές έννοιες

Φυσικό δίκαιο τα απαράγραπτα και φυσικά (τα «φέρει» με τη γέννησή του) Φυσικό δίκαιο τα απαράγραπτα και φυσικά (τα «φέρει» με τη γέννησή του) δικαιώματα του ατόμου θεωρούνται (τα δικαιώματα) κοινό κτήμα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση & το μορφωτικό τους επίπεδο

Το κοινωνικό συμβόλαιο Το κοινωνικό συμβόλαιο Τόμας Χομπς (1588-1679) δεν πίστευε ότι στη φυσική τους κατάσταση οι άνθρωποι ζούσαν ειρηνικά, αλλά ότι πολεμούσαν όλοι εναντίον όλων, για να αποκτήσουν τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους → έπρεπε να εκχωρήσει ο καθένας στο κράτος ένα μέρος από τα απεριόριστα δικαιώματά του (κράτος = θεσμός που εξασφαλίζει την αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στους ανθρώπους)

Το κοινωνικό συμβόλαιο Το κοινωνικό συμβόλαιο Τζον Λοκ: δεν πίστευε στο συνεχή πόλεμο (όλοι εναντίων όλων), αλλά ότι υπήρχε η κοινωνικότητα, η δημιουργικότητα & ο ορθός λόγος για να συνάψουν οι άνθρωποι μεταξύ τους ένα κοινωνικό συμβόλαιο, να συγκροτήσουν μια πολιτισμένη κοινωνία (δηλ. τα άτομα περιορίζουν την ελευθερία τους με τη θέλησή τους) (κράτος = εγγυάται αυτή τη συμφωνία, έχει περιορισμένες δικαιοδοσίες & επιβάλλει ποινές σε όσους παραβιάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο, επιλύει διαφορές μεταξύ των πολιτών, περιφρουρεί την ατομική ιδιοκτησία ως θεμελιώδες δικαίωμα. Εάν το κράτος παραβεί τους όρους του συμβολαίου & επιβάλλει τυραννία, τότε οι αρχόμενοι έχουν το δικαίωμα της αντίστασης. Το κράτος νομιμοποιείται μόνο αν είναι κράτος δικαίου)

Η γενική βούληση Ρουσσώ είναι η σύνθεσή των ατομικών βουλήσεων με στόχο το δημόσιο συμφέρον πηγάζει από το κοινωνικό συμβόλαιο & εκφράζεται με τη λαϊκή κυριαρχία υπέρτατες αξίες: η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων & η αλληλεγγύη η ελευθερία θεμελιώνεται στην ισότητα δικαιωμάτων στην περίπτωση που αμφισβητείται η ακεραιότητα του εθνικού κράτους προβλέπεται η μαζική στρατολογία & τη θυσία της ζωής του Ο πολίτης είναι δημιουργός του νόμου & οφείλει υποταγή σε αυτόν Η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) δε διαθέτει αυτονομία, αλλά είναι εκτελεστικό όργανο της γενικής βούλησης δεν υιοθετείται η διάκριση των εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική δικαστική, δηλ. η αντιπροσωπευτική δημοκρατία) & αποδέχεται την πλήρη επικράτηση της γενικής βούλησης

Διάκριση των εξουσιών Μοντεσκιέ Διάκριση των εξουσιών Μοντεσκιέ το πολίτευμα δεν είναι κάτι αμετάβλητο στο χρόνο & με διαρκή ισχύ, αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με τις ιστορικές ιδιαιτερότητες κάθε λαού, το εκάστοτε οικονομικό σύστημα, τις κοινωνικές & θρησκευτικές αντιλήψεις που επικρατούν τα στοιχεία αυτά καθόρισαν τη διαίρεση των πολιτευμάτων: στο δεσποτισμό, τη μοναρχία & τη δημοκρατία. Διάκριση των εξουσιών σημαίνει το διαχωρισμό της πολιτικής εξουσίας σε: εκτελεστική εξουσία (εκτελεί νόμους, δηλ. κυβέρνηση), τη νομοθετική (θεσπίζει νόμους) & τη δικαστική (ελέγχει την τήρηση των νόμων) Η διάκριση θεωρείται αναγκαία για να ελέγχεται η εκτελεστική εξουσία

Α ν ο χ ή Λοκ υπερασπίστηκε την ιδέα της θρησκευτικής ανοχής (ανεξιθρησκίας) Βολταίρος μίλησε για το σεβασμό της πολιτικής, θρησκευτικής & πολιτισμικής ιδιαιτερότητας