Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αγχολυτικά & Υπνωτικά φάρμακα. Το άγχος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση έντασης και ανησυχίας. Tα συμπτώματα σοβαρού άγχους είναι παρόμοια με αυτά του.
Advertisements

ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ Βίαιοι στερητικοί θάνατοι από αποστέρηση οξυγόνου.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Διόρθωση γλεύκους και Αλκοολικός Τίτλος Οίνου ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Χημική σύσταση & φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος. Ελένη.
Χολινεργικοί Αγωνιστές. Φάρμακα που επιδρούν στο Αυτόνομο ΝΣ Δρουν διεγείροντας ή αποκλείοντας νευρώνες του αυτόνομου ΝΣ Χολινεργικά (επιδρούν σε υποδοχείς.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ (1)  Προεγχειρητικοί ασθενείς: αποφυγή λήψης τροφής-νερού 8 ώρες πριν την επέμβαση – πρόληψη αναγωγής και εισρόφησης κ.λ.π.
ΤΟΓΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ – ΑΘΑΝΑΣΙΑ Α.Μ : Ζ15886 ΤΜΗΜΑ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ : ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη Νέα ΚΑΠ Εισήγηση: Πεβερέτος Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΚ Μέλος ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Απρίλιος, 2015 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄Γυμνασίου Επίδραση των Διαλυμάτων Οξέων σε Μέταλλα Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Μαιευτικής ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 3 η παράδοση.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Ενεργειακός Σχεδιασμός για Παραγωγή Ενέργειας Καβάλα 2017
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΜΘ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΤΕ Βιομάζα.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
2.2.1– Μείγματα.
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ x + y A B -
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Πετσιμέρη Ειρήνη
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΔΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Β΄ 1.
Μικροσκοπική παρατήρηση ζωικών κυττάρων
Οι φυσικές καταστάσεις.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Μεσογειακή διατροφή.
Εξοπλισμός ασφάλειας & Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)
ΑΙΜΑ Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα απλό υγρό
Τι είναι οι ΑΠΕ; 11/11/2018 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.
ANATOMIA 2 ΜΗΝΙΓΓΕΣ ΕΝΥ.
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
H εξέλιξη της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα στον 20ο αιώνα
ΑΣΚΗΣΗ 9 ΑΙΜΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ Πατήστε Esc να κλείσει η προβολή.
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Παρασκευη φυτικου σαπουνιου
Κλιματική αλλαγή και ασθένειες οπωροφώρων δέντρων
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μέτρηση πυκνότητας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας

Συμπτώματα ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα κατά τη διάγνωση

Ορισμός Αιμόπτυσης Αποβολή με τον βήχα αίματος που προέρχεται από την περιοχή του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος Ψευδοαιμόπτυση: αποβολή αίματος που προέρχεται από το ρινοφάρυγγα ή στοματοφάρυγγα Αιματέμεση: αποβολή αίματος που προέρχεται από το πεπτικό

Αιμόπτυση Μικρή αιμόπτυση: <20ml/d –αιματηρές γραμμώσεις στα πτύελα (αιμόφυρτα πτύελα) Μέτρια αιμόπτυση: 20-600ml/d Μαζική ή μεγάλη αιμόπτυση >600ml/d

Η αγγείωση του πνεύμονα Ο πνεύμονας αποτελεί το μοναδικό όργανο που έχει διπλή αγγείωση πνευμονική κυκλοφορία: ανταλλαγή αερίων (διέρχεται το σύνολο της καρδιακής παροχής) Βρογχική κυκλοφορία: τροφική λειτουργία (διέρχεται το 1-3% της καρδιακής παροχής) Η έκφυση των βρογχικών αρτηριών γίνεται από την κατιούσα αορτή(αριστερές) ή από τις μεσοπλεύριες (δεξιές)

Προέλευση Αιμόπτυσης Το 90% από τις βρογχικές αρτηρίες Συνηθέστερα από βλάβες μικρών προτριχοειδικών αρτηριολίων (διάχυτη αιμορραγία) Επί μαζικής αιμόπτυσης η προέλευση είναι από μεγαλύτερους κλάδους των βρογχικών αρτηριών Το 10% προέρχεται από το δίκτυο της πνευμονικής Στον καρκίνο του πνεύμονα οφείλεται σε διάταση και νέκρωση των αγγείων του όγκου

Η αγγείωση του πνεύμονα Το αίμα από τις βρογχικές φλέβες τελικά απάγεται κυρίως προς τις πνευμονικές φλέβες Οι βρογχικές αρτηρίες έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης διάτασης από εκείνες των πνευμονικών αρτηριών.

Αιμόπτυση και καρκίνος 7-10% των καρκίνων του πνεύμονα πρωτοεμφανίζονται με αιμόπτυση Το 60% των ασθενών με Ca πνεύμονα θα εμφανίσουν αιμόπτυση Το 10 % μαζική αιμόπτυση Στο 83% των αιμοπτύσεων: πλακώδες, κεντρικά εντοπισμένος με κοιλότητα Από τα μεταστατικά νεοπλάσματα αιμόπτυση εμφανίζεται σε αυτά που εντοπίζονται ενδοβρογχικά: Μαστού Παχέος εντέρου νεφρού Επί λευχαιμίας η αιμόπτυση οφείλεται σε διάχυτη ενδοκυψελιδική βλάβη και θρομβοπενία

Αντιμετώπιση αιμόπτυσης από καρκίνο του πνεύμονα Εξαρτάται από την ποσότητα του αίματος που αποβάλει ο ασθενής= συνήθως εμφανίζεται με πτύελα με γραμμοειδή πρόσμιξη αίματος (Λιγότερο συχνά η αιμόπτυση ξεπερνά τα 10 ml οπότε χρήζει περαιτέρω αντιμετώπισης) Από τη γενική κατάσταση του ασθενούς Από τις δυνατότητες πουν μας παρέχει το νοσοκομείο

Αντιμετώπιση αιμόπτυσης από καρκίνο του πνεύμονα Συνήθως η χρήση ενός κωδεινούχου σκευάσματος για την ελαχιστοποίηση του βήχα είναι επαρκής Ο ασθενής πρέπει να τοποθετείται σε πλάγια θέση με τον υγιή πνεύμονα προς τα πάνω για να αποφεύγεται η μεταφορά του αίματος προς αυτόν Η βρογχοσκόπηση γίνεται στους ασθενείς εκείνους όπου η ποσότητα του αίματος είναι μεγάλη και ο στόχος είναι διπλός Αφενός να σταματήσουμε την αιμορραγία (χρήση κρύου φυσιολογικού ορού ή/και απευθείας έγχυση αδρεναλίνης σε διάλυμα 1:20000) Αφετέρου να απομακρύνουμε το αίμα που φράζει τους αεραγωγούς προλαβαίνοντας την ασφυξία (λόγος θανάτου από αιμόπτυση)

Αντιμετώπιση αιμόπτυσης από καρκίνο του πνεύμονα Σε ασθενείς με μη εξαιρέσιμη βλάβη ή μεταστατική νόσο τότε η ακτινοθεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής για την μέτρια αιμόπτυση Εναλλακτική λύση αποτελεί ο εμβολισμός υπό τη βοήθεια ακτινοσκόπησης του αιμοραγούντος τροφοφόρου αγγείου του όγκου Τελευταία λύση είναι η θωρακοχειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος πνεύμονα εφόσον η αιμόπτυση είναι μεγάλη και οι παραπάνω χειρισμοί αποτύχουν Και κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ασθενούς

Μαζική αιμόπτυση Σε περίπτωση μαζικής αιμόπτυσης αυτή συνήθως οφείλεται σε διήθηση της πνευμονικής αρτηρίας από τον καρκίνο και είναι μοιραία για τον ασθενή Εάν επιβιώσει ο ασθενής τότε απομονώνουμε τον πάσχοντα πνεύμονα διασωληνόντας και αερίζοντας τον άλλο πνεύμονα

Διήθηση αρ. πνευμονικής αρτηρίας από καρκίνο

Ορισμός Δύσπνοιας Το δυσάρεστο αίσθημα της ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ κατά την αναπνοή το 20% των ασθενών που έρχονται στα ΤΕΠ

Μηχανισμοί Δύσπνοιας Κεντρομόλα και φυγόκεντρα ερεθίσματα που συμβάλουν στην αίσθηση της δύσπνοιας

Κεντρομόλα ερεθίσματα Μηχανισμοί Δύσπνοιας Κινητικές απαγωγοί οδοί προς τους αναπνευστικούς μύες για τροποποίηση της δύναμης που αναπτύσσουν Κεντρομόλα ερεθίσματα Από τους αναπνευστικούς μύες σχετικά με Την δύναμη που αναπτύσσουν Το ρυθμό μεταβολής του μήκους τους Το ρυθμό μεταβολισμού τους Από το τοίχωμα των αεραγωγών σχετικά με το εύρος τους Από το πνευμονικό παρέγχυμα σχετικά με τον βαθμό διάτασης του Από τους χημειο-υποδοχείς που μετρούν την ΡαΟ2 (κεντρικοί, αορτικό σωμάτιο, καρωτιδικό σωμάτιο) και ΡαCO2 (κεντρικοί, καρωτιδικό σωμάτιο) ΦΛΟΙΟΣ: καθορισμός του αισθήματος δύσπνοιας και προσαρμογή Στέλεχος εγκεφάλου Αναπνευστικό κέντρο

Γιατί ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα δυσπνοεί ? Καταστροφή των αεροφόρων χώρων από τον καρκίνο, σε ασθενή συχνά με προϋπάρχουσα νόσο του αναπνευστικού (π.χ ΧΑΠ) Ατελεκτασία Λεμφαγγειακή διασπορά Πλευριτική συλλογή Περικαρδιακή συλλογή- εμφάνιση αρρυθμιών Αιμόπτυση με εισρόφηση αίματος Πνευμονία μεταποφρακτική Βρογχόσπασμος Καρδιακή ανεπάρκεια Πνευμονική εμβολή

Αντιμετώπιση δύσπνοιας σε ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα Γενικά μέτρα Οξυγονοθεραπεία Μικρή δόση μορφίνης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του αισθήματος της δύσπνοιας Σε τελικού σταδίου ασθενή δύναται να χορηγηθούν ηρεμιστικά Ειδικά μέτρα Αντιμετώπιση της επιπλοκής που προκάλεσε την εμφάνιση της δύσπνοιας (π.χ. πνευμονία, ατελεκτασία, πλευριτική συλλογή κ.α)