Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή σε Διαβήτη τύπου Ι
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Ισορροπημένη διατροφή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Υγεία.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ορισμός Νηστείας Νηστεία σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα» ερμηνεύεται ως «εκούσια ή ακούσια αποχή από κάθε τροφή, ασιτία».  Αλλά, στην θρησκεία.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Πρόγραμμα « Αγωγής Υγείας»
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
9Ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Σχολικό έτος: Τάξη Α΄4
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Π ΥΡΑΜΙΔΑ Μ ΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ Δ ΙΑΤΡΟΦΗΣ Άντρη Τζιωνή.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
ΥΠΕΡΤΑΣΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ Ανδρέα Παόλα Ρόχας Χιλ Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας-Βιοχημείας

Η ομαδοποίηση των τροφίμων κρίθηκε ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά και τη προέλευση τους. Το καθημερινό διαιτολόγιο θα έπρεπε να περιέχεται ένα τρόφιμο από κάθε ομάδα, για να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Κάθε ομάδα έχει ορισμένα διατροφικά χαρακτηριστικά και περιέχει τρόφιμα που μπορούν να αντικατασταθούν

Τα ισοδύναμα τροφίμων βασίζονται στην ομαδοποίηση τροφίμων με βάση τη συγκέντρωση τους σε θρεπτικά συστατικά Κάθε ομάδα ισοδυνάμων περιλαμβάνει διάφορες ποσότητες τροφίμων, που περιέχουν το ίδιο ποσό ενός ή περισσοτέρων θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση το ίδιο ποσό ενέργειας.

Ομάδες τροφίμων Η ομάδα του γάλατος, χορηγεί τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου που απαιτείται και επιπλέον χορηγεί ριβοφλαβίνη, πρωτεΐνες πολύ καλής ποιότητας, άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και λίπη Η ομάδα του κρέατος, χορηγεί πρωτεΐνες πολύ καλής ποιότητας, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Υποκατάστατα του κρέατος: ρύζι + όσπρια Ρύζι + σιτάλευρο+ σόγια Ρύζι+ γάλα Ρύζι + σησάμι Σιτάλευρο + φασόλια Καλαμποκάλευρο + φασόλια Φασόλια + γάλα Φυστίκια + γάλα

Η ομάδα του ψωμιού και των δημητριακών χορηγεί θειαμίνη, πρωτεΐνες, σίδηρου, νιασίνη, υδατάνθρακες και άπεπτες φυτικές ίνες με σχετικά χαμηλό κόστος. Η ομάδα των λαχανικών και των φρούτων χορηγεί άπεπτες φυτικές ίνες, άλατα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ιδιαίτερα Α και C. Τα σκοτεινά πράσινα και κίτρινα λαχανικά περιέχουν την β-καροτίνη, την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α. Τα εσπεριδοειδή φρούτα την βιταμίνη C. To φυλικό οξύ βρίσκεται στα φυλλώδη και φρέσκα λαχανικά

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1.    ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Σε αυτή την ομάδα κατατάσσονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα Κάθε ισοδύναμο άπαχου - αποβουτυρωμένου γάλακτος παρέχει 12 γρ. υδατανθράκων, 8 γρ. πρωτεϊνών και αμελητέα ποσότητα λιπών και αποδίδει 80 Kcal - χιλιοθερμίδες.

ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Είδος Ποσότητα Kcal Γάλα άπαχο (λιπαρά 0%) 1 φλιτζάνι τσαγιού, περ. 240 γρ. 80 Γιαούρτι άπαχο (λιπαρά 0%) 1 κεσεδάκι , περ. 200 γρ. 80 Γάλα άπαχο σκόνη(λιπαρά 0%)1/3 φλιτζάνι τσαγιού 80 Γάλα με χαμηλά λιπαρά 1% 1 φλιτζάνι τσαγιού, περ. 240 γρ. 102 Γάλα με χαμηλά λιπαρά 1,5% 1 φλιτζάνι τσαγιού περ. 240 γρ. 114 Γάλα εβαπορέ με λιπαρά 2% 1 φλιτζάνι τσαγιού περ. 240 γρ. 125 Γιαούρτι με λιπαρά 2% 1 κεσεδάκι περ. 200 γρ. 125 Γάλα πλήρες (λιπαρά 3,5%) 1 φλιτζάνι τσαγιού περ. 240 γρ. 170 Γιαούρτι με λιπαρά 4% 1 κεσεδάκι περ. 200 γρ. 145 Cottage cheese (λιπαρά 4%) 1 κεσεδάκι περ. 200 γρ. 220 Τυρί φέτα μαλακή 1 λεπτή μικρή φέτα των 30 γρ. 60 Τυρί φέτα σκληρή 1 λεπτή μικρή φέτα των 30 γρ. 75 Τυρί κασέρι 1 λεπτή μικρή φέτα των 30 γρ. 75 

Σε αυτή την ομάδα κατατάσσονται τα λαχανικά. 2.    ΟΜΑΔΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Σε αυτή την ομάδα κατατάσσονται τα λαχανικά. Κάθε ισοδύναμο λαχανικών παρέχει 5 γρ. υδατανθράκων και αποδίδει 25 έως 50 Kcal - χιλιοθερμίδες. Είδος Ποσότητα Kcal Αγγούρι, μελιτζάνα, 1 φλιτζάνι τσαγιού 25 μέχρι 50 ραπανάκια, καρώτα, κολοκύθια, λάχανο, μπρόκολα, σπανάκι, ντομάτα, κουνουπίδι, παντζάρια, πιπεριές, Χόρτα

3. ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ - ΨΩΜΙ 3.    ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ - ΨΩΜΙ Σε αυτή την ομάδα κατατάσσονται τα δημητριακά προϊόντα. Θα βρείτε όμως ανάμεσα σε αυτά και τα όσπρια. Κάθε ισοδύναμο δημητριακών παρέχει 15 γρ. υδατανθράκων, 1 με 2 γρ. πρωτεϊνών και αμελητέα ποσότητα λιπών και αποδίδει 70 Kcal - χιλιοθερμίδες. Είδος Ποσότητα Kcal Ψωμί λευκό 1 λεπτή φέτα των 30 γρ. 70 Ψωμί ολικής άλεσης 1 λεπτή φέτα των 35 γρ. 70 Φρυγανιά από 1 μέτρια των 15 γρ. 70 λευκό αλεύρι Φρυγανιά από 1 μέτρια των 18 γρ. 70 αλεύρι ολικής άλεσης μισό φλιτζάνι τσαγιού (100 γρ) 70 Ρύζι, ζυμαρικά μαγειρεμένα Όσπρια μαγειρεμένα, μισό φλιτζάνι τσαγιού 70 Καλαμπόκι Πατάτα βραστή ή ψητή 1 μικρή περ. 100 γρ. 70 Δημητριακά πρωινού 2 κουτ. σούπας , περ. 20 γρ. 70 Κουάκερ, 3 κουτ. σούπας, περ. 20 γρ. 70 

4.    ΟΜΑΔΑ ΚΡΕΑΤΟΣ Σε αυτή την ομάδα κατατάσσονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας). Βρίσκουμε όμως σε αυτά και το αυγό. Κάθε ισοδύναμο άπαχου κρέατος περιέχει 7 γρ. πρωτεϊνών, 3 γραμμάρια λιπών και αμελητέα ποσότητα υδατανθράκων και αποδίδει 55 Kcal - χιλιοθερμίδες. Είδος Ποσότητα Kcal Ψάρι 50 γρ. 55 Κοτόπουλο χωρίς πέτσα 35 γρ. 55 Άπαχο βοδινό, χοιρινό 30 γρ.. 55 Κρέας με ορατό λίπος 30γρ. 80 Λουκάνικο, μπέικον 30 γρ. 100 Αυγό 1 μέτριο 73

5.    ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΥΣ Σε αυτή την ομάδα κατατάσσονται τα έλαια, τα βούτυρα, οι ελιές, αλλά και οι ξηροί καρποί. Κάθε ισοδύναμο λίπους παρέχει μόνο 9 γρ. λιπών εκτός από τους ξηρούς καρπούς που παρέχουν και μία μικρή ποσότητα πρωτεϊνών της τάξης του 1 με 2 γραμμαρίων και αποδίδει 45 Kcal - χιλιοθερμίδες. Είδος Ποσότητα Kcal Ελαιόλαδο 1 κουτ. γλυκού περ. 5 γρ. 45 Σπορέλαια (σογιέλαιο, ηλιέλαιο) 1 κουτ. γλυκού περ. 5 γρ. 45 Βούτυρο, μαργαρίνη 1 κουτ. γλυκού περ. 5 γρ. 45 Ελιές 5 μικρές 45 Αμύγδαλα 6 μικρά 45 Καρύδια 2 μεγάλα 45 Φιστίκια 10 μικρά 45 

6.    ΟΜΑΔΑ ΦΡΟΥΤΩΝ Σε αυτή την ομάδα κατατάσσονται τα φρούτα. Κάθε ισοδύναμο φρούτων παρέχει 20 γρ. υδατανθράκων και αμελητέα ποσότητα πρωτεϊνών και αποδίδει 80 Kcal - χιλιοθερμίδες. Είδος Ποσότητα Kcal Πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι, 1 μέτριο 80 Μπανάνα 1 μικρή 80 Σταφύλια 25 μέτριες ρόγες 80 Σύκα φρέσκα ή ξερά 2 μέτρια 80 Ροδάκινο 2 μέτρια 80 Βερίκοκα 4 μέτρια 80 Πεπόνι 2 φέτες μέτριες 80 Καρπούζι 2 φέτες μέτριες 80 Φράουλες 1 φλιτζάνι 80 Πορτοκάλι χυμό 1 φλιτζάνι περ. 240 γρ.80 Σταφίδες ½ φλιτζάνι 80

7.    ΟΜΑΔΑ ΓΛΥΚΩΝ Κάθε ισοδύναμο γλυκών περιέχει μόνο 30 γρ. υδατανθράκων και αποδίδει 120 Kcal - χιλιοθερμίδες. Είδος Ποσότητα Kcal Ζάχαρη 2 ½ κουτ. σούπας 30 γρ. 120 Μέλι 2 κουτ. σούπας 40 γρ. 120 Μαρμελάδα 2 κουτ. σούπας 40 γρ. 120 Σιρόπι πηχτό 2 κουτ. σούπας 40 γρ. 120 Ζελέ 2 κουτ. σούπας 40 γρ. 120

Τρόφιμα χωρίς θερμική αξία Αλάτι, μουστάρδα Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, σόδα Άνηθος, βότανα αρωματικά, δυόσμος, γαρύφαλλα, κανέλα, κάρυ, μαϊντανός, σκόρδο, Κάπαρη, πίκλες, κρεμμύδια, πιπεριές καυτερές, μαυροπίπερο Ροφήματα χωρίς ζάχαρη (καφές, χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι) Ξύδι

Κατάρτιση διαιτολογίου Λήψη διαιτολογικού ιστορικού και επισήμανση διαιτολογικών συνηθειών Υπολογισμός της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών σε g της δίαιτας την οποία εφαρμόζει συνήθως το άτομο. Καθορισμός των ημερησίων θερμιδικών αναγκών από τους πίνακες.

Σύγκριση των θεωρητικών με τις πραγματικές ημερήσιες προσλήψεις Κατανομή των θερμίδων σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, με τα αντίστοιχα ποσοστά 15%, 50%, 35% και τις σταθερές 4,4,9, Kcal/g. Υπολογισμός πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων, σε g/ημέρα. Επιβεβαίωση ότι το υπολογισμένο ποσό πρωτεϊνών καλύπτει τις πρωτεϊνικές απαιτήσεις του ατόμου. Η συγγραφή του διατολογίου θα πρέπει να πλησιάσει την προηγούμενη δίαιτα του ασθενούς με τις διατροφικές του προτιμήσεις.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ .................................   ΓΑΛΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΨΩΜΙ ΚΡΕΑΣ ΛΙΠΟΣ ΦΡΟΥΤΑ ΓΛΥΚΑ ΠΡΩΙ             ΠΡΟΓΕΥΜΑ               ΜΕΣΗΜΕΡΙ     ΑΠΟΓΕΥΜΑ   ΒΡΑΔΥ               ΣΥΝΟΛΟ