Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα « Αγωγής Υγείας»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα « Αγωγής Υγείας»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα « Αγωγής Υγείας»
Πρόγραμμα « Αγωγής Υγείας» Θέμα: “Διατροφή & καταναλωτισμός” Ομάδα εργασίας: Μαθητές και μαθήτριες της δευτέρας τάξης 1ου Γυμνασίου Τρίπολης

2 Τι είναι η υγιεινή διατροφή;
Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Πάνω απ’ όλα, την διατροφή σας πρέπει να την απολαμβάνετε!!!

3 Υγιεινή διατροφή Οι ύλες που παρέχουν στον οργανισμό του ανθρώπου τα απαραίτητα συστατικά για την διατήρησή του στη ζωή και μπορούν να προφυλάξουν και να ελαττώσουν την κατανάλωση των δικών του υλών, λέγονται θρεπτικές ύλες ή θρεπτικά συστατικά. Οι θρεπτικές ύλες που περιέχονται στα τρόφιμα, είναι οι εξής: Πρωτεΐνες ή Λευκώματα Υδατάνθρακες (& Φυτικές ίνες) Λίπη και Έλαια Ανόργανα άλατα Βιταμίνες Νερό

4 Πρωτεΐνες Υδατάνθρακες
Υγιεινή διατροφή Πρωτεΐνες Υδατάνθρακες Πλάθουν νέους ιστούς και αναπλάθουν τους φθαρμένους 2. Είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό νυχιών, τριχών και της επιδερμίδας, ενώ συμμετέχουν σε όλες σχεδόν τις εκκρίσεις του οργανισμού. 3. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή θερμότητας 4. Βοηθούν τον οργανισμό να αμύνεται στις ασθένειες. 5. Δεν αποθηκεύονται . Τις συναντάμε στα κρεατικά, στα πουλερικά, στα γαλακτοτυροκομικά, στο αυγό και στα όσπρια Οι υδατάνθρακες δίνουν στον οργανισμό του ανθρώπου την ενέργεια εκείνη,που έχει ανάγκη για να εκτελέσει τις εσωτερικές του εργασίες αλλά και τις εξωτερικές. Επίσης παρέχουν γλυκόζη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Σε μία ιδανική δίαιτα οι υδατάνθρακες πρέπει να καλύπτουν το 50-60% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης.1gr υδατανθράκων όταν καίγεται, αποδίδει 4,1 kcal. Τους συναντάμε στα φρούτα, στα λαχανικά, στα δημητριακά, στις πατάτες, στο ρύζι και στα όσπρια.

5 Ανόργανα άλατα (μέταλλα)
Υγιεινή διατροφή Λίπη και Έλαια Ανόργανα άλατα (μέταλλα) Τα λίπη αποτελούνται από λιπαρά οξέα και γλυκερίνη (τριγλυκερίδια). Τα λιπαρά οξέα διαφοροποιούνται αναλόγως του μήκους τους (βραχεία, μέτρια και μακριά αλυσίδα) και αναλόγως του αν είναι κορεσμένα ή ακόρεστα.. Τα λίπη… περιέχουν μόνο απαραίτητα λιπαρά οξέα περιέχουν σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες Μειώνοντας σωστά τα λίπη! Λίγα ζωικά λίπη (χοληστερόλη!!) Προσοχή στα κρυμμένα λίπη, όπως στα λουκάνικα, το τυρί, τη σοκολάτα Ρυθμίζουν πολλές εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού (πηκτικότητα αίματος, ρύθμιση των καύσεων, συμμετοχή στην δημιουργία κατάλληλης οσμωτικής πίεσης στα κύτταρα και τους ιστούς).Αποτελούν βασικά συστατικά των οστών και δοντιών. Νάτριο – Κάλιο - Χλώριο – Μαγνήσιο Ασβέστιο - Σίδηρος – Ψευδάργυρος Σελήνιο - Χρώμιο - Ιώδιο Περιέχονται σε… όσπρια, πατάτες, μπανάνες, πράσινα λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,φακές, κεχρί, προϊόντα ολικής άλεσης, φύτρα φασολιού κρέας, ψάρια, αυγά, δημητριακά, αλάτι.

6 Βιταμίνες Νερό Υγιεινή διατροφή
Οι βιταμίνες ανήκουν στους μικρότερους «ρυθμιστές» του μεταβολισμού μας. Δρούν ως βοηθητικοί παράγοντες πολλών ενζύμων, που θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε μεταβολικούς καταλύτες. Οι βιταμίνες (vita=ζωή) είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας, το οποίο δεν μπορεί να τις παράγει, αλλά τις προσλαμβάνει μέσω των τροφών. Το νερό είναι απαραίτητο στη διατροφή μας, αν και δεν έχει θρεπτική αξία, γιατί κάνει δυνατή την απορρόφηση των λοιπών θρεπτικών υλών. Όλες οι χημικές λειτουργίες και ο μεταβολισμός στον οργανισμό γίνονται σε υδάτινο περιβάλλον. Είναι απαραίτητο για να αντικαταστήσει τις απώλειες υγρών του σώματος μέσο του δέρματος, των πνευμόνων, δακρύων κ.α. Ο ενήλικας παίρνει καθημερινά 1,5-2lt νερού από τις τροφές, το πόσιμο νερό και τα ποτά. Αν το νερό ελαττωθεί κατά 20%κινδυνεύουμε να πεθάνουμε.

7 Καταναλωτισμός και διατροφή
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της παιδικής διατροφής και παχυσαρκίας αποκτά μια επιπρόσθετη επικαιρότητα. τι τρώνε τα παιδιά στο σχολείο; πόσο συχνά τρώνε fast-food; τι περιέχουν οι καντίνες; ….είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται προς απάντηση. Όμως μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία είναι η διαφήμιση.

8 Καταναλωτισμός και διατροφή
Η παρουσία της τηλεόρασης σχετίζεται τόσο με τα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας όσο και με την επιρροή της διαφήμισης. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 80% των διαφημίσεων, που αφορούν τρόφιμα, κατά τις ώρες υψηλής παιδικής τηλεθέασης, προωθούν τροφές με πολύ χαμηλή θρεπτική αξία. Έτσι το παιδί επηρεαζόμενο από την καταλυτική δράση της διαφήμισης, καταναλώνει: γρήγορες και εύκολες τροφές γλυκά και παγωτά τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

9 Καταναλωτισμός και διατροφή
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής περιλαμβάνει από τη μια πλευρά αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και από την άλλη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Αυτός ο κακός συνδυασμός οδηγεί τα παιδιά στην παχυσαρκία “Διαφημίσεις Τροφίμων: μια εγγενώς άνιση μάχη”

10 Καταναλωτισμός και διατροφή
Τα βασικότερα αίτια της παχυσαρκίας: Η κακής ποιότητας διατροφή (τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, κατανάλωση ‘έτοιμου’ φαγητού – fast food). Οι κακές διατροφικές συνήθειες (φαγητό μπροστά στην τηλεόραση) Περιβαλλοντικοί παράγοντες (κακής ποιότητας τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία, που όμως αποτελούν την εύκολη λύση για το παιδί) Χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα Κληρονομικότητα

11 Διατροφικές συμβουλές
Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό, πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια αυτών. Καταναλώνετε καθημερινά σαλάτες μαζί με το κυρίως πιάτο, προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και χυμών, παρέχοντας έτσι στον οργανισμό σας πληθώρα απαραίτητων βιταμινών. Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό. Πίνετε καθημερινά 1- 2 ποτήρια γάλα και τρώτε γιαούρτια. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, αναψυκτικών και καφέδων, προκαλούν κατακράτηση υγρών και κάνουν κυτταρίτιδα! Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιολάδου έναντι άλλων λιπών.

12 Διατροφικές συμβουλές
Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, πίτσες, fast food, ξηρούς καρπούς, λιπαρά κρέατα& αλλαντικά, σάλτσες, γλυκά). Τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 1-2 ψάρι, 1-2 κρέας και ζυμαρικό ή ρύζι. Να τρώτε ήρεμα και αργά και σε τακτές ώρες μέσα στην ημέρα, κατανέμοντας τις τροφές σε 2-3 κυρίως γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα. Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα, ακόμα και με λίγες ώρες περπάτημα. Τρόφιμα με ελάχιστη θερμιδική αξία, τα οποία μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε είναι τα ακόλουθα: αγγούρι, άνηθος, γαρίφαλο, δυόσμος, κανέλλα, κάρυ, κάπαρη, λεμόνι, λάχανο, μαρούλι, μουστάρδα, μαϊντανός, ξύδι, πίκλες, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, φασκόμηλο/ χαμομήλι κτλ.

13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!
Ομάδα Εργασίας: Τσιόγκα Κ. Νικολοπούλου Σ. Φράγκου Γ. Τσάπαλου Ν. Σμυρνιώτης Α. Παπαδάκη Δ. Στρίκου Α. Φαχούρι Κ. Παύλου Ν. Τσιάμα Α. Τυροβολάς Ν. Αντωνάκος Θ. Τσέτουρα Ε. Χρούντα Β. Καραγιάννη Μ. Αντωνοπούλου Α. Ανδριανάκου Γ. Ευθυμίου Μ Καλογεροπούλου Κ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα « Αγωγής Υγείας»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google