Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

2 Ισοδύναμα τροφίμων - Ιστορική Αναδρομή The American Dietetic Association, the American Diabetes Association, and the US Public Health Service. Ο στόχος ήταν να αναπτυχθεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τα άτομα με διαβήτη που θα παρείχε ομοιομορφία στον προγραμματισμό των γευμάτων και θα επέτρεπε την ένταξη μιας ευρύτερης ποικιλίας τροφίμων. 1950 (1) οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της σύνθεσης της δίαιτας, ήταν παρατεταμένοι και ανακριβής, (2) υπήρχαν πολλές ανακολουθίες στην ένταξη ή στον προσδιορισμό των τροφίμων και (3) τα μεγέθη των συνιστώμενων ποσοτήτων, συχνά αναφέρονταν σε ποσά που ήταν δύσκολο να μετρηθούν.

3 Πίνακας Ισοδυνάμων 1950

4 1976 Η πρώτη σημαντική αναθεώρηση Οι στόχοι ήταν: να είναι πιο ακριβής στην θερμιδική περιεκτικότητα των εισηγμένων τροφίμων, στην τροποποίηση του λίπους, καθώς και στην παροχή εξατομικευμένου σχεδίου για τα γεύματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις ομάδες των τροφίμων. Η επόμενη αναθεώρηση των ισοδυνάμων συνέβη το 1986. Οι στόχοι αυτής της αναθεώρησης ήταν να εξασφαλίσει ισοδύναμα τροφίμων που θα αντανακλούν τις αρχές της διατροφής και να αναπτύξει μια βάση δεδομένων της θρεπτικής σύστασης των εισηγμένων τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, η λίστα φρούτων άλλαξε από 10 γραμμάρια υδατάνθρακα σε 15 γραμμάρια, με αύξηση των θερμίδων από 40 σε 60.

5 Οι στόχοι της αναθεώρησης του 1995 ήταν: (1) στην ομάδα αμύλου, ένα τμήμα με πηγές τροφίμων για να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των τροφίμων (2) να ενημερωθούν οι κατάλογοι των τροφίμων και η βάση δεδομένων, κυρίως για το πρόσθετο λίπος σε τροποποιημένα τρόφιμα, τρόφιμα για χορτοφάγους και fast foods? και (3) να επιτρέψει τον ακριβέστερο υπολογισμό των ισοδυνάμων από διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες, συνταγές, και προπαρασκευασμένες τροφές. Η πιο σημαντική αλλαγή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 1995 ήταν της τάξης και της ομαδοποίησης των καταλόγων. Επίσης εντάχθηκε και η λίστα με του λοιπούς υδατάνθρακες. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση δημοσίευσε την προτελευταία έκδοση του Exchange Lists for Meal Planning, τον Ιανουάριο του 2003.

6 Πίνακας Ισοδύναμων 2003

7 Στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, το 2008 η λίστα των ισοδυνάμων είναι ανανεωμένη και στηρίζεται σε στοιχεία που βασίζονται σε διατροφικές συστάσεις για τα άτομα με διαβήτη, καθώς και οι αλλαγές στην αγορά τροφίμων και τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών. Στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, το 2008 η λίστα των ισοδυνάμων είναι ανανεωμένη και στηρίζεται σε στοιχεία που βασίζονται σε διατροφικές συστάσεις για τα άτομα με διαβήτη, καθώς και οι αλλαγές στην αγορά τροφίμων και τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών. Βασικές διατροφικές συστάσεις για τους διαβητικούς περιλαμβάνουν την προσαρμογή δόσεων ινσουλίνης για να ταιριάζει με την πρόσληψη υδατανθράκων, η διατήρηση της συνοχής της πρόσληψης υδατανθράκων, διαχείριση του βάρους, αύξηση των φυτικών ινών για την αντιμετώπιση της επαρκούς πρόσληψης (14g/1000kcal) που συνιστώνται από τα DRIs περιοριστήκαν τα κορεσμένα λίπη σε <7% των συνολικών θερμίδων, ελαχιστοποιώντας trans λιπαρά, μείωση της χοληστερόλης σε <200 mg / ημέρα, και τη μείωση της πρόσληψης νατρίου σε <2.300 mg / ημέρα. Όσον αφορά τις επιλογές τροφίμων, η αυξημένη χρήση των φρούτων, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, και ακόρεστα λίπη προτείνεται.

8 Ο κατάλογος των ομάδων των τροφίμων είναι παρόμοια σε μακροθρεπτικά συστατικά και θερμίδες ανά μερίδα αλλά έχουν υποστεί εκτεταμένη αναθεώρηση: Το άμυλο: Η κατηγορία "άμυλο + Λίπος" έχει διαγραφεί από τη λίστα αμύλου. Αντ 'αυτού, τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας έχουν επανατοποθετηθεί σε άλλες λίστες άμυλου και επισημαίνονται με μια ετικέτα με την ένδειξη "έξτρα λίπος ή παρασκευάζεται με προστιθέμενο λίπος." Για παράδειγμα, τα πατατάκια που βρέθηκαν στο τμήμα κράκερς και σνακ, που σημειώνονται με ένα σύμβολο που δηλώνει ότι 9-13 κομμάτια θα πρέπει να υπολογίζονται ως άμυλο 1 + 1 λίπος. Φρούτα: Αποξηραμένα φρούτα, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα βατόμουρα, και μείγματα φρούτων, έχουν προστεθεί, με 2 κουταλιές της σούπας υπολογίζονται ως μία επιλογή φρούτων.

9 Γάλα: Μια νέα κατηγορία έχει προστεθεί στη λίστα Γαλακτοκομικών: “Dairy- Like Food" Σε αυτή την κατηγορία δίδονται τρόφιμα, όπως τα ποτά από ρύζι, smoothies, και το γάλα σόγιας. Τα γιαούρτια έχουν επεκταθεί για να συμπεριλάβουν εκείνα με φρούτα και γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Γλυκά, επιδόρπια, και άλλους υδατάνθρακες: Αυτή η λίστα έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό να περιλαμβάνει τροφές που καταναλώνονται πιο συχνά από τους καταναλωτές και σήμερα, όπως ενεργειακά/ αθλητικά ποτά, το παγωμένο γιαούρτι, κ.α.

10 Το κρέας και τα υποκατάστατα: Αναθεωρήσεις σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση του Πολύ άπαχου κρέας στο άπαχο Κρέας, καθώς και η προσθήκη μιας νέας κατηγορίας: "πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης," στο οποίο είναι τα όσπρια, προϊόντα σόγιας, άλειμμα ξ. καρπών, και tofu. Λιπών: Συστάσεις για τη μείωση των κεκορεσμένων και trans λιπαρά, καθώς και την αύξηση σε ακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μπέικον (1 φέτα) και το φυστικοβούτυρο (1½ κουταλάκια του γλυκού) σε μικρές ποσότητες υπολογίζονται ως λίπος επιλογές, σε μεγαλύτερες ποσότητες (2 φέτες μπέικον, 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο), υπολογίζονται ως υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα.

11 Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του Αμερικανικού Διαβητολογικού Συλλόγου. Το σύστημα ισοδυνάμων, έχει δημιουργηθεί για το σχεδιασμό διατροφής διαβητικών ατόμων, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από υγιή άτομα στη προσπάθεια ρύθμισης του βάρους τους. Το σύστημα ισοδυνάμων κατηγοριοποιεί τις τροφές σε έξι κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Τα τρόφιμα που κατατάσσονται στην ίδια ομάδα έχουν παρόμοια σύνθεση και θερμιδική περιεκτικότητα.

12 Πλεονεκτήματα της χρήσης των ισοδυνάμων τροφίμων Κατατάσσει σε μία ομάδα τα τρόφιμα που έχουν παρόμοια σύνθεση και θερμιδική περιεκτικότητα Κατατάσσει σε μία ομάδα τα τρόφιμα που έχουν παρόμοια σύνθεση και θερμιδική περιεκτικότητα Χορηγεί ένα σύστημα με το οποίο τα γεύματα μπορούν να καθοριστούν, επιτρέποντας τη χρησιμοποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων Χορηγεί ένα σύστημα με το οποίο τα γεύματα μπορούν να καθοριστούν, επιτρέποντας τη χρησιμοποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων Αναπτύσσει ένα βασικό όργανο διδασκαλίας το οποίο εφαρμόζεται σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με διαιτητικά προβλήματα Αναπτύσσει ένα βασικό όργανο διδασκαλίας το οποίο εφαρμόζεται σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με διαιτητικά προβλήματα Προσφέρει ένα χρήσιμο όργανο το οποίο οι γιατροί και οι διαιτολόγοι μπορούν να το τροποποιήσουν ανάλογα με της ανάγκες τους. Προσφέρει ένα χρήσιμο όργανο το οποίο οι γιατροί και οι διαιτολόγοι μπορούν να το τροποποιήσουν ανάλογα με της ανάγκες τους.

13

14 Βασικές Ομάδες τροφίμων  Ομάδα γάλακτος  Ομάδα λαχανικών  Ομάδα φρούτων  Ομάδα αμύλου  Ομάδα κρέατος  Ομάδα λίπους

15 ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι Άπαχο : 12γρ CHO, 8γρ PRO, 2γρ LIP, 100 kcal ημιάπαχο :12γρ CHO, 8γρ PRO, 5γρ LIP, 120 kcal πλήρες : 12γρ CHO, 8γρ PRO, 8γρ LIP, 160 kcal Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λίπος κατά περίπτωση και υδατάνθρακες

16 ΟΜΑΔΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ½ φλ λαχανικά : 5γρ CHO, 2γρ PRO, 25 kcal Περιέχουν υδατάνθρακες(φυτικές ίνες), πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Μπρόκολο, μαϊντανό, αντίδια, σέλινο, πράσινα χορταρικά, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, σπανάκι, μαρούλι, ντομάτα, ραδίκια (βιτ. Α) Μπρόκολο, μαϊντανό, αντίδια, πράσινη πιπεριά, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμυδάκια, ραδίκια (βιτ. C) Ελεύθερα: άγρια χόρτα, αντίδια, μαρούλι, ώμο σπανάκι, ρόκα

17 ΟΜΑΔΑ ΦΡΟΥΤΩΝ 1 μέτριο φρούτο (~120γρ) : 15γρ CHO, 60 kcal Περιέχουν υδατάνθρακες (σάκχαρα, φυτικές ίνες) Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινο, δαμάσκηνα, σταφίδες (βιτ. Α) Βερίκοκα, κεράσια, πεπόνι, φράουλες, σταφύλια, βανίλιες, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ (βιτ. C)

18 ΟΜΑΔΑ ΑΜΥΛΟΥ (ψωμί, αμυλούχες τροφές, δημητριακά και όσπρια) 15γρ CHO, 3γρ PRO, 1γρ LIP, 80 kcal Πηγές αμύλου, σακχάρων και φυτικών ινών, πρωτεΐνες 1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 κράκερ 90γρ πατάτα = 60γρ ρύζι ή ζυμαρικά ½ φλ. δημητριακά ½ φλ. όσπρια (υπολογίζουμε και 1 ισοδ. Άπαχου κρέατος)

19 ΟΜΑΔΑ ΚΡΕΑΤΟΣ (Κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό, θαλασσινά) Παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας Άπαχο : 7γρ PRO, 2γρ LIP, 45 kcal Μέτρια λιπαρό : 7γρ PRO, 5γρ LIP, 75 kcal Υψηλά λιπαρό : 7γρ PRO, 8γρ LIP, 100 kcal 30 γρ κρέας ή τυρί

20 ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΥΣ (λάδια, σπορέλαια, βούτυρο, μαργαρίνη, ελιές, ξ. καρπούς) 5γρ LIP, 45 kcal 1 κ.γλ ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, dressing 5-8 ελιές

21 κατανομή ισοδυνάμων με βάση τη πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής Καθημερινά Γαλακτοκομικά (και τυρί) ≥ 2 ισ./ημέρα Φρούτα≥ 3 ισ./ημέρα Λαχανικά≥ 6 ισ./ημέρα Ψωμί & Δημητριακά≥ 8 ισ./ημέρα κυρίως μη επεξεργασμένα Ελαιόλαδο≥ 3 κ.γλ. Εβδομαδιαία Ψάρι10ισ./εβδ.~300γρ./εβδ.~2-3 μερίδες /εβδ → 1,5-2ισ./ημέρα Πουλερικά8ισ./εβδ.~240γρ./εβδ.~2 μερίδες /εβδ → 1ισ./ημέρα Όσπρια6-8ισ./εβδ.~ 1-2 μερίδες /εβδ → 1 ισ./ημέρα Ελιές, ξηροί καρποί6-8 ισ./εβδ.~ 1 ισ./ημέρα Πατάτες3 ισ./εβδ.~ ½ ισ./ημέρα αυγά3 ισ./εβδ Μηνιαία Κόκκινο κρέας8ισ./μήνα ~240γρ. ~2 μερίδες το μήνα → 2ισ./ εβδ

22 διατροφικές συστάσεις για υγιείς ενήλικες Ημερισίως Γάλα ≥ 2άπαχο ή ημιάπαχο (εκτός αν χρησιμοποιηθεί τυρί –προσοχή στα κορεσμένα λιπαρά) Φρούτα + Λαχανικά ≥ 5 Φρούτα≥ 2 ωμά ή φρέσκος χυμός, και ≥ 1 πλούσιο σε βιταμίνη C Λαχανικά≥ 4 (εκτός αν βάλετε 2 και προσθέσετε ≥2 από τα ελεύθερα) Άμυλο≥ 5 αν είναι λίγα κυρίως ολικής Κρέας και υποκατάστατα ≥ 3 άπαχο ή ημιάπαχο ή μέτρια λιπαρό – προσοχή σε κορεσμένα λιπαρά Λίπος≥ 5, ≥ 3 από ελαιόλαδο – προσοχή σε κορεσμένα και trans λιπαρά

23 Διατροφικές συστάσεις USDA Κcal/ Ομάδα 100012001400160018002000220024002600280030003200 Γαλ/κά 1 222333333333 Φρούτα 223334444555 Λαx/κά 2 233455667788 Σκούρα Πράσ. 3 2/ε3/ε 4/ε6/ε Πορτοκα λί 4 1/ε2/ε 3/ε4/ε 5/ε Όσπρια 5 1/ε2/ε 5/ε6/ε 7/ε Αμυλ. Λαχ/κά 6 3/ε5/ε 6/ε 12/ε 14/ε 18/ε Άλλα λαχ/κά 7 7/ε9/ε 11/ε13/ε 14/ε 17/ε 20/ε Δημητρια κά 8 34556678910 Ολικής 1.522.53333.544.5555 Άλλα 1.522.52333.544.5555 Άπαχο κρέας & υποκατ 9 234555.566.5 777 Λίπη(ελαι όλαδο) 33.5 4.555.56677.5910 λοιπές θερμίδες 165171 132195267290362410426512648

24 1 Περιλαμβάνεται και το τυρί 1 Περιλαμβάνεται και το τυρί 2 Ωμά, βρασμένα, κονσέρβα 2 Ωμά, βρασμένα, κονσέρβα 3 Μπρόκολο σπανάκι, ρόκα, χόρτα κλπ 3 Μπρόκολο σπανάκι, ρόκα, χόρτα κλπ 4 Καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα κλπ 4 Καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα κλπ 5 Μώβ φασόλια, φακές, ρεβίθια, σόγια κλπ 5 Μώβ φασόλια, φακές, ρεβίθια, σόγια κλπ 6 Πατάτα, καλαμπόκι, φρέσκος αρακάς κλπ 6 Πατάτα, καλαμπόκι, φρέσκος αρακάς κλπ 7 Τομάτα, τοματοχυμός, μαρούλι, φασολάκια, κρεμμύδια κλπ 7 Τομάτα, τοματοχυμός, μαρούλι, φασολάκια, κρεμμύδια κλπ 8 Περιλαμβάνονται: ρύζι μακαρόνια, δημητριακά πρωινού, ψωμί 8 Περιλαμβάνονται: ρύζι μακαρόνια, δημητριακά πρωινού, ψωμί 9 Περιλαμβάνονται: κρέας, πουλερικά, ψάρι, και θαλασσινά, αρακάς, φασόλια, αυγά, ξεροί καρποί. Δεν περιλαμβάνεται το τυρί 9 Περιλαμβάνονται: κρέας, πουλερικά, ψάρι, και θαλασσινά, αρακάς, φασόλια, αυγά, ξεροί καρποί. Δεν περιλαμβάνεται το τυρί


Κατέβασμα ppt "Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google