Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΗΠΕΥΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Advertisements

Έρευνα Αντιλήψεων και Στάσεων Κοινού απέναντι σε Ευάλωτες σε Κοινωνικό Στιγματισμό Ομάδες Ιούνιος 2009.
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
Δ ι κ τ ύ ω σ η. Ορισμός Δικτύωσης  Η δικτύωση είναι μια διαδικασία που γεννιέται, αναπαράγεται και εξελίσσεται συνεχώς και περιλαμβάνει υπηρεσίες –
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΟΜΗΛΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σύστημα Εργαστηριακών Εγγραφών βάσει Προτιμήσεων (ΣΕΕΠ) με τη βοήθεια Εμπείρου Συστήματος Πτυχιακή Εργασία Δημοσθένης Νικούδης (051092) 14/4/2011.
Βιολογικά προϊόντα..
ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΜΠΑΟΥΡΑΚΗ ΤΟΝΙΑ ΓΡΑΣΕΠ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ -Νοέμβριος 2009
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
Μάθημα 6ο.
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
Δασική Διαχειριστική Ι
Εναλλακτικές καλλιέργειες κηπευτικών στο Ν
Σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Πρόγραμμα: ΕΠΠΑΙΚ Τμήμα : Β2 Είδος διδασκαλίας: Διδασκαλία Τίτλος ενότητας: Αειφορική υδατική διαχείριση Όνομα φοιτήτριας: Μαρία Παπαδοπούλου.
ΓΕΝΙΚΑ ΤΥΠΟΙ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΤΙΩΝ
Ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες μεταβάλλουν και καταστρέφουν την επιφάνεια της Γης
Οι επιδράσεις των δασών στη ζωή των ανθρώπων
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
«Ρύπανση και Ποιότητα Υπόγειων Νερών»
Κατασκευή και Τύποι θερμοκηπίων
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
Αρχές επαγωγικής στατιστικής Τμήμα :Νοσηλευτικής Πατρών Διδάσκουσα: Παναγιώταρου Αλίκη Διάλεξη 9.
Έρευνα με ερωτηματολόγιο σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα Σχολική χρονιά Η φιλία στην αρχή της εφηβείας.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΒΡΑ.
Παραδόσεις Εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 5: Διαχειριζόμενα Δάση. Διαχειριστικές μορφές. Δασοπονικές μορφές. Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, 1 Νοεμβρίου.
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 8: Αναγέννηση πρεμνοφυών συστάδων Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, 22 Νοεμβρίου 2011 ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΠΑΡ/ΜΑ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ Εργαστήριο 10 ο « Περιποίηση και Καλλιέργεια αναδασώσεων, Καλλιεργητικό.
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 4: Φυσικά δάση. Δομή, Δυναμική και αναγέννηση τους. Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, 25 Οκτωβρίου 2011 ΤΕΙ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργαστήριο : Δασοκομίας και Δασικής.
Αυτόχθονες λαοί- Πάπουα Όνoμα: Αντριάνα Θεοχαρίδου Tάξη: Στ΄2 Μάθημα: Νέα Ελληνικά.
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 2: Προβλήματα Δασοκομίας της χώρας. Γενική θεώρηση, αντιμετώπισή τους. Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα,
Οικονομική Επιχειρήσεων Τμήμα Λογιστικής ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Λάρισα 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Δρ. Μάριος Τρίγκας Ph.D. Οικονομικής & Καινοτομίας Επιχειρήσεων.
΄ Δ Δημοτικού «Eπεράσαμ’ Όμορφα» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ-ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑ,ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 3 ο : Δάσος και περιβάλλον Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, Εαρινό εξάμηνο 2012 ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΠΑΡ/ΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ 1ο: ΔΑΣΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ 1: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΗ
Παραδόσεις Εφαρμοσμένης Δασοκομικής
Επιχειρησιακή Στρατηγική
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Συνηγορία Υπευθυνότητα/ευθύνη Συνεργασία Στάση φροντίδας
Σκίαση θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 8ο
ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Προστασία περιβάλλοντος & βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της κατασκευής
Άξονες Συνέντευξης.
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 6ο
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 2ο
Εργαστήριο 4 «Παραγωγή φυτευτικού υλικού»
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ι 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 1ο
Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 12ο: Οικολογία Αύξησης
Ορισμός και σημασία της τεχνολογίας
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής
Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 11ο: Οικολογία Αύξησης
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 12ο & 13ο
ΜΕΡΟΣ V & VI: Χαρακτηριστικά περιβάλλοντος επιχείρησης
1ο ΓΕΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Τμήμα: Α4 Σχ. Έτος: Β΄τετράμηνο
Εργαστήριo 2 «Αναδασώσεις»
Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Παράγοντες που επηρεάζουν το ΚΛΙΜΑ της Ευρώπης
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤμΗμα ΔιοΙκησηΣ &ΔιαχεΙρισηΣ Εργων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΠΑΡ/ΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ “Εφαρμοσμένη Δασοκομική” Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 12: Καλλιέργεια Δάσους Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, 20 Δεκεμβρίου 2011

Καλλιέργεια νεοφυτείας Η καλλιέργεια στο στάδιο της νεοφυτείας απευθύνεται στα νεαρά άτομα της συστάδας από την εγκατάσταση τους - αρτίφυτρα - μέχρι τη διαμόρφωση κανονικής κόμης των επί μέρους ατόμων και συγκόμωση της συστάδας - νεόφυτα (για διάφορα είδη μέχρι 10 - 15 χρόνια). Ο σκοπός της καλλιέργειας της νεοφυτείας δεν είναι άλλος από την δημιουργία πυκνοφυτείας επιθυμητής μίξης και άριστης κατά το δυνατόν ποιότητας των δενδρυλλίων. Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των ακόλουθων καλλιεργητικών μέτρων: με την προστασία από κάθε είδους κινδύνους και ασθένειες και από τον επιζήμιο ανταγωνισμό. με την επιλογή και ανατροφή των πολυτιμότερων νεοφύτων. Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στις επιλογές της φύσης και στις σχεδιασμένες δασοκομικές επιλογές, η οποία και καθιερώνει την καλλιέργεια του δάσους σαν την αποφασιστικότερη ανθρώπινη ενέργεια στην όλη παραγωγική δασοπονική διαδικασία.

Καλλιέργεια πυκνοφυτείας Η καλλιέργεια της πυκνοφυτείας αναφέρεται στην περιποίηση νεαρών συστάδων, από την στιγμή που αυτές έχουν συγκομωθεί μέχρι που το κατώτερο μέρος της ζωντανής τους κόμης να βρίσκεται περίπου στο ύψος ανδρός (περίπου 1,80 μέτρα). Στην περίπτωση της πυκνοφυτείας ο καλλιεργητικός σκοπός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας συστάδας κορμιδίων, από επιθυμητά μεγάλης αξίας άτομα του μέλλοντος, με την επιθυμητή σύνθεση και αναλογία μίξης. Σ' ό,τι αφορά στην προστασία πρέπει να λαμβάνονται κυρίως προληπτικά μέτρα για κάθε είδους κινδύνους. Η επιλογή και ανατροφή κατά την καλλιέργεια της πυκνοφυτείας επιτυγχάνεται με τις εργασίες των καθαρισμών (αρνητική επιλογή) και της ευνόησης των καλύτερων ατόμων (θετική επιλογή).

Καλλιέργεια πυκνοφυτείας Τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο δασοκαλλιεργητής είναι κυρίως δύο: Πόσα δενδρύλλια πρέπει να επιλεγούν και ευνοηθούν; και σε ποιο βαθμό; Κατ' αρχήν πρέπει να τονισθεί πως είναι επιθυμητό να επιλεγεί και ευνοηθεί μεγάλος αριθμός επίλεκτων ατόμων, ώστε και σε επόμενα στάδια και επεμβάσεις να υπάρχει πάντα ευχέρεια επιλογής. Στην πράξη ο δασοκαλλιεργητής επιλέγει και καλλιεργεί εκλεκτά άτομα σε απόσταση μεταξύ τους όχι μικρότερη από το μισό του ύψους τους, η οποία συχνά φθάνει στα 2/3 του ύψους. Έτσι για παράδειγμα σε μια πυκνοφυτεία ύψους 3 μ., εκλέγονται και ευνοούνται περίπου 2.500-4.000 δενδρύλλια. Ως προς το βαθμό ευνόησης των επίλεκτων ατόμων και εδώ δεν μπορεί να δοθεί κάποια "συνταγή", μπορεί όμως κάπως γενικευμένα να ειπωθεί πως οι επεμβάσεις θα πρέπει να είναι ασθενείς έως μέτριες.