Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 12ο: Οικολογία Αύξησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 12ο: Οικολογία Αύξησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 12ο: Οικολογία Αύξησης
ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΠΑΡ/ΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 12ο: Οικολογία Αύξησης Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, Εαρινό εξάμηνο 2012

2 Κατά πάχος αύξηση των δασικών δένδρων
Η κατά πάχος αύξηση ή αύξηση της διαμέτρου των δένδρων συντελείται με την ετήσια απόθεση ενός στρώματος κυττάρων γύρω από τον κορμό και τα κλαδιά. Η κατά πάχος αύξηση αρχίζει λίγο αργότερα από την καθ' ύψος και διαρκεί περισσότερο απ' αυτή στη διάρκεια μιας βλαστητικής περιόδου. Το πάχος του ετήσιου δακτυλίου εξαρτάται από τον σταθμό, την κοινωνική θέση του δένδρου, από την ηλικία, το δασοπονικό είδος και από τις καιρικές συνθήκες (βροχές) του τρέχοντος έτους.

3 Πορεία της τρέχουσας αύξησης διαμέτρου 4 ατόμων ελάτης αναπτυγμένων κάτω από διαφορετικές συνθήκες στο δάσος Περτουλίου (ΝΤΑΦΗΣ, 1969). α. άτομο που αναπτύχθηκε ελεύθερα β. άτομο που κυριαρχεί με διαδοχικές μεταβολές της κοινωνικής θέσης (πολυκόρυφη καμπύλη) γ. άτομο που έχει υποστεί καταπίεση στη νεαρή ηλικία και εμφανίζει μετατόπιση του σημείου μεσουράνησης δ. άτομο που έχει υποστεί ισχυρή καταπίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα και το oποίο όταν απελευθερώθηκε σε μεγάλη ηλικία ανέλαβε και εξελίσσεται κανονικά

4 Αύξηση σε όγκο των δασικών δένδρων
Αύξηση σε όγκο των δασικών δένδρων. Και στην περίπτωση του όγκου η αυξητική πορεία υπόκειται στις ίδιες νομοτέλειες μ' εκείνες του ύψους και του πάχους, των οποίων εξάλλου είναι και συνάρτηση. Ο μορφάριθμος διαμορφώνεται ανάλογα κάτω από την επίδραση του σταθμού, της κοινωνικής θέσης και είναι μέχρι ένα βαθμό χαρακτηριστικός για κάθε δασοπονικό είδος. Ευνοϊκή συνεπίδραση των παραπάνω παραγόντων οδηγεί σε πληρόμορφους κορμούς και ταχεία αύξηση του όγκου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται ελλιπόμορφοι κορμοί και περιορισμένη αύξηση του όγκου.

5 Καμπύλες αύξησης και προσαύξησης διαμέτρου, ύψους, κυκλικής επιφάνειας και όγκου ελεύθερα αναπτυσσόμενης ερυθρελάτης σε % ποσοστά της μέγιστης τιμής (GUTTENBERG, 1915).


Κατέβασμα ppt "Παραδόσεις Δασικής Οικολογίας Μάθημα 12ο: Οικολογία Αύξησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google