Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τι είναι το ΑΞΙΟΜΑ Καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης και αξιολόγησης των βασικών γνωστικών δεξιοτήτων και ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Advertisements

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ.
1 Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Ναυτιλιακή Λογιστική – Εισαγωγικές Έννοιες Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ο κλάδος του επισιτισμού ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΛΑΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ.
Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 6 ο.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Μέλος SustChem Engineering Αρετή Βουλωμένου Regulatory Affairs & Technical Consultant Χημικός μηχανικός MEng, MSc.
ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Ο Κύκλος Ζωής Του Προϊόντος.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Γκζα Αναστασία Α. Μ
Η σημασία της Γεωργίας (Επισιτισμός, Οικονομία, Πολιτική, Εθνική και Παγκόσμια σημασία)
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ Φυσικό φαινόμενο πλημμύρας: λειτουργία του Υδρολογικού κύκλου (κανονική ή ανώμαλη λόγω συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής)
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 15 Νοεμβρίου 2013.
Η ποιότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Γεώργιος Απλαδάς 3 ο μάθημα
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ Καθ Αθηνά Μαυρίδου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας.
1 Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Το Σύστημα HACCP.
2-1 Αγορές και Στρατηγικές Ταίριασμα αναγκών και ωφελειών από το προϊόν Καθορισμός και ανάλυση προϊόντων - αγορών Περιγραφή και Ανάλυση των τελικών χρηστών.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ.
N. ΝΙΚΗΤΑΚΟΣ καθηγητής Παν. Αιγαίου Δ.Παπαχρήστος μέλος ΕΔΙΠ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΣΙΚΟΥΡΑ.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
Το πλαίσιο Διαλειτουργικότητας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Τροφιμογενείς δηλητηριάσεις Νομοθεσία Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων
Αναδοχή & σχεδιασμός ελέγχου
Το Μάνατζμεντ ως μέσο Ενεργοποίησης των Επιχειρήσεων
Προσδιορισμός Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων στα Τρόφιμα
Έγγραφη Τεκμηρίωση της Νοσηλευτικής Φροντίδας
Τεχνικές εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων - διαχείριση κρίσεων Ι
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΙΕΚ Ελληνικού
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Σύστημα εσωτερικών δικλίδων
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΕΚΟΡ»
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Στρατηγικός προγραμματισμός
Ποιοτικη ερευνητικη μεθοδολογια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ αΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Νομοθεσία σχετική με ακτινοπροστασία
Όλγα Δέσποινα Λεωνίδας
Μεγάλο θάρρος.
Το θέμα «έφηβοι και διατροφή» τέθηκε από τους μαθητές του προγράμματος προκειμένου να διαπιστωθεί η σημασία και ο ρόλος της διατροφής στη ζωή και την καθημερινότητα.
ΑΠO ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Β1 1.ΙΑΣΟΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΑΚΡΗ 2.ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΓΕΡΟΔΗΜΟ
Εφαρμογές Συστημάτων Πληροφόρησης σε Επιχειρήσεις Φιλοξενίας
Διαδίκτυο Internet Διασύνδεση Δικτύων International Network
Παγκόσμιο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης
For Health and Consumers
Ι. Γιδαράκου (Ομότιμη Καθηγήτρια ΓΠΑ) Α. Κουτσούρης (Καθηγητής ΓΠΑ)
Πλαστικά.
Programme for International Student Assessment 2018
Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
Οι μαθήτριες του Β2: Παρουσιάζουν το πρότζεκτ με θέμα: Μακρή Θεοδώρα
Μικροβιολογικά Κριτήρια και Μέθοδοι Δειγματοληπτικού Ελέγχου
Programme for International Student Assessment 2018
Σχέδιο Ασφάλειας Νερού για τις ΔΕΥΑ Βασικές έννοιες- Βήματα υλοποίησης
ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ
Programme for International Student Assessment 2018
Διαδίκτυο Internet Διασύνδεση Δικτύων International Network
Τράπεζα Τροφίμων Food Bank   Οι Εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά Τράπεζα Τροφίμων   Η συλλογή τροφίμων έχει.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
«Διεθνείς Διαπραγματεύσεις & Οικοδόμηση Διεθνούς Κοινού Συμφέροντος»
Περιγραφή διεργασίας Διάφοροι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων χρησιμοποιούν σύστημα κρίσης για να αποφασίσουν ποιές.
Η ποιότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΩΝ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ Γ΄
Αρχές Bιοστατιστικής Γεωργία Βουρλή Τμήμα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αγγειοχειρουργική.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΣΤΑΝΙΤΣΑ ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ
Έργο “PECVET” (Partnership for ECVET) 01/09/2018 – 31/8/2020 KA202 – Στρατηγικές Συμπράξεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανάλυση επικινδυνότητας risk analysis: risk assessment/management/communication Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ Εργ. Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων & Ποτών Τμ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών Ιερά Οδός 75, 118 55, 210-5294684 pskan@aua.gr

Μικροβιολογία πρόρρησης Ανάλυση κινδύνου –Risk analysis Εκτίμηση Κινδύνου Αναγνώριση επικ/νου παράγοντα Εκτίμηση έκθεσης Χαρακτηρισμός επικ/νου παράγοντα Χαρακτηρισμός κινδύνου Μικροβιολογία πρόρρησης Διαχείριση Κινδύνου Κατάλληλο επίπεδο προστασίας Στόχοι Ασφάλειας Τροφίμων GMP/HACCP Καν. 2073/2005 Μικροβιολογικά κριτήρια Επικοινωνιακή πολιτική Κινδύνου E.Φ.Ε.Τ. EFSA Codex Committee Διαχείριση κινδύνου: με Μπλε τα μέτρα σε επίπεδο χώρας, με Κόκκινα τα μέτρα σε επίπεδο επιχείρησης (Βλ. Gorris P1234 kai ICSMSF , 1998 Food Control στο κόκκινο ντοσιέ) ICMSF, 1998 Lammerding, 1997

WORLD TRADE ORGANIZATION Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ WORLD TRADE ORGANIZATION (WTO) Εκτίμηση κινδύνου Για το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων, 2 από τις πιο σημαντικότερες συμφωνίες είναι: Συμφωνία για τa υγειoνoμικά και φυτουγειονομικά μέτρα ελέγχου “Sanitary and Phytosanitary (SPS) agreement” τα τεχνικά φράγματα στο εμπόριο “Technical Barriers to Trade (TBT) Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος !!! Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί SPS ΣΥΜΦΩΝΙΑ Εκτίμηση κινδύνου Κατάλληλο Επίπεδο Προστασίας (ΚΕΠ): Το επίπεδο προστασίας (ανοχής κινδύνου) που θεωρείται απαραίτητο από κάθε χώρα, η οποία καθιερώνει ένα υγειονομικό ή φυτο-υγειονομικό μέτρο (στα πλαίσια της SPS) για την προστασία ανθρώπων, ζώων, ή φυτών εντός των γεωγραφικών της συνόρων Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος !!! Εφαρμογές Λογισμικά

Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί SPS ΣΥΜΦΩΝΙΑ Εκτίμηση κινδύνου Μία χώρα έχει το δικαίωμα να απαιτεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας SPS από αυτό του διεθνούς προτύπου εφόσον μπορεί να: Παρέχει επιστημονική τεκμηρίωση Καθιερώσει «Κατάλληλο Επίπεδο Προστασίας (ΚΕΠ)» στηριζόμενο σε εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί SPS ΣΥΜΦΩΝΙΑ Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου To ΚΕΠ είναι ένα μέτρο που προσδιορίζει τί είναι δυνατό να γίνει προληπτικά πριν το κόστος για τη δημόσια υγεία αποκτήσει υπερβολικές διαστάσεις Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Εκτίμηση κινδύνου Η σύγχρονη προσέγγιση της ασφάλειας των τροφίμων επιτρέπει τη χρήση της ανάλυσης κινδύνου για την ποσοτική συσχέτιση των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων με τη δημόσια υγεία με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων όρων και την τροποποίηση παλαιοτέρων Νεοεμφανιζόμενοι όροι ασφάλειας τροφίμων: Κατάλληλο επίπεδο προστασίας (Appropriate Level Of Protection) Στόχοι ασφάλειας τροφίμων (Food Safety Objectives) Στόχοι επίδοσης (Performance Objectives) Κριτήριο προϊόντος (Product criterion) Παλαιότεροι όροι ασφ. τρ. σε πιο επιστημονική βάση: Κριτήρια επίδοσης (Performance Criteria) Κριτήρια επεξεργασίας (Process Criteria) Μικροβιολογικά κριτήρια (Microbiological Criteria) Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Εκτίμηση κινδύνου Στόχος Ασφάλειας Τροφίμου (ΣΑΤ): Η μέγιστη συχνότητα ή/και συγκέντρωση ενός επικίνδυνου παράγοντα (hazard) σε ένα τρόφιμο τη στιγμή της κατανάλωσης, το οποίο παρέχει η συμβάλλει στο κατάλληλο επίπεδο προστασίας (ΚΕΠ). Στόχος επίδοσης (ΣΕ): Η μέγιστη συχνότητα ή/και συγκέντρωση ενός επικίνδυνου παράγοντα σε ένα συγκεκριμένο σημείο της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων πριν την κατανάλωση, η οποία εξασφαλίζει ή συμβάλλει σε ένα εφικτό ΣΑΤ ή ΚΕΠ. Κριτήριο επίδοσης (ΚΕδ) : Η μεταβολή στη συχνότητα ή/και συγκέντρωση ενός επικίνδυνου παράγοντα στο τρόφιμο που πρέπει να επέλθει από την εφαρμογή ενός ή περισσότερων μέτρων ελέγχου για την εξασφάλιση ενός ΣΕ ή ΣΑΤ. Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Εκτίμηση κινδύνου Κριτήριο επεξεργασίας (ΚΕξ): Οι συνθήκες επεξερασίας που απαιτούνται για την επίτευξη ενός στόχου επίδοσης/κριτηρίου επίδοσης. Κριτήριο προϊόντος (ΚΠ): Τα χαρακτηριστικά του τροφίμου που πρέπει να διαμορφωθούν για την επίτευξη ή/και τη διατήρηση ενός ΣΕ/ΚΕδ/ΣΑΤ. Μικροβιολογικό κριτήριο (ΜΚ): Το επίπεδο ή/και η συχνότητα ενός επικύνδυνου παράγοντα που εντοπίζεται με συγκεκριμένη μέθοδο και σχέδιο δειγματοληψίας και το οποίο ικανοποιεί ένα ΣΕ/ΚΕδ. Κριτήρια αποδοχής Πρότυπο (Standard): υποχρεωτικό κριτήριο από το νόμο Κατεύθυνση (Guidelines): συμβουλευτικό κριτήριο Προδιαγραφές (Specifications): μέρος συμφωνίας μεταξύ προμηθευτή/αγοραστή Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

ΣΤΟΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΣΑΤ) Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί ΣΤΟΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΣΑΤ) Εκτίμηση κινδύνου Ηο – ΣR + ΣΙεπ/ανάπτ.  ΣΑΤ Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Ηο: Αρχική επιμόλυνση ΣR: Συνολική μείωση ΣI: Συνολική αύξηση συμπεριλαμβανομένης (α) Επιμόλυνσης (β) Ανάπτυξης επικίνδυνου παράγοντα Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

ΣΑΤ-ΚΕΠ Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Εκτίμηση κινδύνου ΣΑΤ Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

ΣΑΤ-ΚΕΠ ΣΑΤ Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι ΣΑΤ Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Εκτίμηση κινδύνου: γιατί χρειάζεται; Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση κινδύνου: γιατί χρειάζεται; Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Εστιάζει στους επικίνδυνους παράγοντες των τροφίμων που προκαλούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην δημόσια υγεία... Εκτιμά το αντίκτυπο των παρεμβάσεων στην δημόσια υγεία με ποσοτικούς δείκτες ( π.χ. μειωμένη πιθανότητα ασθένειας) Επιτρέπει τον καθορισμό ΚΕΠ και μέσω αυτού τον καθορισμό του ΣΑΤ Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Εκτίμηση Κινδύνου: Σκοπός Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση Κινδύνου: Σκοπός Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Επιστημονικά τεκμηριωμένη λήψη απόφασης Εκτίμηση διαφορετικών στρατηγικών στην διαχείριση κινδύνων Συγκεκριμένες εξειδικευμένες ερωτήσεις για την διαχείριση του κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Τύποι, Πεδίο και πολυπλοκότητα Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση Κινδύνου: Τύποι, Πεδίο και πολυπλοκότητα Εκτίμηση κινδύνου Προσωπικός προσδιορισμός Ποσοτική αξιολόγηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Υποκειμενική Ποιοτική Λιγότερα δεδομένα Λιγότερα αποθέματα Συγκεκριμένο πεδίο Θέσπιση προτεραιοτήτων για την αποτελεσματική χρήση των αποθεμάτων Διαφανής Ποσοτική Περισσότερα δεδομένα & αποθέματα Ευρύ πεδίο Διαχείριση κινδύνου Προσωπική υγιεινή Εκτίμηση «ελαφρυντικών» επεμβάσεων Σταθερότυποι Σχετική κατάταξη κινδύνου Σχέδια δειγμ/ψίας Η «καλύτερη» αξιολόγηση κινδύνου γίνεται με την κατευθείαν επισήμανση του προβλήματος διαθέτοντας το λιγότερο χρόνο και χρήμα. Εφαρμογές Λογισμικά

Εκτίμηση Κινδύνου: Στάδια Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση Κινδύνου: Στάδια Εκτίμηση κινδύνου Χαρακτηρισμός επικίνδυνου παράγοντα Hazard identification Σοβαρότητα, παθογένεια, αντίκτυπο στην υγεία επιδημιολογικά δεδομένα για επικίνδυνο παράγοντα (βιολογικό, χημικό ή φυσικό) Εκτίμηση έκθεσης: Exposure assessment Εκτίμηση της Συχνότητας και της Ποσότητας επικίνδυνου παράγοντα που καταναλώνεται μέσω της τροφής Hazard characterization Εκτίμηση της σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από έναν επικίνδυνο παράγοντα. Μοντέλα δόσης-απόκρισης (dose response models) Χαρακτηρισμός κινδύνου: Risk characterization Υπολογισμός πιθανότητας να προκληθεί ασθένεια Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Επικίνδυνου παράγοντα Χαρακτηρισμός κινδύνου Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Εκτίμηση έκθεσης Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Χαρακτηρισμός Επικίνδυνου παράγοντα Χαρακτηρισμός κινδύνου Εφαρμογές Λογισμικά

Εκτίμηση έκθεσης Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Εκτίμηση έκθεσης – Μοντέλα πρόβλεψης Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση έκθεσης – Μοντέλα πρόβλεψης Κλασσικές Μικροβιολογικές Αναλύσεις ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ Ανάλυση των κινδύνων/ Μικροβιολογία Πρόρρησης ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Εκτίμηση έκθεσης – Εφαρμογή Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση έκθεσης – Εφαρμογή Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Εκτίμηση έκθεσης – Εφαρμογή Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση έκθεσης – Εφαρμογή Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Εκτίμηση έκθεσης – Εφαρμογή Νομοθετικό πλαίσιο Εκτίμηση έκθεσης – Εφαρμογή Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Χαρακτηρισμός επικίνδυνου παράγοντα Μοντέλα δόσης-ανταπόκρισης Νομοθετικό πλαίσιο Χαρακτηρισμός επικίνδυνου παράγοντα Μοντέλα δόσης-ανταπόκρισης Προσδιορισμός σοβαρότητας επ. παράγοντα Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Ανταπόκριση Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά Δόση (ppm-Log CFU/g)

International Food Safety Agencies Network Νομοθετικό πλαίσιο International Food Safety Agencies Network Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Πλαίσιο Διαχείρισης κινδύνου (CODEX Food Hygiene) Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Πλαίσιο Διαχείρισης κινδύνου (CODEX Food Hygiene) Χρήση μοντέλου Κινδύνου για αξιολόγηση Εκτίμηση κινδύνου Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Προκαταρκτικές ενέργειες Πρόβλημα ασφάλειας Χαρακτηριστικά κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Αξιολόγηση Επιλογών ΣΑΤ/ΚΕΠ/ΑΚ Σταθερότυποι Παρακολούθηση Διορθώσεις Σχέδια δειγμ/ψίας Ανάλυση κόστους οφέλους Εφαρμογές Λογισμικά Εφαρμογή

Διάγραμμα Λήψης-Απόφασης ΕΠΙΠΕΔΟ Ι Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Διάγραμμα Λήψης-Απόφασης ΕΠΙΠΕΔΟ Ι Αναγνώριση προβλήματος ασφάλειας τροφίμων Συλλογή πληροφοριών/ δεδομένων έρευνας Εκτίμηση κινδύνου Μελέτη Προβλήματος Άμεση δράση Ισχύουσα νομοθεσία Ενδιάμεση δράση Επείγον Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Χαρακτηριστικά κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Προσδιορισμός επιστημονικών αναγκών Μελέτη πληροφοριών Καμία ενέργεια αδικαιολόγητη ανησυχία Ανάγκη συλλογής δεδομένων Σταθερότυποι Επαρκείς πληροφορίες Σχέδια δειγμ/ψίας Απόφαση διαχείρισης κινδύνου Εφαρμογή μέτρων ασφάλειας Περιορισμένη εκτίμηση Εφαρμογές Λογισμικά Έλεγχος και επιθεώρηση ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΙ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΙ Διάγραμμα Λήψης-Απόφασης ΕΠΙΠΕΔΟ Ι Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Διάγραμμα Λήψης-Απόφασης ΕΠΙΠΕΔΟ Ι Προσδιορισμός επιστημονικών αναγκών Εκτίμηση κινδύνου Απόφαση διαχείρισης κινδύνου Εφαρμογή μέτρων ασφάλειας Περιορισμένη εκτίμηση Έλεγχος και επιθεώρηση Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΙ Διαχείριση κινδύνου Δημιουργία πεδίου, σκοπού και στρατηγικής ΑΚ Ανάθεση ΑΚ Σταθερότυποι Καθορισμός ΣΑΤ Αμοιβαία συμμετοχή αναλυτών, managers Σχέδια δειγμ/ψίας Σαφή ΚΕΠ Παρουσίαση και εξέταση αποτελεσμάτων ΑΚ Αξιολόγηση επιλογών διαχείρισης κινδύνου Διεξαγωγή ΑΚ Εφαρμογές Λογισμικά

Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Εκτίμηση κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά Gorris, (2005)

Στόχος για σχεδιασμό επεξεργασίας Παραγωγής αποδεκτού τροφίμου Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Στόχος για σχεδιασμό επεξεργασίας Παραγωγής αποδεκτού τροφίμου Συνθήκη που διαχωρίζει το αποδεκτό από το μη αποδεκτό τρόφιμο Σταθερότυποι Εφαρμόζεται στην επεξεργασία Τροφίμου Εφαρμόζεται σε παρτίδες τροφίμου ή ατομικές συσκευασίες Σχέδια δειγμ/ψίας Αναφέρεται σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας παραγωγής Αναφέρεται στη στιγμή της κατανάλωσης Εφαρμογές Λογισμικά Δεν καθορίζει ΚΕΠ Καθορίζει ΚΕΠ

Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Εκτίμηση κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Εκτίμηση κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Αποδοχή προϊόντων – Έλεγχος – Σχέδια δειγματοληψίας Νομοθετικό πλαίσιο Ορισμοί Αποδοχή προϊόντων – Έλεγχος – Σχέδια δειγματοληψίας Εκτίμηση κινδύνου Επικοινωνιακή πολιτική κινδύνου Διαχείριση κινδύνου Σταθερότυποι Σχέδια δειγμ/ψίας Εφαρμογές Λογισμικά

Η Χαρακτηριστική Καμπύλη Λειτουργίας Σχέδια 2ης τάξης Η Πιθανότητα εξαρτάται από τα n και c. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ n Σχέδια 3ης τάξης Η Πιθανότητα εξαρτάται από δύο ποσοτά: Οριακά αποδεκτά δείγματα m < X < M Ελαττωματικά δείγματα Χ > Μ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ n, c

c = 0 Η Χαρακτηριστική Καμπύλη Λειτουργίας 2η τάξη Σχέδιο 2ης τάξης Η Χαρακτηριστική Καμπύλη Λειτουργίας 2η τάξη Σχέδιο 2ης τάξης c = 0 1.0 0.0 0.8 0.2 0.6 0.4 n = 5 Pr = Πιθανότητα απόρριψης παρτίδας Pa = Πιθανότητα αποδοχής παρτίδας 0.4 0.6 n = 10 0.2 0.8 n = 30 0.0 1.0 10 20 30 40 50 60 p = % θετικά δείγματα στην παρτίδα J SOURCE: ICMSF W

Σχέδια Δειγματοληψίας 3η τάξη

Σχέδια Δειγματοληψίας 3η τάξη 95% Αποδοχή 95% Απόρριψη