BENETIA KAI BYZANTIO Η Βενετία των Ελλήνων.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο διωγμός του 1914 (Ο πρώτος διωγμός) Τσίγκα Ζέτα.
Advertisements

Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων
Μεσόγειος:Ταξίδι στον χώρο και στον χώρο
Μαρία Μπελούμπαση Άρτεμις Παγάνη
Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η', τον Παλαιολόγο
ΠΟΝΤΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ.
Η ανατολη υπο την οθωμανικη κυριαρχια
Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια
Λατινοκρατία: κυρίως περιοχές υπό βενετική κυριαρχία, μετά την Τέταρτη Σταυροφορία
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΕΠ ____________________________ ___ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ Βογιατζή Ματθίλδη Μαρίνα. Διπλωματία Είναι: a)ο χειρισμός των διεθνών σχέσεων b)η ιδιαίτερη εκείνη τέχνη που κατέχει και εφαρμόζει.
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Όταν έφτασαν οι Βενετοί στο νησί ένα από τα μελήματά τους ήταν να αποξενώσουν τον κρητικό λαό από τις ρίζες και τις παραδόσεις του, για να το επιτύχουν.
To Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Σταυροφορίες.
Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς Ιστορικά στοιχεία.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
 Ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κυρίως αίτια.  Πολλοί Έλληνες κατοίκησαν σε πόλεις που βρίσκονταν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων που διέσχιζαν.
Ο διωγμός του 1914 (ο πρώτος διωγμός)
4.1. Τα λατινικά κράτη Τα λατινικά κράτη.
Τιτσιάνο “Η Αφροδίτη του Ουρμπίνο”
3. Κοινωνία.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Το Σχίσμα του 1054: Ένα γεγονός βαθιάς οδύνης
25η Μαρτίου.
Διδασκαλείο Δ.Ε. ¨Αλέξανδρος Δελμούζος¨ Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου.
ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ( )
Ιστορία της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής (4ος – 15ος αι.)
Ελευθεροτεκτονισμός (ΜΑΣΟΝΙΑ)
Μάθημα 5 Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Μεσόγειο, 17ος - 19ος αι. -Ανάπτυξη εμπορίου στη Μεσόγειο με πρωτεργάτες τη Βρετανία και την Ολλανδία -Ανταγωνισμός Βρετανίας-Γαλλίας.
Οι Βούλγαροι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο.
Ρωμαϊκά μνημεία στην Θεσσαλονίκη
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Ελληνικού.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Λεωνίδας Κραλίδης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Το λιμάνι της Τεργέστης
Ελληνισμος και χριστιανισμοσ
Η αναγεννησιακή παιδεία
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
ΚΟΡΩΝΗ.
Από την κρίση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην οθωμανική κυριαρχία
Χώροι λατρείας μέχρι το διάταγμα των Μεδιολάνων
Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία ,ικ΄π στη Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου.
Θρησκευτικά Α’ Γυμνασίου
Ρομανική τέχνη και βυζαντινή τέχνη
ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας
Η ανάπτυξη του εμπορίου και της βιοτεχνίας στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας Pax Ottomana, 15oς.
Χρονολογικός πίνακας των Βυζαντινών χρόνων
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου
El Greco Η ιστορία του Έλληνα Ζωγράφου 1541–1614.
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ)
25. Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

BENETIA KAI BYZANTIO Η Βενετία των Ελλήνων

Η σχέση της Βενετίας με το Βυζάντιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια σχέση «αγάπης και μίσους» μεταξύ των δύο, αφού για πολλούς αιώνες στο παρελθόν η Βενετία είχε υπάρξει βυζαντινή κτήση και επαρχία, αλλά και πολύτιμος σύμμαχος των Βυζαντινών.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Γαληνοτάτης δημοκρατίας της Βενετίας με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, εξασφάλιζαν για αρκετούς έλληνες εμπόρους τους όρους εγκατάστασης στην πόλη. Το γεγονός εξάλλου ότι σημαντικά εδάφη της αυτοκρατορίας περιήλθαν μετά τη Δ΄ Σταυροφορία (1204) στη βενετική κυριαρχία καθώς και η απόφαση του μεγάλου συμβουλίου του 1271 που ευνοούσε την ελεύθερη μετακίνηση Ελλήνων προς τη Βενετία υπήρξαν συνθήκες που διευκόλυναν τη μεταφορά προς αυτή Ελλήνων από τις βενετοκρατούμενες περιοχές (κυρίως Κρήτη, Κύπρο και Ιόνια νησιά).

Η πίεση όμως των Οθωμανών και η τελική διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δημιούργησαν ένα μαζικό κύμα μετακίνησης πληθυσμών από τα εδάφη της τελευταίας προς τη Βενετία. Η εκεί ελληνική παροικία ενισχύθηκε σε βαθμό που το ελληνικό στοιχείο κατέστη σύντομα το σημαντικότερο πληθυσμιακό ξένο στοιχείο της πόλης.

Πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για τους Έλληνες της Βενετίας ήταν η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων σύμφωνα με το ανατολικό δόγμα (rito greco). Ήταν στα 1498 όταν οι Έλληνες συγκρότησαν την ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας και ξεκίνησαν προσπάθειες να ανοικοδομήσουν τον δικό τους ναό Η ανέγερση του ναού του Αγ. Γεωργίου ξεκινά το 1539, για να ολοκληρωθεί το 1573 αφού είχε απαιτήσει γενναίες δωρεές εκ μέρους των μελών της Αδελφότητας καθώς και των ελλήνων εμπόρων και πλοιοκτητών που έφθαναν στο λιμάνι της Βενετίας

Άγιος Γεώργιος Βενετίας

Η Βενετία βρισκόταν ήδη από τα τέλη του 15ου και τις αρχές του 16ου αι Η Βενετία βρισκόταν ήδη από τα τέλη του 15ου και τις αρχές του 16ου αι. στην πρωτοπορία της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών γραμμάτων με τη διάδοση των ελληνικών σπουδών, την άνθηση της τυπογραφίας, το πνεύμα φιλελευθερισμού και την πολιτική ανεξαρτησίας από την παπική αυλή.

Ήδη στα 1499 οι Έλληνες ιδρύουν τυπογραφείο στη Βενετία Ήδη στα 1499 οι Έλληνες ιδρύουν τυπογραφείο στη Βενετία. Πολυάριθμοι λόγιοι άρχισαν νε εκδίδουν τα δικά τους πρωτότυπα έργα. Η Βενετία υπήρξε έτσι μέχρι τα τέλη του 18ου αι. το κέντρο της ογκωδέστερης παραγωγής ελληνικού βιβλίου, λόγιου και δημώδους.

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ελλήνων παροίκων ικανοποιούνταν ως τα τέλη του 16ου αι. από δημόσιους δασκάλους της ελληνικής, ρόλο που αναλάμβαναν λόγιοι της Βενετίας. Οι ανώτερες εκπαιδευτικές ανάγκες της Αδελφότητας καλύφθηκαν από τη λειτουργία του Φλαγγινιανού Κολλεγίου(1573-1648), η οποία κατέστη δυνατή με το κληροδότημα του Θωμά Φλαγγίνη, διδάκτορα του πανεπιστημίου της Πάδοβας και δικηγόρο του δημοσίου στη Βενετία.

Σήμερα λειτουργεί στη Βενετία το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Ο σκοπός του ιδρύματος είναι επιστημονικός- ερευνητικός. Ιδρύθηκε το 1951 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας. Επίσης, το Ινστιτούτο έχει στην κυριότητα του 300 εικόνες, μεταξύ των οποίων 3 Παλαιολόγειες, 250 αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας (1498-1953), καθώς και συλλογή χειρογράφων.

Η Βενετια σημερα