Παράδειγμα από Α΄Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αξιοποιώντας τον μαθητικό υπολογιστή στη τάξη … Γ. Λαγουδάκος – Χρ. Σταύρου
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Κωνικές τομές Κωνικές τομές
Διανομή έκτασης με ευθεία διερχόμενη από σταθερό σημείο
ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του διδακτικού στόχου αυτού ο/η μαθητής/τρια πρέπει: 1. Να μπορεί να διχοτομεί ευθεία γραμμή και γωνία.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ.
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
• ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ • ΣΤΟΧΟΙ • ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Στερεογραφική προβολή στο δίκτυο Wulf
Παραλληλόγραμμα τεστ 1 τεστ 2 ασκήσεις Φάνης Παπαδάκης
Όμιλος Μαθηματικά και Λογοτεχνία Μαντώ Γεωργούλη A’2 Αναστασία Κασαπίδη A’3 Ρήγας Διονυσόπουλος A’2.
Βελτιώνοντας την μάθηση των Μαθηματικών μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον Ελισσάβετ Καμπάνη Phd Διδακτική των Μαθηματικών Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών.
Τ Ο ΤΕΤΡΆΓΩΝΟ Αιμιλία Αριστείδου. Ά ΣΚΗΣΗ 1 Στο φόντο βρίσκεται ο μικρός Ανδρέας και δίπλα του παρουσιάζει το σχήμα τετράγωνο. Γεια σας φίλοι μου! Σήμερα.
Τ ρ ί γ ω ν α Ιωάννης Τάσιου.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Συστήματα Συντεταγμένων
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Είδη και στοιχεία τριγώνων Κεφάλαιο 3ο
Ο φτωχοσ και τα γροσια . ..
Κάνε τη ζωή σου comic «Μια μέρα στο σχολείο»
Τεστ Ηλεκτροστατική. Να σχεδιάσεις βέλη στην εικόνα (α) για να δείξεις την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου στα σημεία Ρ, Σ και Τ. Αν το ηλεκτρικό.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΚΥΚΛΟΣ B4XP20 Σχολικό Έτος:
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Άσκηση 1 : Δίνονται οι συντεταγμένες δυο σημείων Χ ο = m, Y ο = m, X 1 = m, Y 1 = m. Μετρήθηκαν οι γωνίες θλάσης (β 1 =250 g.2345.
ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ( )
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
Έχω κάτι … διαφορετικό??. ’διαφορετικός «το να είσαι …’διαφορετικός’…» 14 ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών Επιμέλεια από την εκπαιδευτικό της Στ2 τάξης: Μέλλου.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Διαγράμματα δοκού με τη μέθοδο της ομόλογης αμφιέρειστης. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
Και όμως, είναι αλήθεια. Οι γόβες της Ευτέρπης έχουν «σκοτώσει» τον αντρικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου και του συζύγου της, του Κλέαρχου, ενός καθ’
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 7: Παράδειγμα από Α΄ Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο Δέσποινα Πόταρη Σχολή Θετικών.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ζώη ΠανωραίαΞενιάς Κωνσταντίνος.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
1.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Στα 5 πρώτα λεπτά του μαθήματος η καθηγήτρια κάνει μια σύντομη επανάληψη σχετικά με τις έννοιες των εφεξής, διαδοχικών, παραπληρωματικών,
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Φ
Διδασκαλία και μάθηση της έννοιας της γωνίας
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Παρέμβαση σε μαθητές Α’Λυκείου
Κύκλος.
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ
Εργασία των φοιτητών: Κοσμάς Βασίλης Ραράκου Μαρία Αγγελική
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος.
Είναι ίσα μεταξύ τους δύο τρίγωνα με 5 ζεύγη κύριων στοιχείων τους ίσα? Επιμέλεια: Κουρτέση Γεωργία - Μαθηματικός.
Σχεδιάζουμε γεωμετρικά σχήματα...
Πως φτιάχνουμε γραφική παράσταση
Απο τον ευθυ στον πλαγιο λογο
Δραστηριότητα - απόδειξη
Εργασία 2η: Δραστηριότητα από την Α΄ Λυκείου (Γεωμετρία)
Συστήματα Συντεταγμένων
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
Μαθηματικά: Γεωμετρικοί τόποι
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
ΤΡΙΓΩΝΑ.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΓΩΝΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του διδακτικού στόχου αυτού θα μπορείτε να: (α) δίνετε τον ορισμό της γωνίας (β) χαρακτηρίζετε γωνίες (γ) διχοτομείτε γωνία.
ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Να μπορείτε να Δίνετε τον ορισμό της Εφαπτομένης
Το μπιλιάρδο, το Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο και ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης δύο ακεραίων αριθμών   Σωτήρης Γκιουλέας Επιβλέπων Καθηγητής: Ζήνων Λυγάτσικας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παράδειγμα από Α΄Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο

Συζήτηση 1 Καθ: Έχω μια ευθεία (ε) και ένα σημείο Α. Ποιο είναι το συμμετρικό του σημείου Α ως προς την (ε) Οι μαθητές δεν θυμούνται. Κάποιος λέει για προβολή. Ο εκπαιδευτικός φέρνει το συμμετρικό. Α Α΄ Μ

Καθ. Τι σχέση έχει το τμήμα ΜΑ και ΜΑ΄; Μαθ. Ισαπέχουν Καθ. Είναι ίσα. Αιτιολόγηση γι αυτό; Μαθ. Αφού ισαπέχουν Καθ. Πώς μπορείτε να το αιτιολογήσετε; Ένας μαθητής συγκρίνει τα τρίγωνα Καθ. Η ευθεία ε τι είναι στο τμήμα ΑΑ΄ Μαθ. Μεσοκάθετος Καθ. Και τι ξέρετε για τα σημεία της μεσοκαθέτου; Μαθ. Ισαπέχουν

Συζήτηση 2 Έχουμε τα σημεία Α και Β όπως στο σχήμα και μια ευθεία ε. Υπάρχει σημείο πάνω στην ε Κ ώστε το άθροισμα ΚΑ και ΚΒ να είναι ελάχιστο; Β Α Κ

Μαθ. Τι θα πει ελάχιστο; Καθ. Τι θα πει ελάχιστο; Αν πάρω ένα σημείο έχω το άθροισμα, αν πάρω άλλο σημείο το άθροισμα μεταβάλλεται. Μαθ. Είναι το σημείο τομής της ε με τη ΒΑ. Καθ. Ο συμμαθητής σας ισχυρίζεται δηλαδή ότι αυτό το σημείο έχει τη ζητούμενη ιδιότητα. Μαθ. Παίρνουμε ένα σημείο Μ στην ε, θ’ αποδείξουμε ότι ΑΒ<ΑΜ+ΜΒ Καθ. Αν έχετε ένα σημείο Μ με βάσει την τριγωνική ανισότητα ΒΑ<ΒΜ+ΜΑ. Το ΑΒ δεν είναι ΚΑ+ΚΒ; Έχετε ερώτηση μέχρι εδώ; Είναι πλήρως κατανοητό;

Συζήτηση 3 Καθ.Το αλλάζουμε όμως το πρόβλημα. Το ίδιο ερώτημα με τα Α και Β να βρίσκονται στο ίδιο ημιεπίπεδο. Να βρείτε σημείο στην Κ ώστε το άθροισμα ΚΑ +ΚΒ να είναι ελάχιστο. Είναι κατανοητό απ΄ όλους το πρόβλημα; Μαθ1. Να πάρω το ΑΒ. Να φέρω ένα κύκλο με διάμετρο το ΑΒ. Εκεί που ο κύκλος αυτός θα εφάπτεται με την ευθεία θα είναι το σημείο Μαθ2: Δεν το κατάλαβα. Ο Μαθ1 το περιγράφει. Προσθέτει «Απλά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα» Ο καθηγητής σχεδιάζει στον πίνακα ένα κύκλο που δεν εφάπτεται ούτε τέμνει τον κύκλο. Μαθ1. Αλλά αν φέρουμε κάθετη στην ευθεία (εννοεί από το μέσο του ΑΒ) στην ευθεία τότε το σημείο; Μαθ2. Να πω μια ιδέα; Μήπως δεν υπάρχει; Καθ. Γιατί;

Μαθ2: Η ελάχιστη απόσταση είναι στην ευθεία, αφού δεν τέμνει, δεν θα υπάρχει Μαθ3 (κάτι λέει- δεν είναι σαφές) Καθ. Τι εννοείς; Έλα στον πίνακα. (Σχεδιάζει ένα ορθογώνιο τρίγωνο με την κορυφή της ορθής γωνίας το ζητούμενο σημείο) Μαθ4: Εϊναι μια παραλαγή του προηγούμενου και ενδεχομένως να μην υπάρχει. Ένας μαθητής λέει για το μέσο ευθείας. Μια μαθήτρια λέει για το Ρ (το ίχνος της καθέτου από το μέσο του ΑΒ) Καθ. Μπορείτε να αποδείξετε ότι το Ρ έχει τη ζητούμενη ιδιότητα;

Κ. Αν πάρουμε ένα σημείο Μ τότε ΡΑ+ΡΒ<ΜΑ+ΜΒ; Μαθ. Να φέρουμε κάθετη στο μέσο.. Μαθ.3. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει. Γιατί έστω τυχόν σημείο Μ τότε ΜΑ+ΜΒ και αν πάρουμε ένα άλλο σημείο το άθροισμα θα είναι το ίδιο, το ένα θα μικραίνει και το άλλο θα μεγαλώνει. Μαθ.1 ΑΝ είναι όμως πολύ πέρα θα μεγαλώνουν και τα δύο. Καθ. Άρα το άθροισμα; Μαθ. Κάθετη από το Β στην ε. Αυτό είναι το σημείο. Καθ. Κάποιος μπορεί να πει το ίδιο για το Α.

Καθ. Μήπως βοηθάει η πρώτη περίπτωση; Τα σημεία ήταν εκατέρωθεν. Μαθ. Αν φέρουμε το συμμετρικό του Α ως προς την ε. ΤΙ γίνετε; Μαθ2. Να τραβήξουμε, να φέρουμε. Καθ. Έχει το σημείο Κ τη ζητούμενη ιδιότητα; Τι λέτε; Αν πάρω ένα σημείο Μ στην ευθεία το ΜΑ και ΜΑ΄ τι σχέση έχουν; Άρα ΜΑ+ΜΒ =ΜΑ΄+ΜΒ Καθ. Πότε γίνεται ελάχιστο αυτό; Μαθ. Στο Κ Καθ. Βέβαια αν πάρετε το συμμετρικό του Β πάλι από το ίδιο το σημείο θα περάσει.

Ερωτήματα Τι είναι το ιδιαίτερο που μπορούμε να δούμε σ’αυτό το μάθημα Τι παρατηρούμε από τις ερωτήσεις που κάνει; Ποια είναι η ιδέα «κλειδί». Πως μπορεί να υποστηριχθεί;