ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παναγία η Κανακαριά Στη Λυθράγκωμη, ένα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου στη περιφέρεια της τουρκοκρατούμενης Καρπασίας βρίσκεται ένα σπάνιο δείγμα της.
Advertisements

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Ιωάννα Ιωάννου Μαρίνα Χατζηχάννα Στ’ τάξη
Η Αγία Σοφία και η Οδηγήτρια του Μυστρά
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
ΒΑΤΥΛΗ.
4ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Ταξίδι στο χωροχρόνο Ευγενιάδης Στέλιος
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
H εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς
Καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας
ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας.
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΜΠΑΣ
TEXNH EKKΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ Α) ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ Η’ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ;
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Βαγγέλης αθανασιου κατερινα βουτσα
Ειρήνη Αλεξίου Σοφία Μάντρα
Γιάννης Βάρης Ε2’ 1 ο πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: 3
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παραδοσιακές φωνές και τραγούδια της κατεχόμενης γης μας, πριν και μετά από την εισβολή Αντώνης Ευαγγέλου Α΄5, Κάλια Σουτζιή Α΄5 Μάγια Ψύλλου Α΄5, Ορθοδοξία.
Μαρία , Δημήτρης Μαρία , Μαργαρίτα
Κατερίνα Α & Θέμης Κ Πληροφορίες Άγιοι Θεόδωροι, με το χαρακτηριστικό πασίγνωστο οκτάγωνο τρούλο, η μεγαλύτερη και αρχαιότερη εκκλησία του Μυστρά. Διατηρεί.
Ένας ναός με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας
Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΥΡΤΙΑΣ ΑΙΤΩΛΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Μαρία Αμπατζή Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
Κώστας Μπάρτζης Ε2 1 Ο Πρόυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης
ΑΓΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΡΑΣΧΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Ευρύτερη θεματική προγράμματος:
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ……………….. Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι ΕπαρχίαΑμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου Η πόλη και τα χωριά της.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Ελληνικού.
H ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Είναι ωριό στην επαρχία Λευκωσίας, στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους στο λεκανοπέδιο της Μόρφου.
2.Αρχιτεκτονική του χριστιανικού ναού
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Μονεμβασιά Ναύπλιο Καρώνης Παναγιώτης Μαυρογιαννάκης Μένιος Σμυρνιωτάκης Γιάννης.
Θωμάς Θεοδώρου Παναγία,Φιλιππιάδας Παναγία Φιλιππιάδας Είναι ενας από τους ιερείς ναούς που βρίσκονται εντος της περιοχής Φιλιππιάδας. Συνοπτική αναφορά.
Αγιος Νικόλαος Ορφανός..  Ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού είναι παλαιό βυζαντινό καθολικό μονής της Θεσσαλονίκης και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής.
ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως.
Περιστερώνα Η εκκλησία μας Βιργινία Κούσπαρου.
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΦΑ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ.
Η Αγία Σοφία Αντρέας Χατζησταύρου.
Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Θ.Ε.1 ΔΡ.7 Λουβουλίνα Μαρία Β1
Κεφ. 2. Το νόημα και η εξέλιξη της χριστιανικής λατρείας
ΚΟΡΩΝΗ.
Ιερός ναός Τιμίου Σταυρού Δολιανών Ξανθίππη Βρή - Τάξη Β’1
Ένα κατεχόμενο χωριό Το χωριό Ζώδια χωριζόταν σε πάνω και κάτω Ζώδια. Αποτελείται από δυο κοινότητες . Το όνομα της σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία ,ικ΄π στη Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου.
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
“ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΡΕΑ ΤΟΜΑΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΡΕΑΝΑ ΦΛΩΡΙΔΗ
Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης!
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
Το μεγαλοπρεπές μνημείο
Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΟΥΝΝΑΣ Ε’1.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους στο λεκανοπέδιο της Μόρφου. Είναι χτισμένο στην δεξιά πλευρά ενός παραπόταμου του Σερράχη, που έχει το ίδιο όνομα. Ο πληθυσμός στην απογραφή του 2001 ήταν 2,173. Είναι κυρίως ένα αγροτικό χωριό που παράγει εσπεριδοειδή, φρούτα, λαχανικά, ελιές, σιτηρά και αμύγδαλα. Η Περιστερώνα πήρε το ονομά της απο τα περιστέρια. Από ότι μαρτυρά το Μουσουλμανικό τέμενος, στην Περιστερώνα κατοικούσαν και Τουρκοκύπριοι. Το τέμενος σήμερα δεν είναι σε θέση να δεχθεί τους πιστούς. Η εκκλησία των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίων έχει πέντε τρούλους σε σχήμα σταυρού, χαρακτηριστικό που υπάρχει μόνο σε μία άλλη εκκλησία στο νησί. Νοτιότερα του Ναού, υπάρχει εξωκλήσι του 16ου αιώνα, στο όνομα της Αγίας Βαρβάρας. Αν και σήμερα είναι σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, στον περίβολο του επικρατεί μεγάλη ησυχία, σε αντίθεση με τον Ναό των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα που περικυκλομένος από καφενεία, επικρατεί μια κάποια αταξία. Η Περιστερώνα κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974, έδωσε στην πατρίδα 3 νεκρούς και 3 αγνοούμενους. Στην είσοδο του χωριού κτίστηκε μνημείο προς τιμήν των παλικαριών. Επίσης υπάρχουν άλλο δύο χωριά με το ίδιο όνομα στην Κύπρο, ένα στην επαρχία Πάφου και ένα στην Αμμόχωστο.

Η εκκλησία του χωριού μου Ο ναός των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα είναι κτισμένος στη δυτική όχθη του παραπόταμου του Σερράχη. Μαζί με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, αποτελούν τις μοναδικές πεντάτρουλες εκκλησίες της Κύπρου. Ο ναός των Αποστόλων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, στη σημερινή του μορφή, χρονολογείται στα τέλη του 11ου - αρχές 12ου αιώνα. Πιθανόν να αντικατέστησε παλαιότερη εκκλησία, η οποία είχε τη μορφή τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. Το 1959, κατά τη διάρκεια περιορισμένης ανασκαφικής έρευνας στο εσωτερικό του ναού, βρέθηκε ημικυκλικό σύνθρονο εντός της αψίδας, καθώς επίσης και η βάση του τέμπλου. Μέρος του βορείου τοίχου του αρχικού ναού διατηρείται σήμερα ενσωματωμένο στο δυτικό τμήμα του τοίχου του υφιστάμενου ναού.

Η εκκλησία ανήκει στον τύπο της καμαροσκέπαστης τρίκλιτης βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος φέρει τρείς τρούλους. Στο κέντρο των πλαγίων κλιτών η ημικυλινδρική καμάρα διακόπτεται από ένα μικρότερο τρούλο, που εφάπτεται των πλευρών του κεντρικού τρούλου του μεσαίου κλίτους, σχηματίζοντας έτσι εξωτερικά σταυρόσχημη κάτοψη στη στέγη του ναού. Ο νάρθηκας, αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη με σύγχρονες επισκευές. Το κωδωνοστάσιο του ναού κτίστηκε το 19ο αιώνα. Τα παλαιότερα δείγματα τοιχογραφιών ανήκουν στο 15ο και 16ο αιώνα, ενώ σώζονται και τα βημόθυρα του εικονοστασίου του 16ου αιώνα. Στο νάρθηκα εκτείθενται γύψινα τεμάχια τέμπλου της Μέσης Βυζαντινής περιόδου από την πρώτη αρχιτεκτονική φάση του ναού.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας Νίκος Αναστασιάδης τελεσε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Περιστερώνας στις 8/10/2015, στα οποια συμμετείχε και η χορώδια του σχολείου μας. Το ΜΝΗΜΕΙΟ Πεσοντων και Αγνοουμενων της κοινοτητας μου ειναι αφιερωμενο στους πεσοντες και τους αγνοουμενους της ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ. Οι αγνοουμενοι ειναι ο Κυριακος Χατζημαμας, ο Αντρεας Παπατρυφωνος και ο Κυριακος Τσιακλης. Οι πεσοντες ειναι ο Χαραλαμπος Παλμας, ο Κωστας Αντρεου και ο Αντρεας Πηλαβα.