Δεδομένα Συχνότητα-Μέτρα Θέσης Μέτρα Διασποράς. Δεδομένα ΠοσοτικάΣυνεχή Διακριτά Ποιοτικά Δεδομένα ΠρωτογενήΔευτερογενή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Περιγραφική Στατιστική
Advertisements

Διανομή έκτασης με ευθεία διερχόμενη από σταθερό σημείο
ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
Μετρήσεις Κεντρικής Τάσης
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
Β Τάξη - Ενότητα 4 Κατασκευές σχημάτων Μαρία Μ. Χαραλάμπους ( τηλ )
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις κινήσεις χρειαζόμαστε και άλλα μεγέθη. Κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης ένα άλλο μέγεθος που αλλάζει συνεχώς.
Παρατηρήστε τις διαφημίσεις: Ποια είναι η (κοινωνική)γλωσσική ποικιλία που χρησιμοποιείται και γιατί; Σε ποιο κοινό απευθύνονται; Ποια είναι.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Περιγραφική Στατιστική
Στατιστική I Χειμερινό Γ. Παπαγεωργίου
Φως και χρώματα (α).
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ)
Ανάλυση Ποσοτικών Δεδομένων Στατιστική
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΝ ΤΥΧΑΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Η επιστήμη που ασχολείται με την συλλογή δεδομένων,ανάλυση και ερμηνεία αυτών Η επιστήμη με τη χρήση της οποίας λαμβάνουμε αποφάσεις κάτω από.
Εισαγωγή Στατιστική είναι η επιστήμη που με τη βοήθεια επιστημινκών μεθόδων ασχολείται με τη συλλογή, οργάνωση, παρουσίαση και ανάλυση αριθμητικών στοιχείων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
Τι είναι η Κατανομή (Distribution)
Στατιστικά περιγραφικά μέτρα Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής 5η Διάλεξη.
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 1: Περιγραφική Στατιστική Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή β) για ένα ποσοστό.
Σπύρος Αβδημιώτης MBA PhD Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Εαρινό Εξάμηνο 2016.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ. Σιδερίδης. ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ- ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί ακριβώς τη χρειαζόμαστε; Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο Ι Στις ανθρωπιστικές επιστήμες επικράτησαν δύο ερευνητικές κατευθύνσεις: Η στατιστική ανάλυση (συνυπολογίζει.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ για επεξεργασία δεδομένων έρευνας Εμμανουήλ Κακάρογλου Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Στατιστική Στατιστική είναι η συλλογή, οργάνωση, ανάλυση,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Επικρατούσα τιμή. Σε περιπτώσεις, που διαφορετικές τιμές μιας μεταβλητής επαναλαμβάνονται περισσότερο από μια φορά, η επικρατούσα τιμή είναι η συχνότερη.
Στατιστική Επαγωγή Ένα τεράστιο μέρος της έρευνας διενεργείται μέσω της ανάλυσης δειγμάτων προκειμένου να εξάγουμε συμπεράσματα για τον πληθυσμό. Αυτό.
Μέτρα Διασποράς Η μεταβλητότητα, ή αλλιώς η ποικιλομορφία, στις τιμές μιας μεταβλητής θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη σε οποιαδήποτε στατιστική ανάλυση!
Στατιστικές Υποθέσεις
Τι μπορούμε να δούμε σε αυτό το ιστόγραμμα?
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Η ανάγκη χρήσης μεταβλητών
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική ΙΙ Μάθημα 6
Βρίσκω το εμβαδό τριγώνου
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι Μάθημα 2
Εισαγωγή στην Στατιστική
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
Ομαδοποιημένη Κατανομή Συχνοτήτων
Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Παρατηρητές Ψηφιακός Έλεγχος.
Ποσοτικές μέθοδοι περιγραφής δεδομένων
Παρουσίαση Αριθμητικών Χαρακτηριστικών 1) Διακριτών
ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
Κατανομές πιθανοτήτων
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Εμβαδόν Παραλληλογράμμου
Λέγεται ότι το έχει γράψει ένα παιδί από την Αφρική και προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστής συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Συμβολικά: αν = α ·α · α · · · α
Στατιστικά Περιγραφικά Μέτρα
Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής
Βαςικα Στατιςτικα Μετρα
Ομάδα εργασίας Κώστα,Βαγγέλη,Θάνου,Δημήτρη και Νικόλα.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Βιοστατιστική (Θ) ΤΕΙ Αθήνας Ενότητα 3: Περιγραφική στατιστική
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστές συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Εφαρμογές Πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δεδομένα Συχνότητα-Μέτρα Θέσης Μέτρα Διασποράς

Δεδομένα ΠοσοτικάΣυνεχή Διακριτά Ποιοτικά Δεδομένα ΠρωτογενήΔευτερογενή

Συχνότητα πράσινο, μπλε, μωβ, ροζ, μαύρο, πράσινο, μπλε, μωβ, κόκκινο, μπλε, μωβ, ροζ, μπλε, πράσινο, μπλε, ροζ, πράσινο, μωβ, πράσινο, ροζ, μπλε, μαύρο, μπλε, κόκκινο, λευκό. ΧρώμαΔιαλογήΣυχνότητα

Μπλε ||||||| 7 Πράσινο ||||| 5 Μωβ |||| 4 Ροζ |||| 4 Κόκκινο || 2 Λευκό | 1 Μαύρο || 2 Σύνολο 25 Ενδεικτικές Ερωτήσεις 1. Πόσους ανθρώπους ρωτήσαμε για να συλλέξουμε τα παραπάνω δεδομένα; 2. Ποιό χρώμα αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους; 3. Ποιό χρώμα αρέσει στους λιγότερους ανθρώπους; 4. Ρωτήστε τους συμμαθητές σας για το αγαπημένο τους χρώμα και ταξινομήστε τις απαντήσεις τους όπως παραπάνω. Ποιό είναι το αγαπημένο χρώμα στην τάξη σας;

Σχετική Συχνότητα ΧρώμαΣυχνότηταΣχετική Συχνότητα Μπλε7 Πράσινο5 Μωβ4 Ροζ4 Κόκκινο2 Λευκό1 Μαύρο2 Σύνολο25 1

Μέτρα Θέσης Μέσος Όρος/Μέση Τιμή Διάμεσος Επικρατούσα Τιμή

Μέσος Όρος Π.χ. 1. Δίνονται τα ύψη εφτά παιδιών:129, 125, 123, 129, 124, 129,123cm. Να υπολογιστεί ο μέσος όρος τους. Π.χ. 2. Ο μέσος όρος 12 αριθμών είναι το 4,9. Αν προσθέσουμε δύο άλλους αριθμούς ο μέσος όρος γίνεται 5,8. Ποιος είναι ο μέσος όρος των δυο νέων αριθμών;

Ενδεικτική δραστηριότητα για την κατανόηση του Μ.Ο.(Μ.Τ.) 1.Ποιοί μπορεί να είναι οι άλλοι τρείς αριθμοί έτσι ώστε ο μέσος όρος για το παρακάτω σύνολο δεδομένων να είναι το 10; 12,….,….,….. 2.Ο μέσος όρος από τους βαθμούς τριών τεστ είναι 74.Ποιος πρέπει να είναι ο βαθμός στο τέταρτο τεστ για να βγει μέσος όρος 78;

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ/ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ Όταν δεν υπάρχουν ακραίες παρατηρήσεις στο σύνολο των δεδομένων μας. Π.χ.

Διάμεσος

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΣ Όταν υπάρχουν ακραίες παρατηρήσεις και δεν υπάρχουν μεγάλα «κενά» στις μεσαίες τιμές του συνόλου των παρατηρήσεων.

Επικρατούσα Τιμή (Κορυφή) Ως επικρατούσα τιμή ή κορυφή ορίζεται η τιμή (μέτρηση) που εμφανίζεται περισσότερες φορές. Το μοναδικό από τα μέτρα θέσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποσοτικά αλλά και σε ποιοτικά δεδομένα. Μπορεί να υπάρχουν δύο επικρατούσες τιμές ή και καμία. Π.χ. αν το σύνολο δεδομένων μου είναι οι αριθμοί 1,2,3,4,2,5,6,2 η κορυφή είναι το 2 καθώς είναι η μέτρηση που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές.

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΤΙΜΗ Όταν υπάρχουν πολλές ίδιες παρατηρήσεις γιατί μέσω αυτής περιγράφουμε τι είναι σύνηθες για το σύνολο των δεδομένων μας.

Π.χ. Υπολογίστε τον μέσο όρο, την διάμεσο και την κορυφή για τα σύνολα Α και Β. Σύνολο Α: Σύνολο Β: Παρατήρηση: Και τα δύο σύνολα έχουν μέσο όρο ίσο με 23, διάμεσο ίση με 20 και κορυφή το 20. Μπορούμε να στηριχτούμε, επομένως, στα μέτρα θέσης για να εξάγουμε συμπεράσματα;

Μέτρα Διασποράς Εύρος Διακύμανη- Διασπορά Τυπική Απόκλιση

Εύρος Το εύρος είναι η διαφορά μεταξύ της μεγαλύτερης και της μικρότερης παρατήρησης σε ένα σύνολο δεδομένων. Π.χ. στο παράδειγμα 4 το εύρος για το σύνολο Α είναι 20(33-13) ενώ για το σύνολο Β είναι 77(78-1).

ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ-ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ Τα παρακάτω είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται για τον υπολογισμό της τυπικής απόκλισης ενός συνόλου δεδομένων. Υπολογίζουμε τον μέσο όρο. Βρίσκουμε την διαφορά κάθε μέτρησης από τα δεδομένα και του μέσου όρου. Υπολογίζουμε τα τετράγωνα των διαφορών. Υπολογίζουμε τον μέσο όρο των τετραγώνων των διαφορών. Υπολογίζουμε την τετραγωνική ρίζα αυτού του μέσου όρου για την εύρεση της τυπικής απόκλισης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Τυπική Απόκλιση:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Μετρήσεις x Διαφορά από τον μέσο όρο: Τετράγωνο της διαφοράς: = = = = = = = = = = =10100 Μετρήσει ς x Διαφορά από τον μέσο όρο: Τετράγωνο της διαφοράς: 11-23= = = = = = = = = = =553025

Παράδειγμα: Γνωρίζοντας μόνο τον Μ.Ο. δεν μπορούμε να εξάγουμε πάντα συμπεράσματα. Στα παρακάτω σημειογράμματα ο Μ.Ο. είναι 5. Τι παρατηρείτε; Έχουν την ίδια τυπική απόκλιση τα παρακάτω σύνολα; Χωρίς να υπολογίσετε μπορείτε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα;