Εκμετάλλευση υπηρεσιών Web 2.0 σε σχολικούς ιστοτόπους Παλάζης Βασίλης 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α.» Σεμινάριο Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Advertisements

Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» Τμήμα Γ1 Γυμνασίου Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα…
Η πληροφορική στην προαγωγή της οδοντικής υγείας σε παιδιά
Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της.
Ιδέες Συνεργασιών Η παρουσίαση αυτή απευθύνεται κυρίως στους χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα eTwinning αλλά δεν έχουν συνάψει ακόμα συνεργασία.
Web 2.0 Διαδίκτυο: Ο Προσωπικός μας Υπολογιστής
Εγκατάσταση & Διαχείριση
BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0. Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται.
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
ETwinning Η δράση της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης.
ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τεχνολογίες Ηλεκτρονικής Μάθησης
Ερευνητικη εργασια (project) β’ ταξη τομεασ πληροφορικησ
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση
Πρακτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Ηλεκτρονικό Περιοδικό e-emphasis.
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Η επιστήμη του Web.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Blogs ( ιστολόγια) To Blog or not to Blog? That is the question!! Ποιος μπορεί να έχει ιστολόγιο? Όλοι μας!! Είναι πολύ εύκολο! Γιατί να έχω ιστολόγιο?
Αποστόλης Καλέμας - Γιάννης Μόκιας Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Αρχικός τίτλος: «Το κλίμα αλλάζει. Κάνε κάτι και εσύ» H ομάδα ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ξεκινά ένα πρόγραμμα που εποπτεύεται από τη ΓΓΝΓ, και υλοποιείται από το Ινστιτούτο.
Καλέμας Απόστολος Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
CALIFORNIA DIGITAL LIBRARY CALIFORNIA DIGITAL LIBRARY ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Μαρία Καραδήμα Μαρία Καραδήμα.
6ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Blogging στην εκπαίδευση. Μια μικρή έρευνα Πόσοι από εσάς έχετε ξανακούσει τους όρους blog/blogging/ιστολόγιο? … διαβάζετε τακτικά κάποιο blog? … «κρατάτε»
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Κωνσταντίνος Δούκας Εκπαιδευτήρια Δούκα 27 Ιουνίου 2012.
Δημιουργία Ηλεκτρονικού Περιοδικού για Έργο eTwinning σε Περιβάλλον WordPress Παλάζης Βασίλης Υποδιευθυντής ΙΕΚ Μυτιλήνης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής,
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΟΥΙΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
Δημιουργία απλής ψηφιακής βιβλιοθήκης για σχολικές μονάδες σε περιβάλλον WordPress Παλάζης Βασίλης Υποδιευθυντής ΙΕΚ Μυτιλήνης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής,
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΛΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ / ΦΕΒΡ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.
Η Πύλη eTwinning.net Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου eTwinning.
Γ. Αλεξιάδης.  Εκπαιδευτική δραστηριότητα, κατά την οποία οι περισσότερες ή και όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την επίλυση ενός προβλήματος.
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην εκπαιδευτική διαδικασία Ξυνή Παναγιώτα Πληροφορικός ΠΕ19 M.Sc. Ίλιον, 11/12/2014.
Σελίδα 1 «Ψηφιακές Τεχνολογίες στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης», Πάτρα, 22/11/2006.
Κατή Αργυρώ Πρωτοψάλτου Θεόφιλος Τσαρτσαράκης Αντώνιος
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
«Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο»
Από το Web1.0 στον Web X.0 Καλτιριμτζής Ελ. Ιωάννης
Τμ. Μηχ/κών Ηλ/κών Υπολογ. & Πληροφορικής
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-Τάξη/eclass)
‘’Online Εργαλεία Επικοινωνίας εκπ/σης και μάθησης’’
Wikis Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα "wiki wiki", δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, WEB2.0 KAI WEB X Από τον WEB 1.0 στον WEB X.0
«Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο»
Παραγωγή Ηλεκτρονικού Προϊόντος – ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων
«Υπηρεσίες Ψηφιακής Μάθησης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο»
Web, Web 2.0, Web 3.0 και Web X.0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9.
ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν,
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο
Ο ανοιχτός κόσμος της Εκπαίδευσης
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
Ανάπτυξη τηλεματικών υπηρεσιών από το Παν
Web 2.0 Χαρακτηριστικά-Εργαλεία
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Η Ηλεκτρονική Μας Εφημερίδα
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β1
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
«Βιβλιοθήκη ανοικτού εκπαιδευτικού λογισμικού ΠΣΔ:
Ιστολόγια (Blogs) και οι εκπαιδευτικές τους χρήσεις
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΟΥΙΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εκμετάλλευση υπηρεσιών Web 2.0 σε σχολικούς ιστοτόπους Παλάζης Βασίλης 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Συνηθισμένο μοντέλο σχολικού ιστοτόπου Περιεχόμενο αρκετά στατικό (π.χ. πληροφορίες σχετικές με τη σχολική μονάδα, ανακοινώσεις, φωτογραφίες, κοκ) Ένας ή δύο εκπαιδευτικοί ασχολούνται συνήθως με τη διαχείριση και την ενημέρωση του σχολικού ιστοτόπου Η ενημέρωση της σχολικής ιστοσελίδας δε γίνεται συνήθως σε καθημερινή βάση

Συνηθισμένο μοντέλο σχολικού ιστοτόπου  Παράδειγμα

Εναλλακτικό μοντέλο σχολικού ιστοτόπου Δυναμική δικτυακή κοινότητα (σχολιασμός περιεχομένου, ψηφοφορίες, κ.α.) Αρκετοί εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές συμμετέχουν στην ενημέρωση της σχολικής τους ιστοσελίδας Νέες υπηρεσίες Παγκόσμιου Ιστού 2.0 (ιστολόγια, wikis, κ.α.) βελτιώνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης

Εναλλακτικό μοντέλο σχολικού ιστοτόπου  Παραδείγματα 3 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (σχολική εφημερίδα)3 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 1 ο ΕΠΑΛ Γλυφάδας (wiki με σχολικά θέματα)1 ο ΕΠΑΛ Γλυφάδας Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης (μαθητικό ραδιόφωνο)Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης

Παγκόσμιος Ιστός 2.0 (Web 2.0) Προσφέρει πολλά περισσότερα από την απλή ανάγνωση πληροφοριών Η αλληλεπίδραση με το χρήστη είναι ευρύτερη και φιλικότερη Οι επισκέπτες καλούνται να συμμετέχουν κι οι ίδιοι στο περιεχόμενό των ιστοσελίδων με διάφορους τρόπους.

Χαρακτηριστικά Παγκόσμιου Ιστού 2.0 Ατομική έκφραση και περιεχόμενο παραγόμενο από το χρήστη Επικοινωνία κι αλληλεπίδραση Αρχιτεκτονική της συμμετοχής Δυνατότητα ελεύθερης κατηγοριοποίησης (tagging) Διαμοιρασμός πληροφοριών και ψηφιακών αρχείων Πλούσια εμπειρία χρηστών

Εφαρμογές κι Υπηρεσίες Παγκόσμιου Ιστού 2.0 Τα ιστολόγια (blogs) Τα wikis Το podcasting/vidcasting

Παγκόσμιος Ιστός 2.0 στην εκπαίδευση Τι πρέπει να αλλάξει στο πρόγραμμα σπουδών μας; Οι μαθητές σε ένα περιβάλλον Παγκόσμιου Ιστού 2.0, αναμένεται να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους Είναι πολύ πιο απλό να δημιουργήσουμε ένα νέο θέμα ιστολογίου από ό,τι είναι να συναντήσουμε άλλους εκπαιδευόμενους και εμπειρογνώμονες σε μια αίθουσα διδασκαλίας Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσουμε μια εισαγωγή κειμένου wiki από ό,τι να ξεκινήσουμε ένα άρθρο ή ένα βιβλίο

Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου Ιστού (Web CMS) Επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο ενός ιστοτόπου ακόμα και από χρήστες που δε διαθέτουν ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις Μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα βασίζονται σε λογισμικό ανοικτού κώδικα και μπορούν να εγκατασταθούν μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Χαρακτηριστικά Web CMS Υποστήριξη αυτοματοποιημένων προτύπων (themes/templates) Εύκολη διαχείριση περιεχομένου Εξουσιοδότηση χρηστών Συνεργασία χρηστών Έλεγχος πρόσβασης χρηστών

Προτεινόμενα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου Ιστού (Web CMS) WordPress Drupal Joomla Moodle

Διαχείριση Σχολικού Ιστότοπου Web 2.0 Με ένα σύγχρονο Web CMS, είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν πολλαπλά εργαλεία κι υπηρεσίες (ιστολόγια, wikis, κ.α.) σε ένα ενοποιημένο σύστημα. Eίναι δυνατή ή άμεση ενσωμάτωση (embed) του περιεχομένου από τους τρίτους ιστότοπους στη σχολική ιστοσελίδα Πάντα βέβαια είναι δυνατή η δημιουργία συνδέσμων (links) στη σχολική ιστοσελίδα προς το περιεχόμενο που έχει αποθηκευτεί σε τρίτους ιστότοπους.

Δυναμικοί Σχολικοί Ιστότοποι Web 2.0 Μαζική συμμετοχή μαθητών/εκπαιδευτικών. Διαφορετικές ομάδες χρηστών (π.χ. διαχειριστής, εκπαιδευτικός, μαθητής, γονέας, απλός επισκέπτης) Δυνατότητες επικοινωνίας και συνομιλίας (π.χ. online chat) ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών

Παραδείγματα δράσεων μέσω σχολικού ιστότοπου Animation video με χρήση Animoto Σύντομη παρουσίαση με χρήση voki Ερωτηματολόγιo με χρήση Google FormsΕρωτηματολόγιo με χρήση Google Forms Padlet wall Wiki με σχολικές εργασίεςWiki με σχολικές εργασίες Ιστολόγιο προγράμματος eTwinningΙστολόγιο προγράμματος eTwinning Ιστολόγιο – σχολική εφημερίδα Online σχολική βιβλιοθήκηOnline σχολική βιβλιοθήκη

Μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας; Έγγραφα Google Docs αντί Microsoft Word Prezi αντί Microsoft PowerPoint Online ερωτηματολόγια αντί για έντυπα Online εργασίες και τεστ αντί για έντυπα

Συζήτηση - Συμπεράσματα Πόσο εύκολη είναι η υιοθέτηση των εργαλείων Web 2.0 στα σχολεία μας; Πρέπει να συνδυάζουμε τα εργαλεία Web 2.0 με άλλες εκπαιδευτικές μεθόδους; Πόσο ασφαλείς είμαστε εμείς κι οι μαθητές μας στο Web 2.0;