ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ. ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ονομάζεται : η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των έμμορφων συστατικών του αίματος (κυρίως των ερυθρών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
Advertisements

Εκπαίδευση Π.Φάληρο 9-10 Μαϊου 2013 Επίδειξη συστήματος και συσκευών τηλεϊατρικής Προμήθεια Εξοπλισμού ΤΠΕ, Αναλώσιμου Υλικού, Εφαρμογών και Υπηρεσιών.
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Α΄ΕΠΑΛ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ
Βιολογία Α’ Λυκείου 3. Κυκλοφορικό σύστημα.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
Αιμορραγίες-Κατάγματα-Τραυματισμοί Σ.Σ.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
το αίμα Συμμετέχει: Αποτελείται από:
Quantitative Buffy Coat (QBC)
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ EYE – LINER ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ ΤΥΠΟΙ ΦΡΥΔΙΩΝ
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
Ηλεκτροφόρηση.
Αιματοκρίτης (HCT) 1/2 Ο όγκος των ερυθρών αιμοσφαιρίων προς το συνολικό όγκο του αίματος ονομάζεται αιματοκρίτης. H εκατοστιαία κατά όγκο αναλογία των.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 1 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Πρόβλημα φυγοκέντρησης
Αλληλεπίδραση σωμάτων O 3ος νόμος του Newton
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
10. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
Πρόβλημα φυγοκέντρησης
Βιολογία Α’ Λυκείου. ΑΙΜΑΚΑΡΔΙΑ ΑΓΓΕΙΑ Καρδιά  Καρδιακός μυϊκός ιστός  Καρδιά  αντλία  Αναρροφητική (;)  Συμπιεστική (;)  2 κόλποι – 2 κοιλίες.
Αγγελική Φωτεινοπούλου
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑ. Το αίμα αποτελεί βασικό υγρό ιστό του σώματος. Είναι το γενικό θρεπτικό υλικό του σώματος. Βρίσκεται σε συνεχή κίνηση μέσα.
Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!
ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ- ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Πραττή Αναστασία Ιατρός μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος.
Συγκριτική Αιματολογία Σκοπός : η μελέτη και η σύγκριση αιματολογικών παραμέτρων σε διάφορα είδη ζώων Ράνια Τσιτσιλώνη Σύλβια Παπαβασιλείου.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ. ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ Ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει ως σκοπό να προστατεύει τον οργανισμό από.
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
΄Ασκηση 10  Έμμορφα συστατικά του αίματος Ερυθρά αιμοσφαίρια Λευκά αιμοσφαίρια Λευκοκυτταρικός τύπος  Αιμόλυση των ερυθροκυττάρων  Αιματολογικές παράμετροι.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Μηχανική των υλικών Θερμικές τάσεις και παραμορφώσεις
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
Βιοχημικές Προσαρμογές στο μυ από την προπόνηση
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Κυττάρων του Ανοσοποιητικού Συστήματος
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Μελέτη της αναπνοής Πατήστε ESC να σταματήσει η παρουσίαση.
ΕΔΡΑΝΑ Επιλογή εδράνου - Σχεδίαση
Ασκήσεις Έμμορφα συστατικά του αίματος
Βασικές αιματολογικές αναλύσεις
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
Εργαστήριο Συγκριτική Ανοσολογία ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ
Αγγελική Φωτεινοπούλου
ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Ανοσοποιητικού Συστήματος
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Οι Αλχημιστές
ΑΣΚΗΣΗ 9 ΑΙΜΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ Πατήστε Esc να κλείσει η προβολή.
ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Ανοσοποιητικού Συστήματος
Απομόνωση και Tαυτοποίηση Κυττάρων του Ανοσοποιητικού Συστήματος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥΛΟΥ, βιολόγοε
ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ (για μέτρηση αερίων αίματος)
Κλινική βιοχημεία Αίμα Ανδρέα Παόλα Ρόχας Χιλ
Ασκήσεις Έμμορφα συστατικά του αίματος
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 24 Μαρτίου 2017
Πώς μετράμε με το παχύμετρο;.
ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Δ. κόλπος Α. κόλπος Δ. κοιλία Α. κοιλία Μέρη του Σώματος
Ασκήσεις Έμμορφα συστατικά του αίματος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ

ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ονομάζεται : η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των έμμορφων συστατικών του αίματος (κυρίως των ερυθρών αιμοσφαιρίων ), σε σχέση με τον συνολικό όγκο του αίματος. Εκφράζεται επί τοις % του ολικού όγκου του αίματος.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΙΚΡΟΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ  Ειδικά τριχοειδή σωληνάρια ( κόκκινα ) : με μήκος 75mm και διάμετρο 15mm. Στα εσωτερικά τους τοιχώματα υπάρχει στεγνή ηπαρίνη και επομένως το αίμα που λαμβάνεται δεν πήζει. ή  Ειδικά τριχοειδή σωληνάρια ( μπλε ) : χωρίς αντιπηκτικό.  Ειδική φυγόκεντρος  Ειδική κλίμακα ανάγνωσης

ΤΕΧΝΙΚΗ  Βυθίζουμε το ένα άκρο του τριχοειδούς σωληνάριου σε σταγόνα αίματος και γεμίζουμε με αίμα ως 15mm από το πάνω άκρο του.  Ανακινούμε προσεκτικά για να γίνει ανάμιξη αίματος και αντιπηκτικού.  Κλείνουμε το πάνω άκρο με πλαστελίνη.  Μετά τοποθετούμε το σωληνάριο στην ειδ. φυγόκεντρο με το κλειστό άκρο προς την περιφέρεια.  Φυγοκεντρoύμε επί 3-5 λεπτά στις στροφές/λεπτό.  Τέλος, γίνεται η ανάγνωση με την ειδική κλίμακα.

AN ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ  Φυγοκεντρούμε σε κοινή φυγόκεντρο επί 5 λεπτά στις στροφές / λεπτό.  Στη συνέχεια αν δεν υπάρχει ειδική κλίμακα για την ανάγνωση του αιματοκρίτη, μετρούμε το ύψος της στήλης των ερυθρών και το ύψος της στήλης των ερυθρών και του πλάσματος.  Μετά διαιρούμε το πρώτο με το δεύτερο.  Το πηλίκο εκφράζεται επί τοις %. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η στήλη των ερυθρών = 22 mm H στήλη ερυθρών και πλάσματος = 55mm Τότε : 22/55=0,4 και 0,4 Χ 100 = 40% ΑΡΑ Ο ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 40%.

Στην μέτρηση του ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ Χρειάζεται προσοχή γιατί εύκολα μπορούμε να κάνουμε τα εξής λάθη : Δεν φυγοκεντρούμε σωστά. Δεν γεμίζουμε τους σωλήνες με αίμα όπως πρέπει. Όταν δημιουργούνται μέσα στους σωλήνες πήγματα ή φυσαλίδες αέρα.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ  Η εύρεση της τιμής του αιματοκρίτη είναι πολύ χρήσιμη στην κλινική και τείνει να αντικαταστήσει τη μέθοδο καταμέτρησης των ερυθροκυττάρων.  Έτσι, αντί να μετρηθεί ο αριθμός των ερυθροκυττάρων, βρίσκεται η τιμή του αιματοκρίτη και από αυτή συμπεραίνεται αν ο αριθμός των ερυθροκυττάρων είναι φυσιολογικός, αυξημένος ή μειωμένος.

ΑΥΞΗΣΗ της τιμής του αιματοκρίτη Παρατηρείται σε :  Αφυδάτωση του οργανισμού  Έντονη διάρροια  Ανορεξία  Πολυουρία.

ΜΕΙΩΣΗ της τιμής του αιματοκρίτη Παρατηρείται σε :  Ολιγικυτταρικές αναιμίες  Μικροκυτταρικές αναιμίες.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ (στον άνθρωπο) Από τον ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ είναι δυνατό να υπολογίσουμε τον αριθμό των ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ / mm 3 ΑΙΜΑΤΟΣ. Μετράμε πρώτα τον αιματοκρίτη. Και μετά μετατρέπουμε την τιμή του αιματοκρίτη σε εκατομμύρια και επιπλέον προσθέτουμε ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Έστω ο αιματοκρίτης = 40%. Τότε τα ερυθρά αιμοσφαίρια = /mm 3 αίματος.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ Ο αριθμός των ερυθροκυττάρων από τον αιματοκρίτη, υπολογίζεται διαιρώντας την τιμή του αιματοκρίτη διά 6 και το πηλίκο παριστάνει τον αριθμό των ερυθροκυττάρων σε εκατομμύρια / mm 3 αίματος. Έστω ότι ο αιματοκρίτης ενός σκύλου = 48% Τότε : 48 / 6 = 8 Τότε ο αριθμός των ερυθροκυττάρων του θα είναι = mm 3 αίματος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ ΑΝΔΡΑΣ 45 ( 40 – 50 ) ΓΥΝΑΙΚΑ 41 ( 36 – 45 ) ΙΠΠΟΕΙΔΗ 33,4 ( 28 – 42 ) ΒΟΟΕΙΔΗ 40 ( 33 – 47 ) ΠΡΟΒΑΤΟ 32 ( 22 – 40 ) ΑΙΓΑ 34 ( 20 – 50 ) ΧΟΙΡΟΣ 41,5 ( 30 – 53 ) ΣΚΥΛΟΣ 46,9 ( 32 – 59,4 ) ΓΑΤΑ 40 ( 28 – 52 ) ΟΡΝΙΘΑ 35,6 ( 24 – 43,3 )