ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ Τα πρέμνα ποικιλίας Cabernet Sauvignon ήταν εμβολιασμένα στο υποκείμενο 110R με διαμόρφωση αμφίπλευρο royat. Το κλάδευμα πραγματοποιήθηκε.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
TΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Το 8 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 3 Οκτωβρίου ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ- ΑΠΟΣΤΟΛΗ.
Advertisements

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης Σειρά δραστικότητας μετάλλων
Αθανάσιος Πανώρας Ανδρέας Ηλίας
ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΧΑΜΗΛΗ ΔΟΣΗ ΥΨΗΛΗ ΔΟΣΗ.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Διαχείρηση Στερεών και Επικινδύνων Αποβλήτων
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το.
Πειραματικές Μονάδες Ένα φυτό Ένα πειραματικό τεμάχιο (plot)
Περιεχόμενα Α’ Μέρος: Καλλιεργητικές φροντίδες 1. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝΑ 2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ 3. ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 4. ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ 5. ΠΑΓΕΤΟΙ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ. Βραντζά 1, Γ. Δημόκας 2, Π. Νικολαΐδου 3, E. Παππάς 3, Χ. Λύκας.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
1 Γεωργική Χημεία Αλκαλιμετρία - Οξυμετρία, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική Χημεία Ενότητα.
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
Μαριάνθη Αγριτέλη Ελευθερία Ηλιάδη Καφετζής Κωνσταντίνος.
Επιστημονικοί Κλάδοι της Γεωπονίας (Οι κυριότεροι κλάδοι της Γεωπονικής επιστήμης και το αντικείμενο της μελέτης τους - Επαγγελματικές προοπτικές)
Σ ΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ Δ ΙΑΤΡΟΦΉΣ Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
5 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Αξιολόγηση Ζεολίθου και Agri-fos 600 στην αντιμετώπιση του.
Ειδικές Πληροφορίες Συντήρησης. Απώλεια βάρους σε θερμοκρασία 8 ο έπειτα από 7 και 14 ημέρες συντήρηση Η απώλεια βάρους σε καρπούς ΝΟΠ παίζει σημαντικό.
6ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Στις αντιδράσεις απλής αντικατάστασης ένα στοιχείο που βρίσκεται σε ελεύθερη κατάσταση αντικαθιστά ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται σε μία ένωσή του. Έτσι,
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλεργειών Χάνδρα Μαρία ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ 2012 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ AGRICULTURAL UNIVERSITY OF ATHENS.
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ‘ΚΑΛΑΜΩΝ’ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Α. ΣΥΝΘΕΣΗΣ Α+Β → ΑΒ  π.χ. Η 2 + Cl 2 → 2HCl Στο Η ο αριθμός οξείδωσης αυξάνεται (από 0 γίνεται +1) και οξειδώνεται Στο Cl ο αριθμός οξείδωσης ελαττώνεται.
Σχεδιασμός Γεωργικών Πειραμάτων. Πειραματικές Μονάδες Ένα Φυτό Ένα Τεμάχιο (Plot) του χωραφιού.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η αρχή του σκληρού ή μαλακού οξέος (ή βάσης)
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
1 27 ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 28 Σεπτ.-1 Οκτ. 2015, Βόλος Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ.
2Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στην Αγροτική Παραγωγή
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Πειραματικές Μονάδες Ένα φυτό Ένα πειραματικό τεμάχιο (plot)
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΡΕΨΗΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑΣ
Κουλυμπούδη Λ.1, Ορφανουδάκης Μ.2 και Σιναπίδου Ε.1
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ (Spray drift)
Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Σταυρακάκης Κων/νος Εφραίμ.
Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ Τα πρέμνα ποικιλίας Cabernet Sauvignon ήταν εμβολιασμένα στο υποκείμενο 110R με διαμόρφωση αμφίπλευρο royat. Το κλάδευμα πραγματοποιήθηκε κατά τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ στα μέσα Μαΐου έγινε αφαίρεση των φύλλων στη βάση των κληματίδων και κορυφολόγημα. Για την προστασία των πρέμνων από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές έγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί με τα συνιστώμενα σκευάσματα. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε πρέμνα – επαναλήψεις ανά επέμβαση. Οι λιπαντικές επεμβάσεις που εφαρμόστηκαν ήταν οι εξής: 1) Μάρτυρας - χωρίς λίπανση (Μ) 2) N (Νιτρική αμμωνία. Εφαρμόστηκε σε δυο δόσεις ανά επέμβαση, δηλ. από 150 γρ. / πρέμνο: α) κατά την έκπτυξη των οφθαλμών και β) όταν άρχισαν να σχηματίζονται οι ταξιανθίες 3) Ν + SWE (Μaxicrop) 0,5% v/v (Ascophyllum nodosum), διαφυλλικός ψεκασμός με πλήρη διαβροχή των βότρεων, 5 ημέρες μετά την έναρξη της καρπόδεσης 4) Ν + Antistress [οργανική ύλη + αμινοξέα + (CaO, MgO, B, Zn, Mn σε υδατοδιαλυτή μορφή), AMC Chemacal, Sevilla], διαφυλλικός ψεκασμός με πλήρη διαβροχή των βότρεων, 5 ημέρες μετά την έναρξη της καρπόδεσης Η συγκομιδή έγινε με κριτήριο το χρώμα των ραγών και όχι με το ποσοστό των διαλυτών στερεών συστατικών (ΔΣΣ). Οι παράμετροι που μετρήθηκαν στο τέλος του πειράματος: α) Η απόδοση, το μέσο βάρος των βότρεων και το μέσο βάρος ράγας β) Το ποσοστό γλεύκους, τα ΔΣΣ με σακχαροδιαθλασίμετρο και η οξύτητα (g τρυγικού οξέος/ l γλεύκους) με ογκομέτρηση γ) Η συγκέντρωση των κατιόντων K, Ca, Mg, Fe, Μn, Ζn και Cu προσδιορίστηκε με τη μέθοδο της ατομικής φασματοφωτομετρίας, του Ν με τη μέθοδο Kjeldahl και του Β με τη μέθοδο της αζωμεθίνης-Η, σε πρόσφατα ώριμα φύλλα (μίσχοι και ελάσματα). Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη μέθοδο ΑΝΟVA για 4 επεμβάσεις x 5 επαναλήψεις. Οι τιμές στα σχήματα και τους πίνακες που συνοδεύονται από διαφορετικά γράμματα διαφέρουν στατιστικώς σημαντικά σύμφωνα με τη δοκιμή Duncan για P<0,05. Η EΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟIΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΥ CABERNET SAUVIGNON ΣΤΗ Ν. ΛΗΜΝΟ Β. Χουλιάρας 1, Ν. Μαλισιόβας 1, Χρ. Χατζησαββίδης 2, Αλ. Γιαννάκαρου 1, I. Mαντζούτσος 1, Β. Πανταζή 1 και Αρσ. Χαρίτου 1 1 Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, ΑΤΕΙ Ηπείρου, Κωστακιοί Άρτα 2 Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ορεστιάδα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η σωστή, έγκαιρη, οικονομική και με βάση τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής λίπανση έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην απόδοση, ωρίμανση και φυτοϋγειονομική κατάσταση της αμπέλου. Όσον αφορά τα σκευάσματα φυκών, έχει ήδη καταγραφεί θετική επίδραση ως προς την απόδοση, την ωρίμανση και τη θρετπική κατάσταση διαφόρων καρποφόρων δέντρων όπως ακτινίδιο (Chouliaras κ.ά., 1997), ελιά Chouliaras κ.ά, 2011) και αμπέλι Χουλιάρας κ.ά, 2011), αλλά και λαχανοκομικών ειδών (Passam κ.ά, 1993). Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν φυσικές φυτορρυθμιστικές ουσίες, αμινοξέα, μπεταΐνη, ενώ επιπλέον περιέχουν σε μέτριες συγκεντρώσεις όλα τα βασικά ανόργανα στοιχεία (Williams κ.ά., 1981, Whapman κ.ά., 1993). Τα θεμελιώδη ανόργανα στοιχεία Ca, Mg, B, Zn, Mn παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία του φυτού, αποτελούν σημαντικά συστατικά δομικών στοιχείων, είτε δρουν καταλυτικά και συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της βλαστικής και καρπικής περιόδου στη διάρκεια του έτους (Θεριός, 1996, Καράταγλης, 1999). Σκοπός του πειράματος ήταν η μελέτη της επίδρασης διαφόρων λιπαντικών επεμβάσεων στην απόδοση, την ωρίμανση και τη θρεπτική κατάσταση της οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου Cabernet Sauvignon. Σε συνδυασμό με την αζωτούχο λίπανση χρησιμοποιήθηκε εμπορικό σκεύασμα από εκχύλισμα του φύκους Αscophyllum nodosum (SWE), καθώς και το εμπορικό σκεύασμα Αntistress (οργανική ύλη, αμινοξέα, Ca, Mg, B, Mn και Zn σε υδατοδιαλυτή μορφή). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Τα αποτελέσματα του παρόντος πειράματος έδωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων λίπανσης στην απόδοση, το ποσοστό γλεύκους, το ποσοστό ΔΣΣ, την οξύτητα (Σχ. 1 και 2, Πίν. 1) και τη συγκέντρωση των ανόργανων στοιχείων στα φύλλα (Πίν. 2). Η επέμβαση N+SWE έδωσε αρκετά υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις και το υψηλότερο ποσοστό γλεύκους. Η επέμβαση Ν+SWE, αν και προκάλεσε σημαντική αύξηση του ποσοστού των ΔΣΣ, έδωσε και την υψηλότερη οξύτητα. Η ίδια επέμβαση προκάλεσε πολύ μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης των Κ, Fe Β και Cu στα φύλλα καθώς επίσης και ταχύτερο χρωματισμό των ραγών. Η επέμβαση Ν+Αntistress οδήγησε σε αύξηση της συγκέντρωσης των Ν, Ca, Μg και Zn, ενώ η απλή λίπανση με N αύξησε κατά πολύ τη συγκέντρωση του Μn. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων των ανόργανων στοιχείων στα φύλλα με τις κριτικές συγκεντρώσεις για το αμπέλι (Θεριός, 1996), οι συγκεντρώσεις των N, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn χαρακτηρίζονται ως υψηλές, χωρίς όμως να είναι τοξικές, η συγκέντρωση του Β και του Cu σχετικά χαμηλή, ενώ εκείνη του K πολύ χαμηλή. Η διαφυλλική εφαρμογή του εμπορικού σκευάσματος Maxicrop (προέρχεται από το φύκος Ascophyllum nodosum) αύξησε κατά πολύ την απόδοση και το ποσοστό γλεύκους και ευνόησε την θρεπτική κατάσταση (Κ, Fe, B, Cu) των πρέμνων, ενώ το κόστος χρήσης του είναι σχετικά χαμηλό (50€/ τόνο ψεκαστικού διαλύματος). Κατά τον διαφυλλικό ψεκασμό πρέπει να γίνεται καλή διαβροχή των βότρεων και όχι απλά του φυλλώματος, λίγες μέρες μετά το τέλος της ανθοφορίας. Φαίνεται ότι και η διαφυλλική εφαρμογή με το Αntistress δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην απόδοση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την θρεπτική κατάσταση οπότε προτείνεται η εφαρμογή του να συμπληρώνει την αζωτούχο λίπανση, εναλλακτικά της εφαρμογής εμπορικών σκευασμάτων που προέρχονται από το φύκος Ascophyllum nodosum Βιβλιογραφία Θεριός, I Ανόργανη Θρέψη και Λιπάσματα. Εκδόσεις Δεδούση, Θεσσαλονίκη, σελ , , , Καράταγλης, Σ Φυσιολογία Φυτών. Εκδόσεις ART of TEXT, 3η έκδοση. Χουλιάρας, B., Μαλισιόβας, N., Αλεξίου, Aγγ., Παπαρνάκης, Αστ., Χατζησαββίδης, Χρ., Μαντζούτσος, Ι. και Λουλάκης, Μ Η επίδραση της λίπανσης σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και στη θρεπτική κατάσταση της οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου ‘Βερτζαμί’. 25ο Συνεδριο ΕΕΕΟ, 31 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου, Κύπρος Chouliaras, V., Gerasopoulos, D. and Lionakis, S Effects of seaweed extract on fruit growth, weight and maturation of ‘Hayward’ kiwifruit. Acta Horticulturae 444: Chouliaras V., Therios I., Chatzisavvidis Ch., Kouropalatis Th, and I. Mantzoutsos, 2011, Organic Fertilization treatments on productivity, skin carotenoids and nutritional status of ’Kalamon’ table olives. Olivebioteq 2011, 31 October – 4 November, Chania,, Vol 2 : Passam, HC, Olympios C.M. and Akoumianakis C The influence of pre and post-harvest applications of seaweed extract on the production and storage quality of cucumber. Acta Hortic 379:229–235 Whapman, C.A., Blunden, G, Jenkins, T. and Hankins, S.D Significance of betains in the increased chlorophyll content of plants treated with seaweed extract. Journal of Applied Phycology 5: Williams, D.C., Brain, K.R., Blunden, G., Wildgooss, P.B, Jewers, K Plant growth regulatory substances in commercial seaweed extracts. Proceedings of the 8th International Seaweed Symposium. Fogg, G.E. and Jones, E.W. (Eds.). Marine Science Laboratories, Vol. 2: Σχήμα 1. Η επίδραση λιπαντικών επεμβάσεων στο μέσο βάρος (±SE) βότρεος της οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου Cabernet Sauvignon Πίνακας 1. Η επίδραση της λίπανσης στο μέσο βάρος της ράγας, το μέσο βάρος των βότρεων, το ποσοστό γλεύκους, τα ΔΣΣ και την οξύτητα της ποικιλίας αμπέλου Cabernet Sauvignon. Πίνακας 2. Η επίδραση της λίπανσης στη συγκέντρωση των ανόργανων στοιχείων α) (%) N, K, Ca, Mg και β) (μg/g) Fe, Mn, Zn, B και Cu στα φύλλα (μίσχοι και ελάσματα) της ποικιλίας αμπέλου Cabernet Sauvignon. 26 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, ΚΑΛΑΜΑΤΑ EπέμβασηΜέσο βάρος ράγας (g) Ποσοστό γλεύκους (%) ΔΣΣ (%) Οξύτητα (g τρυγικού οξέος / l γλεύκους) Μάρτυρας1,01 c58,6 c19,9 c5,5 b N1,14 c63,9 b 20,3 c 5,6 b N+Antistress1,27 b 66,7 ab 22,3 b 5,4 b N + SWE1,41 a69,4 a 24,7 a 6,1 a Επέμβαση N (%) K (%) Ca (%) Mg (%) Fe (μg/g) Mn (μg/g) Zn (μg/g) B (μg/g) Cu (μg/g) Mάρτυρας1,36 b0,59 d 2,63 a0,35 c 70,5 c27,1 c 26 c 21,3 bc 4,6 c N1,58 a0,66 c 2,89 a 0,41ab 79,2 b35,7 a 33 b 23,4 b4,8 c N+Antistress1,69 a0,79 b 3,27 b 0,43 a 65,3 c33,3 ab42 a19,5 c 5,6 b N+SWE 1,55 a0,86 a2,65 a 0,39 b 89,6 a31,2 b34 b 26,6 a 6,4 a Σχήμα 2. Η επίδραση λιπαντικών επεμβάσεων στην απόδοση (±SE) της οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου Cabernet Sauvignon