ΠΑΓΕΤΟΙ Διάγνωση (1): ΦΥΛΛΩΜΑ - ΚΟΜΗ: Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά.Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά. Ξήρανση και παραμονή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ενημέρωση για το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus
Advertisements

Aναπτυξιακό Κλάδεμα Ίρις Θεοδωρίδου, 2010.
Ελάτε να μάθουμε για τα δέντρα!!
Κατεργασία εδάφους.
Ροδιά: Μια δυναμική καλλιέργεια
Το νερό και η εξοικονόμησή του.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Ιλντα Νιτσαι Ολγκενα Τανακα Τζαφα Ινα Ζαφειριαδης Λεωνιδας
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Μανικιούρ - Πεντικιούρ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ Project Α’ Λυκείου Α1-Α5.
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ (Β!)
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ανακεφαλαίωση προηγούμενου μαθήματος
Παρουσίαση πτυχιακή εργασίας Νταμπίζα Καλλιόπη.
ΣΕΙΣΜΟΣ.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΙΑΣ
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
14 ο δημοτικό σχολείο Ιλίου Ομάδα εργασίας: 5 Μαρία Π. Μπόρα Μ. Γιώργος Μ. Κυριάκος Τζ.
Ερασμία Κυπριανού Τάξη = Στ ΄ Σχολική χρόνια = Θέμα =
ΓΕΝΙΚΑ ΤΥΠΟΙ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΤΙΩΝ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ Μηχανική Διάβρωση
Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Η ελιά είναι δέντρο με σκληρό βλαστό,
Κήποι - συμβουλές Χαλάς Μάριος Τσουκλείδης Σωτήρης.
ΣΕΙΣΜΟΙ ΝΑΣΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ.
Η ελιά.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Λογικός Σχεδιασμός Σχεσιακών Σχημάτων.
Κομποστοποίηση...; α) παρασκευή κομπόστας από φρούτα που περίσσεψαν στο σπίτι ή β) μετατροπή οργανικών απορριμάτων σε λίπασμα.
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
ΒΙΟΛΟΓΙΚΉ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ - ΓΠΑ ΙΟΥΛΙΟΣ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 ΗΡΑ–ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΓΚΙΟΥΖΗ- ΠΟΝΤΜΠΙΕΛΣΚΙ ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ – ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΑΜ : Ζ15863 ΕΞΑΜΗΝΟ 8º.
Περιεχόμενα Α’ Μέρος: Καλλιεργητικές φροντίδες 1. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝΑ 2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ 3. ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 4. ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ 5. ΠΑΓΕΤΟΙ.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.  ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ  Αρωματικά φυτά είναι μια ομάδα ειδών φυτικού βασιλείου με κοινό χαρακτηριστικό το ότι περιέχουν στα διάφορα.
Αναμόρφωση αιθρίου Χασιώτη Κωνσταντίνα Κουνουγέρη.
3ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός της Ελιάς
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ Citrus spp.
Μαριάνθη Αγριτέλη Ελευθερία Ηλιάδη Καφετζής Κωνσταντίνος.
1. ΙΝΔΙΑ Τόνους 2. ΙΡΑΝ Τόνους 3. ΗΠΑ Τόνους 4. ΤΟΥΡΚΙΑ Τόνους 5. ΙΣΠΑΝΙΑ Τόνους 6. ΙΣΡΑΗΛ Τόνους 7. ΕΛΛΑΔΑ.
«Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας για την τριετία 2015/2018» Δράση 2-Γ.iii ΒΕΡΤΙΣΙΛΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Ι. ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5 Ο ΓΙΓΑΡΤΟΚΑΡΠΑ. Τάξη: Lepidoptera Οικογένεια: Tortricidae Cydia pomonella Καρπόκαψα η σκουλήκι των μήλων.
Πολυφάγο έντομο. Αμπέλι, ελιά, δαμασκηνιά και ακτινιδιά. Ολομετάβολο: αυγό, προνύμφη, πλαγγών (pupa), ακμαίο Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη. Προσβάλει άνθη,
2ο μάθημα: Στοιχεία φυσιολογίας της Ελιάς
7ο εργαστήριο: Κλάδεμα Εσπεριδοειδών
Πρακτική Άσκηση - Εργαστηριο δενδροκομιας Ονοματεπώνυμο: Ματιάτος Αριστοφάνης ΑΜ: Τμήμα: ΕΦΠ, 8ο Εξάμηνο Διάρκεια: 12/7/2014 εως 31/8/2014.
1. Μετρήσεις σε ποικιλίες ροδιάς (όπως Περσεφόνη και Wonderful). 2. Βοηθητικές εργασίες πάνω σε πτυχιακή εργασία που αφορά την επίδραση της αλατότητας.
7 ο εργαστήριο: Κλάδεμα Εσπεριδοειδών Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη, Γεωπόνος, Οινολόγος.
Οδηγός Παρουσίασης Επιχειρηματικής Ιδέας
ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελιάς, που επιδρούν στο κλάδεμα
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 8ο
ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΔΑΣΗ ΕΥΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΝΙΟΥΔΑΚΗ ΣΟΝΙΛΑ ΤΖΕΧΑΛΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 6ο
Προοπτικές της καλλιέργειας Γκότζι Μπέρι (Goji berry)
5ο εργαστήριο: Πορτοκαλοειδή
5ο εργαστήριο: Πορτοκαλοειδή
Δροσοπούλου Γεωργία Λιαγκουρδή Ειρήνη Σακκά Βάσια Σταμούλος Νίκος
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής
ΠΟΛ/ΣΜΟΣ ΜΕ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
ΣΟΥΣΑΜΙ Sesamum sp. Pedaliaceae Έκταση - παραγωγή
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ - ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΕΙΔΗ
Κατεργασία εδάφους. Στόχοι  Βελτίωση εδαφικών ιδιοτήτων - ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού - ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης νερού -
Γιάννης Παπαγεωργίου Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Διεύθυνση Αγροκτήματος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΓΕΤΟΙ Διάγνωση (1): ΦΥΛΛΩΜΑ - ΚΟΜΗ: Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά.Διατήρηση του παλιού φυλλώματος = μικρή ζημιά. Ξήρανση και παραμονή του πάνω στα δέντρα= σοβαρήΞήρανση και παραμονή του πάνω στα δέντρα= σοβαρή ΝΕΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Γρήγορη, ομοιόμορφη, πρόθυμη βλάστηση = δείγμα ζωντάνιας.Γρήγορη, ομοιόμορφη, πρόθυμη βλάστηση = δείγμα ζωντάνιας. Ανομοιόμορφη και καθυστερημένη κατά θέσεις = σοβαρή ζημιάΑνομοιόμορφη και καθυστερημένη κατά θέσεις = σοβαρή ζημιά

ΠΑΓΕΤΟΙ – Διάγνωση (2): ΦΛΟΙΟΣ: Κανονικό χρώμα φλούδας χωρίς σχισίματα και φουσκώματα= δεν υπάρχει ζημιά.Κανονικό χρώμα φλούδας χωρίς σχισίματα και φουσκώματα= δεν υπάρχει ζημιά. Φλούδα με χρώμα μπρούτζου, φουσκωμένη, σχισμένη και αποκολλημένη από το ξύλο, χρωματισμένη σοκολατί στο εσωτερικό, φανερώνει πολύ σοβαρή ζημιά.Φλούδα με χρώμα μπρούτζου, φουσκωμένη, σχισμένη και αποκολλημένη από το ξύλο, χρωματισμένη σοκολατί στο εσωτερικό, φανερώνει πολύ σοβαρή ζημιά.

ΠΑΓΕΤΟΙ – Διάγνωση (3): ΧΡΩΜΑ ΞΥΛΟΥ: σημαντικό διαγνωστικό σημάδι, αλλά απαιτεί εμπειρία: το γερό ξύλο είναι (γλοιώδες) υγρό και λευκοκίτρινο το ζημιωμένο ξύλο: το χρώμα κλιμακώνεται, από το ανοικτό κόκκινο μέχρι το σοκολατί. το ζημιωμένο ξύλο: το χρώμα κλιμακώνεται, από το ανοικτό κόκκινο μέχρι το σοκολατί. στο ανοικτό οι ζημίες είναι ελαφρές και επανορθώσιμες, στο ανοικτό οι ζημίες είναι ελαφρές και επανορθώσιμες, στο βαθύ καταστροφικές και ανεπανόρθωτες. στο βαθύ καταστροφικές και ανεπανόρθωτες.

ΠΑΓΕΤΟΙ Επιπτώσεις: καταστροφή παραγωγής του έτους αλλά κυρίωςκαταστροφή παραγωγής του έτους αλλά κυρίως χάνεται το εισόδημα και επόμενων ετών, γιατί εισάγει το δέντρο σε έντονη παρενιαυτοφορίαχάνεται το εισόδημα και επόμενων ετών, γιατί εισάγει το δέντρο σε έντονη παρενιαυτοφορία Κρίσιμοι παράγοντες για το μέγεθος της ζημιάς: Ποικιλία και Βλαστικό στάδιο δέντρουΠοικιλία και Βλαστικό στάδιο δέντρου Καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. με ή χωρίς ζιζάνια)Καλλιεργητικές τεχνικές (π.χ. με ή χωρίς ζιζάνια) Κλίση και Έκθεση ελαιώναΚλίση και Έκθεση ελαιώνα Ταχύτητα πτώσης θερμοκρασίας και διάρκειαΤαχύτητα πτώσης θερμοκρασίας και διάρκεια Βαθμός προσβολής από παγετό –Άνευ σημασίας: λίγες ξηράνσεις στην κορυφή ετήσιων –1 ου Βαθμού: Ζημιά ως 50% σε ετήσιους βλαστούς –2 ου Βαθμού: Ζημιά και σε διετείς βλαστούς –3 ου Βαθμού: Ζημιά και σε κλαδιά –4 ου Βαθμού: Ζημιά και σε κορμό

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ Σπάνια η ενεργητική (άμεση αντιμετώπιση του παγετού) π.χ. ανεμομείκτες, άχυρα κ.λπ. π.χ. ανεμομείκτες, άχυρα κ.λπ. Κυρίως η προληπτική προστασία : σωστή εγκατάστασησωστή εγκατάσταση κυπελλοειδή σχήματα, κυπελλοειδή σχήματα, όχι αυστηρό και πρώιμο κλάδεμα,όχι αυστηρό και πρώιμο κλάδεμα, όχι όψιμες αρδεύσεις κ.α.όχι όψιμες αρδεύσεις κ.α.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Με κλάδεμα 1.Άμεση αφαίρεση κάθε ζημιωμένου μέρους της κόμης, ή με την εμφάνιση της νέας βλάστησης (αν χρειάζεται, για να δείξει τη ζημιά) 2.Ανάλογο της ζημιάς= από νέα βλάστηση  μικροί / μεγάλοι βραχίονες  ως ολόκληρα δέντρα (καθολική ζημιά) Κλωνάρια/κορμοί με ζημιά > 40% περιμετρικά= κλάδεμα 3.Καρατόμηση του δέντρου = ή στους κύριους βραχίονες ή στη βάση του κορμού. Ποτέ στην πρώτη διασταύρωση –Αποκοπή κορμού= σίρριζα στο έδαφος. –Αποκοπή βραχιόνων = αφήνονται τμήματα τους (όχι σίρριζα)

Δέντρα μεγάλης ηλικίας, ή με ζημιά κάτω του σημείου εμβολιασμού: –Εκρίζωση και αντικατάσταση με νέο δενδρύλλιο ή –Καρατόμηση στη βάση και εμβολιασμός παραφυάδων η καινούρια βλάστηση μένει άθικτη για 1 έτος τουλάχιστον= όσο περισσότερα βλαστάρια, η καινούρια βλάστηση μένει άθικτη για 1 έτος τουλάχιστον= όσο περισσότερα βλαστάρια, τόσο λιγότερο θα «λαιμαργήσουν» τα δέντρα και νωρίτερα θα καρποφορήσουν Μετά το κλάδεμα:

ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΑ ΔΕΝΤΡΑ Ασβέστωμα κορμών και βραχιόνων (αποφυγή ηλιοκαυμάτων) - προστασία μεγάλων τομώνΑσβέστωμα κορμών και βραχιόνων (αποφυγή ηλιοκαυμάτων) - προστασία μεγάλων τομών Λίπανση με Νούχο λίπασμα (όχι άλλη λίπανση) : τη χρονιά της ζημιάς, στα δένδρα με σοβαρές ζημιέςΛίπανση με Νούχο λίπασμα (όχι άλλη λίπανση) : τη χρονιά της ζημιάς, στα δένδρα με σοβαρές ζημιές Εξασφάλιση απαραίτητου νερού: με πότισμα ή με έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων (μειώνεται και η αντοχή τους στην ξηρασία)Εξασφάλιση απαραίτητου νερού: με πότισμα ή με έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων (μειώνεται και η αντοχή τους στην ξηρασία) ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποτίσματα πρέπει να διακοπούν έγκαιρα τέλος του καλοκαιριού, για να προλάβει να «ψηθεί» η νέα βλάστηση και να αποφύγουμε ζημιές από νέους παγετούς. Καταπολέμηση φυλλοφάγων εντόμωνΚαταπολέμηση φυλλοφάγων εντόμων Ψεκασμός με χαλκούχα τέλος φθινοπώρου = προστασία από πιθανό νέο παγετό.Ψεκασμός με χαλκούχα τέλος φθινοπώρου = προστασία από πιθανό νέο παγετό.