ΜΑΘΗΜΑ 9ο. Αρχές της γλωσσικής αποκατάστασης  Ομάδα αποκατάστασης  Λογοθεραπεία  Φυσιοθεραπεία  Εργοθεραπεία  Κοινωνικές υπηρεσίες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
Advertisements

Ελαστικότητα 4η Διάλεξη.
Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Λογισμικό: Δημιουργία εφαρμογών Επίπεδο.
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
Η πιο έξυπνη χελώνα στον κόσμο
Αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού DT Trainer
Χαρακτηριστικά και Ταξινόμηση των Ψυχολογικών Τεστ
Εισαγωγικές Έννοιες Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο.
Αφροδίτη Τέλη Δασκάλα Ειδικής Αγωγής Τμήμα ένταξης 1ο Πεύκων
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ Κάππας Κων/νος Επιμορφωτής ΤΠΕ -
Εφαρμογές του Scratch στην διδασκαλία της Πληροφορικής
ΟΙ «ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Κεφ.1 Εισαγωγη στην εννοια του Αλγοριθμου και στον Προγραμματισμο
Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12
Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτική.
Επιθετικότητα Επιθετικότητα είναι η συμπεριφορά που έχει στόχο να πληγώσει κάποιον ή να καταστρέψει κάτι. Η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιες συγκινησιακές.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Συμπεριφορά Καταναλωτή
Αποδόσεις αιτίων.
Επικοινωνία Ανθρώπου Μηχανής HTML CGI JAVASCRIPT Κουμπούλης Χρήστος Α.Μ. 921 Χαλαβαζής Βασίλης Α.Μ. 988.
Κάντε κλικ για έναρξη… Τ Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κέντρο εντολών Χώρος γραφικών (σελίδα) Χώρος σύνταξης διαδικασιών.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό
Μ Α Θ Η Σ Η. Συσκευή για τη μέτρηση της εξαρτημένης αντίδρασης Σε αυτή τη βελτιωμένη εκδοχή της αυθεντικής συσκευής του Pavlov μετριέται η ποσότητα σιέλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΣΠΥΡΕΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΜ : 1022.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ “ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ” Κίνηση, επεξεργασία και μαθησιακές προσαρμογές.
1 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Μαυρομμάτη Ευφημία Σχολική Σύμβουλος.
Η Άννα είναι ένα κοριτσάκι 5 ετών όπου μία επέμβαση στον υποθάλαμο του εγκεφάλου σε ηλικία 4 ετών περιόρισε σημαντικά τον κινητό έλεγχο των άνω και κάτω.
ΜΑΘΗΜΑ 10ο. Ανάρρωση και πρόγνωση  Είναι χαρακτηριστικό του εγκεφαλικού ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, ανεξάρτητα από το αν μπαίνουν.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑ 10. Επιθετικότητα Συνηθισμένο φαινόμενο Μπορεί να αποτελεί από τη μαζική βία ενός πολέμου ως τα καθημερινά περιστατικά λεκτικής.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Κίνηση,επεξεργασία και μαθησιακές προσαρμογές ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.
Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της οποίας η τιμή θα περάσει από την αρχική.
 Μάθηση είναι η διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας το υποκείμενο αποκτά γνώσεις, δεξιότητες, συμπεριφορές και αξίες μέσα από γνωστικές διαδικασίες. Παρόλο.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-ΠΑΚΕ ΒΟΛΟΥ Κωνσταντίνα Ματσούκα, φιλόλογος.
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
ΜΑΘΗΜΑ 4ο. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΑΣΙΑΣ  Το παρόν κεφάλαιο εστιάζει σε ελλείμματα που είναι κοινά στους περισσότερους ανθρώπους με αφασία, κυρίως τα.
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Σύστημα Αξιολόγησης Προπονητικής Συμπεριφοράς # CBAS #
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Οι βασικές διεργασίες: Κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάσυρση.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ «ΓΙΑ» Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της.
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
ΜΑΘΗΣΗ.
Κεφάλαιο 7: Διαδικτύωση-Internet Μάθημα 7.9: Δρομολόγηση
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
«Αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 14/3/2017
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 24Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Διδασκαλία με την μέθοδο project
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
«Διγλωσσία και αφασία»
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Τρίμηνο
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΘΗΜΑ 9ο

Αρχές της γλωσσικής αποκατάστασης  Ομάδα αποκατάστασης  Λογοθεραπεία  Φυσιοθεραπεία  Εργοθεραπεία  Κοινωνικές υπηρεσίες

 Οι θεραπευτικές δοκιμασίες περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:  Ερέθισμα του κλινικού  Αντίδραση του ασθενούς  Ανάδραση του κλινικού  Όταν πρόκειται για την κατανόηση, το ερέθισμα είναι μια λέξη ή μια πρόταση.  Η αντίδραση είναι συνήθως μη προφορική, ώστε οι δυσκολίες παραγωγής να μην επηρεάζουν την κατανόηση (π.χ. κατάδειξη εικόνας).  Όταν πρόκειται για παραγωγή, το ελάχιστο ερέθισμα μπορεί να είναι μια εικόνα ή ένα αντικείμενο και ο ασθενής καλείται να δώσει μια προφορική απόκριση.

 Οι λογοθεραπευτές ενδιαφέρονται για τη βελτίωση και όχι μόνο για την παρατήρηση της αντίδρασης ενός ασθενούς.  Βοηθάμε τον ασθενή τροποποιώντας ή συμπληρώνοντας ένα ερέθισμα ή δίνοντας πληροφορίες.  Για παράδειγμα, σε μια δοκιμασία κατανόησης, μπορούμε να απλοποιήσουμε ένα γλωσσολογικό ερέθισμα για να βελτιώσουμε την αντίδραση.  Για μια δοκιμασία κατονομασίας, μπορεί να συμπληρώσουμε την εικόνα με στοιχεία για το όνομα ενός αντικειμένου.  Στη συντελεστική μάθηση ένας ασθενής ανταποκρίνεται σε ένα ερέθισμα και ανταμείβεται μετά από επαρκή απόκριση.

 Στο LOT δίνονται διαφορετικά ερεθίσματα σε ένα συγκρίσιμο επίπεδο δυσκολίας για να προκαλέσουν αποκρίσεις.  Ένας ασθενής θα μπορούσε να πει «αμάξι» ως αντίδραση στη φράση  Αγοράζεις ένα…  Καταστρέφεις ένα…  Επιδιορθώνεις ένα…  Αντιστρόφως περισσότερες από μία αποκρίσεις μπορεί να είναι αποδεκτές για ένα ερέθισμα. Θεραπεία γλωσσικού προσανατολισμού (LOT).

Επαρκής διέγερση και καλή αντίδραση  Οι λογοθεραπευτές ξεκινούν τη θεραπεία με αυτό που ο ασθενής μπορεί ήδη να κάνει, το οποίο φαίνεται άμεσα ή έμμεσα στην αρχική εξέταση.  Αυτό σημαίνει ότι βασιζόμαστε σε δοκιμασίες που παράγουν υψηλή συχνότητα ακριβών απαντήσεων χωρίς εξάσκηση.  Αυτό είναι γνωστό ως η αρχή της επιτυχίας.

 Δε διδάσκω στα αφασικά άτομα λέξεις.  Διεγείρω τις γλωσσικές διεργασίες και αρχίζουν να λειτουργούν.  Παράγονται λέξεις που δεν χρησιμοποίησα ποτέ.

Ανάδραση στα λάθη  Στη συντελεστική εκπαίδευση «οι συνέπειες της συμπεριφοράς εξυπηρετούν τον έλεγχο της συχνότητας εμφάνισής της».  Η ενδυνάμωση αυξάνει τη συχνότητα μιας επιθυμητής συμπεριφοράς και η αρνητική ανάδραση (τιμωρία) μειώνει τη συχνότητα λαθών ή ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.  Οι κλινικοί συχνά χρησιμοποιούν προφορικό έπαινο που ονομάζεται ανάδραση κινήτρου.  Στη συντελεστική μάθηση τα λάθη μπορεί να ακολουθούνται από προφορική τιμωρία.  Ένας υπολογιστής μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να εκπέμπει έναν ήχο επευφημίας μετά από μια σωστή απάντηση και έναν αρνητικό ήχο μετά από λάθος.

 Πολλοί κλινικοί τείνουν να αποφεύγουν την αρνητική ανάδραση, επειδή δεν θέλουν να αποθαρρύνουν τους ασθενείς τους.  Ο στόχος είναι να λειτουργήσουν οι γλωσσικές διεργασίες, όχι να μάθει ο ασθενής ότι οτιδήποτε λέει είναι λάθος.  Σύμφωνα με τη φιλοσοφία αυτή, το ερέθισμα δεν ήταν προφανώς επαρκές αν ένας ασθενής αποτύχει να απαντήσει, οπότε διεγείρουμε τον ασθενή ξανά αντί να διορθώνουμε τα λάθη του.  Άρα η επαναδιέγερση είναι η εναλλακτική της προφορικής μορφής όταν ο ασθενής κάνει λάθος.

 Για τους περισσότερους αφασικούς ασθενείς, ο Brookshire προτιμούσε τη γενική ενθάρρυνση που δεν εξαρτάται απαραιτήτως από την επάρκεια της αντίδρασης (π.χ. Τα πας πολύ καλύτερα σήμερα).  Ανάδραση πληροφοριών  Αυτό σημαίνει ότι επισημαίνουμε το βαθμό στον οποίο μια αντίδραση προσέγγισε την προσδοκώμενη αντίδραση.

 Μια θεραπεία μπορεί να ξεκινά με απόλυτη εξάρτηση από τον κλινικό για την αντίδραση (π.χ. μίμηση) και σταδιακά να παίρνει κατεύθυνση όπου ο ασθενής ανεξαρτητοποιείται από τον κλινικό.  Οι αρχές της προγραμματισμένης μάθησης ορίζουν ότι η μετακίνηση από μια αρχική συμπεριφορά σε μια τελική απαιτεί μικρά βήματα.  Ένα μικρό βήμα δημιουργείται με την αλλαγή μόνο μιας μεταβλητής της τρέχουσας δοκιμασίας.

 Οι μεταβλητές αυτές αφορούν κυρίως στο ερέθισμα του κλινικού και την αντίδραση του ασθενούς.  Μπορεί να κάνουμε μια πρόταση διέγερσης ελαφρώς πιο περίπλοκη, ή μπορεί να αυξήσουμε το μήκος της προφορικής αντίδρασης που καθοδηγούμε τον ασθενή να παράγει.  Μια προσέγγιση της προσαρμογής ερεθίσματος λέγεται εξασθένηση, στην οποία σταδιακά αφαιρούμε υποστηρικτικά στοιχεία ώστε το ερέθισμα να παίρνει τη μορφή που θα είχε στην πραγματική ζωή.

Μέτρηση της προόδου  Υπάρχουν τρείς προσεγγίσεις για τη μέτρηση της προόδου κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας:  Καταγραφή της επίδοσης στις θεραπευτικές δοκιμασίες.  Επανάληψη ενός τυποποιημένου τεστ (π.χ. τεστ πριν και μετά).  Συστηματική έρευνα με συγκεκριμένες συνδεόμενες με το στόχο δοκιμασίες που είναι ανεξάρτητες της θεραπείας.

Ανταπόκριση στις νύξεις  Χρησιμοποιούμε νύξεις για την έκλυση λέξεων αυτόματα ή χωρίς εκπαίδευση.  Οι νύξεις κατονομασίας δίνουν πληροφορίες για τη σημασία των λέξεων-στόχων και η πιο συχνά εξεταζόμενη εκδοχή είναι μια φράση- φορέας, που επικοινωνεί γενικές, λειτουργικές ή σε σχέση με τόπο πληροφορίες (π.χ. είναι άθλημα).  Οι σημασιολογικές νύξεις θεωρείται ότι ενεργοποιούν κάποια περιοχή στη σημασιολογική μνήμη.  Οι νύξεις δίνονται είτε πριν την επίδειξη ενός αντικειμένου, οπότε καλείται προδιέγερση ή δίνονται ως επαναδιέγερση με τη δυσκολία κατονομασίας ή το λάθος.  Γενικά οι νύξεις είναι πιο αποτελεσματικές, όσο η σοβαρότητα του ελλείμματος κατονομασίας μειώνεται.

 Οι σημασιολογικές θεραπείες καθοδηγούν τον ασθενή προς την ενεργοποίηση εννοιών που συσχετίζονται με τις λέξεις.  Οι φωνολογικές θεραπείες βασίζονται στον τύπο της νύξης που καλείται λεξιλογικός.

Υποβοηθούμενη από υπολογιστή θεραπεία  Μια φωτογραφία ενός αντικειμένου εμφανίζεται στην οθόνη και ο ασθενής πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα.  Αν ο ασθενής χρειαστεί βοήθεια, ο κλινικός ή ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποντίκι για να επιλέξει έναν από τους τρείς τύπους νύξεων (π.χ. πρώτο γράμμα, σύντομη περιγραφή, φράση-φορέα ).

Ομαδική θεραπεία  Η ομαδική θεραπεία περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους ασθενείς. Γενικά οι ομάδες δημιουργούνται για τους παρακάτω σκοπούς :  Θεραπεία γνωστικών και ψυχογλωσσολογικών βλαβών.  Διατήρηση των επικοινωνιακών ωφελειών που επιτεύχθηκαν από προηγούμενα θεραπευτικά προγράμματα.  Μετάβαση από το θεραπευτικό πρόγραμμα στην πραγματική ζωή (δηλ. επικοινωνιακή επανένταξη).  Στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, ενόσω ο ασθενής παρακολουθεί άλλα θεραπευτικά προγράμματα.