Επινεφρίδια Ρούσσου Ευαγγελία (ΣΕΥΠ) Φυσιολογία || Εξάμηνο: Β 27/3/2015.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ: Ορίζεται ένα σύνολο αντιδράσεων στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, σε όλα τα θηλαστικά κυρίως στα θαλάσσια,
Advertisements

11ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενδοκρινείς αδένες.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – Ι Το Κυκλοφορικό Σύστημα
ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ.
ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Ο νωτιαίος μυελός είναι ένας εσωτερικός σωλήνας της σπονδυλικής στήλης μέσα στον οποίο διέρχονται οι νευρώνες. Εκτείνεται από τη βάση.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – Ι Το Κυκλοφορικό Σύστημα
Φάρμακα και Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ)
11. Ενδοκρινικό σύστημα Βιολογία Α’ Λυκείου.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ
Ενδοκρινικό σύστημα αδένες & ορμόνες.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Αυτόνομο νευρικό σύστημα
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΚΑΣΣΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Από νευρώνα σε νευρώνα: η σύναψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ι. ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΙ. ΑΡΤΗΡΙΕΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΙΙ. ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ-ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ- ΜΕΣΗ) IV. ΑΡΤΗΡΙΔΙΑ: ΡΟΛΟΣ.
Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A College Limassol 2014/2015 Θερμική Ισορροπία.
Καταπληξία ή Shock Προοδευτική και βαθμιαία κατάρρευση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων του οργανισμού. Σύνδρομο που οφείλεται ή συνοδεύεται από διαταραχή.
ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ Τζελέπη Κατερίνα Λαμπροπούλου Θεοπούλα Στεφανοπούλου Αγγελική 21/11/13.
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΟΝΑΩ!!
ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Δρ. Σπυρούλα Σπύρου C.D.A. Κολλέγιο  Μάθημα
Αποστολίδου Ευτέρπη Δεκέμβριος 2011 Φυσιολογία. ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΧΟΡΙΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Τρίχες Όνυχες Σμηγματογόνοι ΧΟΡΙΟ Κωνικές προσεκβολές θηλές.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Αυτόνομο Νευρικό σύστημα
Ανάπτυξη Εμβρύου - Τοκετός
TO ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΕΚ ΑΡΓΟΥΣ 10η Εβδομάδα Τμήμα Φυσικοθεραπείας Μάθημα: Ανατομία & Φυσιολογία Ειδικότητα: Βοηθός Φυσικοθεραπευτή & Ιατρικού Εργαστηρίου.
Χολινεργικοί Αγωνιστές
Ορμονικά συστήματα Επινεφρίδια 1α. Ο μυελός και οι ορμόνες του
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ  0.5 – 1% όλων των κακοηθειών  0.5 – 1% όλων των κακοηθειών  20 – 50 νέες περιπτώσεις/εκατομ.κατ./έτος.
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
Έλεγχος της κίνησης του Σώματος
Καρδιαγγειακό και αναισθησία!
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΥΠΟΦΥΣΗ - ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Βασιλειάδου Κυριακή
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Κεντρικό νευρικό σύστημα Μεταβολές περιβάλλοντος
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Έλεγχος της κίνησης του Σώματος
Ορμονικά συστήματα Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ Ή ΦΥΤΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟ Ή ΖΩΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ (ΚΝΣ) ΚΕΝΤΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΠΝΣ)
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΩΝ α-1 αδρενεργικων υποδοχεων
Τι είναι αυτό που κινεί το αίμα μέσα στο σώμα μας;
Ορμονικά συστήματα Επινεφρίδια 1α. Ο μυελός και οι ορμόνες του
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ

Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επινεφρίδια Ρούσσου Ευαγγελία (ΣΕΥΠ) Φυσιολογία || Εξάμηνο: Β 27/3/2015

Τα επινεφρίδια είναι 2 και βρίσκονται πάνω από κάθε νεφρό στο ύψος του πρώτου οσφυϊκού σπονδύλου. Ζυγίζουν 5-7 γρ. και αποτελούνται από το φλοιό και το μυελό.

Ο φλοιός βρίσκεται εξωτερικά των επινεφριδίων καταλαμβάνει το 90% του. Παράγει πάνω από 50 ορμόνες που ονομάζονται κορτικοειδή ή στερινοειδή. Οι ορμόνες αυτές παράγονται μετά από χημικές επεξεργασίες μέσα στα επινεφρίδια λόγο της αυξημένης χοληστερίνης σε αυτά. Χωρίζονται σε σεξότροπα, κορτικοστεροειδή, αλατοκορτικοειδή, γλυκοκορτικοειδή και προγεστερόνη.

1: Επινεφρίδια 2: Φλοιός 3: Μυελός Ο μυελός των επινεφριδίων παράγει μόνο 2 ορμόνες την αδρεναλίνη και την νοραδρεναλίνη.

Αδρεναλίνη Η αδρεναλίνη βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του. Σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη "αντίδραση μάχης ή φυγής". Έτσι, οι απολήξεις των νευρικών ινών του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, εκκρίνουν τη νοραδρεναλίνη και τα επινεφρίδια την αδρεναλίνη. Οι ουσίες αυτές που έχουν τα ίδια αποτελέσματα ενεργοποιούν υποδοχείς αγγείων και άλλων οργάνων, προετοιμάζοντας την καρδιά και τους μυς για δράση.νευρικό σύστημααντίδραση μάχης ή φυγήςνοραδρεναλίνηεπινεφρίδιακαρδιά

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υπερέντασης, στρες, χάρη της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης προκαλείται αύξηση του ποσού της γλυκόζης στο αίμα, διαστολή των βρόγχων, επιτάχυνση των παλμών της καρδιάς, αύξηση της πίεσης του αίματος, συστολή των αγγείων του πεπτικού συστήματος και του δέρματος, διαστολή της κόρης του ματιού, ανόρθωση των τριχών κ.λπ.στρεςγλυκόζηςαίμα.

Νοραδρεναλίνη Λειτουργεί και ως νευροδιαβιβαστής. Η νοραδρεναλίνη αλληλεπιδρά με μεγαλύτερη συγγένεια στους αδρενεργικούς υποδοχείς. Προκαλεί έντονη αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα την αύξηση των αντιστάσεων στα περιφερικά αγγεία και έτσι την αύξηση της πίεσης, αλλά ελάχιστη διέγερση της καρδιάς οδηγεί αντανακλαστικά σε βραδυκα ρδία, που αντισταθμίζει τη δράση της στη καρδιά. Έχει χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της καταπληξίας(σοκ).καρδιάςαντανακλαστικάβραδυκα ρδίακαταπληξίας