Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Ενότητα 5.5 Διαιτητικές ή φυτικές ίνες ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Πρόγραμμα Comenius Γυμνασίου Ζαγοράς Διατροφικές συνήθειες εφήβων Δεν ακολουθούν πρόγραμμα στη διατροφή τους Συνήθως δεν τρώνε πρωϊνό Καταναλώνουν.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (B’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Αίτια Θετικό ενεργειακό ισοζύγιο
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Διατροφή- Διαιτολογία
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
Διατροφή- Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή και Ασθένειες
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Κατάρτιση διαιτολογίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Κατάρτιση διαιτολογίου  Λήψη ενός γενικού ιστορικού του ατόμου  Λήψη διαιτητικού ιστορικού  Υπολογισμός της ημερήσιας πρόσληψης  Καθορισμός ημερήσιων θερμιδικών αναγκών  Σύγκριση των πραγματικών και των συνιστώμενων θερμιδικών αναγκών  Κατανομή των θερμίδων στα 3 βασικά θρεπτικά συστατικά  Υπολογισμός πρωτεϊνικών απαιτήσεων  Σύνταξη διαιτολογίου

Στάδια Σύνταξης Διαιτολογίου o ΔΜΣ o Ιδανικό Βάρος o ΒΜ o Ενεργειακές ανάγκες o Kcal Διαιτολογίου o Ποσοστά μακροθρεπτικών συστατικών o Πρωτεϊνικές απαιτήσεις o Πίνακας Ισοδυνάμων o Κατανομή γευμάτων

ΔΜΣ – ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤαξινόμησηΔΜΣ(Kg/m 2 ) Ελλειποβαρές<18,5 Φυσιολογικό18,6-24,9 Υπέρβαρο25,0-29,9 Παχυσαρκία 1 ου βαθμού 30,0-34,9 Παχυσαρκία 2 ου βαθμού 35,0-39,9 Παχυσαρκία 3 ου βαθμού ≥ 40 ΙΒ = ΔΜΣ * Υ² Για γυναίκες : 21,3 - 22,1 Για άνδρες : 21,9 - 22,4 για άτομα με ΔΜΣ ≥ 25 επιλέγουμε στις γυναίκες 22,4 και στους άνδρες 22,7.

ΒΜ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Υπολογισμός ΒΜ με τον τύπο Mifflin Γυναίκες: ΒΜ = 10×Β + 6,25 × Υ – 5 × Η -161 Γυναίκες: ΒΜ = 10×Β + 6,25 × Υ – 5 × Η -161 Άνδρες: ΒΜ = 10 × Β + 6,25 × Υ – 5 × Η + 5 Άνδρες: ΒΜ = 10 × Β + 6,25 × Υ – 5 × Η + 5 Β = πραγματικό βάρος σε kg, Υ = ύψος σε cm, H = ηλικία σε έτη Υπολογισμός ΒΜ με τη μεθοδο του 24h Υπολογισμός ΒΜ με τη μεθοδο του 24h Γυναίκες: ΒΜ = Β × 0,95 × 24 Γυναίκες: ΒΜ = Β × 0,95 × 24 Άνδρες: ΒΜ = Β × 1 × 24 Άνδρες: ΒΜ = Β × 1 × 24 Β = ιδανικό ή επιθυμητό βάρος σε kg Ε.Α. = ΒΜ × PAL Ε.Α. = ΒΜ × ΦΔ × ΘΕΤ ΒΜR (μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας) = ΒΜ × ΘΕΤ

Kcal διαιτολογίου

Υπολογισμός μακροθρεπτικών συστατικών Συνιστώμενες αναλογίες σύμφωνα με DRIs,2008 για ενήλικες Συνιστώμενες αναλογίες σύμφωνα με DRIs,2008 για ενήλικες  PRO 10-35% (10-15% με φυτική / ζωική PRO 50-50)  LIP 20-35% (25-30% όπου <10% SFA, ≤10% PUFA, ≤15% MUFA)  CHO 45-65% (50-60%) Πρωτεϊνικές απαιτήσεις : για ενήλικες, 0,8γρ/kg ΙΒ Σε υποθερμιδικά διαιτολόγια επιδιώκουμε να είναι οι πρωτεΐνες για τις γυναίκες 60-65γρ/ημέρα και για τους άνδρες 70-75γρ/ημέρα τουλάχιστον.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμός Ισοδυνάμων CHO (g)PRO (g) LIP (g) Kcal ΓΑΛΑ άπαχο ΓΑΛΑ με μειωμένα λιπαρά ΓΑΛΑ πλήρες ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΜΥΛΟ ΚΡΕΑΣ άπαχο ΚΡΕΑΣ μέτρια λιπαρό ΚΡΕΑΣ υψηλά λιπαρό ΛΙΠΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑΑ.Ι. ΠΡΩΙΝΟΠΡΟΓΕΥΜΑΜΕΣΗΜΕΡΙΑΠΟ- ΓΕΥΜΑ ΒΡΑΔΥΠΡΟ ΥΠΝΟΥ ΓΑΛΑ άπαχο ΓΑΛΑ με μειωμένα λιπαρά ΓΑΛΑ πλήρες ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΜΥΛΟ ΚΡΕΑΣ άπαχο ΚΡΕΑΣ μέτρια λιπαρό ΚΡΕΑΣ υψηλό λιπαρό ΛΙΠΟΣ

Το προτεινόμενο διαιτολόγιο θα πρέπει : Να είναι θρεπτικά πλήρες (να καλύπτονται όλες οι ομάδες τροφίμων) Να είναι θρεπτικά πλήρες (να καλύπτονται όλες οι ομάδες τροφίμων) Να προσφέρει τόσες θερμίδες, όσες απαιτούνται κάθε φορά για τη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους Να προσφέρει τόσες θερμίδες, όσες απαιτούνται κάθε φορά για τη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους Να συμβάλλει στη διατροφική θεραπεία που μπορεί να αμβλυνθεί από ένα σωστό διατροφικό πρότυπο Να συμβάλλει στη διατροφική θεραπεία που μπορεί να αμβλυνθεί από ένα σωστό διατροφικό πρότυπο Να είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής και στους ρυθμούς του ατόμου Να είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής και στους ρυθμούς του ατόμου Να μην περιλαμβάνει τρόφιμα που το άτομο δεν καταναλώνει ή δεν πρέπει να καταναλώσει Να μην περιλαμβάνει τρόφιμα που το άτομο δεν καταναλώνει ή δεν πρέπει να καταναλώσει Να περιλαμβάνει τα 3 βασικά γεύματα αλλά και ενδιάμεσα σνακ-μικρά γεύματα Να περιλαμβάνει τα 3 βασικά γεύματα αλλά και ενδιάμεσα σνακ-μικρά γεύματα

Χαρακτηριστικά της ισορροπημένης δίαιτας:  Να περιορίζεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης, γιατί ευνοούν την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων  Να επιλέγονται φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία, γιατί διαθέτουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών  Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη, γιατί προσφέρουν «κενές» θερμίδες και βλάπτουν την υγεία  Να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε διαιτητικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης) γιατί περιέχουν πολλές βιταμίνες και επιπλέον είναι ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα

 Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών, γιατί υποκαθιστούν ενεργειακά αλλά πιο υγιεινά τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία  Να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση αλατιού, γιατί επιβαρύνει τα νεφρά και αυξάνει την πίεση  Να προτιμάται κατανάλωση νερού και όχι αναψυκτικών, που είναι πλούσια σε θερμίδες και χημικά πρόσθετα, ενώ δεν προσφέρουν καθόλου βιταμίνες  Να καταναλώνονται τρόφιμα γευστικά αλλά απλά μαγειρεμένα

Τα γεύματα της ημέρας πρέπει να διαθέτουν:  Ποσότητα ικανή να προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού και να προσφέρει ενέργεια ικανοποιητική για τις ανάγκες του ατόμου  Ποιότητα υψηλή με επάρκεια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά