1. Τι προέχει στην ανάγνωση; Η αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου ή η κατανόηση; 2. Με ποιον τρόπο η χρήση ιστοριών διευκολύνουν την ανάγνωση; 3. Γιατί.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Advertisements

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Η φωνολογική επίγνωση.
πώς να βοηθήσω το παιδί μου με τη μελέτη στο σπίτι
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
. Εννοιολογικοί χάρτες.
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
Γράμματα…Λέξεις…Ιστορίες
Αθανάσιος Αϊδίνης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΕΙΔΟΥΣ
Ανδρέας Ν. Ζεργιώτης Σχολικός Σύμβουλος 49ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Ταξίδι στον κόσμο της Γλώσσας Β’ Δημοτικού
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Παιδικοσ αλφαβητισμοσ: προσεγγισεισ και προοπτικεσ
Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ε’ ΚΑΙ Στ’ ΤΑΞΗΣ.
Κριτικός γραμματισμός και διδασκαλία της Α΄ γραφής & ανάγνωσης
ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών).
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Η δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά στο Τμήμα Ένταξης ΜΑΡΙΝΑ ΛΟΥΑΡΗ Υ π. Διδάκτωρ ΠΤΔΕ Πανε π ιστήμιο Θεσσαλίας ΜΑΡΙΤΑ.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
6/12/2012 Παρουσίαση: Μιμηγιάννης Δημήτρης
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Ταξίδι στον κόσμο της Γλώσσας Β’ Δημοτικού
Revelation Natural Art. εργαλείο γραφικών γενικής χρήσης με πολλαπλές σχεδιαστικές δυνατότητες δυνατότητες δημιουργικής γραφής σύνθεσης πρωτότυπων ιστοριών.
Γλώσσα και σκέψη Με τον όρο σκέψη εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα νοητικών διεργασιών: Επεξεργασία εννοιών, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, προγραμματισμό.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Διδασκαλια και Μαθηση με Χρηση ΤΠΕ
Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 5. Πολυγραμματισμοί
Σειρά «Μαργαρίτα» Το αλφαβητάρι.
Πρόνοιες του Νόμου 1. Ο ορισμός της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» είναι η παροχή της αναγκαίας βοήθειας στο παιδί με ειδικές.
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας στο Γλωσσικό Μάθημα (Ελληνικά): Εισηγήσεις για Χρήση και Αξιοποίηση Σταυρούλα Κοντοβούρκη Λέκτορας, Διδακτική Γλωσσικού.
Βιωματική δράση Ταξιδεύοντας με τα παραμύθια Β΄ Τάξη 2ο Γυμνάσιο Πεύκης
Η πρόσκτηση του γραμματισμού ως μέρος σύνθετων διαδικασιών πολιτισμικής ενσωμάτωσης Νεκτάριος Στελλάκης Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Παν. Πατρών Ιστοσελίδα.
Eπεξεργασία βιβλίου «κατανόηση» «εμβάθυνση» «εμπλοκή» «συμμετοχή» «παράλληλες αναγνώσεις» 6/4/2016.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Β΄ ΤΑΞΗ 2 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΒΑΛΑΣΗ ΑΚΡΙΒΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Διδακτικό μοντέλο για τη διδασκαλία της ανάγνωσης και της γραφής στην Α΄ τάξη Συνδυαστικό μοντέλο (συνθέτει στοιχεία της αναλυτικοσυνθετικής μεθόδου με.
ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Επανάληψη μαθημάτων 1-3.
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
Αποτελεσματικές Στρατηγικές Μάθησης
Η ιστορία του γλωσσικού γραμματισμού.
Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ «κατανόηση» «εμβάθυνση»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1. Τι προέχει στην ανάγνωση; Η αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου ή η κατανόηση; 2. Με ποιον τρόπο η χρήση ιστοριών διευκολύνουν την ανάγνωση; 3. Γιατί έχει αξία η συλλογική γραφή μιας ιστορίας;

4. Με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη γλώσσα; 5. Ποιον ρόλο παίζουν οι γλωσσοδέτες, τα λαχνίσματα, τα λίμερικς, τα παιχνιδόλεξα, τα νανουρίσματα και γενικότερα τα λεκτικά παιχνίδια στη φωνολογική συνειδητοποίηση των παιδιών;

Πώς ορίζεται η πράξη της ανάγνωσης; … μια διαδικασία με την οποία το παιδί καταφέρνει να εξαγάγει από τυπωμένα κείμενα μια σειρά από δείκτες και να τους συσχετίσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιληφθεί το ακριβές νόημα του κειμένου.

Παραδοσιακή διδασκαλία ανάγνωσης vs ολική προσέγγιση (whole language approach) Οι μαθητές ασκούνται στην αναγνώριση και τη σύνδεση γραμμάτων και ήχων

Παραδοσιακή διδασκαλία ανάγνωσης vs ολική προσέγγιση (whole language approach) Οι μαθητές ασκούνται στην αναγνώριση και τη σύνδεση γραμμάτων και ήχων. Ιστορίες και κείμενα με σημασία βοηθούν στην ανάπτυξη ικανοτήτων για εξαγωγή νοήματος, σύνδεση με την πραγματική ζωή και κριτική επεξεργασία του λόγου.

Ολική προσέγγιση της γλώσσας Σημαίνει την ενιαία εξάσκηση της ανάγνωσης, της γραφής, της ομιλίας, της ακρόασης σε σχέση με την ανάπτυξη της γνώσης. Σχετίζεται με την παιδοκεντρική εκπαίδευση. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Η γλώσσα μαθαίνεται σε ένα πλαίσιο που έχει νόημα για τα παιδιά και όχι μέσα από την επίδειξη γλωσσικών ασκήσεων. Οι μαθητές πρέπει να ενδιαφέρονται ενεργητικά για εμπειρίες που αφορούν την ανάγνωση και τη γραφή και όχι να εργάζονται πάνω σε ασκήσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης.

Ολική προσέγγιση της γλώσσας: Η ανάγνωση ως κοινωνική πράξη Εστιάζει σε: Κοινωνικές & ιστορικο-πολιτισμικές δραστηριότητες και Ψυχολογικές – γλωσσικές διαδικασίες. Αμφισβητεί την αξιοπιστία της διδασκαλίας της ανάγνωσης που βασίζεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στον έλεγχο ικανοτήτων. Έχει χαρακτήρα επικοινωνίας (> αποκωδικοποίηση της γραπτής γλώσσας αυτόματα και με ευχέρεια > δημιουργία σημασιών/νοήματος).

Συμβουλές για επιλογές δραστηριοτήτων Τα παιδιά να δουλεύουν με πραγματικά υλικά: εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, αφίσες, σημειώματα κ.λπ. (όχι φωτοτυπίες). Να επιλέγονται δραστηριότητες που θα υποχρεώνουν τα παιδιά να σκεφτούν (π.χ. προβλήματα με εφικτές λύσεις). Να επιλέγονται ανοιχτές δραστηριότητες, ώστε οι μαθητές να ανταποκρίνονται με τον δικό τους, προσωπικό τρόπο. Να επιλέγονται οι συνθετότερες και όχι οι απλούστερες δραστηριότητες. Οι μαθητές να δουλεύουν σε ομάδες· αυτό βοηθάει στη μάθηση. Να επιλέγονται δραστηριότητες με νόημα: π.χ. για κάποιον εξωτερικό αποδέκτη και για κάτι που είναι χρήσιμο εκτός του πλαισίου της τάξης. (Curto et al., 2009)

Τα κοινωνικά γραπτά Πριν την εκμάθηση της ανάγνωσης: προσέγγιση των γραπτών από τη φόρμα τους και τη χωρική τους κατάσταση  συνολική αντίληψη  επισήμανση ενδείξεων & δημιουργία στρατηγικών Π.χ. περιτύλιγμα: ένδειξη εντοπισμού αισθητική ένδειξη (χρώμα) απεικονιστική ένδειξη (φόρμα & υλικό) γραπτό μήνυμα

Τι είδους γραφή και ανάγνωση χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά; Οργάνωση συνόλων Δημιουργία δομών Οι δομές μεταφέρουν πληροφορίες Κατανόηση κειμένων μέσα από την αναγνώριση των δομών

Αξία της συνομιλίας με τους γονείς «Μαμά, να μου μιλάς»

Γλωσσικά παιχνίδια Με καταλήξεις (π.χ. σε –άς, σε –ούλι…) Με υποκοριστικά Με λέξεις που έχουν τον ίδιο αρχικό φθόγγο Με λέξεις που έχουν την ίδια συλλαβή (κόκορας, κότα, κοτέτσι) Με συνώνυμα ή ταυτόσημα (βλέπω, παρατηρώ…) Με συμπλήρωση λέξεων σε ελλιπείς φράσεις Με ενώσεις λέξεων (σύνθετα) Με ομώνυμα (σήκω, σύκο) Με κορακίστικα

Γλωσσικά παιχνίδια Ρυθμού & ομοιοκαταληξίας: Από κάτω απ΄ το ραδίκι κάθονται δυο…/ Από κάτω απ’ τις κουρτίνες κάθονται δυο… Αναγνώρισης του αρχικού φωνήματος: «Με το μικρό μου μάτι βλέπω κάτι που αρχίζει από….» Το «σακούλι με τα γράμματα» Διάκριση ήχων του περιβάλλοντος (τρένο…)

Παιγνιώδεις δραστηριότητες ανάγνωσης με νόημα Ανάγνωση ανεκδότων (π.χ. λογοπαίγνια) Τεμαχισμένες ιστορίες Χαμένες λέξεις Εντολές Μισοτελειωμένες εικόνες

Κείμενα με παράλειψη γραμμάτων Φτιάχνει η μάγισσα ένα μείγμα και μου αφαιρεί το σίγμα. τρώω κθύλο απ΄ τη μαμά μου κθύλο για την προφορά μου. δεν μπορώ να τη μιθήθω, αλλά ούτε να μαθήθω.

Limericks Χαρακτηριστικά:  σταθερή δομή  συνάντηση του λογικού με το παράλογο  συνάντηση του πιθανού με το απίθανο  διατάραξη σχέσης σημαίνοντος – σημαινομένου  ανάδειξη ηχητικής αξίας των φθόγγων (> δημιουργία νοήματος)  λεκτικές υπερβάσεις  παρεκφορές (> έμφαση στον ήχο και όχι στο νόημα) Παιδαγωγικοί στόχοι:  καλλιέργεια λογοπλασίας  καλλιέργεια φαντασίας  καλλιέργεια χιούμορ

Αναγνωστικά ή βιβλία; Λογοτεχνικά βιβλία > νοήματα & ιδέες Αναγνωστικά > λέξεις

Σημαντικές παρατηρήσεις: Ο αλφαβητισμός αρχίζει πολύ πριν το παιδί μάθει να γράφει και να διαβάζει. Στην Α δημοτικού τη γοητεία του βιβλίου την αντικαθιστά ο καταναγκασμός του αλφαβητάριου. Αλφαβητάριο: μικρά και άνευ νοήματος κείμενα και ασκήσεις, με αποτέλεσμα μια επίπονη, μονότονη και άχαρη δραστηριότητα που οδηγεί μακριά από την ανάγνωση και το βιβλίο. Ζητούμενο: η οικοδόμηση μιας σχέσης ζωής του μικρού μαθητή με το βιβλίο και το διάβασμα. Μέσο πρόσβασης στην ανάγνωση και τη γραφή > η φιλαναγνωσία και όχι η μηχανιστική εκμάθηση της γραφής και ανάγνωσης.