Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ (527-565 μ.Χ.) ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. Η πολιτική του Ιουστινιανού Ένα Κράτος Μία Εκκλησία Μία νομοθεσία Άγαλμα του Ιουστινιανού.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν: 4067/2012 Εισήγηση 2 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
Advertisements

1 ο Γυμνάσιο Χαλκίδας Εργασία στη Χημεία. Τ Ο Π Υ Ρ Ι Τ Ι Ο και η χρήση του στην τεχνολογία  φωτοβολταϊκά συστήματα,  οπτικές ίνες  σιλικόνες.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Για ποιους λόγους φεύγουν οι πελάτες και δεν ξανάρχονται Τρόποι να τους ξανακερδίσετε.
Παιδιά με παράγοντες «υψηλού κινδύνου». Η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από ατομικούς- βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι δρουν προγεννητικά.
ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ-ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΑΓΙΟΣ Συμβολαιογράφος Αθηνών, Dea Droit Communautaire Μέλος Δ.Σ ΣΣΕΑΠΑΔ Επιστημονικός Συνεργάτης στο Περιοδικό.
ΤΣΕΛΣΙ ● Η Τσέλσι (Αγγλικά: Chelsea Football Club) είναι αγγλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στο Λονδίνο. Ιδρύθηκε το 1905 και από τότε χρησιμοποιεί.
Λίλιαν Μήτρου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ 2 Μαρτίου 2013.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση Σ. Ηλιάδου-Τάχου. Επιτροπή Keeling (2006) Δημοσιεύει κείμενα για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η εκπαίδευση Διλήμματα:
1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΥΔ ΕΠΑΕ)
Ο. Τ. Ο. Ε. – Ημερίδα Το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα από : τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης από.
Οριστική. Όταν θέλουμε να δώσουμε πληροφορίες για ένα γεγονός ή μια κατάσταση, χρησιμοποιούμε την οριστική Πηγαίνω στο σχολείο.Γύρισα στο σπίτι Οι αρνητικές.
Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία ( ) Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία ( ) Οι δάσκαλοι.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Μαθητές με αυτισμό » ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.
Βασικές αρχές της Γεωργικής Παραγωγής (Εξέλιξη, Διάρθρωση, Σύγχρονες τάσεις, Προοπτικές)
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ.
Welcome to Maastricht University Faculty of Economics and Business Administration Περιβαλλοντικό Μάρκετινγκ-Μάνατζμεντ Στρατηγική Ανάλυση 8/12/2015 Δρ.
Το Πάσχα στην Κάλυμνο Τ άξη:A’5 Τ άξη:A’5 Έτος: Έτος: Ονόματα μαθητών: Σιδερούλα Μύτικα,Πόπη Σαμάρκου,Μικέλα Σαμάρκου,Καλλιόπη Τρικοίλη.
« ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ » A.XA ΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK ΚΥΠΡΟΥ.
29/10/20071 Το Εσωτερικό του Υπολογιστή Αθανασόπουλος Νικόλαος.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Μέσα μαζικής ενημέρωσης Παναγιώτης, Τζέλο Δημήτρης, Άγγελος.
 Ορισμός: To κλίμα είναι ένα μέτρο το οποίο αναφέρεται στην κατά μέσο όρο υπολογιζόμενη διακύμανση της θερμοκρασίας, υγρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης,
ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΣΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΩΛΗΣ. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην.
1 Δείκτες Χρηματοοικονομικής Μόχλευσης Με τους δείκτες αυτούς αξιολογούνται οι συνθήκες: της μακροκρόπρόθεσμης χρηματοοικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΣΕΛΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ  Ν Νοέμβριος Μάρτιος 2014  « Όλοι μαζί φίλοι καλοί, όλοι μαζί πιο δυνατοί » ‘
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 2.Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 3.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ “SAINT PAUL” ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2016 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ( μ.Χ.) ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Η πολιτική του Ιουστινιανού Ένα Κράτος Μία Εκκλησία Μία νομοθεσία Άγαλμα του Ιουστινιανού

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1) Αναφορικά με το Κράτος: ◦ Καταστέλλει την εξέργερση των δήμων του Ιπποδρόμου και του λαού (Στάση του Νίκα, 532). ◦ Περιορίζει τη δύναμη των δήμων και των μεγάλων γαιοκτημόνων προς όφελος των ελεύθερων αγροτών. Σύμφωνα με τον Γκ. Οστρογκόρσκι η δυσαρέσκεια του λαού από τη βαριά φορολογία του Ιουστινιανού και η προσπάθεια του τελευταίου να αποδεσμευθεί από την επιρροή των δήμων ήταν τα βασικότερα αίτια του άγριου αγώνα στην πρωτεύουσα.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2) Αναφορικά με την Εκκλησία: ◦ Καταδιώκει τους αιρετικούς και τους «εθνικούς». ◦ Κλείνει τη Νεοπλατωνική Ακαδημία της Αθήνας (529). ◦ Διαδίδει το Χριστιανισμό σε λαούς του Καυκάσου και της Ανατολικής Αφρικής.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (3) Αναφορικά με τη νομοθεσία εκδίδει: ◦ Τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (συλλογή προγενέστερων αυτοκρατορικών νόμων. Ολοκληρώθηκε το 529. Γραμμένος στα λατινικά). ◦ Τον Πανδέκτη (γνώμες Ρωμαίων νομικών. Είχε ισχύ νόμου. Γραμμένος στα λατινικά). ◦ Τις Εισηγήσεις (εγχειρίδιο για αρχάριους φοιτητές της Νομικής. Αποτελούσε σύνοψη των κυριότερων νομικών θεσμών. Γραμμένο σε μορφή διαλέξεων από τον Ιουστινιανό. Γράφτηκε στα λατινικά). ◦ Τις Νεαρές (νέοι νόμοι. Περιλαμβάνει τις διατάξεις που γράφτηκαν μετά τον Ιουστινιάνειο Κώδικα, δηλαδή μετά το 534. Όσες δεν απευθύνονταν στις δυτικές επαρχίες του βυζαντινού κράτους ήταν γραμμένες στα ελληνικά).

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1) Στη Δύση στόχος είναι η ανόρθωση της ρωμαϊκής εξουσίας: ◦ Καταλύει το βανδαλικό κράτος στη Β. Αφρική ( ). ◦ Πολεμά σκληρά για πολλά χρόνια ενάντια στο Οστρογοτθικό Βασίλειο στην Ιταλία ( ). ◦ Ανακαταλαμβάνει μέρος του Βησιγοτθικού Βασιλείου στην Ισπανία.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2) Στην Ανατολή στόχος είναι η επανάκτηση βυζαντινών εδαφών: ◦ Πολεμά εναντίον του Πέρση βασιλιά Χοσρόη Α’. ◦ Συνθηκολογεί με τον Χοσρόη Α’ το 562. Ο Χοσρόης Α΄ της Περσίας

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (3) Στην περιοχή του Δούναβη στόχος είναι η απόκρουση εισβολών: ◦ Χτίζει φρούρια. ◦ Εξαγοράζει την ειρήνη. ◦ Δεν αναχαιτίζει, ωστόσο, τις εισβολές Σλάβων και άλλων λαών. To Φρούριο των Τρικάλων βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της πόλης. Σύμφωνα με τον Προκόπιο ανεγέρθηκε από τον Ιουστινιανό Α΄ (6ος αι.)

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ (565 μ.Χ.)

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΕ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ Απογυμνώθηκαν οι ευρωπαϊκές επαρχίες από στρατεύματα. Άδειασαν τα κρατικά ταμεία. Εξασθένισε η διεθνής δύναμη του Βυζαντίου. Αργότερα, χάθηκαν εκτεταμένες περιοχές.

ΚΤΙΣΜΑΤΑ Επί εποχής Ιουστινιανού κατασκευάστηκαν: ◦ Έργα κοινής ωφελείας. ◦ Οχυρωματικά έργα. ◦ Θρησκευτικά έργα. Στην Κόρινθο κατά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής γέφυρες πέρασαν επάνω από το Ιουστινιάνειο Τείχος για να μην καταστραφεί

Κωνσταντινούπολη Βασιλική κινστέρνα ή κινστέρνα του Ιουστινιανού, 542 μ.Χ Ένα από τα εντυπωσιακότερα και διαρκέστερα στο χρόνο κτίσματα 'κοινής ωφέλειας' του Ιουστινιανού

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Είναι το λαμπρότερο κτίσμα της βυζαντινής τέχνης. Ο αρχιτεκτονικός της ρυθμός είναι βασιλική μετά τρούλου (συνδυασμός μακρόστενου και κυκλικού ή πολυγωνικού κτηρίου). Αρχιτέκτονες ήταν ο Άθνιμος (από τις Τραύλλεις) κι ο Ισίδωρος (από τη Μίλητο). Η κατασκευή της διήρκεσε πέντε χρόνια ( ). Το κεντρικό κτήριο σχηματίζουν τέσσερις πεσσοί (τετράγωνοι κίονες) που συνδέονται με τόξα. Τα τόξα σχηματίζουν ημισφαιρικά τρίγωνα και αυτά ένα στεφάνι πάνω στο οποίο στηρίζεται ο τρούλος).

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Ο ΤΡΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Επιμέλεια: Ελένη Νασιώτη, ΠΕ02