Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ο Γυμνάσιο Χαλκίδας Εργασία στη Χημεία. Τ Ο Π Υ Ρ Ι Τ Ι Ο και η χρήση του στην τεχνολογία  φωτοβολταϊκά συστήματα,  οπτικές ίνες  σιλικόνες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ο Γυμνάσιο Χαλκίδας Εργασία στη Χημεία. Τ Ο Π Υ Ρ Ι Τ Ι Ο και η χρήση του στην τεχνολογία  φωτοβολταϊκά συστήματα,  οπτικές ίνες  σιλικόνες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ο Γυμνάσιο Χαλκίδας Εργασία στη Χημεία

2 Τ Ο Π Υ Ρ Ι Τ Ι Ο και η χρήση του στην τεχνολογία  φωτοβολταϊκά συστήματα,  οπτικές ίνες  σιλικόνες

3 Το πυρίτιο…  Είναι ένα μεταλλοειδές που ανήκει στην 14 η ομάδα του περιοδικού πίνακα μαζί με τον Άνθρακα, το Γερμάνιο, τον Κασσίτερο και το Μόλυβδο. Αυτό σημαίνει ότι έχει τέσσερα ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στοιβάδα και είναι τετρασθενές και ηλεκτροθετικότερο από τον άνθρακα.  Είναι το 8 ο κατά σειρά αφθονίας μάζας στοιχείο στο σύμπαν και το 2 ο σε αναλογία στο στερεό φλοιό της γης (25,7% w/w).  Η πιο συνηθισμένη μορφή του στη διαστρική σκόνη, σε αστεροειδείς, δορυφόρους και πλανήτες είναι το διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) και διάφορες πυριτικές ενώσεις.

4 …στην τεχνολογία  Το πυρίτιο και οι ενώσεις του έχουν πολλές βιομηχανικές χρήσεις.  Το ίδιο το πυρίτιο είναι κύριο συστατικό των περισσότερων ημιαγωγικών συστημάτων και των μικροτσίπ. Οι ημιαγωγικές ιδιότητες των ημιαγωγών πυριτίου παραμένουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με των αντίστοιχων του γερμανίου. Ακόμη, το φυσικό του οξείδιο είναι πιο εύχρηστο και έτσι σχηματίζεται καλύτερο ζεύγος ημιαγωγών - διηλεκτρικών, σε σχέση με κάθε άλλο γνωστό υλικό. Ακόμη, στη μορφή του χαλαζία και διαφόρων πυριτικών ενώσεων σχηματίζει χρήσιμα προϊόντα όπως υαλικά, τσιμέντα, κεραμικά.

5 γυαλί

6 κεραμικά

7 ημιαγωγοί

8 To υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο για την κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων στην βιομηχανία είναι το πυρίτιο. Είναι ίσως και το μοναδικό υλικό που παράγεται με τόσο μαζικό τρόπο. Το πυρίτιο σήμερα αποτελεί την πρώτη ύλη για το 90% της αγοράς των φωτοβολταϊκών. Φωτοβολταϊκά συστήματα

9 Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του πυριτίου είναι:  Μπορεί να βρεθεί πάρα πολύ εύκολα στη φύση. Είναι το δεύτερο σε αφθονία υλικό που υπάρχει στον πλανήτη μετά το οξυγόνο. Το διοξείδιο του πυριτίου (SiO 2 ) ή κοινώς η άμμος και ο χαλαζίτης αποτελούν το 28% του φλοιού της γης.  Είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.  Μπορεί εύκολα να λιώσει και να μορφοποιηθεί. Επίσης είναι σχετικά εύκολο να μετατραπεί στη μονοκρυσταλλική του μορφή.

10  Οι ηλεκτρικές του ιδιότητες μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και στους 125 βαθμούς Κελσίου κάτι που επιτρέπει τη χρήση του πυριτίου σε ιδιαίτερα δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα φωτοβολταϊκά στοιχεία πυριτίου ανταπεξέρχονται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών.

11 Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από ένα ή περισσότερα πάνελ (ή πλαίσια, ή όπως λέγονται συχνά στο εμπόριο, «κρύσταλλα») φωτοβολταϊκών στοιχείων (ή «κυψελών», ή «κυττάρων»), μαζί με τις απαραίτητες συσκευές και διατάξεις για τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, στην επιθυμητή μορφή.

12 Το φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι συνήθως τετράγωνο, με πλευρά 120-160mm. Δυο τύποι πυριτίου χρησιμοποιούνται για την δημιουργία φωτοβολταϊκών στοιχείων: το άμορφο και το κρυσταλλικό πυρίτιο, ενώ το κρυσταλλικό πυρίτιο διακρίνεται σε μονοκρυσταλλικό ή πολυκρυσταλλικό. Το άμορφο και το κρυσταλλικό πυρίτιο παρουσιάζουν τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα, και κατά τη μελέτη του φωτοβολταϊκού συστήματος γίνεται η αξιολόγηση των ειδικών συνθηκών της εφαρμογής (κατεύθυνση και διάρκεια της ηλιοφάνειας, τυχόν σκιάσεις κλπ.) ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνολογία.

13 Φωτοβολταϊκό πάρκο

14 Η άλλη όψη των φωτοβολταϊκών

15 Και η άλλη …πρόταση

16 Οπτικές ίνες  Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, με διάμετρο μικρότερη των 8 mm όπου από μέσα τους, μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα, υπό μορφή φωτός. Συνήθως τις συναντάμε συγκεντρωμένες σε δέσμες, που σχηματίζουν τα λεγόμενα οπτικά καλώδια. Ένα καλώδιο οπτικών ινών, περιέχει μέσα του δεκάδες ή και εκατοντάδες πολύ λεπτές τέτοιες οπτικές ίνες, με διάμετρο μικρότερη και από μία τρίχα. Με τις ακτίνες λέιζερ, ένα σήμα μπορεί να μεταδοθεί δια μέσου οπτικών ινών σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 χλμ.

17  Υπάρχει ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τις δυνατότητες και εφαρμογές τους.  Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται ευρέως σε δίκτυα επικοινωνιών και επιτρέπουν τη μετάδοση φωτεινών σημάτων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε υψηλότερο εύρος ζώνης (ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων) σε σχέση με άλλες μορφές μετάδοσης σημάτων, όπως ο χαλκός, ενώ η ταχύτητα μετάδοσης πλησιάζει αυτή με την οποία διαδίδεται το φως.

18  Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται αντί των μεταλλικών καλωδίων, διότι τα σήματα ταξιδεύουν μαζί τους με μικρότερη απώλεια και επίσης δεν επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.  Χρησιμοποιούνται επίσης για φωτισμό.  Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά εικόνων, επιτρέποντας έτσι την προβολή σε στενούς χώρους.  Ειδικά σχεδιασμένες οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται και για πολλές άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων λέιζερ.

19 Οπτικές ίνες

20

21 σιλικόνες  Σιλικόνη είναι η συνοπτική ονομασία πολυμερών ενώσεων από άτομα οξυγόνου και πυριτίου. Οι σιλικόνες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη σταθερότητα κατά τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Χαρακτηρίζονται επίσης από αξιόλογη αντοχή στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών.  Οι σιλικόνες έχουν αποκτήσει μια τεράστια πρακτική και βιομηχανική σημασία σε πολλούς τομείς, όπως στον ηλεκτρονικό, υφαντικό, μηχανικό, οικοδομικό, στην παραγωγή βερνικιών, λιπαντικών και πλαστικών υλών.

22  Παρόλο που μερικές οργανικές πυριτικές ενώσεις ήταν γνωστές από την αρχή του αιώνα μας, η πραγματική έρευνα που εφαρμόστηκε με την ανακάλυψη των σιλικονών ως πρακτικά χρήσιμων ουσιών, οφείλεται σε δύο μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες, την Dow Corning και την General Electric, που πραγματοποίησαν πρώτες τη βιομηχανική σύνθεση μιας εκτεταμένης σειράς σιλικονικών προϊόντων που εξαπλώθηκε ταχύτατα. Οι πρώτες συνθετικές σιλικόνες ήταν τα ελαιώδη ή σιλικονικά υγρά, ακολούθησαν τα λιπώδη, τα τυποποιημένα ελαιώδη και ύστερα τα ελαστικά, οι ρητίνες και τα συμπολυμερή.

23

24

25 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας !!!

26 Η Θ Ε Μ Α Τ Ι Κ Η Ο Μ Α Δ Α Εύη Κυράνα Παναγιώτης Κυριάκης Δημήτρης Κύριλλος Νίκος Κύριλλος Αλέξανδρος Κουτσούμπης Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Μαρία Αθανασιάδη

27 Βιβλιογραφία 1) www.wikipedia.gr 2) http://7gym-zograf.sch.gr/activities/2007-08/ergasia_xhmeia/03.pdf 3) http://blogs.sch.gr/labos/2010/11/23 4) http://www.selasenergy.gr/fv_systemes.Php 5) Βιβλίο Χημείας Γ’ Γυμνασίουhttp://7gym-zograf.sch.gr/activities/2007-08/ergasia_xhmeia/03.pdfhttp://blogs.sch.gr/labos/2010/11/23http://www.selasenergy.gr/fv_systemes.Php


Κατέβασμα ppt "1 ο Γυμνάσιο Χαλκίδας Εργασία στη Χημεία. Τ Ο Π Υ Ρ Ι Τ Ι Ο και η χρήση του στην τεχνολογία  φωτοβολταϊκά συστήματα,  οπτικές ίνες  σιλικόνες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google