Μελέτη Πρωτεινών Τρούγκος Κ. Αν. Καθ. Βιοχημείας Εργ. Βιολογικής Χημείας Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ DNA
Διαχωρισμός μιγμάτων.
Βιοτεχνολογία.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 3&4 ΡΑΜΠΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου Μη πολικά και πολικά μόρια
A B ΤΥΠΟΙ ELISA Αμεση ELISA (direct ELISA)
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ (Υπ.αρ.2 καταναλωτής υπολογιστικής ισχύος παγκοσμίως) α.Βιοπληροφορική β.Σχεδιασμός Υλικών Διερεύνηση στρατηγικών που διευκολύνουν.
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
ΒΑΚΤΗΡΙΟΦΑΓΟΙ.
ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΖΑΣ MALDI – TOF
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ DNA.
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
(Περυλενο)-ο-κινονομεθίδια στην Αλκυλίωση και Xιαστί (Χ)-σύζευξη Βιομακρομορίων: Σύνθεση και Μελέτη Συζευγμάτων με Αμινοξέα και Πεπτίδια.
Άσκηση 5η -Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Το γενετικό υλικό οργανώνεται σε χρωμοσώματα
Εισαγωγή Απαιτούμενα όργανα Συναρμολόγηση συσκευής Πληροφορίες.
Τα είδη των χρωματογραφιών
Μακρομόρια Βιολογία Β΄ Λυκείου Επιμέλεια: Ελένη Τσιλιβή, βιολόγος.
Τεχνικές διαχωρισμού.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Απομόνωση DNA Mια πλήρης σειρά όλης της γενετικής πληροφορίας ενός ιού ή ενός κυττάρου αποτελεί το γονιδίωμα. Στα σωματικά κύτταρα ενός ευκαρυωτικού οργανισμού.
Tι είναι οι Πρωτεϊνες Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα πιο διαδεδομένα και πολυδιάστατα τόσο στη μορφή όσο και στη λειτουργία τους μακρομόρια. Είναι μεγάλα σύνθετα.
Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA- Ένζυμα περιορισμού Η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA αποτελεί τη βάση της κλωνοποίησης. Κλωνοποίηση είναι η τεχνική.
Απομόνωση DNA Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. DNA DNA (ΔΕΟΞΥΡΙΒΟ- ΝΟΥΚΛΕΙΚΟ ΟΞΥ) «Δομικά» συστατικά: δεοξυριβονουκλεοτίδια Βιολογικός ρόλος : αποθήκευση της.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εργαστήριο: Μοριακής Βιολογίας Υπέυθυνος: Ρήγας Σταμάτης Ασκούμενοι: Πατριανάκος Στέφανος, AM:
Αμινοξέα Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών. Καλούνται οι οργανικές ενώσεις που έχουν.
Ενόργανη Ανάλυση I Χρωματογραφία Ιοντοανταλλαγής Κοντογιάννης Χρίστος, Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
Ιδιότητες των πρωτείνων Η ΥΔΡΟΛΥΣΗ Πρωτείνη ΠΡΩΤΕΟΛΥΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ Πεπτίδια, Αμινοξέα Ή ΟΞΕΑ ( HCl ) Η ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ : καταστροφή της τρισδιάστατης δομής της.
Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία Μεταβολισμός πρωτεϊνών.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας Ηλεκτρισμός Διαφάνειες και κείμενα από: P Davidovic: Physics in Biology and Medicine Χ. Τσέρτος (Πανεπ. Κύπρου)
Στοιχεία από τη θεωρία απαραίτητα για την επίλυση ασκήσεων
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διαδικασία ηλεκτροφόρησης DNA
Η βιοσύνθεση τω πρωτεϊνών στα ριβοσώματα
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
Ενότητα 8: Μέθοδοι διαχωρισμού Γεώργιος Παπαδόπουλος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Ανάλυση τμημάτων DNA και ένζυμα περιορισμού
ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ Καρίνου Ε. και Σιβροπούλου Α.
Περιεχόμενο πρώτης διάλεξης
ΕΙΚΟΝΑ 7.5 Δομή της βακτηριακής RNA πολυμεράσης. Οι υπομονάδες α της πολυμεράσης απεικονίζονται με σκούρο πράσινο και ανοιχτό πράσινο χρώμα. Με.
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Τρούγκος Κων/νος Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτεομική: Ολιστική ανάλυση πρωτεϊνών των οποίων τα ολικά επίπεδα και οι μετα-μεταφραστικές τροποποιήσεις που φέρουν μεταβάλλονται.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΕΠΤΗΣ ΣΤΟΙΒΑΔΑΣ (Thin Layer Chromatography, TLC) Egon Stahl Στατική Φάση 0.15 – 2 mm Υλικό στήριξης.
«ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΞΥΤΕΛΙΚΟΥ ΑΚΡΟΥ (BRCT) ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ BRCA1 ΣΤΗΝ ΔΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΟΜΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ
Απομόνωση και ταυτοποίηση
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014.
Απομόνωση και ταυτοποίηση A. Φωτεινοπούλου, Α. Μαρμάρη
Βιολογίας Συμπεριφοράς
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ρ. Τσιτσιλώνη, Π. Παπαζαφείρη
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Συσκευές ηλεκτροφόρησης. Ηλεκτροφόρηση Αναλυτική μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιολογία και στην ιατρική για το χωρισμό – σπάσιμο – διάλυση.
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
Χημική σύσταση του κυττάρου
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ.
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
Ιστοχημικές Τεχνικές και Ιστοχημικές Χρώσεις
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
ΑΝΟΣΟΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ανοσοχρωματογραφία είναι ένας συνδυασμός χρωματογραφίας και ανοσολογικής δοκιμασίας. Είναι μια απο τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές.
Βιολογίας Συμπεριφοράς
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μελέτη Πρωτεινών Τρούγκος Κ. Αν. Καθ. Βιοχημείας Εργ. Βιολογικής Χημείας Ιατρικής ΕΚΠΑ

Διαχωρισμός κυτταρικών συστατικών Λύση και Ομογενοποίηση κυττάρων ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ φυγοκέντρηση σε αυξανόμενες ταχύτητες

Διαχωρισμός με βάση S (πυκνότητα σωματιδίων/σχήμα κλπ ) Κλίση πυκνότητας πχ σουκρόζης

Τεχνικές χρωματογραφίας Χρωματογραφία Μοριακής διήθησης Στήλη έχει υλικό με σφαίρες που έχουν οπές. Μικρού μεγέθους πρωτείνη εισέρχεται εντός και καθυστερεί ενώ μεγάλες δεν εισέρχονται

Χρωματογραφία Ιοντοανταλλακτική Υλικό στήλης έχει φορτίο πχ αρνητικό και συγκρατεί πρωτείνες με αντίθετο φορτίο. Διαχωρίζονται οι θετικά φορτισμένες πρωτείνες. Αλλαγή pH διαλύτη, αλλάζει το φορτίο της δεσμευμένης πρωτείνης με αποτέλεσμα τη συλλογή της μετά την έκλουση των υπολοίπων.

Χρωματογραφία συγγένειας. Στη στήλη η ρητίνη έχει συγγένεια για μία από τις προς διαχωρισμό πρωτείνες πχ έχει αντίσωμα. Συγκρατά τη πρωτείνη που αναγνωρίζει το αντίσωμα (διαχωρισμός). Αλλαγή pH διαλύτη για « απελευθέρωση» και συλλογή της επιθυμητής πρωτείνης μετά την έκλουση των άλλων.

Ηλεκτροφόρηση σε πηκτή Διαχωρισμός πρωτεινών με βάση το Μοριακό Βάρος Μ. Β. Η κίνηση είναι αντιστρόφως ανάλογος του Μ.Β Προυπόθεση νάχουμε αποδιατάξει τη πρωτείνη και να έχουμε δώσει ομοιόμορφο φορτίο (αρνητικό) με SDS

Ισοηλεκτρική Εστίαση –IEF (Isoelectric Focusing) Διαχωρισμός με βάση το pI (ισοηλεκτρικό σημείο μίας πρωτείνης). Κάνουμε κλίση / βαθμίδωση pH Πρωτείνες υπό επίδραση ηλεκτρικού πεδίου κινούνται έως ότου συναντήσουν το pI τους όπου και ακινητοποιούνται. Ισοηλεκτρικό σημείο έιναι το pH εκείνο στο οποίο το συνολικό φορτίο μίας πρωτείνης είναι μηδέν.

Καθαρισμός πρωτείνης Με εφαρμογή διάφορων τεχνικών που βασίζονται στις Φυσικοχημικές ιδιότητες των πρωτεινών επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός από το μίγμα και σταδιακά ο καθαρισμός μίας πρωτείνης ώστε στη συνέχεια να είναι εφικτή η μελέτη της.

Μελέτη πρωτοταγούς δομής μίας πρωτείνης Μέθοδος EDMAN Σήμανση στο αμινοτελικό άκρο (PTH) Ηπια υδρόλυση (με αραιό οξύ) όπου το πρώτο μόνο αμινοξύ αποσπάται ως κυκλικό παράγωγο και χαρακτηρίζεται. Επανάληψη διαδικασίας για 50 περίπου φορές. Αν πρωτείνη έχει πιο πολλά αμινοξέα τότε

Συνέχεια ΕDMAN Yδρόλυση πρωτείνης σε πεπτίδια με ειδικές πεπτιδάσες που κόβουν μετά από κάποιο συγκεκριμένο αμινοξύ. Διαχωρισμός πεπτιδίων και λήψη τους σε καθαρή μορφή (με χρωματογραφία ή ηλεκτροφόρηση) Εφαρμογή σε κάθε πεπτίδιο της τεχνικής ΕDMAN

ΕDMAN συνέχεια Η σειρά των πεπτιδίων επιτυγχάνεται με νέα ειδική υδρόλυση της αρχικής πρωτείνης με άλλη ειδική πεπτιδάση Διαχωρισμό πεπτιδίων Εφαρμογή σε κάθε πεπτίδιο της τεχνικής EDMAN Eύρεση σειράς μέσω επικαλυπτόμενων πεπτιδίων.

Σημασία εύρεσης πρωτοταγούς δομής πρωτείνης Μελέτη δομών / συγκριτικές μελέτες με πρωτείνες άλλων οργανισμών /εξέλιξη. Μελέτη DNA/ γονιδίου. Κατασκευή αντισωμάτων έναντι της πρωτείνης. Σύνθεση πρωτείνης για φάρμακο.

Σύνθεση πεπτιδίου στερεάς φάσης Αρχίζει από το καρβοξυτελικό άκρο. Γίνεται πάνω σε ρητίνη με διαδοχική προσθήκη αμινοξέων και πλύσιμο αυτής πρίν από κάθε νέα προσθήκη (καθαρισμός) Πρέπει να αντιδράσουν οι σωστές ομάδες πχ καρβοξυλομάδα (ν-1) αμινοξέος και αμινομάδα (ν) αμινοξέος. Για το λόγο αυτό οι πλάγιες ομάδες των αμινοξέων είναι προστατευμένες όπως και αμινομάδα του ν-1 αμινοξέος (t-boc) ενώ η καρβοξυλομάδα του ν αμινοξέος ενεργοποιημένη.

Χρήση συνθετικών πεπτιδίων Ως φάρμακα Δημιουργία αντισωμάτων Μελέτη δομών στο χώρο