Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο τα υλικά κατάλοιπα των προγόνων μας, που αποκαλύπτουμε στις ανασκαφές. Πολιτισμός είναι και ο τρόπος ζωής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Φαγητό των αρχαίων ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Χοληστερόλη.
Ισορροπημένη διατροφή
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Υγεία.
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μεσογειακή Διατροφή!.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
Οι διατροφικές συνήθειες
Ομαδα Α Διατροφή στηνΑρχαία Ελλάδα: Καλλιέργειες και προϊόντα Γεύματα
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Σχ. Έτος
Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ « Το πρωί τρως για τον εαυτό σου, το μεσημέρι για τον φίλο σου και το βράδυ για τον εχθρό σου»
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Το πρωινό αποτελεί, αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο γεύμα όλων μας! Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αγγλικός όρος για το πρωινό («breakfast») σημαίνει «σπάσιμο.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
να φροντίσει καλύτερα την υγεία σου
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Δειγματική Διδασκαλία
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Χριστουγεννιατικα εθιμα της Κυπρου και της Ελλαδας
Συμπόσια στην Αρχαία Ελλάδα
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται. Σύμμαχος της υγείας μου το πρωινό Το πρωινό υπάρχει από την αρχαιότητα. Στην προκλασική περίοδο ονομάζονταν και αργότερα.
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΜΗΜΑ : ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α΄ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ : ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΝΟΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ:
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Μεσογειακή Διατροφή 3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρα-κτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργι-κή δραστηριότη-τα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο τα υλικά κατάλοιπα των προγόνων μας, που αποκαλύπτουμε στις ανασκαφές. Πολιτισμός είναι και ο τρόπος ζωής παλαιότερα και σήμερα, το πώς σκεπτόμαστε, πώς αντιδρούμε και τι τρώμε.

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΙΤΑ (ΔΙΑΤΡΟΦΗ) ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πριν ξεκινήσουν οι Έλληνες για τις δουλειές τους, έτρωγαν κάτι λιτό. Αυτό το πρώτο γεύμα λεγόταν ακράτισμα, ήταν ψωμί βουτηγμένο σε λίγο ανέρωτο κρασί. Προς το μεσημέρι έπαιρναν ένα απλό γεύμα, το άριστον. Πριν από το βραδινό γεύμα έτρωγαν το εσπέρισμα. Το κανονικό γεύμα, που ήταν πλουσιοπάροχο, το έπαιρναν στο τέλος της μέρας και λεγόταν δείπνον.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Η κατανάλωση του ελαιόλαδου ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στην Αρχαία Ελλάδα. Φημισμένο λάδι στην αρχαιότητα ήταν αυτό που προερχόταν από τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ η Αττική, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, ήταν όχι μόνο αυτάρκης αλλά και εξαγωγέας ελαιόλαδου και ελιών.

ΚΡΑΣΙ Το κρασί ήταν ένα καθημερινό βασικό συστατικό στην διατροφή τους, στην πραγματικότητα αποτελούσε μια οπό τις βασικές τροφές αφού ήταν μέρος του πρωινού αλλά και των υπολοίπων γευμάτων. ΨΑΡΙΑ Ανέκαθεν οι Έλληνες έτρωγαν πολύ περισσότερα ψάρια οπό κρέας. Στην αρχαιότητα προτιμούσαν, όπως φαίνεται, κυρίως παχιά ψάρια: κολιό - σκουμπρί, σαρδέλα, γόπα, μαρίδα κ.α.

ΚΡΕΑΤΑ Τα πουλερικά διαφόρων ειδών, τα κουνέλια, οι λαγοί, οι αγριόχοιροι, το αγριοκάτσικα, τα ελάφια και τα γνωστά κατοικίδια ζώα, αποτελούσαν τις κύριες πηγές κρέατος των αρχαίων Ελλήνων. ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Τα όσπρια και τα δημητριακά, αποτελούσαν τη διατροφική βάση. Τα κουκιά, τα λούπινα, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι μερικά από τα όσπρια που προτιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Τα δημητριακά χρησίμευαν κυρίως στην παρασκευή διαφόρων τύπων ψωμιού.

Λαχανικά : το αγγούρι, η αγκινάρα, ο αρακάς, οι κολοκύθες, τα κρεμμύδια, το λάχανο, το σπαράγγια, τα μανιτάρια, τα παντζάρια κ.α. Καρυκεύματα και μπαχαρικά: άνηθος, βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη, κουκουνάρι, αλλά και τα εισαγόμενα από την Ανατολή, όπως πιπέρι, κ.α. Φρούτα: το αχλάδι, το δαμάσκηνο, το κεράσι, το κούμαρο, το κυδώνι, και βέβαια το σταφύλι και το σύκο. Ξηροί καρποί: συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάστανα, οι σταφίδες και τα ξερά σύκα.

. Την νηστεία ασκούσαν προπάντων οι ιερείς, οι βασιλείς και οι στρατηγοί προκειμένου να θυσιάσουν. Οι άλλοι, και μάλιστα οι Αθηναίοι, νήστευαν μόνον κατά τις εορτές των «Ελευσινίων» για κάθαρση και εξιλασμό. Γενικά οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως μια δοκιμασία για να πλησιάσουν το θείο. Στις θυσίες ετοίμαζαν ένα είδος πίτας που ήταν ένα παχύρρευστο κράμα από αλεύρι, μέλι και λάδι.

Οι Σπαρτιάτες χαρακτηρίζονταν από αυτοπειθαρχία και λιτότητα που ξεκινούσε από την παιδική τους ηλικία κι αυτό φαινόταν καθαρά και στις διατροφικές συνήθειές τους. Η διατροφή των ελλήνων Σπαρτιατών περιλάμβανε: – Κριθάρι (βασικό στοιχείο, άφθονο στην περιοχή) – Μέλανα ζωμό (σούπα με χοιρινό, αίμα και αλάτι). Τον συνόδευαν με κριθαρένιο ψωμί, τυρί, σύκα, κρασί.

Στην αρχαία Σπάρτη τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους ήταν: Οι ελιές και το ελαιόλαδο, τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά που λειτουργούν προστατευτικά σε πολλές ασθένειες, όπως η χοληστερίνη και η αρθρίτιδα. Το ελαιόλαδο έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Το κρασί, το οποίο είχε περίοπτη θέση στη διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών. Ωστόσο, στην πατρίδα της αυτοπειθαρχίας και του μέτρου, η μέθη ήταν απαγορευμένη και τιμωρούνταν ιδιαίτερα σκληρά..

Οι διατροφικές ανάγκες ενός αθλητή ήταν μεγάλες εξαιτίας του πολύ δύσκολου τρόπου ζωής και της συνεχούς προπόνησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτρωγαν κρεμμύδια και σκόρδα, με αποτέλεσμα η αναπνοή του αθλητή να είναι χαρακτηριστική και να ξεχωρίζει. Οι Σπαρτιάτες αθλητές έτρωγαν το Μέλανα ζωμό. Η ενεργειακή «μπάρα» των αθλητών ονομαζόταν σήσαμις κι ήταν φτιαγμένη από μέλι και σουσάμι. Ίσως δεν ήταν τυχαίο ότι οι Σπαρτιάτες είχαν τους περισσότερους Ολυμπιονίκες.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ! ΔΡΙΜΑΛΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΕΛΕΝΗ