Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Σχ. Έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Σχ. Έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Σχ. Έτος 2012-13
ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Σχ. Έτος ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ «Η τροφή σου ... το φάρμακό σου»

2 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του συγκεκριμένου θέματος είναι να κατανοήσουμε πως η τροφή είναι το πολυτιμότερο αγαθό που αποσκοπεί στην κάλυψη μιας βιολογικής ανάγκης εξασφαλίζοντας την επιβίωση μας. Με την έρευνά μας προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους νέους από τις κακές διατροφικές συνήθειες.

3 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

4 Μάζευε καρπούς, ρίζες, βλαστούς και άλλα είδη χόρτων.
Κυνηγούσε πουλιά και άγρια ζώα. Έπιανε ψάρια. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε τροφοσυλλέκτης. Όταν δεν έβρισκε τροφή σε μια περιοχή μετακινούνταν σε κάποια άλλη. Όταν έβρισκε μεγάλες ποσότητες τροφής, έθαβε τα πλεονάσματα στη γη. Καλλιέργησε σιτηρά Έμαθε να συντηρεί το κρέας, την ξήρανση, το κάπνισμα.

5 Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων
Τα γεύματα της ημέρας ήταν 3 στον αριθμό. Το 1ο αποτελούσε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί. Το 2ο λάμβανε χώρα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Το 3ο ήταν το σημαντικότερο της ημέρας. Οι γυναίκες γευμάτιζαν χωριστά από τους άνδρες. Οι Έλληνες έτρωγαν καθιστοί.

6 Τα δημητριακά ήταν η βάση της διατροφής τους.
Κατανάλωναν επίσης ψάρια και κρεατικά, οι πλούσιες οικογένειες. Κυνηγούσαν πτηνά και λαγούς. Μεγάλωναν πουλερικά και χήνες στις αυλές. Μερικοί διατηρούσαν κοπάδια με πρόβατα κ.ά. Το κρέας ήταν ακριβό, με εξαίρεση το χοιρινό.

7 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ ; Είναι κάθε ουσία που καταναλώνεται με σκοπό την διατήρηση της ζωής, της ανάπτυξης και της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Οι τροφές περιέχουν χημικές ουσίες, που ονομάζονται θρεπτικά συστατικά.

8 Μακρoθρεπτικά συστατικά Μικροθρεπτικά συστατικά
2α. ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΡΟΦΗΣ Μακρoθρεπτικά συστατικά Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπη Μικροθρεπτικά συστατικά Βιταμίνες Ιχνοστοιχεία

9 3. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

10 Ποιεσ καθημερινεσ συνηθειεσ επηρεαζουν τη διατροφη μασ;
Σωματική δραστηριότητα Σταθερές ώρες γευμάτων Τηλεόραση

11 ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ;
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ; Βιταμίνη D Ασβέστιο Φυτικές ίνες Κάλιο

12 Ποιοι παραγοντεσ επηρεαζουν τισ διατροφικεσ μασ συνηθειεσ;
Κοινωνία – Ψυχολογία Γενετικοί παράγοντες Φυσικό περιβάλλον Θρησκεία Υγεία

13 Ποιεσ ειναι οι κυριοτερεσ διατροφικεσ διαταραχεσ;
Ποιεσ ειναι οι κυριοτερεσ διατροφικεσ διαταραχεσ; Ψυχογενής Ανορεξία Ψυχογενής Βουλιμία Παχυσαρκία Νυχτερινή Υπερφαγία Ορθορεξία

14 Ποιεσ ειναι οι κυριοτερεσ ασθενειεσ απο κακη διατροφη;
Σακχαρώδης διαβήτης Υποβιταμίνωση Υπερβιταμίνωση Αρτηριακή πίεση Αύξηση χοληστερίνης Αύξηση τριγλυκεριδίων

15 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ –ΓΥΜΝΑΣΙΟ 164 μαθητές μας απάντησαν σε τέσσερις ερωτήσεις.

16

17

18

19

20 4. FAST FOOD Όλοι γνωρίζουμε την κακή επιρροή που έχει στην υγεία μας, η κατανάλωση τροφών που χαρακτηρίζονται “fast food”. Στα πλαίσια του project κάναμε ένα πείραμα για να αποδείξουμε τον παραπάνω ισχυρισμό.

21 15/10/ η μέρα

22 15/10/ η μέρα

23 25/10/ η μέρα

24 25/10/ η μέρα

25 1/11/ η μέρα

26 1/11/ η μέρα

27 8/11/ η μέρα

28 15/11/ η μέρα

29 29/11/ η μέρα

30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η κατανάλωση fast-food έχει βλαβερά αποτελέσματα στον οργανισμό μας, λόγω των μεταλλαγμένων ουσιών-συντηρητικών που περιέχονται μέσα στα τρόφιμα. Επίσης, δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας.

31 5. ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ α. ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

32 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Όξινες τροφές: Κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αναψυκτικά, πατατάκια, σοκολάτες, αλκοόλ, κ.ά. Αλκαλικές τροφές: Σαλάτες, λαχανικά, φρούτα, κ.ά.

33 ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;
Για να διατηρήσουμε το PH του σώματος στην τιμή 7,4. Βελτιώνεται η απόδοση των μυών μας, αυξάνεται ο μεταβολισμός μας. Δεν παίρνουμε εύκολα κιλά και χάνουμε το περιττό βάρος. Μας προσφέρουν πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

34 ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ Λαχανικά: λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, κουνουπίδι, σπανάκια, ντομάτα, καρότα, φασολάκια, κ.ά. Λίπη και έλαια: λινάρι, αβοκάντο, ελιά. Φρούτα: λεμόνι, γκρέιπ-φρουτ, καρπούζι, κ.ά. Ποτά και ροφήματα: φρέσκος χυμός λαχανικών, νερό, τσάι κ.ά. Σπόροι: αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακή, κύμινο, σουσάμι κ.ά.

35 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές (PH 8,5 – 9): Ακτινίδια, αντίδια, αχλάδια, μαϊντανός, πεπόνι, σπαράγγι, σταφύλια, σύκα ξερά, χυμοί φρούτων και λαχανικών κ.ά. Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες (PH 7 – 7,5): αμύγδαλα, αλάτι θαλασσινό, ελαιόλαδο, κάστανα, κεράσια, μανιτάρια, μέλι, μουστάρδα, γάλα , τυρί κ.ά.

36 Ελαφρώς όξινες προς ουδέτερες τροφές (PH 6,5 – 7): Βούτυρο, δημητριακά πρωινού, καρύδια, μαργαρίνη, πίτουρα, ποπ-κορν, κ.ά. Εξαιρετικά όξινες τροφές (PH 5 – 5,5): Αλάτι ιωδιούχο, αλεύρι, αναψυκτικά και ποτά, κρέας, γλυκά, ζάχαρη, ζυμαρικά, καφές, μαρμελάδες, ρύζι, σοκολάτα, τσάι μαύρο κ.ά.

37 Τι είναι μεσογειακή διατροφή;
β. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τι είναι μεσογειακή διατροφή;

38 Ο όρος μεσογειακή διατροφή είναι συνώνυμος με την υγιεινή διατροφή και την μακροζωία.
Περιλαμβάνει απλές και εύγεστες συνταγές. Αποτελείται από προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

39 ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ;
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ; ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ-ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΡΕΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΑΒΓΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

40 6. ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ H SUPERFOODS

41 ΤΙ ΕIΝΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ ;

42 Τροφές που μπορεί να συνεισφέρουν όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην ίαση πολλών νοσημάτων.
Μια τροφή χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή όταν η μικρή ποσότητα καταφέρνει να συγκεντρώσει πλήθος ευεργετικών ουσιών.

43 ΠΟΙΕΣ ΕIΝΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ;

44 ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C, Ε,Β1, Β2, Β6,ΚΑΛΙΟ, ΜΑΓΓΑΝΙΟ, ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΧΑΛΚΟ,ΜΑΓΝΗΣΙΟ, ΣΙΔΗΡΟ. ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ.

45 ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C. ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ.
ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β.

46 ΚΙΝΟΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β . ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε. ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ.

47 ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ.

48 ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Α, Β2, Ε, ΚΑΛΙΟ,ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ, ΦΩΣΦΟΡΟ, ΣΙΔΗΡΟ. ΕΝΥΔΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

49 ΚΕΡΑΣΙΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ.

50 ΣΥΚΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΚΑΛΙΟ. ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ. ΜΥΟΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ.

51 ΧΑΡΟΥΠΙ ΒΟΗΘΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ ΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ.
ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.

52 ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ

53 ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α, Β2, Β3, C, ΚΑΛΙΟ, ΣΙΔΗΡΟ.

54 ΣΚΟΡΔΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ.
ΓΙΑΤΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΙΜΑ, ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗΣ. ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΥΠΟΤΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ.

55 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ

56 ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΑΚΙΑ !!! Λάντζα Ευστρατία Καπέρδα Ελένη
Τσολογιάννη Παρασκευή Μακρή Ευαγγελία

57 ΟΙ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ !!! Κάσα Αλεξάντερ Τόσκας Ευάγγελος
Γκέκας Γεώργιος Γκιοκχιλάι Έντουαρντ

58 ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΕ ΠΙΤΖΑΜΕΣ !!!
Σεραφειμίδου Ευθυμία Πλατσά Βασιλική Αποστολοπούλου Ραφαηλία Κουτσιάδη Ελευθερία

59 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!! THANK YOU !!! MERCI !!! DANKE SCH’O’N !!!


Κατέβασμα ppt "ΓΕΛ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ Ερευνητική Εργασία Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ Σχ. Έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google