ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ (2.1-2.10)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αξιοποιώντας τον μαθητικό υπολογιστή στη τάξη … Γ. Λαγουδάκος – Χρ. Σταύρου
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Κωνικές τομές Κωνικές τομές
ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του διδακτικού στόχου αυτού ο/η μαθητής/τρια πρέπει: 1. Να μπορεί να διχοτομεί ευθεία γραμμή και γωνία.
4-3 ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ.
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ.
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Sketchpad Χρήση του λογισμικού ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ
Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.
Η Γεωμετρία της Γενικής θεωρίας
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
Παραλληλόγραμμα τεστ 1 τεστ 2 ασκήσεις Φάνης Παπαδάκης
Όμιλος Μαθηματικά και Λογοτεχνία Μαντώ Γεωργούλη A’2 Αναστασία Κασαπίδη A’3 Ρήγας Διονυσόπουλος A’2.
Π λ ύ γ ω ν α Γρηγόρης Τάσιου.
Τ ρ ί γ ω ν α Ιωάννης Τάσιου.
Τι είναι συνάρτηση Ορισμός
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Μονόμετρα και Διανυσματικά Μεγέθη
Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
Τι είναι συνισταμένη δύο ή περισσοτέρων δυνάμεων;
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
ΤΡΙΓΩΝΑ. ΤΡΙΓΩΝΑ Το σχήμα που προκύπτει είναι το τρίγωνο ΑΒΓ Το τρίγωνο Α Β Γ Ορίζουμε τρία σημεία Α, Β, Γ πάνω στο επίπεδο 2. Ενώνουμε τα σημεία.
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Ο κόσμος είναι … μαθηματικά!!!
Θεωρία Γράφων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές
ΓΡΑΜΜΕΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ:
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ
Είδη και στοιχεία τριγώνων Κεφάλαιο 3ο
Κινηματική.
Στοιχεία από τα Διανύσματα
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
ΣΥΝΟΛΑ.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Θεωρία Γράφων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές
Κοζαλάκης Ευστάθιος ΠΕ03
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών
Προσπάθησε να εκφράσεις με κατάλληλους αριθμούς τις θέσεις του αεροπλάνου, του ψαριού και του τζετ σκι σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα αεροπλάνο.
Η ευκλειδeια και οι μη ευκλειδειεσ γεωμετριεσ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Μερικές βασικές έννοιες διανυσματικού λογισμού.
Ο ΚΥΚΛΟΣ. Θυμάμαι ότι: Κύκλος είναι μια κλειστή καμπύλη γραμμή της οποίας όλα τα σημεία απέχουν εξίσου από το κέντρο Ο. Ο Ακτίνα (α) είναι ένα ευθύγραμμο.
Γράφημα είναι μία διμελής σχέση επί ενός συνόλου την οποία παριστάνουμε με γραφικό τρόπο.
Παράδειγμα από Α΄Λυκείου: Ανισοτικές σχέσεις στο τρίγωνο.
Συναρτήσεις Πληθάριθμοι Συνόλων
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Φ
Διδασκαλία και μάθηση της έννοιας της γωνίας
Κύκλος.
Διαδικασία σχεδίασης τομών
ΤΡΙΓΩΝΑ.
Διακριτά Μαθηματικά ΣΥΝΟΛΑ.
ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Σχεδιάζουμε γεωμετρικά σχήματα...
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Stomikrocosmotistaxismas.blogspot.gr.
Εργασία 2η: Δραστηριότητα από την Α΄ Λυκείου (Γεωμετρία)
Μαθηματικά: Βασικές έννοιες της αναλυτικής γεωμετρίας
Μαθηματικά: Γεωμετρικοί τόποι
ΤΡΙΓΩΝΑ.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΓΩΝΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του διδακτικού στόχου αυτού θα μπορείτε να: (α) δίνετε τον ορισμό της γωνίας (β) χαρακτηρίζετε γωνίες (γ) διχοτομείτε γωνία.
ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Να μπορείτε να Δίνετε τον ορισμό της Εφαπτομένης
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ( )

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΗΜΕΙΟ: Το σημείο δεν έχει διαστάσεις. Το παριστάνουμε με μια τελεία και το συμβολίζουμε με ένα κεφαλαίο γράμμα. ΓΡΑΜΜΗ: Αν μετακινήσουμε χωρίς διακοπή τη μύτη του μολυβιού πάνω σε ένα χαρτί, τότε το ίχνος της γράφει μία γραμμή. ΕΠΙΠΕΔΟ: Η απλούστερη επιφάνεια καλείται επίπεδη επιφάνεια. Συμβολίζεται συνήθως με το γράμμα Π.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΥΘΕΙΑ: Γνωρίζουμε ότι από δύο διαφορετικά σημεία Α, Β διέρχεται μοναδική ευθεία. Την ευθεία αυτή την ονομάζουμε ευθεία ΑΒ ή ΒΑ και τη συμβολίζουμε με ένα μικρό γράμμα ε, ζ, … του ελληνικού αλφαβήτου είτε ακόμα και ως ευθεία χ’χ. Δύο διαφορετικές ευθείες μπορεί να έχουν:  μόνο ένα κοινό σημείο. Τότε ονομάζονται τεμνόμενες και το κοινό σημείο λέγεται τομή των δύο ευθειών ή  Κανένα κοινό σημείο. Τότε ονομάζονται παράλληλες.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΗΜΙΕΥΘΕΙΑ: Γνωρίζουμε ότι κάθε ευθεία έχει άπειρα σημεία και εκτείνεται απεριόριστα, δηλαδή δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Αν σε μια ευθεία χ’χ πάρω ένα σημείο Α τότε το σημείο αυτό χωρίζει την ευθεία σε δύο μέρη Αχ και Αχ’ τα οποία ονομάζουμε ημιευθείες με αρχή το Α. Η Ευθεία χ’χ λέγεται ΦΟΡΕΑΣ της ημιευθείας Αχ. Δύο ημιευθείες Αχ, Αχ’ με κοινό δηλαδή σημείο αρχής και κοινό φορέα ονομάζονται ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΗΜΙΕΥΘΕΙΕΣ.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΟ ΤΜΗΜΑ: Δύο διαφορετικά σημεία Α, Β πάνω σε μια ευθεία ε σχηματίζουν ένα ευθύγραμμο τμήμα και συμβολίζεται με ΑΒ. Τα σημεία Α, Β λέγονται ΑΚΡΑ του ευθύγραμμου τμήματος ενώ η ευθεία ε λέγεται ΦΟΡΕΑΣ του τμήματος. Τα σημεία εντός των άκρων Α, Β λέγονται εσωτερικά και αν έστω Γ ένα εσωτερικό σημείο τότε τα Α, Β βρίσκονται εκατέρωθεν του Γ ενώ τα Β, Γ είναι προς το ίδιο μέρος του Α. Δύο ευθύγραμμα τμήματα που έχουν κοινό ένα άκρο και δεν έχουν κοινά εσωτερικά σημεία ονομάζονται διαδοχικά.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΙΣΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Δύο ευθύγραμμα τμήματα λέγονται ίσα όταν με κατάλληλη μετατόπιση συμπίπτουν. ΜΕΣΟ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ καλούμε το εσωτερικό σημείο Μ τέτοιο ώστε να ισχύει ΑΜ=ΜΒ.  ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεχόμαστε ότι κάθε τμήμα έχει μοναδικό μέσο. ΑΝΙΣΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Έστω δύο ευθύγραμμα τμήματα ΑΒ και ΓΔ. Μετατοπίζουμε το ΑΒ ώστε το Α να ταυτιστεί με το Γ. Τότε θα υπάρχει μοναδικό σημείο Ε τέτοιο ώστε ΑΒ=ΓΕ.  Αν το Ε είναι εσωτερικό σημείο του τμήματος ΓΔ, θα λέμε ότι το ΑΒ είναι μικρότερο του ΓΔ και θα συμβολίζουμε ΑΒ<ΓΔ.  Αν το Ε δεν είναι εσωτερικό σημείο του τμήματος ΓΔ, θα λέμε ότι το ΑΒ είναι μεγαλύτερο του ΓΔ και θα συμβολίζουμε ΑΒ>ΓΔ.  Αν το Ε ταυτίζεται με το Δ, τότε ΑΒ=ΓΔ.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ: Έστω δύο ευθύγραμμα τμήματα ΑΒ, ΓΔ.  ΠΡΟΣΘΕΣΗ: Με τη βοήθεια του διαβήτη ορίζουμε πάνω σε μία ευθεία τα διαδοχικά τμήματα ΕΖ=ΑΒ και ΖΗ=ΓΔ. Έτσι κατασκευάζουμε το τμήμα ΕΗ που λέγεται άθροισμα των ΑΒ και ΓΔ και γράφουμε ΕΗ=ΑΒ+ΓΔ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ισχύουν οι ακόλουθες ιδιότητες: 1.ΑΒ+ΓΔ=ΓΔ+ΑΒ (ΑΝΤΙΜΕΤΑΘΕΤΙΚΗ) 2.(ΑΒ+ΓΔ)+ΕΖ=ΑΒ+(ΓΔ+ΕΖ) (ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ)

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ: Έστω δύο ευθύγραμμα τμήματα ΑΒ, ΓΔ.  ΑΦΑΙΡΕΣΗ: Αν ΑΒ<ΓΔ τότε υπάρχει εσωτερικό σημείο Ε του ΓΔ, ώστε ΓΕ=ΑΒ. Το τμήμα ΕΔ λέγεται διαφορά του ΑΒ από το ΓΔ και συμβολίζεται με ΕΔ=ΓΔ-ΑΒ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ΑΒ=ΓΔ, τότε η διαφορά ΓΔ-ΑΒ είναι ένα ευθύγραμμο τμήμα που τα άκρα του συμπίπτουν και ονομάζεται μηδενικό.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ: Έστω δύο ευθύγραμμα τμήματα ΑΒ, ΓΔ.  ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ: Ονομάζουμε γινόμενο του τμήματος ΑΒ επί το φυσικό αριθμό ν το ευθύγραμμο τμήμα ΕΖ, το οποίο είναι το άθροισμα ν διαδοχικών ευθυγράμμων τμημάτων ίσων προς το ΑΒ. Γράφουμε ΕΖ=νΑΒ.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΗΚΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Η απόσταση δύο σημείων Α, Β καλείται μήκος ευθυγράμμου τμήματος και συμβολίζεται με (ΑΒ). ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ Ο. Έστω Ο σημείο του επιπέδου. Τότε για κάθε σημείο Α υπάρχει μοναδικό σημείο Β τέτοιο ώστε το Ο να είναι το μέσο του ΑΒ. Τότε το σημείο Β ονομάζεται συμμετρικό του Α ως προς Ο ή το Α συμμετρικό του Β ως προς Ο. Τα Α, Β λέγονται συμμετρικά σημεία ως προς το κέντρο συμμετρίας το σημείο Ο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ 1.Δύο διαφορετικές ευθείες μπορεί να έχουν: α) κανένα κοινό σημείο β) ένα κοινό σημείο γ) δύο κοινά σημεία δ) άπειρα κοινά σημεία 2.Στο παρακάτω σχήμα ποιες ημιευθείες ορίζονται με α) αρχή το Α β) αρχή το Β y A B x Ποιες από αυτές είναι αντικείμενες;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ 3. Πόσες ευθείες ορίζουν 3 διαφορετικά σημεία; 4.Στο παρακάτω σχήμα οι ημιευθείες Οχ’ και Οχ είναι αντικείμενες; χ’ Ο χ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ 1.Να γράψετε τα ευθύγραμμα τμήματα που ορίζονται από όλα τα σημεία των παρακάτω σχημάτων: α) Α Β Γ Δ β) Α Μ Κ Β Γ 2.Σε ευθεία ε παίρνουμε τα διαδοχικά σημεία Α, Β και Γ. Αν Μ και Ν τα μέσα των ΑΒ και ΒΓ αντίστοιχα, να δικαιολογήσετε ότι ΑΓ=2ΜΝ.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ 3.Σε ευθεία ε παίρνουμε τα διαδοχικά ευθύγραμμα τμήματα ΑΒ, ΒΓ, ΓΔ. Αν Ε, Ζ τα μέσα των ΑΒ και ΓΔ αντίστοιχα, να αποδείξετε ότι: α) ΕΖ=(ΑΔ+ΒΓ)/2 β) ΑΓ+ΒΔ=ΑΔ+ΒΓ 4.Σε ευθεία ε θεωρούμε τμήμα ΑΒ, το μέσο του Μ, Γ τυχαίο εσωτερικό σημείο του τμήματος ΜΒ και Δ τυχαίο σημείο εξωτερικό του ΑΒ. Να αποδείξετε ότι: α) ΓΜ=(ΓΑ-ΓΒ)/2 β) ΔΜ=(ΔΑ+ΔΒ)/2 5.Αν Α, Β, Γ τρία συνευθειακά σημεία και Δ, Ε τα μέσα των ΑΒ, ΑΓ αντίστοιχα, να αποδείξετε ότι: ΔΕ=ΒΓ/2.