ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.  Μία διαδικασία μάθησης και μεταβίβασης από γενιά σε γενιά των κανόνων και των αξιών που κάθε κοινωνία θεωρεί αποδεκτά  Δυναμική  Διαρκής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
Advertisements

αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Το κάπνισμα στην ζωή μας
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ … ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Ευθύνες Σχολείου και Οικογένειας στην πρόληψη Παραβατικής Συμπεριφοράς των παιδιών μας … Δ. Μικελλίδης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Μαθαίνοντας να παίρνουμε...
Πρόληψη επιθετικότητας Πρόληψη επιθετικότητας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΘΕΜΑ Παρουσιάζουν οι Μαθήτριες του τμήματος ΑΥ1 – Ε.Π.Α.Λ Γλυφάδας •Κιουστελίδη Δανάη.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ! SİGARA MI? BİZDEN UZAK!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
Ανάδειξη της σχέσης Κοινωνίας, Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
1.4. Κοινωνικός έλεγχος Μορφές κοινωνικού ελέγχου
ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Κοινωνικοποίηση Πανταζάκου Χριστίνα.
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 6-7
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Παραδείγματα για τον λόγο που υπάρχουν νόμοι
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Άλλο μόρφωση και άλλο παιδία και αγωγή
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Γεωργικές Εφαρμογές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Αγροτικής Οικονομίας» Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.
ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ Τάξη Δ’
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΑΣ Θεσμός είναι ένα πλέγμα/σύνολο οργανωμένων και σταθερών σχεσεων που έχει ως σκοπό να ικανοποιήσει μία ή.
Πρωτογενείς φορείς Κοινωνικοποίησης
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.  Η λέξη «κοινωνικοποίηση» εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίλ Ντιρκέμ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοινωνιολογίας.
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
«Ελπίδα Ζωής» Αγγελική Μπαβέλλα- Επιστημονικά Υπεύθυνη-ψυχολόγος
ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
Ο πολυσύνθετος ρόλος του εκπαιδευτικού
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

 Μία διαδικασία μάθησης και μεταβίβασης από γενιά σε γενιά των κανόνων και των αξιών που κάθε κοινωνία θεωρεί αποδεκτά  Δυναμική  Διαρκής  Αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμου-κοινωνίας

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ  Η μεσαιωνική κοινωνία διαπαιδαγωγεί τα άτομα ώστε να θεωρούν πως η κοινωνική τους θέση είναι αμετάβλητη (στατική κοινωνία)  Πίστη στην πρόοδο του ατόμου, στη διαρκή βελτίωση της κοινωνίας, αμφισβήτηση αυθεντιών

ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ  Διαπαιδαγώγηση αυτόνομων ατόμων  Διαπαιδαγώγηση με απώτερο σκοπό την υποταγή στο κράτος

ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ  Ατομική πρόοδος σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος  Κοινωνικο συμφέρον υπεράνω του ατομικού

 “αυτόματο διαζύγιο”,  αποποινικοποίηση της μοιχείας,  μερική αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, καθιέρωση του πολιτικού γάμου παράλληλα με τον θρησκευτικό,  υποχρεωτική διατήρηση του επωνύμου της γυναίκας,  εξίσωση του άνδρα και της γυναίκας,  αντικατάσταση της πατρικής εξουσίας με τη γονική μέριμνα

ΕΠΙΓΑΜΙΕΣΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΑΤΟΜΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

 ΠΙΚΑΣΟ (τέχνη)  ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣπολιτική  ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ  ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ  ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝεπιστήμη

ΜΜΕΣΧΟΛΕΙΟΚΡΑΤΟΣΘΡΗΣΚΕΙΑΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΑΡΕΑ ΣΥΝΟΜΗΛΙ ΚΩΝ Σημαντικοί φορείς κοινωνικοποίησης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΜΜΕ  Πρωτογενής φορέας κοινωνικοποίησης  Αγροτικές κοινωνίες:η οικογένεια επιτελούσε πολλαπλούς ρόλους  Σύγχρονες κοινωνίες: μείωση λειτουργιών οικογένειας  Απρόσωπη λειτουργία  Τεράστια δύναμη (διαμόρφωση προτύπων συμπεριφοράς π.χ. καταναλωτισμός)

 Σχολειο: βασικός φορέας κοινωνικοποίησης  Μαζική εκπαίδευση από το 19 ο αιώνα (εκ/ση υπό την αιγίδα του κράτους για λόγους εθνικούς κλπ)  Νέοι θεσμοί προστίθενται, για να ικανοποιήσουν σύγχρονες απαιτήσεις  ( ΚΕΚ, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο)  Κράτος:επίδραση σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής  Επίδραση στην κοινωνικοποίηση που ασκούν οι υπόλοιποι φορείς  Εκκλησία:καθορίζει τον τρόπο ζωής και σκέψης των ανθρώπων (ιδίως σε πιο συντηρητικές κοινωνίες)  Διαμόρφωση κοσμοθεωρίας ατόμου

 Ευαισθητοποίηση νέων γενεών σε θέματα περιβάλλοντος  Απόκτηση γνώσεων, στάσεων, δεξιοτήτων απέναντι στο περιβάλλον  Το σχολείο εκπαιδεύει τους αυριανούς πολίτες σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής, για να λειτουργούν κριτικά ως αυριανοί πολίτες και πιο υπεύθυνα ως καταναλωτές φυσικών πόρων

Τρόποι κοινωνικοποίησης Εντολές και συστάσεις Κοινωνική κριτική ταύτιση

Άτυπη π.χ. σχόλια, κουτσομπολιό Τυπική π.χ έπαινος/ποινή

Αίσθηση του «εμείς» Με άτομα Με ομάδες Με ρόλους

 Σύνολο ποινών ή επιβραβεύσεων που στοχεύουν:  Α) επιβράβευση συμπεριφοράς επιθυνητής  Β) αποτροπή ανεπιθύμητης συμπεριφοράς  Γ) πρόληψη μίας συμπεριφοράς

 Γιατί υπάρχουν ως θεσμοί;  επιβράβευση επιθυμητής συμπεριφοράς κολασμός ανεπιθύμητης συμπεριφοράς Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν αλλάζει η συμπεριφορά του ατόμου; Πότε είναι επιτυχημένη η κοινωνικοποίηση;

 Πολλοί γονείς τάζουν στα παιδιά τους κάτι, για να κάνουν κάτι άλλο ή για να μη κάνουν. Μπορείτε να αναφέρετε παραδείγματα είτε από τη μία είτε από την άλλη περίπτωση;  Συμφωνείτε με την τακτική των γονιών;

 Εσωτερικός έλεγχος  Η απόδειξη της επιτυχημένης κοινωνικοποίησης  Το άτομο κάνει κάτι, όχι για να κερδίσει κάτι ή επειδή φοβάται μία ενδεχόμενη ποινή, αλλά γιατί το πιστεύει  Π.χ. δεν συμπεριφέρομαι στην τάξη ώριμα γιατί φοβάμαι την αποβολή ή την επίπληξη, αλλά γιατί πιστεύω πως αυτή είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά (σεβασμός συμμαθητών που έχουν δικαίωμα στη μάθηση κλπ)

 Δε συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα (π.χ. πολιτιστικό), επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο μίας εκδρομής (εξωτερικό κίνητρο), αλλά επειδή με ενδιαφέρει το θέμα  Δεν οδηγώ προσεκτικά επειδή φοβάμαι μήπως με σταματήσει η τροχαία και μου επιβάλλει κάποια ποινή (πρόστιμο χρηματικό ή αφαίρεση διπλώματος), αλλά γιατί σέβομαι τη ζωή μου και το δικαίωμα των συνανθρώπων μου να μοιραζόμαστε το δημόσιο αγαθό που λέγεται «οδικό δίκτυο»

Μορφές εξωτερικού ελέγχου Προληπτικός κατασταλτικός Τυπικός- άτυπος Θετικός- αρνητικός