Γήρανση του πληθυσμού παροχές Μακροχρόνιας Φροντίδας Η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού της γης έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Το ποσοστό.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παράδειγμα eTwinning καλής πρακτικής
Advertisements

ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ηλίας Μόσιαλος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Γιάννος Ιωάννου Σύμβουλος Καθηγητής Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης
OTCΜ.Υ.ΣΥ.ΦΑΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Βασίλης Σερέτης Βασίλης Σερέτης Πρόεδρος ΕΦΕΧ Ε.Ε.ΦΑ.Μ. 7 Φεβρουαρίου 2004.
«Διαχείριση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ασφαλιστικών οργανισμών» Νικόλαος Πρωτονοτάριος Ορκωτός Εκτιμητής, Μέλος Ε.Σ. ΣΟΕ.
Εθνικό σχέδιο υλοποίησης προγράμματος Global Product Strategy (GPS)
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έδρα UNESCO για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη.
European Union Science Olympiad EUSO 2012 Vilnius, Lithuania
G.N.O.S.S.I. Μέθοδος Μη Καταστροφικού Ελέγχου Παραγωγικής Διαδικασίας Αμινικών Ρητινών (WO 02/051898, WO 02/061404) Δρ. Ιωάννης Πρίνος.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ Δρ Μιχάλης Τορναρίτης.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έδρα UNESCO για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη.
ΕΥΨηΓεΠ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ NSDI NATIONAL SPATIAL DATA INFRASTRUCTURE.
Α ρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής- Oικονομική των Επιχειρήσεων Κατερίνα Αδάμ, Μ.Sc., Ph.D Επίκουρος Καθηγήτρια Τομέας Μεταλλευτικής Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών.
Μοντέλο Kaiser Το μοντέλο στηρίζεται στην αρχή της προληπτικής δράσης.
Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται θεμελιώδη τόσο για την αποτελεσματική διαχείριση των προϊόντων εντός της επιχείρησης, όσο και κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικής.
Ευημερία, φτώχεια, ανισότητα
TIME TO ACT Type 2 diabetes, the metabolic syndrome and cardiovascular disease in Europe
CERN August 2015CERN Education Program1 Education Programs for University Students and HS-Teachers at CERN Inspiring the next generation of scientists.
Ελληνικός Τουρισμός Ευκαιρίες, προκλήσεις & προοπτικές 1 Πλάτων Μονοκρούσος Θεόδωρος Σταματίου Άννα Δημητριάδου.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ EE ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (ΟΗΕ) Δ. Μπουραντώνης και Σ. Μπλαβούκος Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών.
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΗ Αντωνίου Γεωργία ΕΛΛΑΔΑ Χαριτάτου Τζόγια
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Οι παραγωγικοί συντελεστές (ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός, φάρμακα και υλικά) χρησιμοποιούνται.
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 Αθήνα, ROYAL OLYMPIC HOTEL Αλεξάνδρα Μπάκα Υπεύθυνη Κινητικότητας VET ERASMUS + KEY ACTION 1.
Υπηρεσίες Μακροχρόνιας Φροντίδας στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η Μ.Φ.Υ. είναι ελλιπώς ανεπτυγμένη. Οι υπηρεσίες Μ.Φ.Υ στην χώρα μας παρέχονται από το σύστημα.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 1 (Μέρος Α): Εισαγωγικά στοιχεία. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Δ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ Ν.ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ. 1. Δεν είναι προτεραιότητα των επιχειρήσεων λόγω συνήθειας. Μάθαμε διαφορετικά 2. Δεν υπάρχει τεχνογνωσία, κουλτούρα και νοοτροπία.
Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Ένταξη αποφοίτων στην Αγορά Εργασίας Χρόνος διεξαγωγής έρευνας: Φεβρουάριος 2015 – Αύγουστος 2015.
Δίκτυα Οπτικών Ινών στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον Χρήστος Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, και Ινστιτούτο.
H MetLife στην Ελλάδα Ασφαλισμένοι σε Ατομικά και Ομαδικά Προγράμματα Νο1 Πάροχος Ομαδικά & Επενδυτικά Προγράμματα 129εκ. Σε παροχές το
“ Our country is rich but our people are poor” Vladimir Putin, President of Russia.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 1. Για να εκπληρώσει τους στόχους του και να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του το Δημόσιο χρειάζεται έσοδα. Οι πηγές εσόδων του Δημοσίου.
1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΙΣΚΟΥ Σημειώσεις για το μάθημα: Μηχανισμοί χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εποπτείας Συμεών Καραφόλας.
Σοφία Κουκούλη, Ph.D. Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Kρήτης 1 15/11/2016.
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΟΣΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής
Ελληνικός Τουρισμός Ευκαιρίες, προκλήσεις & προοπτικές
Μάιος 2008.
Joint Master Degrees Γενικές Πληροφορίες
«ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ» ΔΙΑΡΚHΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Π. ΧΙΟΝΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Μηνα ψυχογυιου α’πκ, Λαϊκο νοσοκομειο
Ευκαιρίες εργοδότησης στην ΕΕ-Δίκτυο Eures
Άκουσμα Διαδικτυακό λογισμικό για αλλόφωνους μαθητές με δραστηριότητες για την κατανόηση προφορικού λόγου.
ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
«Έρευνα- Καινοτομία: Ο ρόλος του μελετητικού-συμβουλευτικού κλάδου στην αλυσίδα παραγωγής και αξιοποίησης της γνώσης" Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής Τεχνολογικής.
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Ανάλυση Συστημάτων Μακροχρόνιας Φροντίδας (Θ)
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Κούκλες και σημαίες - Flags and puppets
U.S.A Ηλίας Μιχάλης Αλέξης.
Χ Α Π GOLD Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease
Πρόγραμμα για την περιβαλλοντική μετανάστευση
«ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Αθήνα, 12 Ιουλίου 2011
ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ
ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ.
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μοντέλο Kaiser Το μοντέλο στηρίζεται στην αρχή της προληπτικής δράσης.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
Άκουσμα Διαδικτυακό λογισμικό για αλλόφωνους μαθητές με δραστηριότητες για την κατανόηση προφορικού λόγου.
Biodiesel Βιοντίζελ (πετρέλαιο βιολογικής προέλευσης): είναι οι μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων (ΜΛΟ – FAME) που παράγονται από φυτικά ή ζωικά έλαια και λίπη.
Ιωάννης Σταυρόπουλος ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σχέδιο Βιώσιμων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών
Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ψηφιακά Εργαλεία, Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ανοικτών Δεδομένων
Πολιτική για τη δημιουργία Φιλικών Πόλεων για τα άτομα με Άνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θέλετε διαφορετική εικόνα σε αυτή τη διαφάνεια; Επιλέξτε.
Διαδικτυακός Εκφοβισμός
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γήρανση του πληθυσμού παροχές Μακροχρόνιας Φροντίδας Η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού της γης έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Το ποσοστό των ατόμων τρίτης ηλικίας αυξάνει συνεχώς και αυτό αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Για ποιόν λόγο παρατηρείται το φαινόμενο αυτό; Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και την κοινωνία έχουν σαν αποτέλεσμα την βελτίωση του χρόνου και του τρόπου ζωής των ανθρώπων και κατά συνέπεια των ηλικιωμένων που παραμένουν υγιείς και σε καλή κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ικανότητα του συστήματος να θεραπεύσει θανατηφόρες ασθένειες οδήγησε στο μεγαλύτερο

Australia74,677,081,1 Mexico 67,270,674,8 Austria72,675,579,9 Luxembourg72,875,579,4 Belgium73,376,179,5 Denmark74,374,978,4 Norway75,976,780,5 Finland73,675,079,5 Portugal71,474,178,9 Germany72,975,379,8 Greece74,577,179,6 Spain75,477,081,1 Hungary69,169,473,2 Sweden75,877,680,8 Turkey58,167,573,2 Italy74,077,181,4 Japan76,178,982,4 United States73,775,378,1 Πίνακας 1.1: Προσδόκιμο επιβίωσης σε έτη στο σύνολο του πληθυσμού ( Health Data > OECD Health Data 2009 – Frequently Requested Data)

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό αίτιο της πληθυσμιακής γήρανσης είναι το γεγονός ότι οι γεννήσεις έχουν μειωθεί πολύ με αποτέλεσμα οι νεότερες ηλικιακές ομάδες να μην μπορούν να εξισορροπήσουν τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι γυναίκες ανά τον πλανήτη γεννούσαν κατά μέσο όρο 4,3 παιδιά η κάθε μια, σήμερα στις χώρες του ΟΟΣΑ η πτώση είναι δραματική 1,6 γεννήσεις. Ο ΟΗΕ υπολογίζει το 2050 μέσος όρος γεννητικότητας του πλανήτη θα είναι στα 2 παιδιά.

H Μακροχρόνια φροντίδα συνεπάγεται ορισμένων ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Η βοήθεια παρέχεται από επαγγελματίες φροντιστές όπως είναι συγγενείς ή φίλοι και ύστερα από κρατικούς φορείς ή από κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της φροντίδας είναι ο μακροχρόνιος χαρακτήρας πράγμα που την διακρίνει από τις απλές ιατρικές υπηρεσίες περίθαλψης.

Η Μακροχρόνια φροντίδα παρέχεται σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια για την εκπλήρωση των πρωτευόντων και δευτερευόντων καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι βασικές καθημερινές δραστηριότητες για τις οποίες πολλά άτομα χρειάζονται βοήθεια είναι: Φροντίδα σώματος: Βοήθεια στην ατομική υγιεινή (πλύσιμο σώματος, λούσιμο, τουαλέτα) Διατροφή: Βοήθεια στην προετοιμασία και κατανάλωση φαγητού Κίνηση: Στο σπίτι να σηκωθεί από το κρεβάτι, να ανέβει τις σκάλες, βοήθεια στο ντύσιμο. Πρόληψη: βοήθεια και παρακολούθηση στην σωστή λήψη φαρμάκων. Οικονομική διαχείριση: βοήθεια στην σωστή διαχείριση του εισοδήματος του (αγορές).

Μακροχρόνιας Φροντίδας Υγείας: Οι μακροχρόνιες ασθένειες αποτελούν ένα σημαντικό δημόσιο κίνδυνο υγείας, δεδομένου της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισής τους και τις αύξησης του κόστους στα συστήματα υγείας. √ Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζουν τα ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν οικογενειακή υποστήριξη δεδομένης της αλλαγής της οικογενειακής δομής στο αστικό περιβάλλον. √ Τα άτομα με ειδικές ανάγκες παρουσιάζουν την τάση αποφυγής της νοσοκομειακής ιδρυματικής φροντίδας, επιδιώκοντας το οικείο περιβάλλον και τη φροντίδα των μελών της οικογένειας τους καθώς και των φροντιστών στις τοπικές κοινωνίες – φροντίδα στο σπίτι.

Παράγοντες που επιτείνουν τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών φροντίδας στο σπίτι. Αυξανόμενες ανάγκες Φροντίδας στο σπίτι Πολιτικές Επιλογές και Προτεραιότητες Αποϊδρυματοποίηση Λύσεις που στηρίζονται στην τοπική κοινωνία Αλλαγές στην συμπεριφορά και προσδοκίες στην φροντίδα του ατόμου Επιστημονικές και Τεχνολογικές Καινοτομίες, εξελίξεις στην βιοϊατρική τεχνολογία, και γενικότερα στην τεχνολογία Δημογραφικές αλλαγές: Γήρανση του πληθυσμού, αλλαγή στον δείκτη εξάρτησης Κοινωνικές αλλαγές, μικρές οικογενειακές μονάδες, συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, Επιδημιολογικές αλλαγές, ψυχικές ασθένειες, Alzheimer, διαβήτης, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνος

Η φροντίδα στο σπίτι για να είναι αποδοτική και αποτελεσματική θα πρέπει να γίνει: -Σχεδιασμός των υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο -Στήριξη των υπηρεσιών σε Τοπικό Επίπεδο εκφραστής του οποίου είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση -Ενδυνάμωση και αύξηση της ικανότητας του ασθενούς για αυτό- φροντίδα ο ρόλος του επαγγελματία υγείας μπορεί να είναι υποστηρικτικός.

Χρόνος: Σε αντίθεση με μια αντιμετωπίσιμη ασθένεια στη χρόνια πάθηση και στη μακροχρόνια φροντίδα χρειάζεται σωστή κατανομή του χρόνου των επαγγελματιών υγείας καθώς επίσης και προσεκτικό προγραμματισμό της κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού. Για να αντιμετωπιστούν τα βασικά οργανωτικά αλλά και δομικά προβλήματα και να οργανωθεί η Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών έχουν προταθεί διαφορά μοντέλα Διοίκησης Μακροχρόνια Φροντίδας Υγείας. √ Μοντέλο Kaiser Permanente √ Μοντέλο Pfzier √ Μοντέλο EverCare √ Μοντέλο Ενδυνάμωσης Strengths Model

√ Μοντέλο Δημόσια Υγείας Public Health Model √ Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Φροντίδας για Ηλικιωμένους Program of All – inclusive Care for the Elderly (PACE) √ Μοντέλο Καθοδηγούμενης Φροντίδας Guided Care √ Μοντέλο Μακροχρόνιας Φροντίδας κατά E.H. Wagner Τα παραπάνω μοντέλα στοχεύουν στην συντονισμένη διατομεακή φροντίδα και στην άμεση ενημέρωση, καταγραφή δεικτών, εφαρμογή στρατηγικών για την αποτελεσματική λύση στην ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ της μακροχρόνιας φροντίδας.

Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας. Συνεπικουρείται στο πλαίσιο της (Π.Φ.Υ.). Με αντίστοιχα προγράμματα Αγωγής Υγείας. Μείωση παραγόντων κινδύνου (κακή διατροφή, κάπνισμα, έλλειψη φυσικής άσκησης). Το μοντέλο αλλαγής συμπεριφοράς μια διαδικασία κατά την οποία τα άτομα σημειώνουν πρόοδο μέσα από διάφορα επίπεδα: λήψη της απόφασης, στοχασμός, δράση και συντήρηση. Η προσέγγιση αυτή υποδεικνύει την ανάγκη για διαφορετικά προγράμματα πρόληψης θεραπείας και αποκατάστασης. Συνδυαστική εφαρμογή πολιτικών Αγωγής Υγείας και υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας

Η προγραμματισμένη και προληπτική φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτίωση της υγείας για άτομα με χρόνιες παθήσεις. Το μείγμα παροχής υπηρεσιών που οδηγεί στην μείωση των κοινωνικών προβλημάτων από Μακροχρόνιες Ασθένειες επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι: Α) Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς Β) Χρηματοδότηση Γ) Πολιτικές και μέθοδοι εφαρμογής Δ) Πληθυσμός Συνδυαστική εφαρμογή πολιτικών Αγωγής Υγείας και υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας

Κυβέρνηση, Τοπική αυτοδιοίκηση, Φορείς Δημόσιος τομέας Ιδιωτικός τομέας Μέθοδοι και πολιτικές εφαρμογής: Κανονισμοί Διαστρωμάτωση κινδύνων Υποστήριξη στην λήψη αποφάσεων Υποστήριξη της αυτοφροντίδας Χρηματοδότηση Πληθυσμός Παράγοντες που επηρεάζουν την συνδυαστική εφαρμογή πολιτικών Αγωγής Υγείας και υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας

Η ισχυρή πολιτική ηγεσία σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο δημιουργεί τις προϋποθέσεις βελτίωσης αποδοτικότητας των υπηρεσιών. Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου φορέα: O ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Κοινωνίας αποτελεί κύριο εκφραστή της κοινωνικής πολιτικής. Συμπληρωματικά σε αυτό το δίκτυο λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας με αμεσότητα στη λήψη των αποφάσεων αναβαθμίζοντας τα μέτρα κοινωνικής δραστηριοποίησης με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας με το ελάχιστο κόστος. Η σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα έχει ως επιδίωξη τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού παράγοντα.

Βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας Υγείας είναι οι εξής: √ Ισχυρή ηγεσία σε εθνικό, περιφερειακό και οργανωτικό επίπεδο. √Εξασφάλιση της συλλογής πληροφοριών. √Ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων. √Καταγραφή αναγκών υγείας πολιτών. √Προσδιορισμός βασικών παραγόντων κινδύνου. √Ενίσχυση των δράσεων δημιουργίας δικτύων μεταξύ δημόσιων ιδιωτικών και εθελοντικών τοπικών Φορέων και Οργανώσεων.