Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής
Advertisements

ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία και ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
4Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Έννοια οικονομικού προγραμματισμού
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τελετή Έναρξης Προγράμματος.
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκη
Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΡΟΣ 3 ο Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ.
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
H αιγοπροβατοτροφία στην περίοδο 2004 – 2010 ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ & ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – 16&17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 (Κυριάκος Ζέρβας – Ιάκωβος Ορφανίδης – Δημήτρης Τσώκος)
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ. Βραντζά 1, Γ. Δημόκας 2, Π. Νικολαΐδου 3, E. Παππάς 3, Χ. Λύκας.
1.  Παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων για την κάλυψη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.  Με την κτηνοτροφία ασχολούνται πάνω από οικογένειες.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο (15/02/2013): ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
Συστήματα Ζωικής Παραγωγής 1/6 Απλή εκμετάλλευση –Καμία επένδυση κεφαλαίου –Η επιβίωση των ζώων στηρίζεται σε ότι τους παρέχει το περιβάλλον –Ελάχιστη.
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 1 (3. κοινωνική & οικονομική σημασία της Ζωικής παραγωγής- χρησιμότητα των ζώων - λοιπά οφέλη) Τμήμα: Επιστήμης.
Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών- Στατιστικά στοιχεία Ζωικού Κεφαλαίου. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
Αρχές Γεωργικής Οικονομίας και Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρήσεων 2 η Διάλεξη.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : Εκτροφή προβάτων & αιγών. Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
 Παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων για την κάλυψη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.  Μεγάλο βάρος της φυτικής παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (8. Σπάνιες φυλές των αγροτικών ζώων ) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
ΘΕΜΑ: Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΙΓΟΕΙΔΩΝ ΜΑΚΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ.
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-2/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 10: Χριστούγεννα! Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών.
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: Εκτροφή προβάτων & αιγών_Κρεοπαραγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης.
3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΡΧΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.
Φυλές Βοοειδών.
ΠΜΣ Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική Ευρωπαϊκές Πολιτικές Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Θεματική ενότητα 2 ου εξαμήνου / 3 τρίωρα σεμινάρια.
Διατήρηση γενετικών πόρων στο πλαίσιο του ΠΑΑ
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Αγροτική Κοινωνιολογία
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΚΑΠ 2014 – 2020 Κλειδί για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος Πρόεδρος ΣΕΚ Τρίκαλα, 7 Νοεμβρίου 2013.
Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Η ΚΑΠ μετά το 2014 Κλειδί για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας Λιβαδειά Παναγιώτης Πεβερέτος Πρόεδρος ΣΕΚ.
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
Κόστος παραγωγής και Οικονομικά Αποτελέσματα Γεωργικής Δραστηριότητας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Κεφάλαιο 1 Οι γεωργικές επιχειρήσεις σήμερα. Τι είναι η επιχείρηση; Η οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια ενός ή περισσότερων ατόμων να παράγουν και.
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ανάλυση Γεωργικού Οικογενειακού Εισήματος (ΓΟΕ)
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΥ
Το παραδοσιακό τυρί στην πράξη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ

Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Εξετάζονται και αναλύονται τα θέματα που αφορούν την εκτροφή των μικρών μηρυκαστικών στον Ελλαδικό χώρο, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση της εκτροφής τους, τις δυνατότητες ανάπτυξης και τις προοπτικές της προβατοτροφίας και αιγοτροφίας μέσα από την ανασκόπηση του παγκόσμιου ζωικού κεφαλαίου και της κατανομής του ως προς το κρέας και το γάλα των αιγοπροβάτων.

Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Με την ανάπτυξη του παρόντος μαθήματος επιδιώκεται : η ανάπτυξη των θεμάτων που αφορούν την κατανομή των αιγοπροβάτων, παγκόσμια και εγχώρια και η περαιτέρω διερεύνηση για την άσκηση της αιγοπροβατοτροφίας στην εποχή μας.

Μαθησιακοί στόχοι Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους κλάδους της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Ασκείται για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος, που χρησιμοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, κυρίως φέτας. Η εξαφάνιση ή ακόμη και η συρρίκνωση της αιγοπροβατοτροφίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την ερήμωση μεγάλων περιοχών της χώρας μας και την απώλεια γνώσης και πολιτισμού που επιβίωσαν με μικρές μεταβολές για πολλά χρόνια σ’ αυτό το χώρο.

Λέξεις- έννοιες κλειδιά Μικρά μηρυκαστικά, προβατοτροφία, αιγοτροφία, κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα Small ruminants, sheep & goat production, meat, milk, dairy products

Εισαγωγικά 1/9 Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα ασκείται παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η εκτροφή των αιγοπροβάτων συνδέεται με κοινωνικές, πολιτιστικές και κυρίως οικονομικές αξίες. Σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους ενός ραγδαία εξελισσόμενου περιβάλλοντος.

Εισαγωγικά 2/9 θα μπορέσει η ελληνική αιγοπροβατοτροφία να επιβιώσει και βέβαια με ποια μορφή, σ’ αυτό το θαυμαστό καινούργιο και άγνωστο κόσμο του 21ου αιώνα; Ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την διατήρηση και, γιατί όχι, την παραπέρα ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας ;

Εισαγωγικά 3/9 η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα, ασκείται για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος, που χρησιμοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, κυρίως φέτας.

Εισαγωγικά 4/9 στην Ελλάδα εκτρέφονται: 9 εκατομμύρια πρόβατα σε εκμεταλλεύσεις 5,3 εκατομμύρια αίγες σε εκμεταλλεύσεις (στοιχεία από Ελλ. Στατ. Αρχή, 2000).

Εισαγωγικά 5/9 Η αξία των προϊόντων της αιγοπροβατοτροφίας αντιπροσωπεύει το 8 % της συνολικής Ακαθάριστης Αξίας της Γεωργικής Παραγωγής το 33 % της συνολικής Ακαθάριστης Αξίας της Ζωικής Παραγωγής, (Ελλ. Στατ. Αρχή, 2004). Σε απόλυτα μεγέθη: είναι ο σημαντικότερος κλάδος της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Εισαγωγικά 6/9 Όμως.. η αιγοπροβατοτροφία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και για άλλους λόγους..

Εισαγωγικά 7/9 Απασχολεί τα μέλη χιλιάδων οικογενειών. Αποτελεί την κύρια ή πιο σημαντική σταθερή πηγή εισοδήματος για πολλές ορεινές, νησιωτικές και απομονωμένες (μειονεκτικές) περιοχές της χώρας μας. Παράγει πολύτιμα προϊόντα (γάλα-κρέας) για τη διατροφή του πληθυσμού, υψηλής βιολογικής αξίας. Παρέχει την πρώτη ύλη σε μεταποιητικές μονάδες (γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, σφαγεία).

Εισαγωγικά 8/9 Ακόμη Αξιοποιεί τη φυσική βλάστηση εδαφών, που είναι ακατάλληλα για καλλιέργειες ή άλλες μορφές κτηνοτροφίας. Συμβάλλει στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας πολλών περιοχών. Σχετίζεται με τα ήθη, τα έθιμα και τις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις της χώρας μας.

Εισαγωγικά 9/9 Η εξαφάνιση ή ακόμη και η συρρίκνωση της αιγοπροβατοτροφίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την ερήμωση μεγάλων περιοχών της χώρας μας και την απώλεια γνώσης και πολιτισμού που επιβίωσαν με μικρές μεταβολές για πολλά χρόνια σ’ αυτό το χώρο.

Στατιστικά στοιχεία Θα ακολουθήσουν πίνακες και γραφήματα στα οποία παρουσιάζονται οι εξελίξεις που αφορούν την παραγωγή κρέατος και γάλακτος από πρόβατα και αίγες –σε εγχώριο επίπεδο, –Ευρωπαϊκής Ένωσης και –παγκόσμιο.

Εξέλιξη της παραγωγής πρόβειου κρέατος (από Υπ.Α.Α.Τ., 2010)

Εξέλιξη της παραγωγής αίγειου κρέατος (από Υπ.Α.Α.Τ., 2010)

Εξέλιξη της μέσης απόδοσης σε πρόβειο & αίγειο κρέας ΠΡΟΒΑΤΑΑΙΓΕΣ ΕΤΟΣΣφάγια (χιλ.) Κρέας (τόνοι) Μέση Απόδοση (Kg/ζώο) Σφάγια (χιλ.) Κρέας (τόνοι) Μέση Απόδοση (Kg/ζώο) , , , , , , , , , ,9 (από Υπ.Α.Α.Τ., 2010)

Εξέλιξη της παραγωγής πρόβειου γάλακτος (από Υπ.Α.Α.Τ., 2010)

Εξέλιξη της παραγωγής αίγειου γάλακτος (από Υπ.Α.Α.Τ., 2010)

Εξέλιξη της μέσης απόδοσης στο πρόβειο γάλα (σε κιλά/προβατίνα) (από Υπ.Α.Α.Τ., 2010)

Εξέλιξη της μέσης απόδοσης στο αίγειο γάλα (σε κιλά/αίγα) (από Υπ.Α.Α.Τ., 2010)

Εξέλιξη της μέσης απόδοσης πρόβειου και αίγειου γάλακτος ΠΡΟΒΑΤΑΑΙΓΕΣ ΕΤΟΣΑμελχθ. ζώα (χιλ.) Παραγ. Γάλα (τόνοι) Μέση Απόδοση (Kg/ζώο) Αμελχθ. ζώα (χιλ.) Παραγ. Γάλα (τόνοι) Μέση Απόδοση (Kg/ζώο) (από Υπ.Α.Α.Τ., 2010)

Εξέλιξη του παγκόσμιου πληθυσμού μηρυκαστικών αιγοπροβάτων και αγελάδων (σε εκατομμύρια ) (FAOSTAT, 2010)

Βιβλιογραφία Ζυγογιάννης Δ. (2006): Προβατοτροφία, Εκτροφή μηρυκαστικών (τεύχος Α), εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη. Κατσαούνης Ν. (1994): Προβατοτροφία, Εκδ. οίκος αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη. Ρογδάκης Εμμ. (2006): Γενική Ζωοτεχνία, Εκδόσεις Σταμούλης, Αθήνα. FAOSTAT: Εurostat: /homehttp://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat /home Eλλ.στατ. Αρχή: YΠΑΑΤ: 2/statistikahttp:// 2/statistika