Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Επικ.Καθ. Γιάννης Ε. Σπανός Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας

2 Περιεχόμενο του Μαθήματος
Γενικός στόχος του μαθήματος: η κατανόηση του περιεχομένου και των εφαρμογών της Διοίκησης. Το μάθημα αναλύεται σε πέντε βασικές ενότητες: Εισαγωγή στις θεμελιώδεις έννοιες, Ανάλυση του περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η διοίκηση, Λήψη αποφάσεων και στρατηγικός σχεδιασμός, Αρχιτεκτονική της Οργάνωσης, και Ηγεσία και Ανθρώπινο Κεφάλαιο.

3 Οι ενότητες Ενότητα 1: Επισκόπηση των θεμελιωδών λειτουργιών της διοίκησης και του ρόλου των διοικητικών στελεχών. Επισκόπηση του επιστημολογικού υπόβαθρου της Διοικητικής θεωρίας. Ενότητα 2: Ανάλυση των συνιστωσών του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται οι επιχειρήσεις. Ανάδειξη των ηθικών ζητημάτων που συνδέονται με την άσκηση διοίκησης. Ενότητα 3: Ανάλυση του ρόλου του διοικητικού στελέχους ως φορέα λήψεως αποφάσεων και της λειτουργίας του σχεδιασμού. Ενότητα 4: Ανάλυση των παραγόντων που συνδέονται με το σχεδιασμό των «μηχανικών» μερών του συστήματος δηλ., την οργανωτική δομή, και τους μηχανισμούς άσκησης ελέγχου, Ενότητα 5: Ανάλυση των στοιχείων που σχετίζονται με την διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ηγεσία.

4 Βιβλία & Βοηθήματα Δ. Μπουραντάς: «Μάνατζμεντ», Εκδόσεις Μπένου, Αθήνα 2001 Eπιπλέον, ως κύριο βιβλίο θα πρέπει να θεωρείται και το “Contemporary Management”, των G.Jones, J.George & C. Hill: MacGraw Hill, 2000

5 Φροντιστήρια (1 φορά την εβδομάδα, Κ. Κωστόπουλος)
Εργασία: Υποχρεωτική Ανάλυση περίπτωσης (case study) μιας επιχείρησης με έμφαση σε ένα συγκεκριμένο διοικητικό πρόβλημα (πρακτική) Κριτική ανάλυση των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ενός (συγκεκριμένου) κλάδου (ανάλυση σχετικού πληροφοριακού υλικού + συνεντεύξεις) Ιδιαιτερότητες στην διοίκηση μιας «εικονικής» επιχείρησης (πρακτική) Ανάλυση των μορφών που παίρνει η Νέα Οικονομία στην Ελλάδα (ανάλυση σχετικού πληροφοριακού υλικού + συνεντεύξεις) Σύγχρονες μορφές οργανωτικών δομών (θεωρητική) Ρόλοι των διοικητικών στελεχών στο σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον (θεωρητική + συνεντεύξεις)

6 Η .... βαθμολογία Εργασία: 30% Τελικές εξετάσεις: 70%


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google