Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1920s ©Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Advertisements

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Δρ. Πολύκαρπος Ευριπίδου Η πρωτη βοηθεια είναι το συνολο των ενεργειων που θα παρασχεθουν σε ένα τραυματια η έναν ασθενη πριν την επεμβαση του.
Small spaces Big ideas! ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ. ΠΟΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ.
3ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός της Ελιάς
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 9 Η ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΟΤΑ.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με δύο κύρια ερωτήματα που αφορούν τις χημικές αντιδράσεις. Το πρώτο είναι το πως γίνεται μια αντίδραση, δηλαδή.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 19: Είδη διαιτών Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αποβλΗτων Α. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Τι είναι η μάζα ενός σώματος; Μάζα είναι το ποσό της ύλης που περιέχει ένα σώμα.
Μεταβολισμός και θερμορύθμιση Φυσιολογία ΙΙ 2014.
Δήμοι Μηδενικών Αποβλήτων Workshops Αλεξανδρούπολη 15 Ιανουαρίου 2016 ¨Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων¨ Μαρία Τσάκωνα, Μηχανικός Περιβάλλοντος.
Τ ΕΛΙΚΉ Ε ΞΈΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή. Ρ ΟΛΟΣ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Βασικότερρο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού Σκελετική διαμόρφωση του σώματος Σύνθεση ορμονών και.
Στόχοι Κατανόηση αναγκαιότητας καθορισμού διατροφικών στόχων κατά τη σίτιση βαρέως πασχόντων Κατανόηση επιδράσεων οξέος τραύματος ή νόσου στον ενεργειακό.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διατροφολογίας Πρακτική άσκηση στην Κοινότητα Δημοτικό Γυμναστήριο Πετρούπολης Ελεάνα Νικολάου Α.Μ
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστήρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Υδατάνθρακες C – H - O. ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Παροχή ενέργειας Δίνουν ενέργεια στα κύτταρα αφού πρώτα μετατραπούν σε γλυκόζη στο ήπαρ. 4 Kcal(θερμίδες)
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2006 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
Πρωτεΐνες και αμινοξέα
Παχυσαρκία και Υπέρβαρο
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
ΚΣΠΜ-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων Αθανασία Σταθοπούλου
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα

Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Πως σχεδιάζουμε δυνάμεις
H μεγαλη εκρηξη.
Διατροφή Ενότητα 22: Διατροφή και άθληση
Διατροφή- Διαιτολογία
Μερικές δυνάμεις στη φύση
Διαφορές μάζας - βάρους
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους
Πρακτική Άσκηση στην Κοινότητα Α’ & Β΄ Εξάμηνο
Άσκηση Ενεργειακά Ισοζύγια
ΔΙΑΣΤΗΜΑ Πληροφορίες, εικόνες και άλλα σχετικά.
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ (21041)
Διατροφή-Διαιτολογία
Ένα ταξίδι με πολύ φαντασία
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Έλξη Μια ιδιότητα της μάζας.
Για να γίνει το γεύμα σας πιο ισορροπημένο...
ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 17/9/2018
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
الوحدة الثانية : المادة والحرارة
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Η ΜΑΖΑ, ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ Η «ΗΛΙΚΙΑ» ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΠΟΡΤΑΣ GNA plastics Αθήνα 2012.
به نام خدا فصل پانزدهم خازن در جریان مستقیم.
Μέθοδοι προσωρινής αποτρίχωσης
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος
Θερμότητα ή Θερμοκρασία Η Θερμότητα και η θερμοκρασία,Οι Θερμικές Διαστολές, Η Διάδοση της θερμότητας ΕΦΕΙΑ 10ο μάθημα.
Κατάρτιση διαιτολογίου
Αγωγή Καταναλωτή Τζίκα Ευαγγελία Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης ΚΡΙΚΡΙ
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ε ΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Άντρη Τζιωνή

Δ ΙΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ 2 σάκχαρα ενωμένα Σακχαρόζη: Γλυκόζη+ Φρουκτόζη “επιτραπέζια ζάχαρη” Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα και τα ζαχαρότευτλαMade Λακτόζη: Γλυκόζη+ γαλακτόζη “ζάχαρη του γάλακτος” Συναντάται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα Μαννόζη: Γλυκόζη+ γλυκόζη Βρίσκεται στα δημητριακά Προϊόν της διάσπασης του αμύλου 2

Σ ΥΝΘΕΤΟΙ Υ ΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Άμυλο Μακριές άλυσίδες μορίων γλυκόζης Αμυλόζη Αμυλοπηκτίνη Βρίσκεται στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα όσπρια Γλυκογόνο Μεγάλες αλυσίδες με πολλες διακλαδώσεις μορίων γλυκόζης Μορφή αποθήκευσης των υδατανθράκων στον οργανισμό 3

4 Τύπος ΙνώνΚύριες πηγέςΕπίδραση στο σώμα Διαλυτές Φρούτα (μήλα, εσπεριδοειδή), βρώμη, όσπρια Καθυστέρηση της κένωσης Καθυστέρηση της απορρόφησης της γλύκόζης στο αίμα Μειώνει τη χοληστρόλη του αίματος Αδιάλυτες πίτουρο σιταριού, πίτουρο καλαμποκιού, ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, τα λαχανικά Επιτάχυνση της κένωσης Αυξάση βάρους κοπράνων Αργή διάσπαση του αμύλου Καθυστέρηση της απορρόφησης της γλύκόζης στο αίμα

Π ΕΨΗ ΚΑΙ Α ΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ Υ ΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Στόμα Η σιελική αμυλάση αρχίζει πέψη του αμύλου Λεπτό έντερο Η παγκρεατική ολοκληρώνει την πέψη του αμύλου Τα τελικά προϊόντα της πέψης υδατανθράκων Γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη Απορροφάται στο αίμα Οι φυτικές ίνες δεν χωνεύονται, εκκρίνονται στα κόπρανα 5

Υ ΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗ Δ ΙΑΤΡΟΦΗ Συιστώμενη πρόσληψη υδατανθράκων 55-60% των ολικών θερμίδων Ημερήσια αξία (για 2,000 kcal) = 300γ Διατροφικές Οδηγίες Μέτρια πρόσληψη ζάχαρης Ποικιλία από δημητριακά, φρούτα, λαχανικά Πρόσληψη φυτικών ινών από 25 γραμμάρια / ημέρα 6

Υ ΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗ Δ ΙΑΤΡΟΦΗ Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης Χρησιμοποιήστε λιγότερη προσθήκη ζάχαρης Περιορίστε τα αναψυκτικα, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τις καραμέλες Προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή αυτα που είναι κονσερβοποιημένα σε νερό ή χυμό 7 Photo © CSquared Studios/PhotoDisc

Ρ ΟΛΟΣ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Βασικότερρο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού Σκελετική διαμόρφωση του σώματος Σύνθεση ορμονών και ενζύμων Απαραίτητο συστατικό όλων των υγρών του σώματος 8

9 Μη απαραίτητα αμινοξέα: --Μπορούν να συντεθούν από το σώμα --Υπάρχουν συνήθως στην τροφή αμινοξέα Απαραίτητα αμινοξέα: -- Δεν παράγωνται από το σώμα -- 9 αμινοξέα -- Πρέπει να καταναλώνονται από τη τροφη

Π ΕΨΗ ΤΩΝ Π ΡΩΤΕΪΝΩΝ Στόμα Συνθλίβονται και υγραίνονται Στομάχι Οι πρωτείνες μετουσιώνονται από το υδροχλωρικό οξύ Η πεψίνη αρχίζει την πέψη Λεπτό έντερο Οι παγκρεατικές και εντερικές πρωτεάσες και πεπτιδάσες ολοκληρώνουν την πέψη 10

Π ΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΤΗ Δ ΙΑΙΤΑ Συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης Ενήλικες RDA = 0.8 γρ/ κιλό σωματικού βάρους 15% των ολικών kcal Αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη Σωματική καταπόνηση Τραυματισμός Έντονη προπόνηση με βάρη Πρόσληψη πρωτεϊνης > ανάγκες 11

Σ ΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Δ ΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ Λ ΙΠΩΝ Παροχή ενέργειας Χρειαζόμαστε απαραίτητα λιπαρά οξέα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα) Παράδοση λιποδιαλυτών βιταμινών στο σώμα Αυξάνει τη γεύση και γευστικότητα των τροφίμων Συμβολή στην αίσθηση της πληρότητας Συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών 12

13 Στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι επειδή είναι λιγότερο πιθανό να οξειδωθούν Δεσμός C-C Υγρά σε θερμοκρασία δωματίου Ακόρεστα λίπη + υδρογόνωση = κορεσμένο λίπος Δεσμός C=C Κορεσμένα ΛιπαράΑκόρεστα Λιπαρά

Λ ΙΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κάθε 1 γρ λίπους περιέχει 9kcal Το 30% των ολικών θερμίδων πρεπειι να προέρχεται από λίπη Προσεχτική επιλογή λιπών για μια πιο υγιή ζωή 14

Α ΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μικρότερο μέγεθος της μερίδας Χάμπουργκερ αντί για ένα Big Mac Μικρές πατάτες αντί των μεγάλων πατάτες Χρησιμοποιήστε διαφορετικά συστατικά Veggie πίτσα αντί για πεπερόνι Χρησιμοποιήστε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή μη λιπαρά εκδοχή 1% ή αποβουτυρωμένο γάλα αντί του ολόκληρου ή 2% Φάτε κάτι άλλο αντί Φρούτα αντί του παγωτού 15

Ι ΔΙΌΤΗΤΕΣ - Χ ΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Στους 0°C στερεοποιείται – πάγος Στους 100°C ζέει – εξατμίζεται Υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας είναι: Σε υγρή μορφή Άγευστο Άοσμο Διαυγές Περιέχει ανόργανες ουσίες

Σ ΤΟ Σ ΩΜΑ Το σώμα αποτελείται από 65-70% νερό Κατανέμεται στο ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο υγρό Κύριο συστατικό όλων των: Υγρών του σώματος: Αίμα Λέμφος Υγρό ιστών Εκκρίσεων: Σίελος Γαστρικό υγρό Απεκκρίσεων: Ούρα Ιδρώτας

Ι ΔΙΟΤΗΤΕΣ Β ΙΟΛΟΓΙΚΗΣ Σ ΗΜΑΣΙΑΣ Υγρή μορφή Ιδανικός διαλύτης Υψηλή ειδική θερμότητα και υψηλή λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης Απορροφά θερμότητα Δεν αναμειγνύεται με τα λίπη Πολύ χαμηλή ηλεκτρολυτική διάσταση Το περιβάλλον που γίνονται οι κυριότερες βιοχημικές αντιδράσεις Συμμετέχει σαν ενεργό συστατικό σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις Καθορίζει τις ιδιότητες βιολογικών μακρομορίων όπως των πρωτεϊνών

Σ ΥΜΒΟΥΛΕΣ Κατανάλωση νερού ακόμα και στην απουσία δίψας Κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου υγρών Μεταφορά νερού παντού (μπουκάλα, παγούρι) Το νερό καταπολεμά την κυτταρίτιδα και την παχυσαρκία

Π ΗΓΈΣ Α ΣΒΕΣΤΙΟΥ Γάλα Γαλακτοκομικά προϊόντα Φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο) Συγχωρήγηση βιταμίνης Δ Δευτερεύουσες πηγές: κρόκος αυγού, όσπρια, καρύδια, αμύγδαλα

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Σ ΙΔΗΡΟΥ Σχηματισμός αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων με την οποία μεταφέρεται το οξυγόνο στους ιστούς Σχηματισμός μυοσφαιρίνης στο μυϊκό ιστό Συμμετοχή του ως ενεργό συστατικό ενζυμικών συστημάτων

Π ΗΓΕΣ Συκώτι Κόκκινο κρέας/ ιστοί Κρόκος του αυγού Πράσινα φυλλωδη λαχανικά Σταφύλια Αιμικός σίδηροςΜη-αιμικός σίδηρος Ο αιμικός σίδηρος είναι έτοιμος για απορρόφηση. Ο μη-αιμίκός σίδηρος χρειάζεται επεξεργασία για να απορροφηθεί από τον οργανισμό και χρειάζεται η παρούσία ασκορβικού οξέως (βιταμίνη Γ).

Λ ΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Ν ΑΤΡΙΟΥ Συμμετέχει: Στη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης του εσωτερικούπεριβαλλοντος και στη μετακίνηση υγρών Στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροποίας Στη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης Στη φυσιολογική διεγερσιμότητα της μυϊκής ίνας

H ENRY Male: Aged  16.0 x weight (kg) Aged  14.2 x weight (kg) Aged  13.0 x weight (kg) Aged 70+  13.7 x weight (kg) Female: Aged  13.1 x weight (kg) Aged  9.74 x weight (kg) Aged  10.2 x weight (kg) Aged 70+  10.0 x weight (kg) + 577

Φ ΥΣΙΚΗ Δ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Καθόλου επαγγελ ματική δραστηρ ιότητα Χαμηλή επαγγελματική δραστηριότητα Μεσαία επαγγελματική δραστηριότητα Βαριά επαγγελματική δραστηριότητα ΆντρεςΓυναίκεςΆντρεςΓυναίκεςΆντρεςΓυναίκες Μη ενεργός Μέτρια ενεργός Πολύ ενεργός

Σ ΥΝΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΤΕΕ) ΤΕΕ = ΒΜΡ * ΦΑ

Π ΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Γυναίκα, 29 ετών 60kg, γραμματέας BMR = 13.1 x 60kg + 558=1344kcal/d ΤΕΕ = 1344 * 1,4 = 1882kcal

Α ΣΚΗΣΗ Άντρας, 52 ετών, οικοδόμος, 90κλ Βρείτε το ΤΕΕ Πόσα γραμμάρια υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και λίπος πρέπει να καταναλώνει καθημερινά;