ΘΕΩΡΊΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌΤΗΤΑΣ Ι Δήμητρα Παπαστεργίου MSc – 2016 Λάρισα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προσωπικές δεξιότητες
Advertisements

ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Προσωποκεντρική Θεωρία (Client-centered theory)
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Alfred Schutz. O Alfred Schutz θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φαινομενολογίας στις κοινωνικές επιστήμες. Η συνεισφορά του.
Η επικοινωνία στις κοινωνικές ομάδες και στην εκπαίδευση
Alfred Adler ΑνθρΩπινη τυπολογΙα.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Α. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΤΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΧΙΕΒΙΟΡΙΣΜΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΥΠΟΥ Ε-Α.
Το ψυχαναλυτικό μοντέλο και οι διαδικασίες ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης
ΟΙ «ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Επιθετικότητα Επιθετικότητα είναι η συμπεριφορά που έχει στόχο να πληγώσει κάποιον ή να καταστρέψει κάτι. Η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιες συγκινησιακές.
Στόχοι επίτευξης στη φυσική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
1.2. Ανάπτυξη του κοινωνικού εαυτού. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
ΤΜΗΜΑ Γ΄ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΕΠΑΛ
Γνωστική προσέγγιση: Μελέτη στην αφετηρία της νόησης
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Σ.Ψ.)
Ο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ. Ρόλος και Λειτουργίες  Θεραπευτικός ή αποκατάστασης  Προληπτικός  Εκπαιδευτικός.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Οι εκτιμήσεις των ενηλίκων αποτελούν τη βάση για την αυτοεκτίμηση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας Το καλό και το κακό ορίζονται από τις συναισθηματικές.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Συναισθηματική Νοημοσύνη: Ορισμός, δομή, μοντέλα, μέσα αξιολόγησης
Ψυχολογικές θεραπείες
Γλώσσα και Σκέψη Εργασία Ψυχολογίας Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Ιωάννου Γεωργία Φίλιππα Δήμητρα Χατωνίδη Γεωργία.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑ 10. Επιθετικότητα Συνηθισμένο φαινόμενο Μπορεί να αποτελεί από τη μαζική βία ενός πολέμου ως τα καθημερινά περιστατικά λεκτικής.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Σειρά παραδόσεων Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Τηλ.:
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ, Ph.D.. H ηθική περιλαμβάνει τις αρχές που ορίζουν το τι είναι σωστό και το τι όχι. Ως ηθική συμπεριφορά ορίζεται η επίδειξη μιας.
Κάλλια Κουνενού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΑΣΠΑΙΤΕ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-ΠΑΚΕ ΒΟΛΟΥ Κωνσταντίνα Ματσούκα, φιλόλογος.
«Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Συνηγορία Υπευθυνότητα/ευθύνη Συνεργασία Στάση φροντίδας
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Θεωρίεσ Προσωπικότητασ Ι
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μορφές προσέγγισης της ψυχικής νόσου (I)
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Η ανάπτυξη του παιδιού Καλαϊτζίδης Αγάπιος.
«Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής»
ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Σε κάθε ψυχική διαταραχή υπάρχει κάποιο οργανικό υπόβαθρο; Ή οι ψυχικές ασθένειες οφείλονται σε ασυνείδητες ψυχολογικές διεργασίες;
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.
Αναπτυξιακη ψυχολογια
Αποσυνδετικές διαταραχές
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΩΡΊΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌΤΗΤΑΣ Ι Δήμητρα Παπαστεργίου MSc – 2016 Λάρισα

Τι είναι προσωπικότητα ;  Προσωπικότητα είναι το κομμάτι εκείνο της ψυχολογίας που ασχολείται περισσότερο με τους ανθρώπους ως ολοκληρωμένα άτομα και σύνθετα όντα.  Ένας ευρύς ορισμός της προσωπικότητας θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει εκείνα τα χαρακτηριστικά του ατόμου που εξηγούν τους σταθερούς τύπους συναισθήματος, σκέψης και συμπεριφοράς.

 Ο παραπάνω ορισμός δίνει μια σαφή διάσταση στο ζήτημα της προσωπικότητας καθώς συμπεριλαμβάνει όλους τους σταθερούς τύπους συμπεριφοράς και τις εσωτερικές ιδιότητες του ατόμου στις οποίες οφείλεται αυτή η σταθερότητα.

Χαρακτηριστικά μιας θεωρίας  Οι θεωρίες προσωπικότητας θέτουν το ερώτημα του τι ( δομή ), γιατί ( διαδικασία ) του πως ( ανάπτυξη & εξέλιξη ) αναφορικά με την ανθρώπινη λειτουργία. Επίσης, θέτουν ερωτήματα σχετικά με την φύση της ψυχοπαθολογίας και την αλλαγής στην προσωπικότητα.

Επίδραση γενετικού και περιβαλλοντικού παράγοντα  Αυτοί οι 2 παράγοντες θεωρούνται υπεύθυνοι για την ανάπτυξη, την διαμόρφωση και την τροποποίηση της ανθρώπινης προσωπικότητας.  Η διαμάχη ανάμεσα στους γενετιστές και στους υποστηρικτές της επίδρασης του περιβάλλοντος είναι γνωστή για χρόνια.  Η σύγκρουση οφείλεται στο γεγονός ότι το αντικείμενο παρατήρησης αλλά και ο ερευνητής είναι ο άνθρωπος.

 Η συνεργασία πολλών κλάδων έχει πια αποδείξει ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα και η συμπεριφορά βρίσκονται κάτω από τον γενετικό έλεγχο, καθώς αυτός προικοδοτεί την ανθρώπινη ύπαρξη με δυνατότητες.  Για να ανθίσουν αυτές οι δυνατότητες ρόλο παίζει ο περιβαλλοντικός παράγοντας.

Θεωρίες Προσωπικότητας  Οι θεωρίες προσωπικότητας μπορούμε να πούμε ότι δεν αλληλοαναιρούνται πλήρως.  Η διαφορά τους βρίσκεται στην έμφαση του παράγοντα που η καθεμιά υιοθετεί ως πρωτεύοντα στην όλη διαδικασία της διαμόρφωσης της προσωπικότητας.

 Επομένως, μπορούμε να διακρίνουμε διάφορες κατηγορίες θεωριών της προσωπικότητας.  Τυπολογικές θεωρίες  Θεωρίες χαρακτηριστικών  Ψυχαναλυτική θεωρία  Φαινομενολογική θεωρία  Θεωρία της Συμπεριφοράς  Γνωστικό - Συμπεριφορική κατεύθυνση : κοινωνική μάθηση

Τυπολογικές θεωρίες  Δίνεται έμφαση στην ερμηνεία και περιγραφή των διαφόρων ανθρώπινων τύπων.  Ήδη από την αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης διατυπώνει μια θεωρία που όριζε ότι υπάρχουν 4 είδη ανθρώπινων τύπων που καθορίζονται από τους χυμούς τους σώματος.

 Ο Αμερικανός Sheldon, υποστηρίζει ότι η δομή του σώματος δίνει στοιχεία για την προσωπικότητα.  Η πιο σημαντική τυπολογική θεωρία είναι αυτή του Jung, ο οποίος και υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε 2 κατηγορίες που χαρακτηρίζονται από 2 μηχανισμούς : την εξωστρέφεια και την εσωστρέφεια.

Θεωρίες χαρακτηριστικών  Η έννοια του χαρακτηριστικού αντιπροσωπεύει μια γενική προδιάθεση του ατόμου να συμπεριφέρεται με έναν ορισμένο τρόπο.  Θεωρείται ότι είναι ιεραρχικά οργανωμένα από τις συγκεκριμένες αντιδράσεις ως τους γενικούς τρόπους ψυχολογικής λειτουργίας.

 Υπάρχουν διάφοροι θεωρητικοί που έχουν προτείνει απόψεις πάνω στην θεωρία των χαρακτηριστικών με πιο σημαντικές μορφές αυτές των Allport, Catell & Eysenck.  O Allport θεώρησε τα χαρακτηριστικά ως βασική δομή της ψυχικής οργάνωσης, γιατί αυτά καθορίζουν την συμπεριφορά. Ένα φιλικό άτομο θα φέρεται το ίδιο σχετικά τρόπο προς όλους.

 Υποστηρίζει ότι υπάρχει σε κάθε άνθρωπο ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό και κάποια άλλα που θεωρούνται ως κεντρικές διαθέσεις.  Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό είναι αυτό που χαρακτηρίζει όλη την συμπεριφορά και το κεντρικό χαρακτηριστικό είναι αυτό που διακρίνει το κάθε άτομο. Κάθε άτομο έχει 5-10 κεντρικά χαρακτηριστικά, ενώ τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

 Ο Cattel, χρησιμοποίησε την στατιστική μέθοδο της ανάλυσης των παραγόντων, μια στατιστική μέθοδο μέσω της οποίας διερευνώνται οι συσχετίσεις και ομαδοποιούνται ώστε να λάβουμε τους παράγοντες π. χ. συντηρητικός, παραδοσιακός κλπ.  Μετά από πολλαπλές μελέτες κατέληξε σε 16 παράγοντες κοινούς, σταθερούς και ανεξάρτητους μεταξύ τους.

 O Eysenck κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες της προσωπικότητας είναι 3.  Ψυχωτισμός : Άνθρωποι ψυχροί, περίεργοι, αντικοινωνικοί, εχθρικοί  Εσωστρέφεια - Εξωστρέφεια :  Συναισθηματική σταθερότητα : Ηρεμία, άνεση, φιλικότητα

Ψυχαναλυτική θεωρία  Ο ιδρυτής της ψυχαναλυτικής θεωρίας είναι ο Freud.  Η βασική δομή της ψυχαναλυτικής θεωρίας έχει να κάνει με την ψυχική συσκευή που αντιστοιχεί στον εσωτερικό ψυχικό κόσμο του ατόμου.

 Τα 2 βασικά ένστικτα του ανθρώπου είναι το ένστικτο της ζωής ( ή σεξουαλικότητας ) και το ένστικτο του θανάτου ( ή επιθετικότητας ).  O Freud προσέγγισε το άτομο ως ενεργειακό σύστημα, δηλαδή ως αλληλεπίδραση δυνάμεων ( ένστικτα, ενορμήσεις ) ή πηγές ενέργειας.

 Εισήγαγε τις έννοιες του συνειδητού, προσυνειδητού και ασυνείδητου.  Συνειδητό είναι οι σκέψεις, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα για τα οποία έχουμε επίγνωση.

 Προσυνειδητό είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα για τα οποία δεν έχουμε πάντοτε επίγνωση αλλά μπορούν κάποια στιγμή να γίνουν συνειδητό.  Ασυνείδητο είναι οι σκέψεις, γνώσεις και εμπειρίες για τις οποίες δεν έχουμε επίγνωση, κάτι που οφείλεται στην απώθηση.

 Διαμόρφωσε επιπλέον, 3 δομικούς όρους για να περιγράψει τον ψυχικό μηχανισμό το Αυτό, το Εγώ και το Υπερεγώ.  Το Αυτό ( id) αναφέρεται στην πηγή των ενστίκτων ή ολόκληρης της ενέργειας των ορμών του ανθρώπου

 Το Εγώ (ego): Αναφέρεται στο μέρος της προσωπικότητας που προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ενορμήσεις, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με τις ηθικές αξίες του ατόμου.  Υπερεγώ (Superego): Εκφράζει ιδανικά και αξίες.

 Το άγχος για τον Freud είναι ένα οδυνηρό συναίσθημα, το οποίο προειδοποιεί το Εγώ για κάποιον κίνδυνο.  Μηχανισμοί άμυνας είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιεί το άτομο για να μειώσει το άγχος. Βοηθάνε στο να απομακρυνθούν από την συνείδηση, σκέψεις και συναισθήματα.

 Οι μηχανισμοί άμυνας είναι  Προβολή όταν αποδίδει στους άλλους τα δικά του απορριπτέα ένστικτα και επιθυμίες.  Άρνηση όταν το άτομο αρνείται μια οδυνηρή εσωτερική ή εξωτερική εμπειρία.  Απομόνωση όταν το συναίσθημα απομονώνεται από το περιεχόμενο μιας οδυνηρής παρόρμησης  Ματαίωση όταν το άτομο ακυρώνει μια αγχωτική επιθυμία.

 Απώθηση ο πρωταρχικός μηχανισμός άμυνας όπου μια αγχωτική ιδέα ή σκέψη αποβάλλεται από την συνείδηση.  Μετουσίωση / εξειδανίκευση : Όταν το αρχικό ένστικτο υποκαθίσταται από έναν υψηλότερο στόχο.  Εκλογίκευση : Όταν ένα κίνητρο ή πράξη εξηγείται λογικά  Αντισταθμιστική συμπτωματολογία : Έκφραση της αντίθετης παρόρμησης από μια άλλη που είναι απαράδεκτη.

 Ο Freud θεώρησε ότι διάφορα μέρη του σώματος αποτελούν πηγές έντασης ή διέγερσης.  Έτσι, στην θεωρία του πρόσθεσε 5 στάδια για την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη.

 Στοματικό όπου το στόμα αποτελεί το κέντρο της έντασης  Πρωκτικό όπου ο πρωκτός αποτελεί το κέντρο έντασης  Φαλλικό όπου τα γεννητικά όργανα αποτελούν το σημείο επικέντρωσης και παρατηρείται έλξη προς τον γονέα του αντίθετου φύλου.  Λανθάνον όπου μειώνεται το σεξουαλικό ενδιαφέρον  Γεννητικό όπου εμφανίζεται ενδιαφέρον για το σεξ και ταυτίζεται με την εμφάνιση της εφηβείας.

Φαινομενολογία  Είναι μια θεωρία που επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται και βιώνει τον εαυτό του και τον κόσμο.  Αυτοαντίληψη είναι οι αντιλήψεις που συνδέονται με τον εαυτό και το εγώ μας.

 Έννοια του ιδανικού εαυτού είναι αυτό που το άτομο θα ήθελε πάνω απ ’ όλα να έχει.  Αυτοπραγμάτωση κατέχει σημαντική θέση στην θεωρία και αφορά την θεμελιώδη τάση του οργανισμού να πραγματώσει, να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τον εαυτό του.

 Η έννοια της αυτοσυνέπειας εκφράζει την απουσία σύγκρουσης ανάμεσα στις αντιλήψεις για τον εαυτό.  Μάλιστα, ο Rogers, θεωρούσε ότι η συμφωνία ανάμεσα στις αντιλήψεις και στις εμπειρίες ήταν σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την θεραπεία.

 Επίκεντρο της θεωρίας του Rogers ήταν η θεραπευτική διαδικασία.  Σημασία είχε το θεραπευτικό κλίμα, που για να συμβεί η αλλαγή 3 είναι βασικές προϋποθέσεις :  Απεριόριστη θετική αναγνώριση  Συμφωνία  Ενσυναίσθηση / συναισθηματική κατανόηση.

Θεωρία μέσα από μάθηση  Εδώ συναντάμε τις θεωρητικές αρχές όπως είχαν χρησιμοποιηθεί στην θεωρία της μάθησης.  Έννοιες όπως κλασική εξάρτηση, συντελεστική εξάρτηση, απόσβεση, ενίσχυση, επιστρατεύονται για να εξηγήσουν συμπεριφορές.

 Επιπλέον, εδώ υπάρχουν και άλλοι θεωρητικοί όπως ο Hull, Dollard & Miller, οι οποίοι είναι κοντά στην συντελεστική μάθηση.  Οι συνήθειες μαθαίνονται με την ενίσχυση των συνδέσεων ερεθίσματος - αντίδρασης.  Η ενίσχυση συνίσταται στην μείωση των ερεθισμάτων ενορμήσεων.

Bandura & Mischel  Η κοινωνικο - γνωστική θεωρία δίνει έμφαση στην μάθηση ανεξάρτητα από ενίσχυση και στην σημασία των γνωστικών διεργασιών.  Τονίζουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο άτομο και στο περιβάλλον μέσα από την έννοια του αμοιβαίου προσδιορισμού.

 Σημαντικές έννοιες είναι η έννοια της αυτεπάρκειας, δηλαδή, η προσωπική αντίληψη για την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις.  Στόχοι τα επιθυμητά μελλοντικά γεγονότα που κινητοποιούν το άτομο για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

 Ικανότητες : Μια δομική μονάδα της κοινωνικο - γνωστικής θεωρίας που αντανακλά την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και για ικανοποίηση στόχων.  Προσδοκίες : Ό, τι περιμένει το άτομο να συμβεί ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων συμπεριφορών, σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

 Αυτορρύθμιση : Διεργασία μέσω της οποίας τα άτομα ρυθμίζουν την συμπεριφορά τους.  Μάθηση μέσω παρατήρησης : Διαδικασία μέσω της οποίας οι άνθρωποι μαθαίνουν παρατηρώντας απλώς την συμπεριφορά κάποιων άλλων που αποκαλούνται πρότυπα.

 Μίμηση προτύπου : Διαδικασία της αναπαραγωγής της συμπεριφοράς που μαθαίνεται με την παρατήρηση των άλλων.  Δίνει έμφαση στην απόκτηση ικανοτήτων, προτύπων και κρίσεων για την αυτεπάρκεια.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας !!!