Σπουδές και ανεργία των νέων, υπάρχουσα κατάσταση προοπτικές Εισηγητής: Κων/νος Αδριανουπολίτης Εκπαιδευτικός – Ερευνητής Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ Βασικές έννοιες οργάνωσης και μεθοδολογίες αξιολόγησης – αποτίμησης δράσεων ΕΤΑΚ Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 Αμφιθέατρο Ινστιτούτου.
Advertisements

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μαρία Πεμπετζόγλου Eπίκουρη Καθηγήτρια Κομοτηνή ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.
SCHOOL OF EUROPEAN EDUCATION - HERAKLION OPTIONS OF SUBJECTS FOR YEAR 3 (Γ’ ΤΑΞΗ)
Πλωτάρχης (Μ) Α. Ρημικής Π.Ν. Πλωτάρχης (Ο) Χ. Αθανασούλας Π.Ν Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Δ. Βερύκοκος Π.Ν.
Η σημασία της Γεωργίας (Επισιτισμός, Οικονομία, Πολιτική, Εθνική και Παγκόσμια σημασία)
Πηγές δεδομένων: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Πλήρης πρόσβαση στην Ετήσια έκθεση.
ONLINE ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Παρουσιάζουν οι μαθητές: Γ Ι Ο Υ Λ Η Λ Ι Ο Υ Ν Η Ι Α Σ Ω Ν Α Σ Τ Α Σ Σ Η Σ.
Υπηρεσίες Μακροχρόνιας Φροντίδας στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η Μ.Φ.Υ. είναι ελλιπώς ανεπτυγμένη. Οι υπηρεσίες Μ.Φ.Υ στην χώρα μας παρέχονται από το σύστημα.
Τούλα Πατσάλη Διεύθυνση Διαρθρωτικών Ταμείων και Ταμείου Συνοχής Γραφείο Προγραμματισμού ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
SITC 4: Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (5ψήφια ανάλυση) ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υπεύθυνος Πρακτικής.
Πρακτική Άσκηση Φοιτήτρια: Αικατερίνη Ρεμπή ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χρονικό διάστημα:01/04-31/05/12 Υπεύθυνος.
Ανακαλύπτοντας την Πληροφορική: Βάσεις Δεδομένων Γεώργιος Χατζημηλιούδης Ειδικός Επιστήμονας 8 Οκτωβρίου 2015.
Ερωτήματα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική Γιατί προκύπτει μια τέτοια ανάγκη για την Ε.Ε.; Ποιοι είναι οι θεσμοί, οι μορφές και η μέθοδος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Ανάλυση ΘΕΜΑ:
Κοινή Γεωργική Πολιτική και αγορές: τάσεις και προκλήσεις 1 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής Η ελληνική γεωργία σε κρίσιμο σταυροδρόμι Αθήνα, 23 Μαρτίου.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΙΙΙ
Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής
Πολιτικές – Νομοθετικό Έργο – Δράσεις – Μέτρα σε εξέλιξη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Λάρισας
Πρακτική επιμόρφωσης Έρευνα αγοράς Καταγραφή αναγκών επιμόρφωσης
Template 1.5 comparison page
Key Action 2: Καταληκτική ημερομηνία: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ
Κεντρο πληροφορησησ ανεργων τησ γ.σ.ε.ε.(κεπεα)
11. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
«Δημότης Αμαρουσίου» η τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολίτη
Νεοελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα
Οδηγός βιβλιογραφίας Δώστε προσοχή στα σημεία της βιβλιογραφίας που πρέπει να γράφονται με πλάγια γράμματα.
Πλατφόρμα Δήλος (Delos)
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: Ο Υπολογιστής και η Επεξεργασία των Δεδομένων
H οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες
Αξιοποίηση της επικαιρότητας στη Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας
ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να ζωογονούν το ανθρώπινο πνεύμα με την παροχή βιβλίων
Δομή και Αξιολόγηση της Ερευνητικής Εργασίας
Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων
Τίτλος εργασίας« Εργαλείο εκπαίδευσης και κατάρτισης για στήσιμο αγώνων» Ιούλιος 2017.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Η εκπαιδευτική έρευνα δράσης
Τίτλος εργασίας: « Εργαλείο εκπαίδευσης και κατάρτισης για στήσιμο αγώνων» Ιούλιος 2017.
RIPASSO 3.
Τίτλος εργασίας : « Εργαλείο εκπαίδευσης και κατάρτισης για στήσιμο αγώνων» Ιούλιος 2017.
Σύσταση Κ.Φ.Ι.Κ.Β (Nόμος 141) 1η Συνεδρίαση Κ.Φ.Ι.Κ.Β. 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1990 Έγκριση Κανονισμών 1995 Λειτουργία.
Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η οργάνωση του χώρου στην κοινωνία.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: Ο Υπολογιστής και η Επεξεργασία των Δεδομένων
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ιστοσελίδες νέας γενιάς και εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στην εκπαίδευση Ρέθυμνο, 1η Νοεμβρίου
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ιστορικές Πηγές & Ιστορικές Μαρτυρίες
Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Κοινωνικές ασφαλίσεις 2017/8
Η Αποτελεσματικότητα των Περιβαλλοντικών Πολιτικών στις Αερομεταφορές
Διδασκαλία με Χρήση των ΤΠΕ του Νόμου Προσφοράς
Βασικές έννοιες (Μάθημα 1) Τίτλος: Μερικές βασικές έννοιες της Πληροφορικής 22/11/2018 Ξένιος Αντωνιάδης.
«Επιχειρώ για το Κλίμα και την Ενεργειακή Απόδοση»
Συμβουλές Πωλήσεων Καλοκαίρι 2018 ON LINE Εκπαίδευση - Αύγουστος 2018.
17/2/2019 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (2) Ενότητα A1.1 β Ο Δάσκαλος.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Κορινθιακός - Η δική μας θάλασσα
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σπουδές και ανεργία των νέων, υπάρχουσα κατάσταση προοπτικές Εισηγητής: Κων/νος Αδριανουπολίτης Εκπαιδευτικός – Ερευνητής Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΜΑΛΤΑ ΛΟΥΞ/ΡΓΟ ΤΣΕΧΙΑ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΒΕΛΓΙΟ Ε.Ε. 27 ΓΑΛΛΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 62,5 7,5 8,0 10,6 12,2 14,7 18,2 20,0 21,2 22,2 22,4 23,5 26,5 26,6 27,6 28,9 33,6 40,5 42,5 56,4 Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. (EUROSTAT ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013)

H ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2001 ΠΗΓΗ:EUROSTAT 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% EUBDKDELEFIRLILNLAPFISUK ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΕΟΙ

Το κύμα μετανάστευσης των νέων Έλληνες νέοι έχουν μεταναστεύσει κατά την περίοδο της κρίσης. Μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι πτυχιούχοι Ανώτατης Εκπαίδευσης Έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Το κάθε πτυχίο ιατρικής κοστίζει στο ελληνικό κράτος περίπου €

Σπουδές και ανεργία των νέων στην Ελλάδα Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών στην Ευρώπη (29,9%) όταν ο Μ.Ο. στην Ε.Ε. είναι 17,4%. (Ευρυδίκη, αριθμοί κλειδιά της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, 2009) Στην Ελλάδα οι εισαγόμενοι από το Λύκειο στην Ανώτατη Εκπαίδευση αγγίζουν το 80%, όταν ο Μ.Ο. στην Ε.Ε. κυμαίνεται στο 40% Η τεράστια ανεργία των νέων και ειδικότερα των νέων πτυχιούχων οφείλεται, εκτός της κρίσης, στην αναντιστοιχία πτυχίων και θέσεων εργασίας

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Η Ελλάδα διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για την παιδεία μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. Από το πενιχρό ποσοστό τα κονδύλια κατανέμονται, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT, ως εξής: Ανώτατη εκπαίδευση Ελλάδα 1,44% Μ.Ο. Ε.Ε. των 27 1,15% Γερμανία 1,14% Η.Π.Α. 1,33% Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ελλάδα 1,14% Μ.Ο. Ε.Ε. των 27 2,25% !!! Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Δευτεροβάθμια ΤΕΕ είναι ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος κλάδος της εκπαίδευσης

Από την Ε.Σ.Υ.Ε. ανακοινώθηκε ( ) ότι δαπανώνται περισσότερα από εκατομμύρια € ετησίως προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και γνώσεις που σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. κατακτώνται μέσα και όχι έξω, από το εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα 596 εκατομμύρια € περίπου δαπανώνται κάθε χρόνο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενώ για τα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια δαπανώνται 805 εκατομμύρια €.

Προσφερόμενες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.

Προσφερόμενες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ISCED 3) KEY DATA ON EDUCATION 1999 (ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ) EUBDKDELEFIRLILNLAPFINSUK 42,53247, ,16744,480,928,73332,324,474,546,848,444,3 57,56452,676,232,93355,619,171,36767,775,625,553,251,655,7

Προοπτικές Για να υπάρξει επαγγελματική απορρόφηση θα πρέπει να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη η οποία προϋποθέτει κατάλληλο επενδυτικό κλίμα, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και διαφθοράς, εργασιακή ειρήνη και εκτός των άλλων κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό σε επίπεδο ανώτερων στελεχών μηχανικοί, γεωπόνοι, οικονομολόγοι κλπ. γενικά υπάρχει στην Ελλάδα. Η έλλειψη παρατηρείται στα μεσαία στελέχη, ειδικευμένοι εργατοτεχνίτες, τεχνίτες και τεχνικοί. Στη σημερινή περίοδο οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητη μια στροφή των νέων προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Για να υπάρξει στροφή προς την ΕΕΚ θα πρέπει το κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με τη δημιουργία ενός ελκυστικού επαγγελματικού σχολείου ώστε το πανεπιστήμιο να μην φαντάζει σαν η μοναδική λύση για επαγγελματική αποκατάσταση. Εκτός της πρακτικής μέριμνας θα πρέπει να υπάρξει εκτεταμένη ενημέρωση των γονέων για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που δίνονται στα παιδιά μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι γονείς έχουν και κατά νόμο την ευθύνη για τις σπουδές των ανήλικων παιδιών τους Οι γονείς είναι αυτοί που σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν λανθασμένες επιλογές όχι γιατί δε θέλουν το καλό των παιδιών τους αλλά γιατί έχουν εσφαλμένη γνώμη γι αυτό.

Οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν ότι όλοι οι κοινωνιολόγοι της εκπαίδευσης είναι κατηγορηματικοί σε ότι αφορά τις σπουδές των νέων Οι νέοι δεν έχουν όλοι ίδιες ευκαιρίες για σπουδές. Όλες οι κοινωνιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι σπουδές των νέων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνικο-οικονομική τους προέλευση και τη μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους. Οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών βάσει στατιστικών στοιχείων έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους παραπάνω παράγοντες.