Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΦΗΚΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΓΙΔΩΝ Γεώργιος Κ. Διβριτσιώτης ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Εταιρεία Η HYDROFUN είναι εμπορική, κατασκευαστική εταιρεία και η πρώτη στην Ελλάδα η οποία ειδικεύεται στα συστήματα κλιματισμού εξωτερικών χώρων. Με.
Advertisements

ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Α) εισαγωγή Τυπωμένο κύκλωμα, είναι ένα κύκλωμα που σχηματίζεται πάνω στην επιφάνεια βακελίτη ή κάποιου εποξικού υλικού, η οποία είναι επιχαλκωμένη. Τα.
ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Ισαριθμητικές ή ισάριθμες ή χωροπληθείς καμπύλες
Σκοπός της δικής μας ομάδας ήταν να υλοποιήσουμε την φάση της κατασκευής του ρολογιού. Έτσι, επειδή έπρεπε να υπολογίσουμε την κλίση του τοίχου που θα.
Τι ξέρετε για την ΟΡΑΣΗ;
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ
Κεφάλαιο 3 Εργονομία Πληροφορική Α’ Γυμνασίου Κεφάλαιο 3. Εργονομία
Πώς είναι ένα τάνγκραμ;
Ηλιακή μονάδα αποθήκευσης Το πάνω μέρος με 2 τρύπες για τα αισθητήρια θερμοκρασίας. Πάνελ κενού στο μπροστινό μέρος.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ
Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας
ΞΥΛΙΝΑ ΔΑΠΕΔΑ Είδη ξυλείας κατά σειρά σκληρότητας Αφρικανική Δρύινη
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
Presentation of information/Παρουσίαση πληροφοριών
Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο
ΣΚΑΤΖΟΧΟΙΡΟΣ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΖΩΑ.
(ΤΑΠΕΡ, ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ,ΧΑΡΤΙ) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΛΕΚΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ EYE – LINER ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ ΤΥΠΟΙ ΦΡΥΔΙΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ενότητα 1 - Κεφάλαιο 3 - Εργονομία
Τα παλιά τα χρόνια… Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί το κρέας, οι άνθρωποι είχαν βρει διάφορες μεθόδους συντήρησης ακόμα και στο.
Ερευνητική Εργασία 2ου τετραμήνου
Η Γραμμή Μενού. Περιοχή Σχεδίασης Διαθέσιμα Χρώματα. Για να δημιουργήσετε νέο χρώμα κάντε κλικ στην Επεξεργασία χρωμάτων ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – Κεφάλαιο 9: Ζωγραφική.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
1ο ΕΠΑ.Λ. ΣΟΦΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β’ ΤΑΞΗ
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
9° Εργαστηριακό Μάθημα Θέμα: Χρόνος.
Εργονομία Η Εργονομία μελετά τις μεθόδους με τις οποίες σχεδιάζονται οι διάφορες συσκευές , τα εργαλεία και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθώς.
Πώς καλλιεργώ φράουλες - Οδηγίες & Συμβουλές
Βρούζη Αγγελική Μακρίδης Οδυσσέας Μάλλιου Αγγελική Μαστοράκης Γιώργος
Πρόβλημα: Όλοι μας έχουμε περάσει με αυτοκίνητο από κάποια γέφυρα και έχουμε νιώσει κάποιου είδους «αναπηδήσεις». Που οφείλονται αυτές άραγε; Γιατί όσο.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ Γ.Π.Α.
Για τη Φυσική Α ’ Λυκείου Εργαστηριακή Άσκηση 2 α Μελέτη της Ευθύγραμμης Ομαλά Επιταχυνόμενης Κίνησης.
ΛΆΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΏΡΑ ΑΜ:5399 ΚΟΡΟΜΗΛΆ ΜΑΡΊΑ ΓΕΩΡΓΊΑ ΑΜ:5385 Η γη ως ουράνιο σώμα- Η εναλλαγή μέρας νύχτας.
ΕΠΙΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ 28/04/2014.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΣΠΑ 2012 ΘΕΜΑ : ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΑΜΙΑΣ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ TO 2012.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ.
Κατασκευή Χριστουγεννιάτικων καρτών με ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά. Τάξη Β’ Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός κ.Πλατώνη Ζωή «Δημιουργώντας Αειφόρα Σχολεία»
Η έννοια του εμβαδού. Ο κύριος Γιώργοςείχε δύο τετράγωνα χωράφια. Το κόκκινο χωράφι Το κόκκινο χωράφι το έδωσε στο μεγαλύτερο γιό του το Φάνη Το πράσινο.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ -Παπαδάκης Γιώργος -Τάκος Φώτης -Ταμιωλάκη Νίκη -Ρουσάκη Αλεξάνδρα.
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
Πρακτική Άσκηση 2012 ΕΝΤΑ ΝΑΣΚΑ Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής.
Τεχνολογία Β! γυμνασίου Κατασκευή μακέτας βήμα -βήμα
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ " ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ " Εξέταση στο μάθημα της τεχνολογίας Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Μαυροματάκη.
Η βάρκα σε λειτουργία.
ΧΡΟΝΟΙ-ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ- ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
Κλοπές σε ATM Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε έναν τύπο που προφανώς κάνει μια συναλλαγή σε αυτόματο μηχάνημα τράπεζας (ΑΤΜ).
Καλλιέργεια βακτηρίων
ΕλληνογαλλικΗ σχολΗ ΠειραιΑ « ΑγιοΣ ΠαΥλοΣ "
Βρίσκω το εμβαδό τριγώνου
ΞΥΛΙΝΑ ΔΑΠΕΔΑ Είδη ξυλείας κατά σειρά σκληρότητας Αφρικανική Δρύινη
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΑΣΚΗΣΗ 7η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΝΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ (ΚΟΥΡΤΙΝΑΣ Τσιμεντενέσεων) ΣΕ ΦΡΑΓΜΑ (στο βραχώδες υπόβαθρο της θέσης του) Στην κοιλάδα με την τοπογραφική τομή,
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Φωλιά με χελιδόνι Υλικά: - χαρτόνι κανσόν μαύρο -χαρτόνι οντουλέ καφέ -πισινέτζα -άχυρο -κορδέλα κίτρινη, πορτοκαλί, φούξια ή ό, τι άλλο.
ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΧΗΜΑΤΑ …με προϋποθέσεις.
Κατασκευή καροτσιού μεταφοράς από χαλασμένα θρανία
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Συσκευές ηλεκτροφόρησης. Ηλεκτροφόρηση Αναλυτική μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιολογία και στην ιατρική για το χωρισμό – σπάσιμο – διάλυση.
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υμενόπτερα 1. ΑΛΛΕΡΓΙΑ στα ΥΜΕΝΟΠΤΕΡΑ (μέλισσες- σφήκες) * Από την πρόληψη στη θεραπεία Μαρία Κουρή Ιατρός Αλλεργιολόγος Msc Public Health & Biostatistics.
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΦΗΚΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΓΙΔΩΝ Γεώργιος Κ. Διβριτσιώτης ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: Πασχάλης Χαριζάνης

Σφήκες που δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική μελισσοκομία Vespa crabro Vespa orientalis Οικ: Vespidae Vespula vulgaris Vespula germanica

Βιολογικός κύκλος τoυ γένους Vespula Χαριζάνης, 1996

Περιγραφή του πειράματος Τοποθέτηση 2 διαφορετικών τύπων παγίδας Καταμέτρηση συλληφθέντων εντόμων ανά 2 ημέρες Εναλλαγή δολωμάτων κάθε 3 επαναλήψεις Πραγματοποίηση του πειράματος σε 2 τοποθεσίες

ΥΛΙΚΑ

MΕΘΟΔΟΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ α) Παγίδα τύπου κυψέλης Γι’ αυτό τον τύπο παγίδας αρχικά κόβουμε με το ψαλίδι λαμαρίνας ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι σίτας ακριβώς στις διαστάσεις του παλιού πατώματος που θα χρησιμοποιήσουμε. Το κομμάτι αυτό το καρφώνουμε με τη βοήθεια του καρφωτικού στο ένα πάτωμα κλείνοντας το εξ’ ολοκλήρου στην πάνω πλευρά. Στη συνέχεια κόβουμε άλλο ένα ίδιο κομμάτι σίτας στο οποίο αυτή τη φορά θα κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο. Στην τρύπα αυτή θα περάσει ο κώνος που θα κατασκευαστεί πάλι με σίτα και θα δεθεί με πριτσίνια ώστε να είναι σταθερός και σωστά κλεισμένος. Στο κάτω μέρος του κώνου πρέπει να αφήσουμε τις κατάλληλες προεκτάσεις προκειμένου να ενώσουμε τον κώνο με το παραλληλόγραμμο κομμάτι της σίτας που αναφέραμε νωρίτερα. Η ένωση θα γίνει πάλι με τον πριτσιναδόρο προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά διαφυγής των σφηκών. Το νέο κομμάτι θα καρφωθεί πάλι στο 2 ο πάτωμα. Προαιρετικά στο 2 ο πάτωμα μπορούμε να τοποθετήσουμε πόδια ύψους 20 εκατοστών, αλλιώς μπορούμε να τοποθετήσουμε ολόκληρη την παγίδα πάνω σε τσιμεντόλιθους στο μελισσοκομείο. Η παγίδα είναι έτοιμη τοποθετώντας την πρώτη κατασκευή πάνω στη 2 η.

β) Κολλητική παγίδα Για την παγίδα κολλητικού τύπου χρησιμοποιούμε ένα παλιό καπάκι κυψέλης που όλοι οι μελισσοκόμοι έχουμε στις αποθήκες μας. Το καπάκι αποτελεί μια εύχρηστη μετακινούμενη λεία επιφάνεια στην οποία κολλάμε με χαρτοταινία ένα μεγάλο κίτρινο χαρτί. Το κίτρινο χρώμα προτιμήθηκε γιατί χρησιμοποιείται ευρέως στις χρωμοτροπικές παγίδες ενώ η χαρτοταινία ξεκολλά εύκολα όταν θέλουμε να αλλάξουμε το χαρτί με το δόλωμα. Μετά την τοποθέτηση του χαρτιού στο καπάκι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο απλώνουμε την κόλλα Temo-O-Cid σε όλη την επιφάνεια του. Την κόλλα αυτή μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα γεωργικών εφοδίων και είναι κατάλληλη για παγίδευση πολλών εντόμων. Διατηρεί τα χαρακτηριστικά της ακόμα και μετά από 2 ημέρες έκθεσης στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες αλλά και στο ηλιακό φως. Η αντικατάσταση του χαρτιού και συνεπώς της κόλλας έγκειται στο γεγονός ότι γεμίζει από τα έντομα που συλλαμβάνονται και δεν υπάρχει χώρος για άλλες συλλήψεις. Προετοιμασία κολλητικής παγίδας

Στόχοι του πειράματος Σύγκριση αποτελεσματικότητας 2 τύπων παγίδας Σύγκριση ελκυστικότητας δολώματος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συλλήψεις σφηκών το καλοκαίρι του 2012 στην Αρχαία Ολυμπία Β: δόλωμα βοδινό, Σ: δόλωμα σαρδέλα, *Οι κόκκινοι αριθμοί αναφέρονται σε σφήκες του γένους Vespa, οι κίτρινοι στις Vespula

Συλλήψεις σφηκών το καλοκαίρι του 2012 στο Γ.Π.Α.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι κολλητικές παγίδες είναι αποτελεσματικότερες Η σαρδέλα είναι καλύτερο δόλωμα Σε περιπτώσεις υπερπληθυσμού συνιστάται η αντιμετώπιση των σφηκών με προσέλκυση και στη συνέχεια δηλητηρίαση με κατάλληλο εντομοκτόνο