Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
ΛΙΠΑΡΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή - Λιπαρά σώματα - Ρόλος τους στη διατροφή
Χοληστερολη ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
Επίδραση κοινού ιόντος ( Ε.Κ.Ι ).
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Eπιμέλεια Νίκος Μαρκουλάκης Χημικός.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Η οργάνωση της γνώσης»
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Δώστε πρώτα τα φύλλα εργασίας από το πείραμα «Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων»
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Λίπη - έλαια 1η Εργαστηριακή Άσκηση
Θρεπτικά Συστατικά Λιπίδια - Υδατάνθρακες
Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
Βασικοί όροι Εστέρες, Τριγλυκερίδια ,
Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος
Η συγκέντρωση ή μοριακότητα κατ’ όγκο (c) εκφράζει τον αριθμό των moles της διαλυμένης ουσίας σε 1L διαλύματος.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
Χημεία Και Τροφές.
Λίπη - Λάδια Η τυπική διάκριση μεταξύ των Λιπών και Λαδιών είναι ότι σε θερμοκρασία δωματίου τα λίπη είναι στερεά, ενώ τα λάδια υγρά. Η διάκριση αυτή.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Λυκείου Διαλυτότητα ουσιών Παράγοντες διαλυτότητας.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 5: Λιπίδια, λιπαρά οξέα και λιποειδή Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Λιπίδια Με τον όρο λιπίδια εννοείται μια μεγάλη ομάδα οργανικών ενώσεων που απαντούν στη φύση και είναι συνήθως εστέρες λιπαρών οξέων με διάφορες αλκοόλες.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Εισηγητής: Γ. Καρρής.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
EIΣΑΓΩΓΗ Στη Χημική Σύσταση των Βιομορίων από τα φυσικά στοιχεία, σχετίζονται με την δομή και τις λειτουργίες της ζωής.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
Βιοχημεία Ενότητα 19: Λιπίδια:
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Λιπίδια Μείγμα τριγλυκεριδίων δηλ Ένα μόριο γλυκερίνης
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ.
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Η υγεία μας Στάθης Αντωνάκης Θοδωρής Kιοσελάκης Τατιάνα Μακαρίδου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
Ομάδες τροφίμων.
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH

Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα ΑΡΧΙΚΑ  Αριστερά έχουμε προσθέσει σταγόνες Lugoℓ ή Βάμμα ιωδίου το οποίο στη συνέχεια χωρίζουμε σε 2 μέρη  Δεξιά έχουμε ελαιόλαδο το οποίο κρατάμε ως δείγμα. CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH + I 2  CH 3 (CH 2 ) 7 CHΙ–CHΙ(CH 2 ) 7 COOH

Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα ΤΕΛΙΚΑ  Αριστερά έχουμε ελαιόλαδο που είχαμε κρατήσει ως δείγμα.  Στο κέντρο περιέχεται μίγμα από ελαιόλαδο με Βάμμα ιωδίου (ή Lugoℓ).  Δεξιά είναι το ελαιόλαδο στο οποίο έχουμε προσθέσει Βάμμα Ιωδίου (ή Lugoℓ) και το έχουμε θερμάνει.  Παρατηρούμε τον αποχρωματισμό CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH + I 2  CH 3 (CH 2 ) 7 CHΙ–CHΙ(CH 2 ) 7 COOH

Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις  Η χημική σύσταση του ελαιολάδου περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ουσιών βασικής σημασίας για τον οργανισμό. Αυτά είναι τα λιπαρά οξέα, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, οι χρωστικές ουσίες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ά.  Στα λιπαρά οξέα επικρατεί σαφώς το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων (παλμιτικού και στεατικού) κι ένα μέτριο ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (λινελαϊκού και λινολενικού).  Τα ζωικά λίπη αποτελούνται κυρίως από κορεσμένα λιπίδια ενώ το ελαιόλαδο διακρίνεται για την υψηλή του αναλογία μονοακόρεστων λιπών προς κορεσμένα. Τα κορεσμένα λίπη είναι υπόλογα για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρδιοπαθειών.  Είναι δε αποδεδειγμένο ότι κεκορεσμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν την στάθμη της χοληστερίνης ενώ τα ακόρεστα του λαδιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην χοληστερίνη.

Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις Πίνακας: Σύνθεση λιπαρών διάφορων λιπών και ελαίων ΤΥΠΟΣ ΕΛΑΙΟΥΚΟΡΕΣΜΕΝΑΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ Ηλιέλαιο11%20%69% Καλαµποκέλαιο13%25%62% Ελαιόλαδο14%77%9% Σισαµέλαιο14%40%46% Σογιέλαιο15%24%61%

Σύγκριση Ακορεστότητας Ελαίων 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις  Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και προκαλούν αθηροσκλήρωση.  Τα πολυακόρεστα έχουν μακροχρόνια αρνητικές επιδράσεις γιατί είναι ευοξείδωτα.  Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (βρίσκονται κατ’ εξοχήν στο ελαιόλαδο) ελαττώνουν την ενδογενούς προέλευσης κακή χοληστερίνη (LDL), χωρίς να επηρεάζουν την τιμή της καλής (HDL).

Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις  Αριθμός Ιωδίου (Iodine Value-IV): μετρά το βαθμό ακορεστότητας λιπών και ελαίων και εκφράζεται σε γραμμάρια απορροφηθέντος ιωδίου ανά 100 γραμμάρια λίπους ή ελαίου (IUPAC, 2001)..  Το διάλυμα Lugoℓ παρασκευάζεται με τη μεταφορά 2,5g Ι 2 και 7,5g ΚΙ σε ογκομετρική φιάλη και προσθήκη νερού μέχρι τη χαραγή των 500ml. CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH + I 2  CH 3 (CH 2 ) 7 CHΙ–CHΙ(CH 2 ) 7 COOH ΕΛΑΙΟΑΡΙΘΜΟΣ ΙΩΔΙΟΥ (IV) Ελαιόλαδο76-90 Αραβοσιτέλαιο Ηλιέλαιο120 – 134 Σογιέλαιο120 – 138  Με την προσθήκη ιωδίου γίνεται κορεσμός των διπλών δεσμών και έτσι υπολογίζεται ο βαθμός ακορεστότητας.

Σύγκριση Ακορεστότητας Ελαίων 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις  Το ελαιόλαδο διακρίνεται για την υψηλή του αναλογία μονοακόρεστων λιπών προς κορεσμένα καθώς και από το μικρότερο ποσοστό ακορεστότητας σε σχέση με το ηλιέλαιο.  Το ελαιόλαδο παρουσιάζει μικρότερο αριθμό ιωδίου σε σχέση με το ηλιέλαιο ΤΥΠΟΣ ΕΛΑΙΟΥΚΟΡΕΣΜΕΝΑΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ Ηλιέλαιο11%20%69% Ελαιόλαδο14%77%9% ΕΛΑΙΟΑΡΙΘΜΟΣ ΙΩΔΙΟΥ (IV) Ελαιόλαδο76-90 Ηλιέλαιο120 – 134

Πλήρης & Ατελής Καύση 8 ο Πείραμα ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΥΣΗ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΥΣΗ H/C/Ο Οξυγόνο διοξείδιο υδρατμοί H/C/Ο Οξυγόνο διοξείδιο υδρατμοί μονοξείδιο αιθάλη

Πλήρης & Ατελής Καύση Ακετυλενίου 8 ο Πείραμα ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΥΣΗ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΥΣΗ C 2 H 2 + 5/2O 2  2CO 2 + H 2 O ΔH = – 211 kcal C 2 H O 2 ...CO 2 + …CO + …C +...H 2 O

Διαπίστωση…