Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα ΑΡΧΙΚΑ Αριστερά έχουμε προσθέσει σταγόνες Lugoℓ ή Βάμμα ιωδίου το οποίο στη συνέχεια χωρίζουμε σε 2 μέρη Δεξιά έχουμε ελαιόλαδο το οποίο κρατάμε ως δείγμα. CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH + I 2 CH 3 (CH 2 ) 7 CHΙ–CHΙ(CH 2 ) 7 COOH
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα ΤΕΛΙΚΑ Αριστερά έχουμε ελαιόλαδο που είχαμε κρατήσει ως δείγμα. Στο κέντρο περιέχεται μίγμα από ελαιόλαδο με Βάμμα ιωδίου (ή Lugoℓ). Δεξιά είναι το ελαιόλαδο στο οποίο έχουμε προσθέσει Βάμμα Ιωδίου (ή Lugoℓ) και το έχουμε θερμάνει. Παρατηρούμε τον αποχρωματισμό CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH + I 2 CH 3 (CH 2 ) 7 CHΙ–CHΙ(CH 2 ) 7 COOH
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις Η χημική σύσταση του ελαιολάδου περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ουσιών βασικής σημασίας για τον οργανισμό. Αυτά είναι τα λιπαρά οξέα, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, οι χρωστικές ουσίες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ά. Στα λιπαρά οξέα επικρατεί σαφώς το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων (παλμιτικού και στεατικού) κι ένα μέτριο ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (λινελαϊκού και λινολενικού). Τα ζωικά λίπη αποτελούνται κυρίως από κορεσμένα λιπίδια ενώ το ελαιόλαδο διακρίνεται για την υψηλή του αναλογία μονοακόρεστων λιπών προς κορεσμένα. Τα κορεσμένα λίπη είναι υπόλογα για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρδιοπαθειών. Είναι δε αποδεδειγμένο ότι κεκορεσμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν την στάθμη της χοληστερίνης ενώ τα ακόρεστα του λαδιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην χοληστερίνη.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις Πίνακας: Σύνθεση λιπαρών διάφορων λιπών και ελαίων ΤΥΠΟΣ ΕΛΑΙΟΥΚΟΡΕΣΜΕΝΑΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ Ηλιέλαιο11%20%69% Καλαµποκέλαιο13%25%62% Ελαιόλαδο14%77%9% Σισαµέλαιο14%40%46% Σογιέλαιο15%24%61%
Σύγκριση Ακορεστότητας Ελαίων 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και προκαλούν αθηροσκλήρωση. Τα πολυακόρεστα έχουν μακροχρόνια αρνητικές επιδράσεις γιατί είναι ευοξείδωτα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (βρίσκονται κατ’ εξοχήν στο ελαιόλαδο) ελαττώνουν την ενδογενούς προέλευσης κακή χοληστερίνη (LDL), χωρίς να επηρεάζουν την τιμή της καλής (HDL).
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις Αριθμός Ιωδίου (Iodine Value-IV): μετρά το βαθμό ακορεστότητας λιπών και ελαίων και εκφράζεται σε γραμμάρια απορροφηθέντος ιωδίου ανά 100 γραμμάρια λίπους ή ελαίου (IUPAC, 2001).. Το διάλυμα Lugoℓ παρασκευάζεται με τη μεταφορά 2,5g Ι 2 και 7,5g ΚΙ σε ογκομετρική φιάλη και προσθήκη νερού μέχρι τη χαραγή των 500ml. CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH + I 2 CH 3 (CH 2 ) 7 CHΙ–CHΙ(CH 2 ) 7 COOH ΕΛΑΙΟΑΡΙΘΜΟΣ ΙΩΔΙΟΥ (IV) Ελαιόλαδο76-90 Αραβοσιτέλαιο Ηλιέλαιο120 – 134 Σογιέλαιο120 – 138 Με την προσθήκη ιωδίου γίνεται κορεσμός των διπλών δεσμών και έτσι υπολογίζεται ο βαθμός ακορεστότητας.
Σύγκριση Ακορεστότητας Ελαίων 7 ο Πείραμα Θεωρητικές Επισημάνσεις Το ελαιόλαδο διακρίνεται για την υψηλή του αναλογία μονοακόρεστων λιπών προς κορεσμένα καθώς και από το μικρότερο ποσοστό ακορεστότητας σε σχέση με το ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει μικρότερο αριθμό ιωδίου σε σχέση με το ηλιέλαιο ΤΥΠΟΣ ΕΛΑΙΟΥΚΟΡΕΣΜΕΝΑΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ Ηλιέλαιο11%20%69% Ελαιόλαδο14%77%9% ΕΛΑΙΟΑΡΙΘΜΟΣ ΙΩΔΙΟΥ (IV) Ελαιόλαδο76-90 Ηλιέλαιο120 – 134
Πλήρης & Ατελής Καύση 8 ο Πείραμα ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΥΣΗ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΥΣΗ H/C/Ο Οξυγόνο διοξείδιο υδρατμοί H/C/Ο Οξυγόνο διοξείδιο υδρατμοί μονοξείδιο αιθάλη
Πλήρης & Ατελής Καύση Ακετυλενίου 8 ο Πείραμα ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΥΣΗ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΥΣΗ C 2 H 2 + 5/2O 2 2CO 2 + H 2 O ΔH = – 211 kcal C 2 H O 2 ...CO 2 + …CO + …C +...H 2 O
Διαπίστωση…