ΕΙΔΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Μεγάλες κατηγορίες: Πορτοκαλοειδή Μανταρινοειδή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Advertisements

Χαμογελάστε στη ζωή τρώγοντας φρούτα
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ.
Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου
ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
Η Συγκομιδή της Ελιάς.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
Ενότητα: 3 – Παράθεση απλών και σύνθετων Οινοπνευματωδών Ποτών Κεφάλαιο Αποστάγματα (ουδέτερα αρωματισμένα) Ζιβανία - Βότκα.
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ(ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ) Η πορτοκαλιά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για το λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές και εύκρατες περιοχές.
ΨΑΡΙΑ.
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών
Τα κάστανα Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1ΟΠρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.
Ανθρώπινα Χαρακτηριστικά Χρώματα
Προσαρμογή των ζώων στο περιβάλλον
Κυριότερα φαρμακευτικά φυτά
Η ελιά.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ» Η πορτοκαλιά ανθίζει μία φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5-7 εβδομάδες. Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι  Το δέντρο ευδοκιμεί.
ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ
ΕΙΔΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΕΙΔΗ (Citrus sinensis)
ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 5.
Περιεχόμενα Α’ Μέρος: Καλλιεργητικές φροντίδες 1. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝΑ 2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ 3. ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 4. ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ 5. ΠΑΓΕΤΟΙ.
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
ΕΛΙΑ Olea europaea ΟΙΚ. Oleaceae
6ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός Εσπεριδοειδών
7ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός Εσπεριδοειδών
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ Citrus spp.
Mηλιά Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή τα.
5 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
10ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΡΔ\ΟΔΑΚΙΝΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Οικογένεια: RUTACEAE Υποοικ.: AURANTIOIDEAE, με χαρακτηριστικό καρπό (εσπερίδιο) 33 γένη και 203 είδη (196 αειθαλή, 7 φυλλοβόλα) Δέντρα ή θάμνοι Γένος.
Άνοιξη  4 εβδομάδες (Μέσα 3 ου -μέσα 5 ου ) Άφθονη ανθοφορία (κύριος όγκος παραγωγής) Καλοκαίρι  2 εβδομάδες (Ιούλιος) Ελάχιστοι βλαστοί και άνθη (καρποί.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : « ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ » Από τους μαθητές : ΑΝΤΡΕΑ ΚΟΥΝΝΑ ΚΑΙ ΟΒΙΤΙΟΥ ΣΟΥΠΤΙΡΕΛ ΤΑΞΗ.
Ειδικές Πληροφορίες Συντήρησης. Απώλεια βάρους σε θερμοκρασία 8 ο έπειτα από 7 και 14 ημέρες συντήρηση Η απώλεια βάρους σε καρπούς ΝΟΠ παίζει σημαντικό.
6ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ. Δέντρο Χαρακτηριστικά Μανταρινιάς.
Ποιοτική σύσταση και πληθυσμιακή διακύμανση Αφίδων (Homoptera : Aphidoidea) σε ποικιλίες εσπεριδοειδών.
7ο εργαστήριο: Κλάδεμα Εσπεριδοειδών
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
4 ο εργαστήριο: Είδη και Ποικιλίες Μανταρινοειδών Μεσογειακές Δενδρώδεις καλλιέργειες ΤΕΙ Κρήτης, Σ.ΤΕ.Γ. Τμήμα: Φ.Π. Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ - ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΕΙΔΗ
7 ο εργαστήριο: Κλάδεμα Εσπεριδοειδών Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη, Γεωπόνος, Οινολόγος.
«Όταν η φύση δημιουργεί... Πολιτισμό»
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΙΛΑ Ε1
ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΔΑΣΗ ΕΥΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΝΙΟΥΔΑΚΗ ΣΟΝΙΛΑ ΤΖΕΧΑΛΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ.
Χρυσάνθεμο Τα χρυσάνθεμα (chrysanthemum), είναι γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών.Τα χρυσάνθεμα είναι ιθαγενή της Ασίας.
5ο εργαστήριο: Πορτοκαλοειδή
Φρούτα Ορισμός: Φρούτα και καρποί καλλιεργημένων και άγριων φυτών.
5ο εργαστήριο: Πορτοκαλοειδή
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Προέλευση και παραγωγή
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ!
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
Βρες έναν κομμένο κορμό …
Εργασία project Γιώργος Σταμούλης Σωτήριος Παπαδόπουλος
Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ - ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΕΙΔΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΙΔΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Μεγάλες κατηγορίες: Πορτοκαλοειδή Μανταρινοειδή Γκρέιπ Φρουτ Λεμονοειδή Μικρές κατηγορίες Νεραντζιά Περγαμόντο Κιτριά Λιμεττία Φράππα Κουμ κουάτ ...

Μανταρίνια Ευδοκιμούν σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα Δεν κρατούν πολύ πάνω στο δέντρο μετά την ωρίμαση (ούτε συντηρούνται πολύ μετασυλλεκτικά) Τα πιο περίπλοκα για ταξινόμηση, περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη Citrus, αλλά και υβρίδια με άλλα εσπεριδοειδή π.χ. με Γκρέιπφρουτ ή με Πορτοκάλι  καρποί τύπου μανταρίνι, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στο δέντρο ( μακρά διάρκεια στην αγορά) Κατάγεται μάλλον από Κίνα, ήρθε το 1805

Προδιαγραφές ενός «καλού» μανταρινιού Προδιαγραφές ενός «καλού» μανταρινιού Εύκολο ξεφλούδισμα * Σχετικά μεγάλο μέγεθος Ασπερμία ή «εμπορική» ασπερμία (0-5) Ευχάριστα γεύση και άρωμα Παραμονή στο δέντρο για μεγάλο διάστημα * Το μανταρίνι < πορτοκάλι : ξεφλουδίζεται με το χέρι

Ομάδες Μανταρινοειδών Κατά τον W. Webber 6 ομάδες: Satsuma C. unshiu Βασιλιάς του Σιάμ Μεσογειακά C. nobilis Μικρόκαρπα C. reticulata Ταγκερίνια (Dancy) Μανταρινολιμετίες (Cleopatra) Κατάγεται μάλλον από Κίνα, ήρθε το 1805

1. Satsuma-Σατσούμες (Citrus unshiu) ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ (πάνω σε τρίφυλλη πορτοκαλιά) Δέντρα: λίγο μικρά, πλαγιόκλαδα , Φύλλα σκούρα πράσινα, μεγάλα και επιμήκη ΠΡΩΙΜΑ - ωριμάζουν μέσα Οκτώβρη (o καρπός τους τρώγεται ευχάριστα ενώ είναι πράσινος).

Καρπός Satsuma Χωρίς κουκούτσια, ξεφλουδίζονται εύκολα (χαλαρός φλοιός, ελαφρά συνδεμένος), μικρός λαιμός στο μίσχο, εξέχουν οι ελαιογόνοι αδένες, μέγεθος < από πορτοκάλι ΜΕΙΟΝ: ιδιαίτερα ευαίσθητη σάρκα (δεν αντέχει σε κακό χειρισμό), οι μεμβράνες των σκελίδων είναι σκληρές

Υποομάδες των Satsuma Προέρχονται από την Ιαπωνία, αλλά καλλιεργούνται πολύ και στην Ισπανία: Διακρίνονται σε πολλές υποομάδες. Οι πιο γνωστές: α) υποομάδα Wase: υπερ-πρώιμες ποικιλίες Miyagawa, Okitsu κ.α. β) υποομάδα Owari: κλώνοι ζωηροί, πολύ παραγωγικοί, οψιμότεροι των προηγούμενων

2. Βασιλιάς του Σιάμ-King of Siam (C. nomilus) Δέντρα: μέτρια, μάλλον ορθόκλαδα, αραιή βλάστηση (λίγοι βραχίονες & βλαστοί), πολύ παραγωγικό (σπάνε κλαδιά) Φύλλα: σκούρα πράσινα, πολύ μεγάλα, μακρόστενα ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΠΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ με πολλά σπέρματα, ξεφλουδίζονται εύκολα, με μικρό λαιμό προς το μίσχο, με χοντρή και ανώμαλη φλούδα . ΠΟΛΥ ΟΨΙΜΑ – ωριμάζουν Μάρτη – Απρίλη. Στην Ελλάδα δεν εκτιμάται και τόσο λόγω της χαμηλής ποιότητας των καρπών της (πολύ δυνατή γεύση…)

2. Βασιλιάς του Σιάμ

3. Μεσογειακά μανταρίνια Καρπός: 3. Μεσογειακά μανταρίνια Καρπός: Μέτριο μανταρίνι, με πολλά σπέρματα, χυμώδες, πολύ εύγευστο και αρωματικό, πεπλατυσμένο, πρώιμο Φλοιός κιτρινο-πορτοκαλί ανοιχτό, λεπτός και στρωτός,

3. Μεσογειακά μανταρίνια (C. nobilis) Δέντρο: βραδυαυξές, κρεμοκλαδές, μέτρια ζωηρό, πολύ παραγωγικό, με πολλούς λεπτούς βλαστούς, μικρά στενά φύλλα (# Σατσούμες), σχεδόν χωρίς αγκάθια Μείον: έχει μεγάλη τάση παρενιαυτοφορίας (να κλαδεύεται πριν τη χρονιά της μεγάλης παραγωγής), με τα πρώτα κρύα πέφτουν πολλοί καρποί, αν παραμείνει στο δέντρο φουσκώνει, χάνει το χυμό και υποβαθμίζεται ποιοτικά Αντικαθίστανται κυρίως από τις Κλημεντίνες

4. Μικρόκαρπα (C. reticulata) Καρποί μικροί, με σκούρο πορτοκαλί χρώμα, φλοιός που δεν αποκολλάται τόσο εύκολα όσο των Satsuma και των Μεσογειακών. Κατάλληλα για χυμούς Χιώτικο μανταρίνι

Ως C. reticulata ταξινομούνται και διάφορα υβρίδια Οι Κλημεντίνες προέρχονται πιθανώς από φυσική διασταύρωση των μικρόκαρπων μανταρινιών με Νεραντζιά… Και αυτές με τη σειρά τους έδωσαν άλλα π. χ. Fortuna, Murcott, Tankan, Nova, Robinson...

5. Ταγκερίνια (Dancy) 6. Μανταρινο-λιμέτιες Δέντρα μεγάλα, ορθόκλαδα, πολύ ζωηρά Καρποί: έντονο βαθύ πορτοκαλί ως πορτοκα-λέρυθρο χρώμα, μικροί - μέτριοι, με αρκετά αναπτυγμένο λαιμό προς το μίσχο, λεπτόφλουδοι, χυμώδεις, γευστικοί και αρωματικοί. Πολλά ενδιαφέροντα υβρίδια Tangelo: Minneola tangelo: με γκρειπφρουτ, Orlando tangelo: με Duncan γκρειπφρουτ, Tangor: Ortanique: Or(-ange) Tan(-gerina) (un-)ique 6. Μανταρινο-λιμέτιες Cleopatra: μικρής εμπορικής αξίας, λόγω πολλών σπερμάτων. Χρήση: υποκείμενο της λεμονιάς (αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Κορυφοξήρας )

Υβρίδια - Ποικιλίες ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ (Clementine): επιλογή του κληρικού Clement Rodier (εξ ου το όνομα) τυχαία στην Αλγερία Αυτοασυμβίβαστη= δίνει παρθενοκαρπικούς καρπούς  αν καλλιεργείται μόνη της μακριά από άλλες ποικιλίες παράγει λιγότερους, αλλά άσπερμους καρπούς Μανταρίνια με την καλύτερη ποιότητα: άσπερμα, φλοιός λείος, καρπόφυλα με λεπτές μεμβράνες, υψηλό % χυμού, τρυφερή & γλυκιά σάρκα, ↑ Σ/Ο Ωρίμαση λίγο μετά τις Σατσούμες, αν και οι καρποί της χρωματίζονται σχεδόν ταυτόχρονα ή και πριν Προτιμάται λόγω πρωιμότητας και γεύσης.

Κλημεντίνες- Clementine κλώνοι & υβρίδια Ξεχώρισαν ως κλώνοι: Κλημεντίνη SRA-63: επικονιαστής της η Dancy, δεν μένει πολύ πάνω στο δέντρο, παρενιαυτοφορεί Κλημεντίνη De nules : πολύ παραγωγικός, καρπός μεγάλος. -- μικρή οψίμηση της αλλαγής χρώματος. Κλημεντίνη Πόρου: επιλογή του σταθμού Πόρου κ.α. (Fina, Marisoln, Arrufatina, Oroval κ.α.) και ως υβρίδια π.χ. Fortuna= Κλημεντίνη Χ Βασιλιάς του Σιάμ. Όψιμη, μόνη της άσπερμη, με άλλες ένσπερμη. Ζωηρό δέντρο, πολύ ανθεκτικό σε κρύο και αέρα, με καρπούς μεγάλους, γεμάτους, γευστικοί

ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ FORTUNA

Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Poncan: Ίσως τα καλύτερα μανταρίνια. Άσπερμα, μέτριο ως μεγάλο μέγεθος, πολύ εύγευστα, ξεφλουδίζονται εύκολα με το χέρι, μεγάλη αντοχή στο κρύο και στον αέρα. Ωριμάζει τον 1ο. Βασικό μείον: ωριμάζει ταυτόχρονα με τα πορτοκάλια. Mineola: King of Siam X Greip-Frut. Μεγάλο μέγεθος, με λίγους σπόρους, πολύ χυμώδες, με πολλά οξέα. Μαλακώνει εύκολα. Ωριμάζει 2ο με 3ο.

Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Malvazio: ή Αργεντίνικο. Μετάλλαξη του κοινού. Ωριμάζει 2ο με 3ο. Με πολλά αιθέρια έλαια. Δεν περπάτησε εδώ Encore: Κοινό X King of Siam. Ωριμάζει 3ο ως 5ο. Μεγάλο, πολύ γευστικό, δεν καθαρίζει εύκολα. Παρενιαυτοφορεί έντονα, ξήρανση δέντρων με υπερβολική παραγωγή.

Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Ortanique: στο Ισραήλ ως Tancor, στην Κύπρο ως Madora Ωριμάζει 5ο – 6ο. Αντέχει μετασυλλεκτικούς χειρισμούς (στο ψυγείο 2-6 μήνες), καρποί μεγάλοι

Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Kinnow: Κοινό πορτοκάλι X King of Siam. Ωριμάζει 1ο – 2ο. Δέντρο ζωηρό, παραγωγικό, καρπός μέτριος, γευστικός, αλλά με πολλούς σπόρους.

Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Κάρα: Σατσούμα Χ βασιλιάς του Σιάμ Ωριμάζει τον Mάρτιο. Δέντρο μέτριο, ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες. Καρπός μεγάλος, γευστικός, χυμώδης, αρωματικός, με υπεροχή οξέων, αλλά με πολλά σπέρματα