Κουλέτου Ελεάννα Μαργέτη Ευαγγελία Μυζήθρα Γεωργία Πιτσογιάννη Χριστίνα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο
Advertisements

ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του διδακτικού στόχου αυτού ο/η μαθητής/τρια πρέπει: 1. Να μπορεί να διχοτομεί ευθεία γραμμή και γωνία.
Μάθημα 2ο 20/10/2012.
<<Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ>>
Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.
ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Από τις μαθήτριες: Αναστασούλη Μυρσίνη Γκέκα Μαρία
Γ. Ματσαρίδης, Γλωσσολόγος, M.Sc.
Τα Μαθηματικά την Αρχαία Ελλάδα.
Η Γεωμετρία της Γενικής θεωρίας
Όμιλος Μαθηματικά και Λογοτεχνία Μαντώ Γεωργούλη A’2 Αναστασία Κασαπίδη A’3 Ρήγας Διονυσόπουλος A’2.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ «Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ» ΝικοΣ μωραϊτηΣ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Καβάλας
Αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας
ΓΝΩΣΕΙΣ, ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ....
ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Κοσμολογία και Αρχαία Ελλάδα
Θαλής ο Μιλήσιος (περ π.Χ.)
ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ … ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Μαριάμ Μακάρ Ορέστης Μπίτρο
Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο
Μαθήτριες: Μαρτσουκάκη Ειρήνη Ελέζη Ερίσα
Πυθαγόρειο Θεώρημα Ιστορική επισκόπηση.
Πυθαγόρας ο Σάμιος ( πΧ)
Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας " Πυθαγόρας"
Ντενίσα Λεσάι Ελένη Κοντογόνη
Βίας ο Πριηνεύς Πυθαγόρειο Θεώρημα
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
Άσκηση 3 Το ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ με υποτείνουσα ΒΓ=10m και το τετράγωνο με πλευρά 5m, έχουν ίσα εμβαδά. Να υπολογίσετε την απόσταση του Α από την ΒΓ.
Αριστοτέλης Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας που γεννήθηκε στη Στάγειρα το 384 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο Νικόμαχος, ο οποίος.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το 90% της γνώσης μας προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και επιστήμονες. Μόνο το υπόλοιπο 10% προέρχεται από τον υπόλοιπο.
Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών
Θαλής ο Μιλήσιος (640 ή 624 π.Χ π.Χ.)
Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ.
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ.
Η ευκλειδeια και οι μη ευκλειδειεσ γεωμετριεσ
Διάλεξη 5 Η Γεωμετρία του Σύμπαντος
ΛΙΝΤΙΑ ΒΥΣΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΛΑ ΠΛΑΤΩΝΑΣ.
Χρυσh τομh.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
Θαλής ο Μιλήσιος Ο Θαλής γεννήθηκε στη Μίλητο το 640 ή 624 π.Χ. (οι ακριβείς ημερομηνίες της γέννησης και του θανάτου του Θαλή δεν είναι γνωστές, αλλά.
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Μαρία Πρώια Ελευθερία Μούτου
Ο αριθμοσ φ Χριστίνα Λιακοπούλου Γιώργος Μαυροματίδης
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Γιάννης Ρίζος Κών/νος Βελαλής.
Αλέξανδρος Φίκας Βαγγέλης Φούντας
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ…
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ο Aριθμός φ στην αρχιτεκτονική
Μετρήσεις με μέτρο… τον άνθρωπο!
Εξορθολογισμός της ύλης Μαθηματικά Α και Β Λυκείου
Ο μαγικός αριθμός Φ.
Ο ΕΥΚΛΕΊΔΗΣ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΈΡΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΣΧΟΛΉ ΤΩΝ ΑΘΗΝΏΝ ΤΟΥ ΡΑΦΑΉΛ
21ος αιωνας Παναγιώτης Πατατούκος & ΖήσηςΚωστάκης.
Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
Δραστηριότητα - απόδειξη
Εργασία 2η: Δραστηριότητα από την Α΄ Λυκείου (Γεωμετρία)
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ ( πΧ)
(Προαπαιτούμενες γνώσεις)
Πυθαγόρας ο Σάμιος ( πΧ). Με λίγα λόγια…  υπήρξε σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.  θεμελιωτής.
Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο
Η κρυφή γεωμετρία της Σχολής των Αθηνών του Ραφαέλο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κουλέτου Ελεάννα Μαργέτη Ευαγγελία Μυζήθρα Γεωργία Πιτσογιάννη Χριστίνα

 Είναι γνωστό ότι σημαντική θέση στην εξέλιξη των μαθηματικών είχαν μεγάλοι Αρχαίοι Έλληνες Μαθηματικοί.  Μεταξύ αυτών ο Θαλής, ο Ευκλείδης, ο Πλάτωνας, ο Πυθαγόρας και ο Εύδοξος.

 Γεννήθηκε στη Μίλητο  Πέθανε σε ηλικία 78 ετών από ηλίαση  Ήταν αυτοδίδακτος  Έγινε ένας από τους εφτά Αρχαιοέλληνες σοφούς, λόγω της μεγάλης του παρατηρητικότητας και πολυμέρειας

 Ταξίδεψε στην Αίγυπτο και κατόρθωσε να μετρήσει το ύψος των πυραμίδων, υπολογίζοντας του με βάση τη σκιά τους, και την ώρα της ημέρας, κατά την οποία έγινε η μέτρηση.  Πραγματοποίησε σοβαρές ανακαλύψεις στις φυσικές επιστήμες  Διαίρεσε το έτος σε 365 ημέρες και το μήνα σε 30 ημέρες.  Επινόησε και κατασκεύασε μηχανήματα υπολογισμού των αποστάσεων

 Ήταν μια ανώτερη ηθική προσωπικότητα  Σώφρονας  Έντιμος  ακέραιος  ανεπίληπτος  Οι συμπολίτες του Μιλήσιοι χάραξαν στον τάφο του το εξής επίγραμμα: `Ει ολίγον το δε σήμα, το δε κλέος ουρανομηκες`, δηλαδή: `Ο χώρος μεν που πιάνει ο τάφος σου είναι μικρός, αλλά η δόξα σου εκτείνεται μέχρι τον ουρανό`.

ΘΕΩΡΗΜΑ ΘΑΛΗ  Όταν τρεις τουλάχιστον παράλληλες ευθείες τέμνουν δύο άλλες ευθείες, τότε τα τμήματα που ορίζουν στη μία είναι ανάλογα προς τα αντίστοιχα τμήματα της άλλης.

 Η διάρκεια της ζωής του Ευκλείδη, όπως και ο τόπος γέννησής του μας παραμένουν άγνωστα.  Είναι γνωστός ως ο «πατέρας» της Γεωμετρίας  Δεν ήταν ένας μεγάλος καινοτόμος αλλά κυρίως οργανωτής που συστηματοποίησε και έθεσε σε στέρεες θεωρητικές βάσεις τα συμπεράσματα στα οποία έφτασαν ο Θαλής, ο Εύδοξος και άλλες διάνοιες της εποχής  Είχε την ικανότητα να ανασυντάξει τις αποδείξεις των θεωρημάτων σε σύντομους αυστηρούς όρους.  Κατά τον Μεσαίωνα, πολλοί συγγράφεις τον ταύτισαν λανθασμένα με έναν Σωκρατικό φιλόσοφο, αποκαλώντας τον Ευκλείδη από τα Μέγαρα.

 Το πιο γνωστό έργο του είναι τα Στοιχεία, που αποτελείται από 13 βιβλία.  Η γεωμετρία που περιέγραψε στα Στοιχεία του ονομάστηκε Ευκλείδεια  η βάση της Ευκλείδειας γεωμετρίας είναι: έστω μία ευθεία ε και ένα σημείο Α όχι πάνω σε αυτήν την ευθεία, τότε υπάρχει μόνο μία ευθεία, παράλληλη της ε, που διέρχεται από το Α

ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ  Το αντικείμενο της Ευκλείδειας Γεωμετρίας είναι η μελέτη του χώρου και των σχημάτων που μπορούν να νοηθούν μέσα σε αυτόν.  Γενικότερα στο χώρο διακρίνουμε 1.τα σημεία (χωρίς καμία διάσταση), 2.τις γραμμές (με μία διάσταση) και 3.τις επιφάνειες (με δύο διαστάσεις), οι οποίες διαχωρίζουν τα αντικείμενα μεταξύ τους ή απο το περιβάλλον.

 Ο Πλάτων (427 π. Χ π. Χ) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα  Ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη  Κύριος οικοδόμος της φιλοσοφίας, οδηγητής, προάγγελος των μεταγενεστέρων προσβάσεων της  Εμπνευστής των σπουδαιότερων κοινωνικοπολιτικών οραματισμών

 Έγραψε την Απολογία του Σωκράτους  Το έργο του με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί ολόκληρο και άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι τις ημέρες μας.

 Γεννήθηκε περίπου 580 π.X. και πέθανε περίπου το 500 π.X.  Υπήρξε σημαντικός έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.  Ήταν ένας άνδρας με μακρόχρονες περιπλανήσεις  εξαιρετικός από την ίδια του τη φύση  καλά προικισμένος από την τύχη  φιλελεύθερος στα φρονήματα  με πολλή χάρη και ευπρέπεια στον λόγο και στο ήθος κ.α.

 Το αντικείμενο ενασχόλησης του ήταν η καθοδήγηση μιας «εταιρείας». Αυτή η εταιρεία ήταν μία μυστική, θρησκευτική κίνηση, που είχε αναπτύξει και έντονη πολιτική δραστηριότητα.

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ  Αποτελεί θεώρημα της Επιπέδου Γεωμετρίας.  «Εν τοις ορθογωνίοις τριγώνοις το από της την ορθήν γωνίαν υποτεινούσης πλευράς τετράγωνον ίσον εστί τοις από των την ορθήν γωνίαν περιεχουσών πλευρών τετραγώνοις». Δηλαδή: «το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δυο κάθετων πλευρών».

 α2 = β2 + γ2. - (όπου α = το μήκος της υποτείνουσας και β και γ = τα μήκη των δύο άλλων πλευρών)  Ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή αν το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των 2 κάθετων πλευρών τότε το τρίγωνο είναι ορθογώνιο

 Εύδοξος ο Κνίδιος ( π.X.) είναι ο μεγαλύτερος σοφός του 5 αι. π.Χ.  Ήταν ένας από τους καλύτερα γνωστούς, αν και από το έργο του μένουν μόνο αποσπάσματα  Κατά τον Αριστοτέλη δίδασκε τον ηδονισμό στην ηθική και τη σχέση των ιδεών με τα αισθητά αντικείμενα στη μεταφυσική

 Κάθε μέρα βρισκόταν στην Αθήνα για να ακούσει τον Πλάτωνα και τους άλλους σωκρατικούς  Φέρνει από την Αίγυπτο γνώσεις αστρονομίας και προτείνει μια μεταρρύθμιση του ελληνικού ημερολογίου που συναντά μεγάλη επιτυχία και υποστήριξη

 Έρχεται σε επαφή με τους ιερείς της Ηλιούπολης  Για λίγο καιρό ανταγωνίζεται τον Πλάτωνα  Επιστρέφει στην πατρίδα του όπου γίνεται δεκτός με τιμές και φτιάχνει νόμους